La finalul lui februarie, anul acesta, beam o cafea cu Gabi Urdă. Întâlnirea noastră era planificată acum 2 ani, de fapt, la Mama Time Out, evenimentul comunității florinabadea.ro. Doar că Gabi mai avea un pic până să își aducă puiul pe lume și i-a părut rău să mă refuze. Așa se face că am reușit să ne conectăm abia după 2 ani, când eu mă aflam într-un plin proces de redefinire de scopuri și activități. Tot atunci lucram și la frumosul proiect Detox 7 zile, care între timp se află la a 3-a ediție. Așa că ne-am întâlnit și am conturat un proiect, pentru anul acesta. A venit pandemia peste noi între timp și am pus pentru 3 luni proiectul pe hold. Dar n-am mai rezistat mult, iar acum fix o săptămână, Gabi era la mine la poartă, hotărâtă să facem treabă și să vadă cum stau cu detoxul de garderobă.
Pentru acelea dintre voi care nu o cunosc, Gabi Urdă e un brand în domeniul stil personal și fashion. Mie îmi place că Gabi se definește ca terapeut vestimentar. Mi se pare că exact asta face și am simțit din plin prezența ei terapeutică la mine în casă. Întâlnirea cu ea acasă a fost total diferită față de cea de la cafea. Mult mai bună, mult mai împlinitoare și liniștitoare și extrem de practică.
Voi știți ce face un terapeut vestimentar? Nu, nu ne vindecă de cumpăratul compulsiv, pentru că asta doar noi o putem face. Dar ne ajută să ne vedem în oglindă așa cum suntem și să ne definim stilul, oricare ar fi acela. Nu ni-l impune ea, pentru că stilul se definește în funcție de propriul corp.
Deviza lui Gabi: ”Fiecare femeie are dreptul să fie frumoasă! Trebuie doar să își cunoască tipul de corp și să învețe să îl valorizeze prin haine bine alese!”.
Nu pot să vă mint: am avut emoții. Cu o seară înainte nu mă pregătisem nicicum și i-am spus că oricum nu vom avea ce face, pentru că am foarte puține haine. Gabi mi-a spus câteva lucruri despre ce vom face și că sesiunea va dura în jur de 3 ore.
Da, în jur de 3 ore a durat întâlnirea noastră, dar am avut ce face. Înainte de sosirea ei, mi-am scos hainele în pat, pe categorii: rochii, fuste, pantaloni, bluze, tricouri etc. Pe măsură ce scoteam, îmi dădeam seama că nu sunt chiar atât de puține – revelația nr 1.
Revelația nr. 2 a apărut pe măsură ce vorbeam cu Gabi, în dormitor: avem dificultăți de a mixa hainele și a crea ținutele, pentru că niciodată nu le vedem cum trebuie. Păi cum să le vedem, dacă stau înghesuite într-un dulap întunecos și în fața căruia nu avem timp, de obicei? Așa ajungem să ne îmbrăcăm, de cele mai multe ori, cu același lucru. Și, evident, să ne satisfacă doar hainele noi și nimic din ce avem deja în dulap.
Revelația nr. 3: am nevoie de mai multă lumină în dressing!! Becuri suplimentare.
Cum m-a găsit pe mine prima întâlnire cu Gabi
1În ultimii ani, după ce am născut-o pe Maria, am tot căutat să îmi redefinesc stilul. Mari transformări legate de forma corpului nu am traversat, însă a continuat pentru mine provocarea legată stilul profesional. Ținutele de birou sunt necesare pentru întâlnirile și trainingurile în corporații, în rest mă rezum la ținute lejere. Cu toate acestea, i-am spus lui Gabi că simt nevoia să fiu mai cool.
Mai mult, am făcut detox de garderobă de câteva ori în aproape 4 ani. De care mă simt mulțumită acum. Abia acum simt că mă reprezintă hainele pe care le am. Revelația nr. 4: detoxul de garderobă nu înseamnă că ai doar câteva ținute și atât, ci înseamnă că te-ai debarasat de tot balastul pe care îl duci cu tine de ani de zile, sperând să te mai întorci la el vreodată. Avem atâtea amintiri legate de haine și din viața noastră de pe vremea când le-am cumpărat, încât e normal să ne fie greu să ne despărțim de ele.
Revelația nr. 5: avem nevoie de cineva care să ne confirme&infirme că suntem ok sau ridicole. Eu am aflat cu surprindere că unele ținute chiar îmi vin bine, nu m-aș fi gândit la unele mix&match-uri. Iar despre unele am aflat de ce le evitam inconștient, pentru că efectiv nu se potriveau cu tot ce înseamnă cromatica feței și a părului.
La ce mă așteptam și ce am primit
Mă așteptam să îmi desființeze toate hainele. 🙂 Glumesc sau poate nu. Când colo, o doamnă delicată și atentă, a privit fiecare hăinuță cu atenție și mi-a spus că nu stau deloc rău. Am prins curaj și am început să îi arăt ce am.
Mă așteptam să mă pună să completez formulare interminabile. Dar ea și-a luat informația și mi-a dăruit la rândul ei informație valoroasă, pe măsură ce îmi evalua ținutele și eu mă învârteam în fața ei.
Așa am aflat că sunt o ”pară” (forma corpului meu), căreia îi stă bine în rochii și fuste, mai puțin în pantaloni. În mod inconștient nu îmbrăcam deci cele 20 de perechi de pantaloni pe care le am.
Revelația nr. 6: stilul meu e urban, cu accente clasice. Și iar nu l-am ascultat pe soț, care îmi zice mereu că sunt urbană până în vârful capului. 🙂
Gabi a remarcat că am slăbit în izolare și mi-a confirmat că talia mea e mai sus, plus că atunci când slăbesc am nevoie să îmi definesc talia, fapt care se poate face cel mai bine cu centuri&curele. Hm, acest lucru îmi fusese sugerat și de soț cu ceva vreme în urmă, dar hey, cine îi ascultă pe soți? 🙂
În timpul sesiunii de consiliere am probat hainele și am făcut fotografii, ca să le am pentru viitor. M-am tot uitat la ele după ce a plecat Gabi și mi-am reamintit regulile despre care mi-a vorbit, despre punctele focale și despre cum să accesorizez.
Mi-am aflat muza: Gwyneth Paltrow. De fapt, cu asta trebuia să încep. Ca formă a corpului și cromatică se pare că semănăm destul de bine. 🙂 Plus că site-ul ei e inspirațional pentru mine.
Concluzii după prima întâlnire cu Gabi
Am destule haine și știu cum să le port, îmi lipsesc însă niște piese.
Îmi trebuie musai o oglindă în dressing, că până cobor eu la ușa de la intrare în casă, dacă e ceva în neregulă, nu mă mai întorc să mă schimb.
Am făcut bine detoxul de garderobă din anii aceștia, sunt mândră de el.
Mai trebuie să completez cu ceva tricouri colorate și cămăși. Modelele cu decolteu în spate, cu mâneci bufante sau cu buzunare pe piept mă avantajează, căci am umerii mici.
La capitolul blugi aș mai putea să caut flare jeans doar, varianta aceea mai evazată de la genunchi în jos.
La capitolul accesorii, mă avantajează colierele lungi și broșele metalice, care pun accent pe față.
Aș mai avea nevoie de o pereche de pantofi maro, în rest sunt ok.
Am renunțat la niște perechi de pantaloni, ai căror material nu se prezenta prea bine la spălat. Plus la 1 tricou și 2 bluze de culori pale, care îmi accentuau paloarea feței.
Pentru pantalonii palazzo mi se potrivește o variantă pe lângă corp, nu wide.
Atelier Muna este un loc de unde aș putea să mă uit pentru partea de pantaloni.
Voi v-ați gândit să vă faceți detoxul de garderobă?
Vă las mai multe detalii despre programul lui Gabi: ”Corpul tău, stilul tău” AICI.
Am mai scris despre locurile de unde mi-am luat hainele anul trecut AICI.
Voi reveni cu un articol în care să vă arăt cum mixez ținutele. Și, desigur, cu detalii mai multe de la Gabi Urdă, căci proiectul nostru nu se oprește acum.
3 răspunsuri la “Iubesc detoxul de garderobă, nu doar cu mâncare”
Este cea mai interesantă abordare de care am auzit până acum, terapeut vestimentar. Cred că nu toată lumea are nevoie de el, dar eu cu siguranță duc acest balast. Încă mai păstrez rochia de la majorat, și au trecut încă pe-atât plus 1, de la majorat, deși nu a ieșit așa cum mi-o doream de la croitoreasă, haine din facultate. Anul trecut am dat prima dată hăinuțe bune, dar care nu mi se mai potriveau. Am făcut, de fapt, această curățenie și în alte părți ale casei și a fost foarte bine. Sunt însă atât de multe lucruri care ne trezesc amintiri și pe care le am în casă! Nu știu dacă e bine sau rău, ține de partea sufletească a fiecăruia, dar știu că asta se moștenește, și mama păstra la fel hăinuțe.
Felicitări pentru curățenia din garderobă și din suflet! Am simțit și eu o ușurare citind articolul.
Ah, da, chiar usurare. 🙂
Sa stii ca si eu cred ca se poate parcurge acest proces doar cand ai putut inchide poarta trecutului….
Buna Elena,
Ma bucur ca articolul a ajuns la tine. Sigur te ajuta si acesta: https://www.gabiurda.ro/de-ce-nu-ne-putem-desparti-de-lucrurile-vechi/, dar, mai ales pe mine m-a ajutat exercitiul prin care am notat pe o foaie de hartie 50 de calitati pe care le am, apoi le-am lipit pe spatele dulapului si am pus langa o cutie goala. Timp de cateva zile, chiar saptamani uneori o sa iti ia, am luat haina cu haina si am privit lista, imaginea mea de acolo era prezentul, hainele care ajungeau in cutie erau trecutul acela care nu ma definea. Le-am tinut in debara vreo luna, poate mai mult, apoi am sunat la centru de asistenta sociala de langa Ikea si le-am dus acolo. Faptul ca mi-au multumit si au ajuns la oameni care aveau nevoie de ele, m-a ajutat sa fac despartirea utila, plina de sens, ele isi continuau drumul, ciclul, la mine stagnau si ele si eu. Energia circula!
Sa iti fie de folos!