Eu vă spun mereu că dietele eșuează și că soluția este un stil alimentar echilibrat. Și, mai ales, un stil de viață echilibrat. Cu toate acestea, cum povesteam aici, sunt situații medicale care impun diete de eliminare. În ultimii 5 ani a apărut și dieta flexitariană, un concept foarte interesant. Mi-a atras atenția în contextul în care anul acesta am decis și noi, acasă, să reducem din consumul de carne roșie și să creștem și mai mult consumul de legume, de verdețuri, mai ales. Personal, am redus și din cantitatea de carbohidrați, ca să ajung la un echilibru pe care mi-l doream. Așadar nici cu zahărul nu mai sunt prietenă, deși nu am fost niciodată prea la cataramă. Așa am aflat că am adoptat, de fapt, dieta flexitariană.
Ce e dieta flexitariană
Nu e nici vegetariană, nici vegană, e semi-vegetariană. E o dietă destul de permisivă, în sensul că nu presupune modificarea radicală a dietei sau eliminrea în toatalitate a cărnii și/sau a produselor de origine animală. Ideea e chiar ce spuneam mai sus: reducerea moderată a consumului de carne și creșterea aportului de legume. Nu se calculează calorii, nu se fac planuri stricte. Dacă, de pildă, țineți post de 2 ori pe săptămână, în restul de 3 lucrătoare consumați diferite alte alimente de origine animală: iaurt, branză, ouă, iar în weekend aveți mese de carne slabă: pește, curcan, pui crescut pe sol, puteți spune că sunteți flexitarian. Atenție, însă, calitatea alimentelor e importantă! Nu post cu tot felul de chimicale din foietaje și plăcințele. Ci cu legume gătite ori crude, echilibrate cu surse de proteine vegetale.
Dieta a fost ideea dieteticianului Dawn Jackson Blatner, acum 10 ani. El s-a gândit că nu e musai să devii vegetarian, ci poți să mănânci plant based în majoritatea timpului, iar din când în când, de poftă să adaugi și ceva carne, cu moderație.
Dieta flexitariană poate deveni un stil de viață, dacă remarcați beneficiile în planul sănătății, în timp ce o urmați.
Temeri ale oamenilor
Cei mai mulți oameni evită să se gândească la a elimina carnea roșie din meniu. Pentru că li se pare dificil, mănâncă în oraș și acasă multe preparate procesate din carne, cu care s-au obișnuit și fără de care cred că nu pot trăi. Adevărul este că e vorba de comoditate, în cele mai multe din cazuri. Așa este, e un pic de bătaie de cap. Dar durează maxim 1 lună până vă intrați în ritm și învățați ce alegeri să faceți și să vă organizați mesele. Ca la orice lucru, începutul e mai greu. Dar motivația duce totul mai departe.
Partea bună e că atât cei care mănâncă deja sănătos pot testa această dietă pentru 1-2 luni, cât și cei care sunt la început în ceea ce privește alimentația sănătoasă.
De ce ați adopta dieta flexitariană
Dacă vreți o stare de sănătate mai bună, dacă vreți să cheltuiți mai puțini bani pe mâncare, dacă vreți să slăbiți. Se știe despre carnea roșie că are potențial inflamator, consumată în exces.
Se pare că flexitarienii au o greutate cu 15% mai mică decât cei care își construiesc meniul în jurul cărnii, au o rată mai scăzută de boli de inimă, diabet şi cancer şi trăiesc în medie cu 3,6 ani mai mult. Hm! Mi se pare destul de convingător, nu credeți?Ce mânâncă un flexitarian
Ca nutriționist, pot să vă spun că atunci când gândesc un plan alimentar, mă gândesc să fie echilibrat din punct de vedere nutrițional. Astfel, o dietă sănătoasă trebuie să asigure un aport adecvat de macro și micro nutrienți. În acest sens, varietatea alimentelor consumate e foarte importantă.
Când vine vorba de diete care se bazează pe consum de legume și fructe, principala grijă e aportul de proteine. Avantajul pe care consumul de ouă și de carne îl au este că asigură organismului proteine complete, cu valoare biologică mare, ceea ce înseamnă că aduc în organism toți aminoacizii esențiali, în cantități optime. De aceea în dietele bazate pe vegetale e nevoie de o diversitate, căci doar prin combinarea optimă a grupelor alimentare se poate asigura organismului raportul optim de aminoacizi esențiali. De aceea e și bătaie de cap mai mare, de fapt. Dar, cum spuneam, cu puțină organizare, după o perioadă, cu sursele de inspirație potrivite, devine o rutină. 🙂
Dieta flexitariană se concentrează pe ce să includeți în alimentație și mai puțin pe restricții. Overall, ideea e să ne concentrăm mai mult pe vegetale, decât pe carne.
Așadar, ce puteți mânca:
- fructe și legume proaspete, ori gătite la aburi, coapte sau la grătar;
- ouă, semințe, nuci, mazăre, linte, fasole – surse de proteine;
- cereale integrale;
- produse lactate;
- condimente din belșug, plus cele care pot înlocui zahărul – scorțișoară, roșcove, cocos, vanilie etc.
Dieta flexitariană presupune că limitați zahărul adăugat și dulciurile, precum și carbohidrații simpli și, în general, mâncarea fast food.
Ajutăm și mediul înconjurător
Se știe că, la nivel global, costurile pentru animale sunt mai mari decât cele pentru plante. Pare departe de noi, mai ales când suntem înfometați și nu ne pasă mai mult decât lungimea brațului cu care deschidem frigiderul. Dar adevărul e că e mai multă apă implicată, terenuri mai mari și emisii de gaze mai multe. Astea sunt doar câteva implicații.
Dacă vreți să aprofundați subiectul puteți intra aici, aici și aici – câteva surse.