Aparatul dentar m-a urmarit o perioada din copilaria mea si o buna perioada din viata de adult. S-a dovedit ca indisciplina mea din copilarie m-a adus ca adult in postura inevitabila de a relua tratamentul ortodontic. Dar deh, copil fiind, cine mi se putea opune, cand ma plangeam in fiecare moment ca nu pot suporta acel monstru in gura? Parintii au incercat, insa eu – caracter puternic, nu si nu. Din pacate, nefiind vorba doar de estetic, problemele de sanatate dentara nu s-au estompat si le-am dus dupa mine pana la 27 de ani, cand m-am intors in cabinetul ortodontului, dupa o documentare prin multe alte cabinete si propuneri de planuri de tratament. Asa am ajuns sa port peste 5 ani aparate mobile, care sa imi ajusteze ocluzia si sa indrepte dintii, operatiune pe care o abandonasem la 12 ani, de durere si neplacere, de rusine fata de colegi si prieteni.
Din pacate, in 2016 va trebui sa reiau tratamentul, caci dintii mei au reinceput sa migreze dupa o perioada de la finalizarea acestuia. E drept, a fost un tratament complicat, de durata si cu rezultate bune, avand in vedere cazul dificil care eram din punct de vedere medical. Am fost un pacient constiincios, am respectat toate indicatiile medicului si igiena dentara. Au fost niste ani in care am integrat in viata mea aceste aparate, de zi si ulterior de noapte; nu a fost chiar cel mai usor lucru de pe lume. Dar dintii au migrat din nou si riscurile sunt mari, pe termen lung. Viata exista si dupa 60 de ani si se pare ca toate deciziile legate de sanatate pe care le luam acum se vor rasfrange asupra noastra atunci. Stiu ca pare departe, dar in realitate, timpul trece foarte repede…
Prin urmare, ma documentez pe acest subiect, mai ales ca fata mea va incepe si ea in aceasta primavara un tratament, la acelasi medic, cel mai probabil. As vrea sa ii fie mai usor si imi doresc sa o motivez prin disciplina mea, asa incat sa nu treaca prin ceea ce am trecut eu cand aveam dublul varstei ei. Sigur, mi-am adresat si mie, dar si medicilor cu care am vorbit, intrebarea legata de recidiva. E usor sa afirm ca medicul care m-a tratat a fost neglijent si nu vreau sa fac acest lucru. A fost un tratament complex si dificil pentru mine. Cu toate acestea, nu mi-as fi dorit sa il reiau, chiar si sub alta forma, cum voi face acum. Inseamna efort din toate punctele de vedere, financiar, implicare, estetic afectat etc. Dar am decis ca efortul merita si o voi lua de la capat, pentru starea mea de bine si sanatatea mea.
Dr. Manuela Lupascu, de la Clinica LLL Dental, consultant medical pe acest domeniu pentru blogul de viata sanatoasa, a avut amabilitatea sa clarifice cateva informatii legate de aparatul dentar si cum nu mai este el in zilele noastre o sperietoare, datorita evolutiei tehnicii. La final, am aflat si raspuns la intrebarea mea legata de recidiva. Sa ne fie de folos!
Care sunt beneficiile purtarii aparatelor dentare de catre pacienti?
Aparatul dentar indreapta dintii si asigura o muscatura buna, crescand sansele de a pastra dintii sanatosi mai mult timp. In felul acesta, contribuie practic la imbunatatirea sanatatii organismului in general.
Cum a evoluat ortodontia de-a lungul timpului, precum si tehnica dentara, asa incat pacientii de astazi sa apeleze mai confortabil la aceste aparate?
Din fericire, dezvoltarea tehnologiei duce la aparitia de tehnici de ortodontie din ce in ce mai exacte si mai rapide. Tehnica dentara computerizata genereaza arcuri ce contin informatia necesara indreptarii dintilor ce pot fi asezate pe interiorul acestora sau generarea unor gutiere rigide, confortabil de purtat, care modifica pozitia dintilor fara a rani mucoasele.
Pana la ce varsta este posibila la adultii corectia dentara cu ajutorul unui aparat?
Copii si tinerii care sunt inca aproape de perioada de crestere obtin rezultate spectaculoase cu ajutorul aparatelor dentare. Adultii, desi nu mai cresc, se pot bucura si ei de imbunatatirea zambetului si a muscaturii. In concluzie, varsta nu este un obstacol pentru un aparat dentar, dintii sanatosi putand fi indreptati la orice varsta.
De la ce varsta pot copiii sa poarte aparat dentar?
Daca este necesar, aparatul dentar mobil poate fi purtat dupa varsta de 6 ani, dupa ce au aparut primii dinti si molari definitivi, asigurandu-se astfel interceptarea unei posibile anomalii de pozitie si tratarea ei din timp.
Care este diferenta intre aparatul mobil si aparatul fix? Cum hotaraste medicul sa opteze pentru unul dintre cele doua pentru pacient?
Asa cum intuim din denumirea acestora, aparatul fix nu poate fi indepartat din cavitatea bucala de pacient. Elementele lui sunt foarte bine fixate pe dinti. Aparatul mobil poate fi indepartat de pacient din cavitatea orala si repus conform indicatiilor medicului.
Atunci cand anomaliile de pozitie ale dintilor sunt foarte mici, iar miscarile pe care dintii trebuie sa le parcurga pentru a ajunge in pozitia dorita sunt la fel, pot fi folosite aparate de tip mobil sau mobilizabil. Aceste aparate pot fi folosite si in tratamentele care indreapta dintii pacientilor foarte tineri, chiar pe masura ce acestia erup.
Daca insa anomaliile de pozitie sunt mari, pacientii sunt adulti sau tratamentul este dificil, atunci este posibil ca medicul sa opteze pentru un aparat fix.
Ce alte tipuri de aparate dentare mai exista? In ce situatii sunt ele recomandate?
Exista multe tehnici de indreptare a dintilor. Fie se monteaza un aparat clasic, metalic, fie unul care este estetic. Aparatul poate fi montat pe exteriorul dintilor sau pe interiorul acestora. Acesta poate fi fixat in cavitatea bucala sau poate fi scos de pacient si repus ulterior. Si, nu in ultimul rand, dintii pot fi acoperiti de gutiere transparente rigide, care misca dintii in timp prin presiunea blanda pe care o exercita. Optiunea pentru un tip de aparat sau altul trebuie facuta de un medic specialist ortodont. Doar el poate distinge intre beneficiile si lipsurile pe care fiecare tip de tratament le poate aduce pentru fiecare pacient in parte.
Am purtat aparate dentare mobile timp de 5 ani, iar 1 an aparat pentru noapte. Am finalizat tratamentul si dupa 4 ani am constatat impreuna cu medicul dentist ca dintii au migrat din nou si va trebui sa reincep un tratament. Cum credeti ca s-a ajuns in aceasta situatie, avand in vedere ca eu sunt un pacient ascultator, care ”nu am iesit din cuvantul medicului”?
Recidiva la situatia initiala este un pericol care poate fi usor indepartat prin purtarea dupa terminarea tratamentului ortodontic a unui sistem de retentie. Fie ca este vorba de o sarmulita foarte subtire, cimentata pe spatele dintilor sau de o gutiera care trebuie purtata in fiecare noapte, retentia trebuie sa existe in mod obligatoriu, iar pentru pacientii adulti care termina tratamentele ortdontice, va fi pentru toata viata.
Sursa foto: LLL Dental
6 răspunsuri la “Experienta mea cu aparatul dentar”
Buna! Am citit articolul referitor la experienta ta cu aparatele dentare. Ce a vrut sa spuna doctorul, la final (`retentia trebuie sa existe in mod obligatoriu, iar pentru pacientii adulti care termina tratamentele ortdontice, va fi pentru toata viata.`)? Cum adica pentru toata viata? Adica aparatul de contentie (retainer) trebuie purtat toata viata dupa purtarea aparatului dentar? Tu nu ai purtat un astfel de aparat?
Multumesc anticipat!
Salutari! Din pacate, eu nu am purtat contentie la final de tratament, cand am purtat aparatele mobile. De aceea, dintii au migrat in cativa ani. Nu la loc, dar semnificativ. Acum, nu tratamentul cu aparate fixe, am fost avertizata ca acest lucru face parte din planul de tratament. Nu inseamna ca voi purta un aparat tot restul vietii, ci ca voi avea un fel de sarmulita pe spatele dintilor, in interior. Insa nu stiu daca medicul o va mai activa pe aceasta cu o anumita periodicitate. Uite, o sa intreb, acum ca mi-ai atras atentia.
Multumesc pentru raspuns! Inca ceva…ai purtat acelasi aparat mobil timp de 5 ani pentru a avea rezultate? Am mici probleme la dinti si mi s-a sugerat un aparat dentar mobil. Am programare joi, trebuie sa mi se ia amprentele. Mi-e foarte teama ca nu va fi eficient si ca ma voi chinui degeaba si clar nu vreau sa fiu sa il port 5 ani de zile.
Dupa cat timp au inceput sa apara primele rezultate? Il purtai si ziua sau doar noaptea? Crezi ca merita sa fac asta?
Salutari! Cred ca difera de la tratament la tratament. Ocluzia mea era si este inca destul de mare. In cei 5 ani am schimbat aparatele – am purtat si de zi si ulterior unul de noapte. Apar rezultate in functie de cat de mult si de serios le porti. In afara de mese, eu le purtam mereu.
Bunaaa, din nou si multumesc din suflet pentru ajutor!
Am vorbit cu medicul la care ma voi duce si mi-a spus ca nu voi putea vorbi deloc cu aparatul acela in gura. Asa era si in cazul tau? Eu imi imaginam ca il voi putea purta si la facultate sau oricand pe timpul zilei…dar daca nu voi putea vorbi cu el nu prea am cum sa il port decat noaptea si cand stau in casa.
Ai spus ca ai purtat si de zi, acela era tot mobil si iti permitea sa vorbesti atunci cand il purtai?
Multumesc!
Da, cel cu care nu puteam vorbi a fost cel de noapte. 🙂 Dar la mine a fost faza a doua a tratamentului. E diferit, cum ziceam, de la pacient la pacient!
Sanatate multa!