Dragilor, ce bucurie mai mare pentru iubitorii de mâncare și pentru pofticioși decât să aibă inspirație cât mai multă în bucătărie? Mai ales când vine vorba de rețete cu cârnați. Nu știu voi, dar eu n-am întâlnit prea multă creativitate la categoria cârnați și ce îmi vine imediat în minte sunt doar cârnații cu muștar sau cârnații cu varză. De fapt, cârnații sunt cel mai adesea întâlniți în mixurile de grătare vara și eventual iarna, de sărbători.
De cealaltă parte, e corect să spunem că există și preocuparea pentru calitatea acestui preparat, care nu are o reputație prea bună, fiind inclus la categoria mezeluri și evitat de persoanele care își doresc să mănânce sănătos. De obicei, oamenii sunt preocupați de numărul de calorii, dar și de calitatea produsului, precum și de disconfortul digestiv după o masă care conține cârnați, vestiți că au multă grăsime saturată.
Dar, așa cum v-am obișnuit, vin la voi cu vești grozave și cu soluții pentru toate preocupările: creativitate în meniu și preparate de calitate, care să vă permită să introduceți mai des în meniu cârnații.
Vestea cea mare e că în perioada următoare, voi găti pentru voi, timp de 4 săptămâni, 4 rețete care au vedetă cârnații de pui. Iar voi veți avea ocazia, la final, să votați cea mai gustoasă rețeță din cele pregătite de mine.
Mai mult, cartea de rețete cu cârnați a lui chef Dragoș Bercea, care are în total 15 rețete de feluri de mâncare cu cârnați de pui, va merge către 10 persoane din comunitatea mea, împreună cu sortimentele de cârnați folosite în proiect. Așa că stați cu ochii pe blog și pe Facebook, unde se va pune la cale votul și se vor alege și persoanele care vor primi pachetele și întreg rețetarul, ok?
Așadar, adio cârnații simpli cu muștar sau cu varză! Dăm frâu liber creativității și vom căpăta altă percepție despre cârnații de pui!
Dacă nu știți cine este chef Dragoș Bercea, trebuie să aflați că face parte din nouă generație de bucătari. Pasionat de gastronomie, Dragoș a învățat de mic tainele bucătăriei, a participat la diverse competiții internaționale, unde a dat o mână de ajutor pe măsură vârstei lui și în cadrul cărora a învățat ce înseamnă spectacolul gustului. Îi place să experimenteze, să aducă în armonie gusturi noi, să participe la competiții și să promoveze gastronomia românească. Ceea ce nu poate decât să ne placă și să ne crească încrederea în el, nu-i așa?
Chef Bercea mi-a trimis 15 feluri de mâncare în cartea lui de rețete, în care vedeta principală sunt cârnații și care sunt din diferite categorii:
- Supe creme;
- Salate;
- Salate calde;
- Omlete;
- Burger;
- Sandwich etc.
Noi am încercat deja mai multe, iar astăzi am gata deja prima rețetă pentru voi. Abia aștept feedbackul vostru!
Dacă vă preocupă și pe voi cum să includeți cârnații în meniu, fără să vă faceți griji cu privire la calitatea ingredientelor și cum să îi mâncați, am câteva principii pentru voi, de care puteți ține cont:
- Cârnații ar trebui să conțină cât mai multă carne și condimente naturale, să nu aibă nitrați ori nitriți, aditivi sau conservanți;
- Felurile de mâncare să includă cât mai multe legume gătite sau crude ori murături + condimente naturale;
- Consum cu moderație, ca orice proteină animală.
Ca orice nutriționist dornic să testeze variante cât mai naturale din produsele aflate pe piață, am testat recent cârnații de pui Cocorico – un produs nou lansat pe piață. Ei sunt cârnații care îndeplinesc cerințele de mai sus și care sunt total diferiți față de ceea ce știți voi despre cânați. Au 100% carne de pui proaspătă și condimente naturale, nu au nitriți, nitrați, gluten, membrană, aditivi sau conservanți. Deci putem spune că este o rețetă 100% curată. De altfel, puteți vedea și voi acest lucru pe eticheta lor, care însoțește fiecare sortiment.
Se pare că a durat ceva până s-a obținut un astfel de produs – cam 2 ani de cercetare, dezvoltare și testare. Vă dați seama că nu e lucru ușor. De altfel, pentru că un astfel de produs e natural, nici nu are un termen de garanție mai mare de 21 de zile.
Cârnații de pui sunt disponibili pe piață în 4 variante, porții mici și mari:
- natural;
- natural afumat cu lemn de fag;
- spicy afumat cu lemn de fag;
- mediteraneean afumat cu lemn de fag.
Pot fi consumați direct din pachetul în care sunt ambalați, fierți sau la grătar și se pot integra în multe rețete (cel puțin 15 rețete, din rețetarul chefului Bercea).
Eu le recomand pentru că le-am gustat, le-am gătit pentru ai mei, pot spune că se prepară rapid, sunt produse sănătoase și se poate bucura întrega familie de mesele pregătite. Nu toate rețetele sunt musai dietetice, însă păstrează echilibrul nutrițional și se pot însoți de legume crude sau gătite separat, de salate cu frunze verzi.
Nu uitați: adevăratul cârnat e făcut doar din carne proaspătă! Nimic chimic sau sintetic. 100% carne proaspătă de pui.
Cârnații de pui Cocorico se găsesc în peste 120 de magazine din întreaga țară. Există o hartă interactivă unde puteți descoperi cea mai apropiată locație de voi: AICI.
Prima rețetă făurită de chef Dragoș Bercea și gătită de mine pentru voi este salata de cartofi germană cu Cocorico Sausage afumați. Chef recomandă să folosim castraveți murați și maioneză făcută în casă pentru gust și o textură perfectă. Ceea ce am și făcut, de fapt, fetița noastră de 12 ani a făcut maioneza, doar cu telul. Și am fost foarte mândri de ea, iar ea a prins încredere că poate pregăti singură ingredientele pentru un fel de mâncare.
Lista de ingrediente pentru 4 porții:
- Cocorico Sausage Afumați 8 Buc.;
- Baby spanac 30 G;
- Cartofi pentru salată 700 G;
- Castraveți murați 120 G;
- Ceapă 100 G;
- Gălbenuș de ou 3 Buc;
- Muștar 40 G;
- Ulei 250 ML;
- Sare;
- Lămâie 0.5 Buc.
Mod de preparare:
1. Cartofii se fierb în coajă apoi se curată și se taie felii;
2. Cârnații de pui se feliază;
3. Cepa se curată și se taie julienne apoi se opărește în apă cu sare;
4. Castraveții murați se taie felii subțiri;
5. Pentru maioneză se amestecă gălbenușul cu muștarul, sarea, zeamă de lămâie, iar cu ajutorul unei linguri de lemn se emulsioneaza ușor cu uleiul;
6. Se amestecă salată de cartofi cu maioneză, ceapă și cârnații felii și castraveții murați, apoi se asezonează cu sare și piper și se poate pune și zeamă de la castraveți pentru o textura mai moale;
7. Deasupra putem pune frunze de salată/baby spanac.
Dacă vă gândiți că maioneza poate fi o problemă în meniu, să știți că este home made și nu este o cantitate mare. Mai mult, puteți face o salată mare de baby spanac cu boabe de rodie și pune alături. Chef, ți-am dat și eu o idee, nu mă puteam abține! 🙂
Voi ce părere aveți, cum vi se pare? Veți vota rețeta aceasta?
Rămâneți cu ochii pe blog, ne vedem săptămâna viitoare, cu rețeta a 2-a din cele 4 rețete cu cârnați de pui!
Și poftă bună! 🙂
Sursa foto: arhiva personală
Un răspuns la “Gătesc pentru voi 4 rețete ale chefului Dragoș Bercea, în perioada următoare℗”
Interesanta salata o sa o fac si eu