O cititoare zicea deunăzi că i se pare că prea toată lumea în jurul ei poartă aparate dentare, de la copii la adulți. Și că nu înțelege dacă nu cumva e o modă sau un moft. Oare au toți oamenii aceștia nevoie de aparat dentar? Ea însăși, la 30 și ceva de ani, cocheta cu ideea unui tratament, dar nu știa dacă merită sau nu să pornească în direcția respectivă.
Familia îi spune că arată foarte bine și are un zâmbet drăguț, deși oleacă strâmb, în timp ce ea se simte tot rățușca cea urâtă, ca în copilărie. Și mărturisește că nu a reușit, de-a lungul anilor, să scape de acest sentiment. Pe de altă parte, i se pare penibil să poarte aparat dentar, alături de fiica ei de 6 ani. Ascultând-o, mi-am dat seama că nu e primul adult de la care aud asta și că la vârsta adultă ajungem să avem o listă de întrebări pentru care ne trebuie clarificare. Că familia și prietenii nu ne ajută mai deloc, din dorința lor de a ne consola și a ne face să ne simțim bine, cu orice preț. Și că e bine să ne ascultăm visul.
Eu sunt omul care știu ce înseamnă astfel de neîmpliniri transformate în visuri, așa că m-am hotărât să pun pe hârtie cele mai frecvente întrebări legate de îndreptarea dinților, pentru care am găsit răspuns la medic. E vorba de medicul care mi-a îndreptat mie dinții la 40 de ani. Am făcut echipă bun pentru o perioadă bună de timp, așa că acum mă îndrept către final. Să vă mai spun că abia aștept? 🙂 Așadar, clarificările pe care le am pentru voi vin de la dr. Anca Oltean – medic primar ortodonție și estetică dento-facială și răspund celor 5 întrebări cele mai frecvente despre îndreptarea dinților.
1. Până la ce vârstă pot să îmi îndrept dinții?
E o întrebare foarte bună, mai ales că în accepțiunea colectivă circulă un mare mit: doar copiii și adolescenții mai pot beneficia de un tratament ortodontic cu succes.
Astăzi, se vorbește despre un concept care nu poate decât să ne bucure: ortodonția fără limită de vârstă. Acest lucru este posibil datorită evoluției tehnologiilor din domeniu. Tratamentele au devenit eficiente pentru toate categoriile de vârstă, cu rezultate excepționale în plan al alinierii dinților și al unei mușcături corecte, dar și pentru a repoziţiona dinţii migraţi din cauza pierderii altor dinţi sau a problemelor parodontale sau de a pregăti spaţiul pentru plasarea implanturilor.
Prin urmare, indiferent că sunteți bărbat sau femeie, că lucrați într-un domeniu unde nu vă permiteți să se vadă că urmați un astfel de tratament, există soluții pentru fiecare, dacă decideți că este momentul pentru dvs. Este posibil să dureze un pic mai mult față de tratamentul recomandat unui copil și să treacă prin etape diferite, dar cu siguranță vor exista soluții și rezultate, atât timp cât un medic ortodont cu experiență va conduce planul de tratament.
Prin urmare, nu vă sfiiți să mergeți pentru o discuție cu un medic ortodont, indiferent de vârsta pe care o aveți și, mai ales, nu plecați urechea la sfaturile nespecialiștilor. 🙂 Ele vă pot curma visul de a vă îndrepta dinții. Astăzi, se poate orice. Lumea a evoluat și lumea medicală se bucură din plin de această evoluție, pentru ca pacienții să găsească răspuns la problemele lor.
2. Care sunt cele mai comune probleme ortodontice ale adulților?
Sunt 4 cele mai comune probleme cu care pacienții adulți se confruntă, din cauza lipsei de intervenție în perioada copilăriei, cu tratament de specialitate:
– Înghesuirile dentare: această situaţie poate determina contacte ocluzale incorecte cu efecte asupra ţesuturilor de susţinere ale dinţilor, locuri de retenţie a plăcii bacteriene care generează carii dentare şi un aspect inestetic ce afectează psiho-social pacientul.
– Ocluzia adâncă: Dinţii frontali superiori acoperă vertical mai mult de jumătate din înălţimea dinţilor frontali inferiori care apar mai înalţi şi pot avea contact cu gingia celor de sus sau chiar cu cerul gurii. În timp, inflamaţia gingiilor şi uzura execesivă a dinţilor pot duce la pierderea lor la maturitate.
– Protruzia (poziţionarea înainte) dinţilor frontali superiori: Dinţii frontali superiori poziţionaţi înainte nu au contact cu dinţii fontali inferiori ceea ce determină o suprasolicitare a dinţilor posteriori şi, în timp, o îmbolnăvire a ţesuturilor lor de susţinere (parodontită).
Această situaţie apare cel mai frecvent la copiii cu polipi sau la cei care şi-au supt degetul mare. Riscul de a pierde dinţii prin parodontopatie este dublu comparativ cu cei cu arcade dentare aliniate normal.
– Ocluzia deschisă: Dinţii frontali superiori şi inferiori nu se ating în momentul „muşcăturii”. Spaţiul care rămâne poate fi de câţiva milimetri până la un centimetru. Suprasolicitarea dinţilor posteriori, eficienţă masticatorie redusă şi defecte de vorbire sunt consecinţele acestei anomalii.
Vestea bună este că acestea se pot corecta, de la caz la caz, în diferite etape de tratament. Tehnologii care ieri ni se păreau de domeniul SF, astăzi sunt adevărate soluții de tratament cu rezultate la care pacienții nici nu ar fi îndrăznit să viseze. Cel mai bine pentru fiecare pacient în parte e să consulte medicul și dacă are dubii, să meargă după mai multe opinii și să aleagă soluțiile cu care rezonează cel mai mult și pe care simte că le poate suporta.
Citește despre Cele mai întâlnite mituri despre aparatele dentare!
3. Care sunt beneficiile tratamentului ortodontic la copiii în creștere? Ce trebuie să știm despre tratamentul interceptiv?
Tratamentul ortodontic ar trebui să aibă loc în paralel cu creșterea. Nu așteptați să apară dinții permanenți la copii, fără ca aceștia să fie văzuți de un medic în toată această perioadă.
Intervenția interceptivă înseamnă să intervenim asupra creșterii dinților, așa încât aceștia să crească corect și să nu afecteze dinții cu care se învecinează. Un medic ortodont are priceperea și experiența de a anticipa problemele care pot apărea odată cu eruperea dinților temporari (de lapte). Un medic specialist poate ajuta oasele copiilor să crească corect și tot tratamentul pe care îl conduce are rolul ca dinții să crească și să rămână în poziția corectă. De aceea, este importantă colaborarea cu medicul specialist mai devreme de adolescență sau mai devreme de a fi vizibile cu ochiul liber anomaliile grave.
4. Cum afectează creșterea copiilor tratamentul ortodontic în curs?
Perioada de creștere este cel mai bun moment pentru intervenția medicului ortodont. Acum este perioada când se pot corecta cel mai ușor obiceiurile vicioase care stau la baza unor probleme de creștere și erupție dentară. Este momentul când medicul, în colaborare cu pacientul, poate menține ușor sau poate câștiga spațiu pentru dinții permanenți, în condițiile dispariției premature a dinților de lapte. Perioada de creștere este aceea când medicul poate îndruma creșterea oaselor tinere ale feței, așa încât să pregătească terenul pentru dinții noi care erup pe arcadă. Inclusiv partea de creștere corectă și coordonare a maxilarului și a mandibulei sunt aspecte care pot fi gestionate de către medic în perioada de creștere.
Deci, dacă ar fi să răspund scurt la întrebare: da, creșterea afectează în mod pozitiv, dacă este urmărită de către medicul ortodont. În felul acesta, puteți preveni la copiii dvs. probleme mai mari, care pot fi rezolvate cu costuri mai mari ulterior, financiare și emoționale.
5. Este obligatoriu ca tratamentul să presupună și extracții de dinți temporari și definitivi?
Extracțiile sunt cele mai obișnuite frici ale oamenilor, fie că sunt copii sau adulți. Și este normal să fie așa. Este bine și că își ridică această problemă, care are legătură nu numai cu teama de ideea în sine, ci și cu predicția în viitor. E normal să ne gândim așa: am un număr de dinți și trebuie să mă bazez pe ei cât de mult timp pot. De ce să renunț la niște dinți buni? Întrebarea care se ridică este: merită să renunț la acești dinți, îmi aduce altceva mai bun pentru dantura mea, pe termen lung? Pentru că niciun medic nu ar trebui să vă propun extracții, fără să aibă în spate un fundament solid, care să se integreze într-un plan de tratament.
Desigur, nu întotdeauna și nu la orice pacient e nevoie de extracție. Depinde de problemele identificate și, cum spuneam, de ceea ce o potențială extracție ar putea aduce bun și folositor pacientului, pe termen lung. Mai mult, în prezent, este posibilă ortodonția fără extracție, datorită noilor tehnologii apărute, de care pacienții se pot bucura.
Citește despre Ortodonția fără extracție – inovație pentru pacienți!
Așadar, tehnicile de tratare a anomaliilor dento-maxilare au evoluat și așa au început să apară soluții terapeutice care evită extracția în scop ortodontic a unor dinți sănătoși, în special premolari. Asta ca să permită obținerea spațiului necesar alinierii celorlalți dinți.
Există o tehnică care poate fi adaptată atât la copii cât și la adulți. În felul acesta, unele dintre cele mai complexe cazuri pot fi rezolvate într-un timp mult mai scurt decât cu tehnicile clasice de tratament și fără să fie nevoie de extracții. E vorba de Sagital first, un concept nou, inovator, ce presupune folosirea în prima etapă a unui aparat simplu, minimalist (Carriere Motion), acționat de purtarea unor elastice pentru a permite crearea spațiului în zona frontală. În faza a 2-a, alinierea dinților poate fi făcută cu aparat fix sau cu gutiere tip alignere, în funcție și de ceea ce îți dorește și poate purta pacientul. Acest tip de tratament are ca rezultat alinierea dinților și corectarea ocluziei (mușcăturii) dentare. De asemenea, se echilibrează aspectul facial și zâmbetul devine armonios.
În general, ca un fel de concluzie, necesitatea extracțiilor în scop ortodontic se stabilește după mai multe criterii: înghesuiri severe însoțite de retracții gingivale mari, distrucții mari ale unor dinți etc și diferă de la caz la caz, în funcție de situația clinică.
Citește și despre Igiena în timpul tratamentului ortodontic!
Așadar, sper ca acest material să fie util pentru voi și să vă găsiți răspuns la întrebări la care nu ați avut până acum un răspuns concret. Și, nu uitați, o dantură corectă și dinții drepți înseamnă mai mult decât estetic. Înseamnă posibilitatea de a igieniza dinții mai ușor, de a zâmbi mai des și deci o stimă de sine mai echilibrată, posibilitatea de a mesteca mai bine alimentele și a evita așadar problemele digestive. Dinții drepți nu sunt doar niște dinți drepți de moft. Ei au impact asupra multor aspecte din viața voastră!
Material realizat cu sprijinul dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro.
2 răspunsuri la “5 întrebări frecvente despre îndreptarea dinților la copii și adulți”
Niciun medic nu iti spune ca tb sa porti si un retainer toata viata (dupa ce termini tratamentul) sau ce probleme de paradontoza o sa ai dupa.
In Germania tocmai se analizeaza acum scoaterea ortodontiei din plan de asigurari pentru ca problemele si costurile postortodontice sunt prea mari 🙁
In trecut, am fost si eu un pacient care nu a fost sfatuit sa poarte retainer. Astazi, sunt la finalul unui alt tratament cu aparate fixe, jos am deja sarma de contentie, port si o gutiera momentan, pana finalizez sus si apoi sa vad cum continui.
Dar nu inteleg de ce zici ca niciun doctor?!