Cred că noi, mamele, din prea multă dragoste pentru copii și din lipsa timpului, facem și foarte multe greșeli. Ori poate, uneori, nu suntem conștiente de faptul că pur și simplu pentru unele lucruri trebuie să cerem ajutor specializat. Că de aceea s-au inventat unele meserii, ca unii oameni să se specializeze pe ele și noi să beneficiem de asta. Când vine vorba de administrat medicamente copiilor, în România suntem campioane la automedicație. Un studiu din anul 2012 zice că aproximativ 60% din mame practică automedicația. Adică dau copiilor medicamente fără recomandarea medicului. Când vine vorba de homeopatie, lucrurile par și simple pentru mame. Nu le consideră medicamente și deși le văd valoroase pentru sănătoase, se încumetă să le administreze copiilor fără să ceară sfatul medicului. Ceea ce este extrem de periculos, de fapt. Am vorbit cu dr. Dragos Peteu și dr. Cezarina Matei, medici cu specilizare în homeopatie, fix pe tema aceasta și am un mesaj pentru mamele care recomandă medicamente homeopate online din partea dânșilor.
Eu: vă rog, transmiteți un mesaj pentru mamele din grupurile de pe Facebook, care își recomandă între ele medicamente si tratamente homeopate. Plus câteva cazuri de pacienti copii și consecințele asupra sănătății lor după astfel de inițiative ale mamelor.
Răspunsul la această întrebare este relativ simplu, dacă ținem cont de felul în care trebuie făcută prescripția în homeopatie și anume pe TOTALITATEA simptomelor.
Dar să luăm mai bine un exemplu simplu: tratament cu Chamomilla la un copil cu febră. Simptomele principale au fost: febră cu tegumente normale, dorința de a fi ținut în brațe, plânge din orice, țipă, foarte capricios, erupție dentară, scaune moi, de culoare verzuie. Remediul Chamomilla va fi util și la un copil care este febril, cu ochii ușor injectați, cu scaune moi, dar culoare normală, are erupție dentară, care plânge ușor, tușește și se cuibărește în brațele mamei? Cu siguranță este nevoie de altceva și anume de Călcarea-phosporica. Deși, ca manifestări cele două situații sunt asemănătoare, în primul caz țipetele, capriciile și scaunele verzi sunt simptome de Chamomilla, pe când, în al doile caz, ochii înroșiți ușor și tusea care însoțește erupția dentară fac diferența în prescrierea remediului Călcarea-phosphorica.
Am văzut situații în care mamele au administrat Belladonna în loc de Aconitum și invers, agravând starea micuților. Ce se întâmplă dacă dăm remediul greșit? Pentru că vine sezonul rece, să presupunem că avem un copil răcit, febril, dar vioi. Febra a crescut pe parcursul serii și noaptea a atins un maxim, tegumentele au fost calde și uscate. Mama citește că Aconitum e bun pentru febră și începe să-l administreze. Minunea se întâmplă și febra începe să scadă. Mămică e încrezătoare și continuă cu remediul. Dar starea copilului se schimbă și devine apatic, nu mai mănâncă și începe tusea, dar nu mai are febră!
Iată întrebarea: e bine sau nu? Evoluția este spre vindecare (a scăzut febra) sau spre complicații?
Din păcate, am văzut multe situații în care părinții considerau febra un marker de boală. Febra este un indicator al funcționarii sitemului de apărare și este utilă pe parcursul vindecării. De aceea, supresia ei va duce doar la agravarea cazului. Dacă nu se intervine rapid prin schimbarea remediului, copilul va face complicații respiratorii.
În cazul de mai sus, dacă se administra Belladonna, starea micuțului cu siguranță nu s-ar fi deteriorat, și, în ciuda febrei, care ar fi durat poate 1-2 zile, ar fi rămas energic, cu poftă de joacă și de mâncare. Febra ar fi scăzut firesc că urmare a diminuării reacției infamatorii și instalării proceselor de vindecare.
Este bine să evităm automedicația și, pentru că homeopatia este o medicină extrem de precisă, în care remediul este strict individualizat, ar fi de dorit că prescripția să fie făcută de medic. Chiar și așa, în acut, dar și în cronic, este nevoie de urmărirea atentă a pacientului, starea generală a acestuia fiind indicatorul de referință pentru bunul mers al tratamentului.”
La final, vă mai pun la dispoziție câteva explicații despre homeopatie, din partea dr. Ileana Rindasu, cu promisiunea că revin pe larg și cu alte informații în alte articole dedicate.
”Homeopatia, ca și medicina convențională/alopatia – pleacă de la premiza că boală implică o cauză și un substrat/teren. Dar, spre deosebire de alopatie, care s-a axat aproape exclusiv pe studiul cauzei, în homeopatie s-a aprofundat studiul terenului și al totalității simptomelor prezentate de individul bolnav.
De asemenea, în homeopatie s-a aprofundat experimentarea pe omul sănătos, cu identificarea inclusiv a simptomelor psihice, ceea ce a permis găsirea unor tratamente individualizate, spre deosebire de medicină convențională unde tratamentele sunt aproape identice la bolnavii cu același diagnostic.
Totuși, cele două metode nu se exclud una pe altă. În funcție de situație, dacă medicul cunoaște ambele metode, poate aplica numai una dintre metode sau chiar pe amandoua, combinate. În cazul tulburărilor funcționale, este preferabil să se recurgă inițial numai la homeopatie; în patologia avansată, unde s-a ajuns la leziuni organice, se preferă de obicei medicina convențională/alopatia.
Homeopatia poate fi extrem de utilă și acolo/ mai ales unde alopatia nu se poate aplică (ex: în alergii medicamentoase).
Tratamentul homeopat dă roade aproape în orice tip de afecțiuni unde ar funcționa și tratamentul alopat. Dacă medicul specialist cunoaște ambele metode, le poate aplica, așa cum am afirmat mai sus, în funcție de caz, fie separat, fie împreună.”
La final, vă rog doar să promiteți că nu mai faceți automedicație și că tratați cu responsabilitate orice tratament, fie el alopat sau homeopat! Știu că la îndemnul: ”mergi la medic!”, mulți răspundem adesea: ”păi ce să îmi spună, că tot medicamente îmi dă și știu care sunt alea, mai bine merg la farmacie și mi le iau singur, decât să mai dau banii și la consultație!”. Ideea e așa: simptomele pot fi comune multor afecțiuni, liniile dintre ele sunt fine, chiar dacă medicamentele primite par că sunt la fel, dozele fac diferența și durata de administrare. Și, mai ales, nu întrerupeți medicația, chiar dacă pare că vă simțiți mai bine. Vă paște recidiva și, mai ales, la antibiotice, dacă nu duceți tratamentul până la capăt, puteți căpăta rezistență!
Nu e de glumit, mai zic o dată! Ne dorim ca mamele care recomandă medicamente homeopate online (și nu numai) să înceteze!
Urmăriți rubrica Sănătate și wellbeing, mai urmează câteva articole despre homeopatie și nu numai.