Dragile mele, scriu și pentru voi, cititoarele mele fidele, cliente din prezent sau din trecut, scriu și pentru coachii care știu că mă urmăresc și care sunt poate la început de drum. Se fac deja 5 ani de când activez în domeniul acesta – nutrition coaching – și mi-am conturat deja niște concluzii, din munca de până acum cu sute de femei. Sunteți pregătite să aflați secretul? Am controbăit prin studii și cercetări, ca să văd și ce spune știința, mai ales că sunt pasionată de psihologia mâncatului și studiez continuu și în această zonă. Mindset-ul de dietă, din păcate, încurajează mâncatul emoțional.
Adevărul este că persoanele care încearcă să slăbească nu vor să își monitorizeze caloriile, ci au nevoie de suport motivațional pentru a-și atinge scopurile, conform studiilor! Nu avem nevoie de elemente care să ne distragă atenția sau să ne piardă timpul, ci de elemente care să ne amintească mereu de ce avem de făcut și de ce facem ceea ce facem. Acesta este principala misiune a unui coach în nutriție și stil de viață sănătos. NU să vă facă planuri alimentare stricte și nici să vă dea peste degete când așa zis greșiți, să vă certe și să vă îndemne să fiți și mai restrictive cu voi înșivă!
Scriu despre monitorizarea caloriilor pentru că, nu de puține ori, femei cu care lucrez nu reușesc să iasă din paradigma aceasta a monitorizării în aplicații a mâncării zilnice. În fiecare sesiune de kick off, fie ea de grup sau 1 la 1, menționez mereu că eu nu încurajez calcularea de calorii și monitorizarea lor obsesivă. Cu toate acestea, sunt femei cu care reușesc să schimb paradigma în care încadrează mâncarea și sunt femei pe care nu reușesc să le conving să schimbe focusul. Ele rămân în continuare în mindset-ul de dietă în care au mai fost și care nu le-a oferit rezultatele dorite.
De ce nu încurajez monitorizarea de calorii sau de ce nu e bun mindsetul de dietă
Cercetările ne spun că 95% din persoanele care urmează diete la modă revin la greutatea dinaintea dietei sau o greutate mai mare în decurs de 1-5 ani.
Acest ciclu de dietă după dietă, pierdere în greutate, revenire și tot așa, numit yo-yo, impactează negativ sănătatea, crescând riscul de boli cardiovasculare sau de boli metabolice.
Cele mai multe astfel de diete încurajează înfometarea. Când corpul nu primește nutrienții necesari, acesta încetinește anumite funcții care nu sunt vitale pentru a conserva energie.
Lipsa de nutrienți din majoritatea dietelor la modă poate duce la:
- osteoporoză;
- fracturi;
- pierderea masei musculare (foarte importantă la femei pentru evitarea osteoporozei);
- scăderea forței și rezistenței;
- păr subțire și fragil;
- pierderea coordonării;
- folosirea deficitară a oxigenului, care poate duce la probleme de memorie și concentrare;
- încetinirea reflexelor;
- deshidratare și dezechilibru electrolitic;
- leșin;
- slăbiciune;
- infertilitate;
- menopauză prematură;
- încetinirea bătăilor inimii.
Dar dietele afectează și sănătatea mentală. Restricționarea energiei provenite din alimente duce la scăderea funcției cerebrale.
Stresul și anxietatea asociate dietelor și greutății corporale ocupă mare parte din capacitatea mintală.
Saltul de la dietă la dietă este asociat cu depresie, stimă de sine scăzută și nivel crescut de stres.
Dietele pot duce și la tulburări de alimentație, precum anorexia, bulimia.
Accentul mare pus pe greutatea și forma corpului, pe caloriile consumate sau gramajele de grăsime, carbohidrați, proteine, toate acestea duc la comportamente obsesive care vin dintr-o lipsă de satisfacție față de propriul corp. Iar de aici până la tulburările de alimentație nu mai e decât un pas.
Pe termen scurt, monitorizarea caloriilor poate ajuta la determinarea modificărilor din corp și la o senzație de siguranță. Pe termen lung, alimentează un comportament nesănătos, rigid și obsesiv care se bazează pe exterior, când de fapt senzațiile interne, intuitive contează mai mult și aduc mai multe beneficii pe care le menținem cu ușurință.
Mai mult, rețineți că este dificil să stabilim numărul exact de calorii de care are nevoie o persoană. Există atât de mulți factori care trebuie luați în considerare, precum și factori care sunt în continuă schimbare. Conținutul caloric al alimentelor nu poate fi calculat cu precizie, chiar și atunci când folosim aplicații, calculatoare, cântare.
Necesarul caloric se calculează în funcție de vârstă, sex, greutate, înălțime, rată metabolică, nivel de activitate. În unele cazuri este necesar și procentul de grăsime și masă musculară. Deși unele elemente rămân neschimbate, iar unele se schimbă gradual, altele se schimbă de la moment la moment. Greutatea fluctuează de câteva ori pe zi.
Tipul de alimente contează în egală măsură. Deși se spune că nu există diferențe la nivel caloric între alimentele procesate și cele sănătoase (un alt motiv pentru care nu încurajez numărarea caloriilor), consumul de prăjeli, de exemplu, produce schimbări în corp care afectează utilizarea acestora. Multe astfel de alimente vin cu substanțe pe care corpul nu le recunoaște.
Necesarul de calorii este influențat de pauzele dintre mese, calitatea și cantitatea somnului, temperatura corporală, temperatura ambientală.
Partea cea mai interesantă este că organismul nostru poate face aceste calcule mai precis decât orice altă mașinărie, doar că noi nu suntem învățați să îl ascultăm. Noi ne complacem în mindset-ul de dietă, pentru că ni se pare mai ușor așa și cu rezultate mai rapide.
Monitorizarea obsesivă a caloriilor ne îndepărtează de senzațiile naturale de foame și sațietate. De aceea, atunci când oprim număratul caloriilor, ne este greu să ne dăm seama dacă ne este foame sau nu și dacă ne-am săturat sau nu. Ca să nu mai vorbim de faptul că limitarea caloriilor duce și la o limitare a nutrienților, atât macronutrienți (carbohidrați, proteine, grăsimi), cât și micronutrienți (vitamine, minerale).
Nu uitați: aplicarea de reguli stricte duce la sentimente de eșec care contribuie la stima de sine scăzută, frustrare și anxietate. Vă recunoașteți în aceste efecte?
Mindset-ul de dietă e întreținut de aplicații
Aplicațiile care ajută la monitorizarea caloriilor au devenit instrumentul care alimentează obsesia legată de imaginea corporală și kilogramele în plus. Studiile arată că aceste aplicații sunt preponderent folosite de persoane care pot suferi de tulburări de alimentație. Iar aplicația nu face decât să contribuie la intensificarea simptomelor.
Dragile mele, v-ați gândit la aceste efecte vreodată? Vă recunoașteți în aceste scenarii? Stați un pic cu voi, analizați istoricul vostru cu mâncarea, fiți sincere cu voi. Dacă nu a mers o dată sau de 3-4 ori, de ce credeți că a 5-a oară va fi cu succes?
Dați-mi un semn cu ce concluzii ați obținut, poate vă pot ajuta. De anul acesta țin și sesiuni de coaching pentru mâncat emoțional.
Despre mâncatul emoțional și despre mindfulness la masă vom vorbi și vom practica în WELLNESS FAIRY RETREAT 2021, poate vreți să știți mai multe despre acest subiect.
Vă îmbrățișez cu drag și iubire!
Un răspuns la “Mindset-ul de dietă: uitați de el!”
Așa este, am trăit toate astea pe pielea mea. Eu tot treceam prin șocuri emoționale, nutriționistul îmi tot dădea planuri de mese cu calorii puține. Până la urmă nu am mai mers la acel nutriționist☹️