Sarcina este o perioada foarte frumoasa din viata unei femei, insa vine la pachet cu o multime de interdictii, din pacate. Pentru ca mama se afla intr-un moment in care trebuie sa fie responsabila atat pentru ea, cat si pentru copilasul pe care il poarta. Am avut colege care in sarcina au baut/gustat din cand in cand un pahar de vin sau de bere, cu sau fara acordul medicului care le-a urmarit sarcina. Eu insami am fost in primul trimestru lovita de pofte de genul acesta, desi in starea mea normala nu sunt consumatoare de alcool decat ocazional si deci in cantitati infime. In perioada aceea ma uitam insa in toate paharele oamenilor in restaurante si pe la terase, de parca nu mai vazusem bere (ea ma imbia cel mai tare). In primul trimestru am fost in Germania si nu va pot descrie cat de pofticioasa am fost si cum mi se lipeau ambii ochii de toate paharele. Deci pot sa le inteleg pe toate femeile care au trait aceste pofte. Dar ce credeti ca am facut?
Am ales sa nu beau deloc. Stiti de ce? Pentru ca asa sunt eu. Desi in jurul meu atat medici cat si persoane care nu au legatura cu medicina sunt foarte relaxate pe acest subiect, am preferat sa stau, sa ma gandesc, sa ma documentez si sa decid la final singura. Mi-am dat seama ca ma pun la indoiala pe mine si capacitatea mea de a interpreta modul de punere in practica ideile relaxate din jur, care apreciau ca un pahar din cand in cand este permis in sarcina. Da, sunt medici care spun ca mai poti gusta ocazional cate un pahar de vin sau de bere. Evident, dupa trimestrul I, cand se formeaza sistemul nervos al copilului.
Ei bine, stiti cum este lucrul asta, de fapt? Ce inseamna ocazional? Ca poate pentru mine inseamna o data la 2-3 zile, iar pentru voi o data pe saptamana?
Ce inseamna un pahar? Un pahar de 100 ml? De 200 ml? De 300 ml? Din nou, interpretabil.
Ce inseamna vin? Vin rosu, vin roze sau vin alb? Ce concentratie de alcool?
Dar berea? Cat alcool? 3%? 6%? Filtrata sau neflitrata? Blonda sau neagra?
Vedeti cate necunoscute sunt aici? Devenim un fel de soferi din aceia care stiu ei din auzite ca in codul rutier scrie ca pot bea o bere si apoi se pot urca linistiti la volan. Ca desigur nu vor primi nicio amenda…Amuzant zic eu. Dar berea aia azi cu berea cealalta maine, nu-i asa ca devine o obisnuinta si ca ajungem sa ne urcam la volan senini, dupa ce am consumat alcool, care de multe ori poate ajunge sa fie mai mult de o singura bere? Stim oare cati dintre cei care se urca la volan cu doar o bere consumata ajung sa provoace accidente mai usoare sau mai grave? Nu stiu daca s-a facut vreun studiu in acest sens, insa pot intui ca sunt cazuri destule.
Cam asa si cu alcoolul in sarcina. Un paharel azi, un paharel din cand in cand si tot asa, nu credeti ca intr-o veti ajunge si voi sa va intrebati cam cat alcool ati baut de fapt? Daca nu ma credeti, intrati pe acest link sa vedeti discutiile dintre mame, care ilustreaza tocmai acest lucru despre care vorbeam. Comentati voi, pentru ca eu m-am ingrozit….
Ce spun specialistii:
- Consumul de alcool in timpul sarcinii este deosebit de nociv pentru fat si pentru dezvoltarea sa normala
- Alcoolul trece de bariera materno-fetala si ajunge in sange si in celulele fatului
- Efectele alcoolului consumat de mama se rasfrang asupra sistemului nervos al copilului cu predilectie, dar nu numai
- Consumul de alcool poate duce si la pierderea sarcinii sau la nastere prematura
- Efectele pe care consumul de alcool il au asupra fatului difera de la mama la mama, datorita diferentelor care exista intre acestea din punct de vedere fizic si comportamental. Ele depind de mai multi factori, precum: varsta gestationala a fatului, cantitatea ingerata de mama si episoadele de consum, alte probleme de sanatate ale mamei, consumul de alcool asociat cu droguri sau medicamente sau alte substante toxice si alti factori despre care este bine sa vorbiti cu medicul vostru
- Un consum frecvent mare de alcool poate duce la sindromul alcoolismului fetal; bebelusii afectati de acest sindrom pot prezenta malformatii la nivel facial, se poate naste prea mici pentru a supravietui sau poate avea probleme de crestere
- Leziunile provocate copilului din cauza expunerii la alcool sunt ireversibile. 🙁
Ca o concluzie, in sarcina e cel mai bine sa adoptati politica ZERO ALCOOL! Punct. Fara negocieri, fara a masura paharelele consumate si a numara episoadele saptamanale de consum. Altminteri, inseamna ca va asumati consecintele! Vorbiti despre aceste consecinte in detaliu cu medicul vostru, cititi si va informati! In cazuri grave, exista si posibilitatea sa fiti ajutate de un specialist, nu va sfiiti sa vorbiti si sa fiti oneste cu acesta, de dragul puiului pe care il purtati in burtica! Nu uitati, o femeie care consuma alcool in timpul sarcinii ii lasa mostenire copilului sau o infirmitate mentala pe viata si probleme de comportament!!
Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!
Sa ne fie de folos si spre sanatate! Ca e mai buna decat toate!
Sursa foto: aici