Categorii
Parenting Relații armonioase

Obiceiuri zilnice pentru conectare cu copiii nostri

Coperta_CopiiFericiti_c1Dr. Laura Markam, fondatoarea AhaParenting.com, ne invata in cartea sa ”Parinti linistiti, copii fericiti”, cum sa inlocuim tipetele cu conectarea. Cartea, in intregime, este un manual extrem de folositor, dar eu am cateva capitole cu care am rezonat foarte tare, tocmai pentru ca am dificultati eu insami pe aceste teme.

Fara interpretare si comentarii personale, redau mai jos cele cateva obiceiuri zilnice pe care Dr. Markham ni le recomanda pentru a mentine o relatie solida si calda intre noi si copii. Pentru ca parintii sunt si ei oameni, cu raspunderi si cu zile intregi de munca departe de casa si copii, si pentru ca unul dintre lucrurile cele mai dificile de pe lume este sa cresti copii, chiar avem nevoie de mici ritualuri de ajutor, ca sa ne pastram relatia vie si calda cu puiutii nostri.

  • Reincarca copilul emotional inainte de o activitate pe care e posibil ca el sa o simta ca deconectanta – plecarea la gradi, ora de culcare, prepararea cinei, cumparaturi etc!
  • 12 imbratisari pe zi – apropo, am auzit ca e o tehnica foarte buna de conectare si cu partenerul de viata.Virginia Satir, psihoterapeut de familie spune: ”avem nevoie de 4 imbratisari pe zi pentru supravietuire, de 8 pentru intretinere si de 12 ca sa crestem.” Deci, multe imbratisari pe zi cu copiii nostri! Daca nu le accepta, putem sa ii mangaiem pe spate doar.
  • Inchide toate dispozitivele mobile atunci cand petreci timp cu copilul! Sa fie momente fara distrageri, de care sa isi poata aminti toata viata cu bucurie – de cat de important l-ai facut sa se simta.
  • Serile sunt pentru familie! Fara lucruri de birou, fara telefoane, fara TV si chiar fara sa insisti pe bunele maniere, ci pe atmosfera calda din familie.
  • Timp special zilnic. Cate 10-20 minute cu fiecare copil, dedicate doar lui, fara intreruperi, cu jocuri care sa il faca sa rada, sa isi poata descarca toate anxietatile si sa se apropie de parintele lui.
  • In timpul reconectarii, concentreaza-ti constient atentia asupra copilului! Fara telefon mobil cand va salutati la revederea acasa, chiar daca a trecut putin timp de cand v-ati despartit.
  • Nu lasa mici disensiuni sa se acumuleze! Copiii trebuie sa fie convinsi de faptul ca parintii ii adora si se bucura de compania lor. Noi nu trebuie sa ne indepartam, sa fim imbufnati pe ei si sa ne retragem altundeva ca sa ii pedepsim. Relatia parinte- copil trebuie sa fie pozitiva si placuta.
  • Retine raportul de 5 la 1! Si la adulti, dar si in relatia parinte-copil, e bine sa tinem minte ca la fiecare interactiune dificila dintre noi si copil, trebuie sa gasim 5 ocazii de conectare in viitorul apropiat.
  • Conecteaza-te la nivelul lor! In functie de varsta copilului, incepe cu o imbratisare, stabileste contact vizual, ramaneti fizic in spatiul copilului, pana se restabileste conectarea calda.
  • Adapteaza-te la starea de spirit a copilului! Dupa ce ati petrecut o perioada de timp departe, va ia ceva timp sa va reconectati. Pentru aceasta, e necesarea adaptarea starii de spirit la cea a copilului.
  • Creati mici ritualuri de reconectare pe parcursul zilei, mai ales in momentele de separare! De exemplu, cateva minute de imbratisare dimineata, inainte de a trece copilul pe modul ”de executie”. Poate usura mult momentele dificile de dimineata.

 

Eu m-am bucurat de aceste idei, pentru ca am nevoie uneori sa ma conectez in mod constient si sa fiu aici, aproape de copilul meu, cand ma cheama si ma vrea alaturi de el, sau cand ma respinge si ma inlatura, din motive de el stiute.

Sa ne fie de folos tuturor!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.