Categorii
Blog Food and nutrition

Ouă vopsite natural pentru acest Paști, cu ingrediente din bucătărie

Vopsitul de ouă poate fi un moment creativ și vesel în familie, mai ales dacă aveți copii. Ca să mai eliminăm un pic din chimicalele vieții nostre, putem încerca câteva ingrediente din bucătărie. În felul acesta vom avea ouă vopsite natural. Sigur că nu ne vor ieși culorile atât de puternice precum cele de la plic, dar nu asta e ideea. Nu vrea nimeni perfecțiune când vine vorba de ouă, nu-i așa? Distracția e importantă și momentul deosebit, în această Săptămână Mare.

Ouă vopsite natural, dar cu ce?

Sunt câteva ingrediente pe care mai toți pe avem acasă. Iar dacă nu le avem, nu sunt atât de scumpe încât să nu ni le putem pune în coșul de cumpărături:

  • cafea;
  • ceai negru;
  • morcovi;
  • coji de mere;
  • coji de lămâie sau de portocale;
  • frunze de ceapă roșie;
  • sfeclă roșie;
  • varză roșie;
  • boia de ardei.

Cum se prepară soluția pentru ouă vopsite natural

Ok, durează un pic mai mult decât varianta cu vopsea de ouă din plic. Dar cred că merită investiția de timp, rămân la părerea mea.

Proporția pentru coji este de cam 1 pumn pentru fiecare cană. Pentru pulberi (ceai sau cafea sau boia), cam 2 linguri. Deci în funcție de câtă apă aveți în oală, măsurată cu cana, atâta materie brută puneți.

Fierbeți bine apa cu ierburile respective, până când ea devine cât mai închisă. Nu le amestecați pe toate de mai sus, dar le puteți încerca în recipiente diferite. Cam 30 de minute ar trebui să fie timpul de fierbere, după care strecurați lichidul de ierburi.

Cum se pregătesc ouăle

Varianta clasică – se șterg bine cu o cârpă moale, apoi cu o cârpă în soluție cu apă și detergent (bio preferabil), după care se clătesc cu altă soluție – oțetul se pare că ajută pentru prinderea ulterioară a vopselei.

Se fierb ouăle.

Cum se vopsesc

Se pun ouăle în soluție și se lasă cam 20 de minute sau cât e nevoie, pentru o culoare intensă. După care se scot rând pe rând, se șterg cu un șervețel îmbibat în ulei.

Se pot vopsi jos de pe foc sau pe foc. În varianta 2 practic oulă se fierb în vopsea, nu înainte.

Să aveți la îndemână o oală mare de 3-5 litri și prosoape multe de hârtie.

Ok, acum vor veni toți detractorii și vor spune că asta nu sunt ouă vopsite, că arată de un căcăniu groaznic și așa și pe dincolo. Cui îi pasă? Nu le scoatem pe catwalk, le mâncăm, frați și surori. Deci le vedem doar noi și ai noștri. Deci chiar nu contează. Oricum când vedeam vopseaua aia care pătrundea până în albuș mă lua cu frisoane.

Alte idei

Am mai citit pe alte bloguri despre cum se obțin ouă galbene vopsindu-le cu curcuma și alte idei drăguțe.

Aici – la Liana Popa.

Aici – la Diana Neacșu.

Voi cum mai faceți colori pentru a obține ouă vopsite natural?

Vă mai las un articol cu dedicație, scris cu 2 ani în urmă: Femeia și sărbătorile de Paști. Între râs și plâns, dar e o felie de realitate.

Sărbători luminate și în tihnă să aveți!

2 răspunsuri la “Ouă vopsite natural pentru acest Paști, cu ingrediente din bucătărie”

Nici mie nu imi place vopseaua care ajunge la albus.. Anul acesta vopsesc oua in curcuma si sfecla rosie.
Spor la pregatiri sa avem!

Multumesc mult pt ca ai scris proportiile. Anul trecut am incercat cu sfecla si foi de ceapa dar nestiind proportiile nu mi-au iesit deloc. Sau nu stiam cat sa le tin. Abia astept aa fac maine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.