Prea putini copii sunt dusi de catre parintii lor la medic. De multe ori, primul consult oftalmologic este facut in jurul varstei de 8-9 ani, cand problemele deja sunt mari si chiar dioptriile enorme. Pentru vederea copilului este uneori tarziu si la fel pentru sansele de recuperare. Parintii spun ca nu si-au dat seama si ca cei mici oricum nu s-au plans de nimic. Sau s-au plans de dureri de cap pe care le-au pus pe seama oboselii, la fel ca si de frecatul la ochi. Adevarul este insa ca si rezultatele slabe la scoala merita cercetate indeaproape, pentru ca ele pot fi cauza unei vederi deficitare sau a unei tulburari grave de vedere. Am aflat despre toate acestea la controlul de rutina pe care i l-am facut Teodorei in urma cu ceva vreme, aproape de aniversarea ei de 8 ani. Dr. Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog la Ambulatoriul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu a avut amabilitatea sa imi raspunda la toate intrebarile si am aflat multe informatii pretioase pe care vi le redau si voua mai jos. Sa va fie de folos!
Cum ne dam seama daca cel mic are vreo problema, daca ea nu este evidenta, precum strabismul? Ce simptome trebuie sa urmarim la copil?
Intr-adevar, nu toate simptomele sunt evidente, din pacate. De multe ori, parintii ajung la noi foarte tarziu, insa ar fi o serie de indicii pe care le pot observa si ei, acasa:
- Copilul nu are si nu mentine contact vizual
La varstele foarte mici, copiii au contact vizual cu mama sau persoanele apropiate din anturaj. Aceasta capacitate a sistemului optic se dezvolta pana la varsta de 2-3 luni, asadar un copil care nu urmareste fata mamei sau o jucarie plimbata prin fata lui, aproape de el, dupa aceasta varsta, trebuie vazut de un oftalmopediatru cat mai urgent.
- Lacrimatul excesiv
Toata lumea lacrimeaza la vant, frig sau lumina puternica. Insa cand acest lacrimat apare si in casa, fara ca cel mic sa fie expus la factorii de mai sus, trebuie sa ajungeti cu el la oftalmolog. Epifora poate sa fie semnul unei conjunctivite, a unei eroziuni corneene sau, mai grav, a glaucomului la copilul foarte mic. Daca vorbim de un bebelus, lacrimarea poate sa apara in caz de obstructie de canal lacrimo-nazal. Practic, lacrimile, din cauza ca nu se mai scurg in nas, aluneca pe obraji.
- Fotofobie (il deranjeaza lumina)
Copilul inchide frecvent unul dintre ochi la lumina puternica. Este cazul strabismului divergent, cand unul dintre ochi fuge in afara, iar atunci, deoarece copilul vede dublu pentru cateva secunde, pentru a anula imaginea deviata, inchide un ochi. Din pacate acest semn dureaza foarte putin, 1-2 saptamani, peste aceasta perioada instalandu-se ambliopia (ochiul lenes), caz in care vederea ochiului deviat scade foarte mult (creierul anuleaza informatia primita de la ochiul cu strabism).
Alte cauze ale fotofobiei sunt eroziunile corneene sau conjunctivita alergica. In toate cazurile, este necesar un control oftalmologic rapid, pentru a exclude afectiuni grave.
- Durerea de cap
Acest simptom apare la copiii mai mari (la varsta scolara, in general) si tradeaza mai ales viciile de refractie – copilul nu vede bine si atunci ochii fac un efort constant in obtinerea unei vederi clare. Hipermetropia (necesitatea de a purta ochelari cu “plus”) si astigmatismul (necesitatea ochelarilor cu “cilindru”) sunt cele mai frecvente afectiuni care dau durere de cap. Pentru depistarea corecta a lor este necesar un consult oftalmologic complet (cu picaturi), urmat de prescrierea unor ochelari conform cu varsta pacientului si cu valorile masuratorilor de dupa cicloplegie.
- Sta prea aproape de carte/caiet sau televizor
Reprezinta semne de vedere slaba si de necesitatea purtarii unei perechi de ochelari. Un ochi sanatos vede bine scrisul normal de carte de la 30-40 cm, nu are nevoie de apropiere sau indepartare. La fel, la televizor, copilul ar trebui sa vada imaginea de la peste 3 m distanta, nu sa se apropie. Mare atentie cu folosirea dispozitivelor electronice: Asociatia Americana de Oftalmopediatrie si Strabism recomanda expunere zero inainte de varsta de 2 ani, iar apoi de maxim 0.5-1 ora/zi la toate dispozitivele electronice.
- Copilul tine capul intr-o parte
Acesta este un semn de tulburare a motilitatii de cele mai multe ori – copilul are diverse forme de strabism sau pareze de nervi care duc la afectarea motilitatii oculare normale. Practic, capul face miscarea pe care nu o poate face ochiul afectat – daca ochiul stang nu poate face miscarea in afara (abductia), atunci capul va sta inspre stanga (laterocolis stang).
Toti pacientii cu torticolis (cap inclinat) trebuie investigati si din punct de vedere oftalmologic, deoarece pot avea la baza o tulburare in sfera motilitatii oculare.
- Frecatul la ochi / clipitul frecvent
Toti copiii se scarpina la ochi din cand in cand, mai ales cand sunt obositi. Insa atunci cand acest gest devine o obisninta, mai mult de 1-2 zile, trebuie sa mergeti cu el la oftalmolog. Medicul poate constata o conjunctivita alergica sau, mai grav, prezenta unui corp strain la nivelul suprafetei ochilor. Uneori, scarpinatul ochilor sau clipitul excesiv pot sa fie semne ca cel mic are nevoie de ochelari.
- Strange din ochi (mijeste ochii)
Prin ingustarea fantei palpebrale (a deschiderii ochilor), un pacient miop vede mai bine, chiar si fara ochelari. Asadar, daca micutul este la varsta scolara (7-8 ani) si a inceput sa stranga din ochi ca sa vada bine la distanta, inseamna ca s-ar putea sa aiba nevoie de ochelari. De asemenea, acesta este un semn ca dioptria a crescut, daca cel mic deja poarta ochelari cu minus.
- Rezultate slabe la scoala
Nu in ultimul rand, daca cel mic are performante scazute la scoala, trebuie sa ne gandim si la un viciu de refractie necorectat – copilul nu vede corect la tabla, ramane in urma, are stari de iritatie si nu numai.
Despre afectiunile oculare cu care se pot naste copiii am scris aici:
Despre controlul nostru (la 8 ani impliniti ai fetei)
Dr. Cozubas mi-a spus ca vederea se dezvolta continuu pana la 7-8 ani si verificam mai in amanunt pana la aceasta varsta urmatoarele aspecte:
– teste de vedere in spatiu (stereo-acuitatea) si de vedere binoculara – la copiii la care ochii privesc simultan, se formeaza vederea tridimensionala;
– teste de acoperire alternanta (cover test) – pentru descoperirea strabismelor mici (“foriilor” – ochiul “fuge” cand copilul este obosit, de exemplu);
– motilitatea oculara – copilul priveste simultan, cu ambii ochi, o tinta in miscare;
– acuitatea vizuala cu fiecare ochi in parte;
– examenul polului anterior si al fundului de ochi.
La copiii mai mari, de peste 8 – 9 ani, se poate aplica metoda incetosarii, care testeaza dioptria maxima de plus cu care copilul vede bine si care poate inlocui administrarea picaturilor cicloplegice. Astfel, la Teo si-a dat seama ca ea, netolerand o dioptrie mare de plus, nici nu va avea nevoie de picaturi.
Totusi, acest test nu il fac decat la copiii urmariti pana la acea varsta la alte controale anterioare. Daca este primul control, prefer sa instilez picaturi. – spune medicul oftalmolog.
Prin urmare, nu pot decat sa ma felicit ca am facut primele controale cu mult timp in urma. Verdictul: vedere de vultur :), fara probleme!
Va indem sa mergeti la medic cu cei mici! Mai bine sa va rupeti acum din timpul vostru decat sa va para rau mai tarziu cand medicul va va spune ca ar fi fost mult mai bine sa va fi vazut in urma cu ceva ani…
Sa ne fie de folos si pentru sanatate, ca e mai buna decat toate!
Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!
Sursa foto: dr. Roxana Cozubas
4 răspunsuri la “Probleme cu vederea copiilor: 9 semnale de alarma”
Buna! Copilul meu de 2 ani si o luna are cataracta. A fost descoperita pe la 1an si 7luni. Si mai are putina diferenta de dioptrie la ochi. Nu pot sa mai fac cu el terapie pentru ca nu isi mai tine plasturele pe ochi. (O ora pe zi si in fiecare zi) Ce se poate intampla daca i se face operatie de cataracta acum, la varsta lui? Si cum as putea sa mai fac cu el terapie?