Adevarul crud despre casa si cat de sigur este acest mediu pentru copiii mici este unul: nu e deloc sigur. Casa unde locuiesc copii este locul unde se petrec cele mai multe accidente. Peste tot in casa sunt produse si obiecte periculoase pentru cei mici sau unde se pot intampla cele mai multe accidente pentru ei. Sunt copii care si-au spart capul in bucatarie, pe gresie, care au fost opariti tot la bucatarie de catre propriile mame sau care si-au taiat degetele cu obiecte ascutite lasate la vedere de catre parinti. Poate ati rade, daca n-ati plange, ca sa zic asa. Sigur ca nimeni nu vrea ca aceste accidente sa aiba loc, cu toate acestea mult din ele se petrec totusi.
Sa le luam pe rand, camera cu camera:
Produse, obiecte si situatii periculoase in hol
De cele mai multe ori, alaturi de pantofar, se afla produse de curatat pentru pantofi, ghete, cizme etc. Lasate la vedere, sunt tentatii pentru copii. Bebelusii aflati in perioada in care se tarasc prin toata casa si exploreaza, duc la gura totul. Asa invata ei despre lume. Nu vreti sa invete intr-un mod tragic, nu-i asa? Substantele din crema de pantofi sunt toxice! Puneti cremele intr-un dulap cat mai sus, unde copiii mici sa nu poata ajunge. Iar pe bebe nu-l lasati niciodata sa exploreze toata casa nesupravegheat!
Sireturile pantofilor sunt si ele periculoase. Copiii se pot ineca cu ele sau se pot sufoca.
Prizele si cablurile din hol sunt si ele obiecte care ar trebuie securizate, asa incat sa nu fie accesibile celor mici. Pentru fiecare in parte exista sisteme specifice, care se gasesc la Ikea sau la Dedeman/Hornbach etc. Noi am umblat multa vreme cu protectiile de priza si in vacanta – era primul lucru pe care il faceam cand intram intr-o camera de hotel, protejam prizele! Ne vom relua obieceiul, cu siguranta, acum ca Mariuca a devenit exploratoare.
Dulapurile (din hol sau de oriunde) sunt un potential pericol, mai ales cele soldat si toate cele care nu sunt fixate in perete. Noi nu avem acasa dulapuri nefixate, insa la munte, in urma cu ceva ani, am simtit pe pielea noastra sperietura unei asemenea experiente. Dulapul soldat din camera de hotel, gol si nefixat in perete, a cazut la cativa milimetri de Teo si, in cadere, i-a prins piciorul. Nu a patit nimic, pentru ca soldatul s-a oprit in tarcul montat alaturi…Altminteri, i-ar fi putut cadea drept in cap. De atunci, fiecare camera de hotel e bine inspectata, fiecare dulap, orice obiect.
Toate dulapurile din casa cu bebelus explorator ar trebui inchise cu zavoare specifice, ca sa nu poata fi deschise de copil, iar voi sa stati si fara sa spuneti ”nu” la fiecare pas.
Bucataria – produse, obiecte si situatii periculoase
O, bucataria este, dupa mine, unul dintre cele mai periculoase locuri din casa cu copii. Absolut tot ce este in bucatarie prezinta risc pentru copil: masina de spalat vase, sertarele cu vesela (inclusiv cutite), toate obiectele electrocasnice aflate in priza si pe blaturi, deasupra nivelului copilului mic, plita si tot ce fierbe pe ea, coltul mesei si al dulapurilor etc. Asa ca aveti urmatoarele solutii:
- Securizati toate dulapurile si sertarele;
- Puneti aparatoare pentru colturile mobilei;
- Puneti aparatoare la plita/aragaz (exista la Ikea, chiar daca sunt inestetice, nu conteaza, macar nu are copilul acces la butoane sau la flacara);
- Eliberati blaturile de electrocasnice mici (cana electrica, cafetiera, storcator etc) – daca au cani de sticla se vor sparge foarte usor si pericolul este dublu;
- Firele sa nu fie la vedere;
- Produsele de curatat sa stea intr-un dulap, cat mai sus, unde abia sa ajungeti voi, daramite copiii;
- Masa sa fie mereu curata si eliberata de vesela, care se poate sparge, daca cel mic trage de fata de masa!
Ce sa nu faceti niciodata in bucatarie!
- Nu umblati cu oalele fierbinti pe langa copil! Va poate trage de mana, de tricou, de oala etc si puteti varsa continutul fierbinte pe el! Stiu copii ajunsi la urgenta cu arsuri de grad maxim dintr-o astfel de intamplare. Noi, mamele, suntem mereu obosite si nu sesizam pericolul in momente in care ne e greu sa ne concentram!
- Nu lasati pe masa sau blaturi cutite! Pot fi trase imediat de catre cei mici de acolo si pericolul e iminent!
- Nu lasati sticle de alcool sau sucuri pe jos! Copilul le poate desface imediat si cativa mililitri de alcool pot intoxica un copil mic sau ii pot provoca coma alcoolica!
- Nu lasati sarea pe masa, cateva grame de sare pot afecta rau un copil mic!
Livingul – un loc periculos pentru copii
Daca aveti copii mici, e bine ca livingul sa fie o camera cat mai aerisita, fara obiecte multe de mobilier sau electrocasnice. Un covor mare si o canapea sunt suficiente. Televizorul sa fie pus in perete, ca sa nu tenteze copilul mereu – nici pentru privit la el, dar nici sa traga de ecran. Stiu copil care a tras de cablu si si-a tras ecranul in cap! Deci nu subestimati niciun astfel de pericol!
Duceti cartile pe etajerele de sus ale mobilei, daca aveti! Daca nu, faceti niste rafturi speciale!
Eliberati locul de boxe si alte sisteme audio, nu sunt deloc potrivite pentru viata cu cei mici!
Cu cat aveti mai putine obiecte intr-o camera, cu atat mai mult va puteti relaxa ca ati scapat de pericolele potentiale! Cu toate acestea, nu uitati: un copil mic nu se lasa niciodata singur in camera, nesupravegheat de un adult! Locul cel mai sigur pentru el este tarcul, daca trebuie sa fugiti nitel la bucatarie sau la baie!
Baia – alt loc periculos pentru copii
Stiu persoane care lasau copiii mici sa faca baita singuri, impreuna. Dupa parerea mea, e o mare greseala! Sunt cazuri multe de copii inecati in cada, aflati singuri sau impreuna cu un frate. 🙁 Desi apa din cada era foarte putina! Copiii mici nu trebuie lasati nesupravegheati in cada!
Produsele de curatenie sunt toxice, chiar si pentru noi, adultii! Ele sunt destinate uzului extern si anumitor suprafete! Nu trebuie sa intre in contact cu pielea copiilor si nicidecum inghitite! Serviciile de urgenta din spitale au vazut cazuri multe de intoxicatie sau deces. Plasati toate produsele, inclusiv pe cele de igiena, intr-un dulap greu accesibil, deasupra capului vostru!
La aceasta categorie intra: toate produsele de curatat suprafete, fie ele clasice, organice sau bio! Intra si: gelurile de dus, sapunurile, pastele de dinti, detergentii de rufe, produsele de machiaj si demachiere, cremele. Inclusiv cremele pentru pielea copiilor pot fi periculoase, daca cel mic inghite o cantitate mare.
Daca se intampla insa un astfel de accident, duceti copilul imediat la Urgenta si luati cu voi recipientul din care a inghitit!
Atentie si la vasul de toaleta! Nu vreti ca bebelusul sa bea apa de acolo! Lasati-l mereu cu capacul asezat si insotiti copilul la baie, in explorarile lui!
Balconul – un loc in care copilul mic nu trebuie sa iasa
Daca nu sunteti cu el de mana sau in brate, copilul nu trebuie sa iasa singur pe balcon. De obicei, acesta este locul in care depozitam tot felul de lucruri, fara sa selectam. Balconul poate fi inchis cu geamuri, sau deschis, cu grilaje simple, ceea ce e foarte periculos!
Atentie la geamuri!
Invatati copiii ca nu au voie sa se apropie de geamuri, fie ele deschise complet sau pe jumatate. Plasele de geamuri nu sunt elemente de siguranta! Au fost copii care s-au sprijinit de plasa si au cazut in curtea blocului! Pentru siguranta, puneti incuietori suplimentare la fiecare geam din casa!
Dormitoarele ar trebui sa fie locuri sigure
Dormitorul ar trebui sa fie locul sigur, in care sa existe un dulap si un pat. Daca dulapul este inchis si patul are aparatoare pe laterale (se gasesc la Ikea si sunt eficiente), iar geamurile si prizele sunt securizate, totul ar trebuie sa fie sigur.
Dar ca sa fiti siguri ca asa este, asezati-va pe podea, la nivelul copilului si priviti fiecare colt din camera. Asa va veti da seama de tentatiile copilului!
In orice caz, copilul trebuie supravegheat mereu! Daca adoarme in patul parintilor, fiti vigilenti, se poate trezi in timp ce sunteti in alta camera si poate cadea din pat! Sau, daca merge, se va da singur jos din pat si va cotrobai peste tot! Asigurati-va ca niste minute de cotrobaiala nu il pun in pericol!
Atentie la draperii, perdele, perne si pilote!
Acestea sunt obiecte cu potential de risc pentru cei mic – galeria si perdelele pot fi smulse de el din tavan si se poate sufoca! La fel, cu pernele si pilotele, la somn sau la joaca!
Niciodata, dar niciodata, nu lasati un copil mic singur in camera, fara sa fie la el in tarc si fara sa va asigurati ca nu are obiecte periculoase acolo! Chiar si jucariile neconforme cu varsta copilului pot reprezenta un pericol: ex: bebelusii se pot ineca cu parul papusilor sau pot inghiti ochii adaugati ai jucariilor animale!
Voi ce alte produse, obiecte sau situatii credeti ca sunt periculoase pentru copiii mici?
Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!
Sursa foto: aici
0 răspunsuri la “Produse, obiecte si situatii periculoase pentru copii in casa”
Foarte util articol, multumesc :)La noi mai nou e foarte tentat de uscatorul de rufe. L-am ajutat de cateva ori sa puna haine pe el si acum are tendinta sa traga mereu hainele de pe el doar ca se le puna din nou la uscat…
🙂 Simpatic!