Categorii
Blog Food and nutrition

Clătite de secară – rețeta preferată a clientelor din programele Fit

Feedbackul constant de la clientele cu care fac consiliere unu la unu mă ajută mult pentru construcția planurilor alimentare. Nu fac un plan nou, până nu am feedback pe anteriorul. Așa scot și păstrez feluri de mâncare. Sau alimente. Cam așa se întâmplă în programele Fit (Fit for Spring, Fit for Summer, Fit for Autumn, Fit for Winter). Lucrăm în echipă, ca voi să fiți mulțumite, satisfăcute și la un nivel de sațietate cu care să fiți energice toată ziua. Nu, nu e normal să faceți foamea și să simțiți că urlați de foame. De aceea și scrieți pe marginea planurilor, zilnic, nivelul de foame. Pe care îl analizăm împreună. Dar să ne întoarcem la clătite. Da, avem clătite de secară în planuri. E drept, nu cu cremă de ciocolată (bleah). Dar sunt atât de bune, încât mănâncă și copiii voștri și chiar bărbații voștri din ele. 🙂

De ce clătite de secară în planurile alimentare

Pentru că sunt bune. Pentru că sunt visul oricărui om. Pentru că sunt atât de gustoase, încât nu trebuie să le ratăm. Pentru că planurile mele alimentare conțin mâncare adevărată. Și pentru că vreau să vă arăt că puteți și voi. Dacă eu pot, care nu am timp și nici nu m-am dat vreodată în vânt după gătit, puteți și voi. Garantat. Nu durează mult prepararea lor și mâncați toți din casă din ele. Încă un lucru bun în programele mele: femeia nu se simte o ciudată care mănâncă tristă și singură la masă. Copiii și soțul îi dau târcoale la masă, sunt curioși, vor și ei să încerce felurile de mâncare. Și nici măcar nu îi invită ea!!

Clătitele pe care vi le propun sunt cu făină de secară. Făina de secară are calitatea de a păstra o cantitate mare de substanțe nutritive în componența sa. Așa că produsele din făină de secară îi ajută pe toți cei care încearcă să slăbească. De ce? Pentru senzația de sațietate mai rapidă pe care o oferă față de produse pe bază de făină albă. Fibrele din secară reduc timpul de tranzit intestinal, ceea ce ajută la prevenirea constipației, în primul rând. Secară, pe lângă fibre, conține proteine, minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor etc), vitamine E, B, aminoacizi. Nivelul colesterolului rău este și el ținut sub control odată cu un consum de secară frecvent.

V-am convins? Haideți la treabă, deci!

clătite de secară

Ingrediente – clătite de secară

– 120 g făină de secară;
– 3 ouă;
– 350 ml lapte (ce tip vă doriți, eu am folosit lapte de vacă);
– un praf sare și unul piper;
– ulei pentru copt clătitele.
Pentru umplut:
– 10 ciuperci;
– 50 g brânză (am folosit Hochland);
– 1 mână de stafide opărite;
– 1 mână de spanac;
– 1 ceșcuță parmezan ras;
– 1 lingură ulei de măsline pentru ciupercile trase în tigaie.

clătite de secară

clătite de secară

Clătite de secară – mod de preparare

Într-un vas mare de sticlă, am bătut cele 3 ouă și le-am amestecat cu făina. Am adăugat lapte, timp în care am amestecat continuu.
În timp ce ele au stat un pic să se odihnească (cam jumătate de oră, până pregătiți toate ingredientele), am încins tigaia și am pregătit repede umplutura. Ciupercile felitate și trase în tigaie arătau așa bine (vezi mai sus), doar cu 1 lingură ulei de măsline, sare și piper, după gust. Pentru cei amatori de senzații mai tari, puteți trage și niște ceapă alături. 🙂
Apoi am spălat tigaia, am încins-o iar și am pregătit clătitele – 1 strop de ulei în tigaie, să se încingă bine, dar să nu băltească compoziția în el. Aluatul trebuie să nu arate nici prea lăptos, dar nici prea gros, ca de cozonac.
Se pune cam un polonic ras o dată, cam 30 – 40 secunde, până se rumenesc marginile un pic. Apoi se schimbă pe cealaltă parte. Clasic.
La final, am umplut cu ciuperci, brânzica fărâmicioasă, am pus spanacul spălat înainte și am presărat parmezan și stafide peste tot. Sau puteți amesteca stafidele în brânzică.
clătite de secară
Atenție, nu puneți compoziție prea multă, se rupe clătita!
Puteți împacheta cum doriți!
Puteți folosi în loc de brânză sărată, brânză cu smântână, dulce, gen Făgăraș.
Poftă bună! Vă asigur că o clătită e foarte sățioasă. O puteți mânca la micul dejun sau la o gustare.

Hai și tu în programul Fit for Spring!

Știi despre programele mele de educație alimentară, care au ajutat multe femei până acum să își schimbe relația cu mâncarea. fără să facă foamea? Intră aici, pentru detalii! Și îmi poți scrie la adresa [email protected]! Te aștept cu drag și cu promisiunea unui program blând și gustos.

Sursa foto: arhiva personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.