Am primit întrebările voastre despre homeopatie și le-am adresat mai departe medicilor de la Societatea Română de Homeopatie. E multă informație și sunt sigură că o veți găsi utilă, mai ales că pe internet circulă tot felul de mituri despre homeopatie. Dacă mai aveți întrebări, nu ezitați să mi le trimiteți, ca să obțin răspunsuri pentru ele de la medicii societății. Să vă fie de folos!
1. Mulți consideră homeopatia o mare șarlatanie. Știu că un tratament homeopatic necesită răbdare și timp, totuși, tratamentul homeopat exclude tratamentul alopat sau pot merge împreună? Sunt medici care incriminează tratamentul homeopat. Ar fi interesant să știm în tratarea căror boli tratamentul homeopat dă roade.
Homeopatia, ca și medicina convențională/alopatia, pleacă de la premiza că boală implică o cauză și un substrat/teren. Dar, spre deosebire de alopatie, care s-a axat aproape exclusiv pe studiul cauzei, în homeopatie s-a aprofundat studiul terenului și al totalității simptomelor prezentate de omul bolnav.
De asemenea, în homeopatie s-a aprofundat experimentarea pe omul sănătos, cu identificarea inclusiv a simptomelor psihice, ceea ce a permis găsirea unor tratamente individualizate, spre deosebire de medicina convențională, unde tratamentele sunt aproape identice la bolnavii cu același diagnostic.
Totuși, cele două metode nu se exclud una pe alta. În funcție de situație, dacă medicul cunoaște ambele metode, poate aplica numai una dintre metode sau chiar pe amandouă, combinate. În cazul tulburărilor funcționale, este preferabil să se recurgă inițial numai la homeopatie; în patologia avansată, unde s-a ajuns la leziuni organice se preferă de obicei medicina convențională/alopatia.
Homeopatia poate fi extrem de utilă și acolo/ mai ales unde alopatia nu se poate aplica (ex: în alergii medicamentoase).
Tratamentul homeopat dă roade aproape în orice tip de afecțiuni unde ar funcționa și tratamentul alopat. Dacă medicul specialist cunoaște ambele metode, le poate aplica, așa cum am afirmat mai sus, în funcție de caz, fie separat, fie împreună.
2. Cum este reglementată în România homeopatia? Statul român o susține suficient?
Homeopatia este reglementată în România de Ordinul Ministerului Sănătății 418/2005, reactualizat relativ recent.
Pentru atestat în homeopatie, se organizează cursuri postuniversitare cu o durată de 2 ani, la Centrul Național de Educație Continuă a Medicilor, Medicilor Dentiști și Farmaciștilor București, al Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București.
Există un Institut Național de Medicină Complementară și Alternativă cu sediul în București, unde se practică homeopatia, alături de alte ramuri ale medicinii complementare.
Se poate afirma că există o susținere oficială a homeopatiei în România, dar nu la nivelul altor țări, cum ar fi Suedia sau Elveția, unde guvernul are programe specifice pentru medicină complementară și serviciile medicale în domeniu sunt decontate de casa de asigurări (totuși, pentru acupunctură, există servicii decontate de casa de asigurări și în România).
3. Ce schemă recomandați pentru copii pentru întărirea imunității în perioada de iarnă?
În perioada rece a anului prevenția este “mama” tuturor schemelor de creștere a imunității. Cum acest lucru e greu de realizat pentru că mulți copii se îmbolnăvesc în colectivități, la grădinițe și creșe, din cauza celor care vin deja bolnavi, trebuie să-i ajutăm să fie mai rezistenți. Cum facem asta? Există preparate standardizate (gemoterapicele sunt extrem de bune și utile), prin care putem întări imunitatea. Consumul zilnic, în perioada toamnei, de fructe și legume prosapete, asigură un tonus bun în iarnă. Mișcarea și exercițiile fizice, joaca, făcute zilnic în aer liber, nu în casă, “călesc” organismul. Mâncarea sănătoasă cu cât mai puțini conservanți, coloranți și corective de gust în cantitate suficientă, fără excese, va asigura energia necesară fără să supraîncarce metabolismul. Sucurile proaspete din mere, morcov, sfeclă roșie, cătină, țelină, portocale, lămâi, grapefruit, etc sunt surse de vitamine și minerale necesare organismului sănătos.
Dacă apare, totuși, îmbolnăvirea specifică sezonului rece, trebuie să evităm tratamentul inutil cu antibiotice (care au indicații clare), iar copiii vor sta în casă. Odihna, hidratarea și alimentația ușoară vor fi pe prim plan. Sucuri de fructe, ceaiuri, mierea, propolisul, echinacea, vitamina C, sunt benefice. În situații necomplicate, aromaterapia, gemoterapia, homeopatia, singure sau asociate sunt suficiente ca măsuri terapeutice. Un element important în creșterea imunității copiilor în sezonul rece este și tratamentul blând al acestor viroze. Cu cât ieșim din boală mai puțin epuizați, cu atât mai bine vom reacționa la o nouă “agresiune”.
Pentru întărirea imunității pot fi folosite unele extracte gemoterapice cu efect imunomodulator.
Gemoterapia este noua fitoterapie, blândă, dar eficientă, care utilizează țesuturile embrionare ale plantelor (muguri, mlădițe, radicele, amenti), pentru detoxifiere celulară și implicit pentru refacerea funcționalității celulare. Extractele glicero- alcoolice sunt obținute prin prelucrarea plantei în stare proaspătă imediat după recoltare, diluate 10% prin tehnică homeopată.
Ele nu prezintă toxicitate și pot fi administrate copiilor din prima zi de viață, la recomandarea medicului.
Pentru întărirea imunităţii mucoaselor respiratorii, pentru copii şi adulţi, recomandările ar fi:
- Extractul din muguri de Coacăz negru – Ribes nigrum MG=D1, gemoterapic cu acţiune antiinflamatoare şi imunostimulatoare, recomandat profilactic şi curativ;
- Extractul din mlădiţe de Măceş – Rosa canină MG=D1 are acţiune vitaminizantă, antiinflamatoare şi osteoblastică. Este principalul gemoterapic recomandat în profilaxia antigripală, datorită conţinutului ridicat de vitamina C;
- Extractul din muguri de Brad – Abies pectinata MG=D1, cu acţiune remineralizantă importantă, favorizează fixarea calciului în oase, stimulează producerea de celule roșii ale sângelui cu rol în transportul gazelor respiratorii;
- Extractul din muguri Cătină albă (Hippophae rhamnoides), creşte rezistenţa organismului, scade durata convalescenţei, stimulează pofta de mâncare, ajută la ameliorarea simptomelor din infecţii ale tractului respirator, revigorant după stări de suprasolicitare fizică şi psihică;
- Polygemma 17 – imunitate (suc de Echinacea, muguri de Cătină, Porumbar și mlădițe de Măceș), este o altă opțiune atât pentru întărirea imunității, cât și pentru refacerea organismului obosit sau slăbit, putând fi recomandat atât copilului, cât și adultului, ân prevenție, terapeutic, sau în convalescență.
4. Sunt afecțiuni unde homeopatia nu funcționează deloc?
Homeopatia ca terapie se bazează pe capacitatea organismului de a se autovindeca. Prin urmare, da, sunt situații în care homeopatia, fie nu mai poate fi folosită, fie are doar efect paliativ.
În acest sens, iată mai jos doar câteva exemple:
- pacienți ajunși la epuizare, cu o stare generală profund alterată (cancere, boli cronice avansate etc);
- afecțiunea în sine este invalidantă și vindecată prin cicatrizari masive (insuficientă cardiacă prin infarct miocardic extins, AVC etc.);
- calculi mari care necesită intervenție chirurgicală;
- tumori benigne calcificate;
- diverse afecțiuni care au dus la fibrozarea țesuturilor;
- boli psihice grave.
În principiu, prin tratament homeopat se pot vindeca acele afecțiuni care sunt în stadiu reversibil (fără cicatrizări, calcificări sau fibrozări), unde simptomele particulare ale pacientului încă există și acesta dispune de suficientă energie pentru a răspunde la tratament. Homeopatia urmărește reechilibrarea metabolică și neuroendocrină, ajutând astfel pacientul să-și dobândească potențialul sau maxim de sănătate.
5. Farmaciștii pot recomanda tratamente homeopate?
Farmaciștii pot doar să ofere consiliere în domeniu, indicând pentru afecțiuni ușoare, cum ar fi guturaiul, răgușeala, cefaleea, o serie de tratamente simptomatice, cu medicamente care se vând fără rețeta (OTC-uri). De exemplu, pot să recomande un preparat complexist homeopatic cum este Homeovox în caz de răgușeală apărută recent, după expunere la frig. Dar, dacă simptomele nu trec în 24-48 de ore, trebuie să îi recomande pacientului să se prezinte la medic. În același fel, farmaciștii pot să recomande diferite medicamente alopatice, care se vând fără prescripție medicală.
Răspunsurile despre homeopatie sunt oferite de către: Dr Dragoș Peteu, dr Cezarina Matei și dr Ileana Rindașu.
Mai puteți citi aici și mesajul medicilor către mamele care tratează copiii cu sfaturi de pe grupurile de Facebook.