Sărbătorile vin, sărbătorile vin! Știți ce urăsc eu cel mai tare de când am copii? Că trebuie să mă stresez pentru cumpărături, mâncare și alte decorațiuni, în timp ce copilele vor să mă joc cu ele, să le duc la film, la teatru și la alte activități. Nu așa și voi? Nu e corect, suratele mele, să nu fie sărbători și pentru noi și pentru ei. De cele mai multe ori, după astfel de zile, mamele cad obosite și nu se bucură de nimic. De fapt, abia așteaptă să se întoarcă la muncă, să se odihnească. Am stabilit că aici, în comunitate, vom spune adevărul gol – goluț, ok? 🙂 În ceea ce mă privește, pentru că se tot repetă istoria asta de ani întregi, anul acesta m-am pregătit în avans: deja am luat cadouri și am antamat și ajutorul în bucătărie. Face sarmale, prăjituri, de toate. În timp ce eu mă ocup de altele, mai ales de fete, ca să nu se mai plângă. Să vedeți ce rață cu fructe caramelizate vom avea noi la una din mesele de sărbători. Au aprobat-o și fetele!
De ce rață – recomandarea nutriționistului
Da, e o rețetă de rață, nu e Chippendales în bucătărie, ce credeați? 🙂
De ce rață? Pentru că aș vrea ceva special. Toată lumea gătește porc, mai ales mama și nașa, sunt sigură. Ceea ce e minunat și abia așteptăm să gustăm din ce prepară ele. Așa că noi acasă vom găti altceva, ca să avem varietate. Rața cu fructe caramelizate și piure de cartof dulce este una din rețete. Mai urmează o idee, să rămâneți aproape.
Din păcate, carnea de rață nu prea e vedetă în meniurile din bucătăria să îi zic tradițională românească. Poate și pentru că trebuie să știi să o prepari, ca și în cazul vitei. Așa că frica de eșec înlătură din meniu rețetele cu rață, deși e foarte gustoasă. Iar cine o gătește, o preferă pe varză. E combinația cea mai cunoscută. Dar mie imi plac gusturile noi, așa că nu mă dau înapoi de la experimente în bucătărie.
Recomand rața pentru că e bogată în proteine de bună calitate și minerale care contribuie la funcționarea sistemului imunitar (conține zinc și seleniu) și nu numai. Conține și o cantitate importantă de acid folic, deci e valoroasă în perioada sarcinii. Și mai conține multe B-uri, importante pentru buna funcționare a sistemului nervos și fier, ceea ce pe mine mă bucur, având un pic probleme pe partea asta.
Atenție însă, îndepărtați pielea înainte de consum, ca la mai toate păsăreturile, căci acolo se adună grăsimea la ele.
Pașii pentru rețeta de rață cu fructe caramelizate
1. Am cupărat o rață cam de 2 kg, ca să fie potrivită pentru varianta mea de slow cooker.
2. Am pregătit un baiț pentru rață din:
- Ghimbir (radacina, cca 2 cm);
- 1 cățel de usturoi mare sau 2 mai mici;
- 1 lingură sare:
- 1 linguriță zahăr brun;
- piper măcinat;
- chili măcinat, după gust:
- zeama de la 1 lămâie;
- 1 grapefruit (sau portocală).
Mod de preparare:
Se curăță ghimbirul și usturoiul de coajă și se pun în mojar cu sarea, piperul, chili și zahărul. Se pisează bine, se toarnă zeama de la citrice și se amestecă.
3. Am pregătit rața întreagă
Se curăță rața de pielea în exces, se spală și se freacă cu o linguriță de sare. Apoi se unge cu baițul preparat anterior.
4. Mod de preparare rață cu fructe caramelizate la slow cooker
Se așează rața în vas și se toarnă restul de baiț (o parte in interiorul raței).
Se acoperă vasul cu capac, se potrivește la maxim și la 4h30min.
5. Rețeta mere caramelizate cu afine:
Atenție, aceasta nu e o rețetă dietetică, dar nici varianta cea mai încărcată de zaharuri și grăsimi. Sunt, totuși, sărbătorile și merităm să mai încercăm și alte rețete, care să încânte papilele și să ne aducă bucurie la masă.
Așadar, se aleg câteva mere, după gust, se taie felii, se stropesc cu zeama de la 1 lămâie și se pun într-o tavă de sticlă la cuptor. Deasupra, se presară zahăr brun. Se presară, nu se toarnă. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 200 grade, pentru 5 minute. Se scoate cu grijă și se amestecă merele, astfel încât să fie toate acoperite de sosul de zahăr. Tot acum se adaugă afinele și se amestecă și ele ca să fie acoperite de sos. Se mai lasă la cuptor pentru alte câteva minute.
6. Piureul de cartofi dulci
În timp ce rața își face de cap la cuptor, ne ocupăm și de cartofii dulci. De ce dulci? Pentru că am stabilit că e o perioadă festivă și merită să încercăm rețete și mâncăruri noi și delicioase. Plus că rața se potrivește, după mine, mai bine cu un cartof dulce decât cu cel clasic.
Așa că se fierb cartofii în coajă până ce se înmoaie bine. Se scurg de apă, se curăță de coajă și se amestecă cu sare, piper și ulei, după gust. În blender sau cu furculița.
7. La final:
Rața se scoate din oală, se așează într-o tavă și se pun deasupra fructele caramelizate și sosul acestora.
Ce să zic? Așa cină de sărbători să tot avem!
Să vă mai zic despre rața cu fructe caramelizate? Efectiv se topește în gură! Se desprinde foarte ușor de pe oase, până și sclifositele mele mici au zis că le super place. De obicei se plâng ba că e carnea prea tare, ba că nu pot mușca, ba că nu pot mesteca. Știți voi, talente de copii care au de toate și prea multe. Dar nu e cazul cu rața la slow cooker, făcută lent și cu răbdare.
Și încă ceva: la final, am obținut un borcan grozav de grăsime de rață, să văd ce fac cu ea, tot de sărbători. L-am pus la rece, îmi fac planuri cu el. 🙂 E aur curat într-o bucătărie de pofticioși.
Despre beneficiile slow cooking-ului
Am mai spus și cu altă ocazie, sunt câteva beneficii importante ale gătitului lent:
- Alimentele au o aromă mai intensă:
- Nu există riscul ca acestea să se lipească de oală în timpul gătirii;
- Se păstrează nutrienții mult mai bine, în timp ce preparatele sunt bine pătrunse, fragede și gustoase.
Metoda de gătire lentă e considerată mai sănătoasă decât metodele convenționale, mai ales pentru că vitaminele alimentelor nu mai sunt în pericol să fie distruse, căci temperatura la slow cooking e mai scăzută. Slow cookingul presupune gătit la temperaturi puțin sub 100 grade și nu face fum.
Dacă vă întrebați ce puteți găti la slow cooker, să știți că ideile sunt nelimitate: carne (slabă sau mai grasă), tocănițe, supe și ciorbe, leguminoase, legume, prăjituri sau pâine.
Gătitul la slow cooker presupune conectarea la energie electrică. În funcție de modelul ales și de treapta folosită, va rezulta și consumul aferent. Însă acesta e mai mic decât cel al unui cuptor electric, pentru cunoscători, așa că nu sunt diferențe semnificative la factură.
℗ Oala Crock Pot – investiție la casa omului
Noi testăm de ceva vreme modelul Slow cooker 5.0 L Digital DuraCeramic Sauté Crock-Pot. E ideal pentru maxim 6 persoane (noi suntem 4, dar mâncâm cât 6). Mie îmi place pentru că, pe lângă cele de mai sus, slow cooker-ul face automat trecerea în modul ‘Păstrare la cald’, imediat ce mâncarea este gata, În felul acesta, o menține la temperatura optimă, pentru câteva ore, până ne așezăm la masă.
Slow cookerul Crock-Pot are 2 setări de gătire: HIGH și LOW. Atât pe modul High, cât și pe modul Low se ajunge la aceeași temperatură, diferența fiind doar de timpul necesar pentru ca slow cooker Crock-Pot să atingă punctul de fierbere (100°C).
E ușor de manevrat, intuitiv, fără multe butoane. Da. Sunt și eu un pic blonduță și îmi e greu cu butoanele multe. 🙂 Dar dacă pot eu, sigur puteți și voi să manevrați o oală care practic muncește singură, în timp ce voi decorați casa pentru Crăciun și vă jucați cu cei mici.
Alte avantaje:
- Timp pentru alte activități;
- Energie în bucătărie și, în general, în viață;
- Bani mai puțini, pentru că nu există varianta să nu iasă mâncarea și să o aruncați;
- Se păstrează nutrienții mult mai bine;
- Se curăță foarte ușor;
- Este un mod economic din toate punctele de vedere – energia electrică, cât un bec;
- Nu se mai face fum și căldură în bucătărie.
Rețetă de pește – doradă cu busuioc
Este de-li-cioa-să! Vă rog să nu vă feriți de busuioc, încercați, fiți deschise, are o aromă grozavă! Rețeta e aici.
Rețetă de vită – aici
Până acum, cea mai bună vită mâncată vreodată a ieșit la slow cooker-ul Crock Pot. Poate să zică cine vrea și ce vrea!
Așadar, rețeta de rață cu fructe caramelizate sper că v-a plăcut, urmează rețeta 2 pentru sărbători, rămâneți pe recepție! 🙂
Sursa foto: arhiva personală