Pentru ca sunt in plin fenomen de nesting, cum ziceam aici zilele trecute, evident ca ma gandesc la fiecare detaliu si nu pot sa nu reiau lucrurile fara sa nu arunc o privire in urma, la prima mea experienta de mama. Atunci cand totul mi se parea, desi frumos, inspaimantator pana peste cap, tocmai pentru ca ma temeam asa de tare sa nu ii fac rau bebelusului, din nestiinta mea si lipsa de experienta. Cam asa a fost si cu masa de infasat.
Stiti cum e cu prietenii si in general cu sfatuitorii, nu? 🙂 Din dorinta lor de a transmite ceea ce stiu si de a fi siguri ca ideile lor sunt cat mai respectate, transmit totul pe un ton cat mai grav si mesajul devine de panica dintr-o data. Asa a fost si cu masa de infasat. Nici nu am deschis bine gura sa intreb de ea – cat este de utila, cum se foloseste, ce tip este mai util etc, ca am si aflat ca este deosebit de periculoasa. A, pana sa ma prind eu ca nu masa in sine e periculoasa, a trecut deja un pic de timp. Periculos e faptul ca odata pus copilul la inaltimea respectiva, el poate cadea de acolo. Ma rog, ca de oriunde, daca nu este tinut sau pus in centuri, daca ma intrebati pe mine – carucior, scaun de masa, scaun de masina, pat etc. Deci cred ca e doar o problema de comunicare – masa de infasat este foarte utila in primele multe luni ale bebelusului si ale mamei, doar ca manevrarea copilului in acest cadru trebuie musai facuta cu grija, cu ochii in 4 si cu mainile tot timpul pe el. Dar asa cum ziceam si in alte materiale, din cauza fricii si a panicii, nu ne mai putem concentra pe lucrurile cu adevarat importante si pe experienta in sine, care este una cu adevarat minunata cand vine vorba de timpul petrecut cu bebelusul, chiar daca e vorba de ingrijirea lui.
Asa ca iata cum a fost la mine, dupa ce mi-a trecut panica: m-am organizat asa de bine, asa incat sa am toate obiectele de care aveam nevoie la indemana. Adica la un brat distanta. Pentru ca e bine sa fim prevazatori, fara panica subliniez. Asa incat in momentul de schimbare a scutecului, sa nu ne gandim ca nu avem scutecul aproape, ca nu sunt nici cremele, ca ne mai trebuie ceva si ca trebuie sa lasam copilul singur pe masa. Prin urmare, masa mea de infasat a fost ceva de genul celei de mai jos:
Adica sertare, unde totul era bine asezat si organizat dinainte, asa incat chiar cu ochii inchisi sa pot apuca un obiect si sa il pot folosi cu o mana, in timp ce cealalta mana sa pot sta pe bebe.
Organizarea in acest mod ne lasa astfel timp de dragaleala cu copilul, de vorba, de masaj si de rasete cu el. Adica sa profitam de unul dintre cele mai importante momente de intimitate cu cel mic, in loc sa ne stresam pentru siguranta lui. Sa ii vorbim despre el, despre cat e de minunat, despre cat de frumosi sunt ochisorii lui, manutele, piciorutele si restul corpului lui superb. Schimbarea de scutec nu trebuie facuta cu anxietate, cu repeziciune sau cu o mimica ingrozita de miros, spunandu-i copilului ce moment urat este acesta pentru tine, ca mama.
Dar pentru ca tot vorbim si despre siguranta, pentru ca e importanta, recunosc ca vor fi momente in care nu totul va fi la indemana. Si atunci va trebui sa fim suficient de inspirate asa incat sa nu punem copilul in pericol. Sunt cel putin 2 metode: sa luam bebelusul in brate si sa mergem impreuna in cautarea obiectului necesar sau sa il punem in cel mai sigur loc unde nu poate pati nimic – pe jos. Nu pentru mult timp, desigur.
Asa ca masa de infasat este un obiect minunat de folosit, care poate fi si un loc foarte bun de dragaleala cu bebelusul nostru, dornic de cat mai multe momente de acestea. Doar sa ne organizam noi atat de bine, asa incat sa cream cadrul proprice pentru acestea, cat mai sigur si mai relaxat!
Va doresc cat mai multe momente de dragaleala pe masa de infasat, fara griji!
Sursa imagine comoda: Noriel