Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Sforăitul și relația de cuplu. Ce facem?

Divorț? Poate fi un motiv. Expulzare din dormitorul conjugal? Sau suportăm cu stoicism? Sau mai există și alte metode? Exista aproximativ 15 milioane oameni care sforăie în Marea Britanie, potrivit British Snoring and Sleep Apnea Association (BSSAA), iar sforăitul afectează deci 30 de milioane – adică  deficit de somn atât pentru parteneri, cât și pentru suferinzi. Iar cu oamenii nedormiți e bine să nu te pui, știți că e o vorbă care spune că sunt precum oamenii în stare de ebrietate. La fel, 37 de milioane de adulți americani sforăiau în mod regulat, deci mulți dintre partenerii lor se plimbau ca niște zombie privați de somn. Oricine a dormit vreodată în aceeași cameră cu o persoană care sforăie poate spune că sunetul este mai mult decât îngrozitor. De fapt, partenerii celor care sforăie raportează o oboseală deosebită deoarece sforăitul îi face să adoarmă mai greu sau să rămână în stare de veghe.

Ce este sforăitul?

Actul sforăitului este vibrația structurilor respiratorii, iar sunetul rezultat se datorează mișcării obstrucționate a aerului în timpul respirației, pentru perioada somnului. În unele cazuri, sunetul poate fi slab, dar în majoritatea cazurilor poate fi tare și neplăcut.

Cine suferă cel mai mult?

Bărbații, în special cei cu vârsta cuprinsă între 50 și 59 de ani, se pare că sforăie la cel mai înalt volum. 

Cum combatem sforăitul

Oricine a încercat să combată această afecțiune cu ajutoare pentru somn și alte gadget-uri știe prea bine că sforăitul este greu de tratat.

Studiile recente ale Asociației britanice Snoring & Sleep Apneea au arătat că din cele 1100 de persoane chestionate, 77% au declarat că au fost dispuși să caute o soluție, dar nu au găsit-o încă. Cu toate acestea, 1 din 4 persoane care sforăie nu face nimic pentru a depăși această problemă, practic forțându-i pe partenerii lor să suporte nopți nesfârșite de zgomot infernal. 31% dintre cupluri dorm în camere separate. Dar cine doarme unde? Cei care părăsesc dormitorul principal sunt cei ”în culpă”, pentru a dormi în camera de oaspeți, dar încă mai există 12% dintre persoanele care suferă de disconfortul și indignarea de a dormi pe canapea, tocmai pentru că partenerul lor sforăie…

Obstructive Sleep Apneea (OSA) cauzează suferința de a opri brusc respirația, obligându-l automat pe om să se trezească pentru a începe să respire din nou. Acest lucru se poate întâmpla de multe ori în timpul nopții, împiedicând organismul să obțină suficient oxigen și să obțină somn de bună calitate. Sforăitul puternic, întreruperea respirației nocturne și senzația de somnolență în timpul zilei sunt simptome obișnuite ale acestei afecțiuni. Deoarece aceste simptome cresc treptat de-a lungul multor ani, pacientul nici nu le observă primul, ci partenerul de viață.

Cauze ale sforăitului

Directorul Asociației britanice de sforăit și somnolență, a declarat: “Există atât de multe motive pentru care cineva sforăie, iar sforăitul unei persoane nu are aceleași cauze cu cel al altei persoane. Cheia pentru oprirea sforăitului este de a vedea un specialist care vă va ajuta să găsiți cauza sau cauzele – de obicei, mai multe lucruri se întâmplă simultan – și apoi să aflați ce tratament este cel mai potrivit pentru dumneavoastră”.

Cauzele cele mai comune sunt:

  • Fumatul;
  • Consumul de alcool în mod regulat;
  • Excesul de greutate;
  • Obstrucție în pasajul nazal. 

Apneea este, de asemenea, un factor de risc independent pentru afecțiuni cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, diabetul, insuficiența cardiacă congestivă și boala coronariană.

Soluții împotriva sforăitului

Deci, ce se poate face pentru a opri sforăitul sau pentru a limita efectele acestuia? În afară de dormitoarele separate, dopurile pentru urechi pot fi de un ajutor limitat la partenerul de pat al unei persoane care sforăie.  

Pentru soluții mai eficiente și pe termen lung, pacienții ar putea consulta un specialist. Ca de exemplu, să efectueze o vizită la ortodont. De exemplu, există un aparat oral care poate fi purtat noaptea și poate fi cea mai eficientă formă de tratament specializat. Acest aparat non-voluminos este format din plăci de bază superioare și inferioare, formate sub presiune. Folosind brațele conectate între cele două baze, cavitatea maxilarului este ținută într-o poziție orientată spre față, care lasă aerul liber să circule în timpul somnului.

Alte dispozitive de pe piață includ măști de respirație care ajută la menținerea căilor respiratorii deschise. Măștile sunt eficiente chiar și în cazuri severe de apnee și sunt considerate o metodă eficientă în unele cazuri. Cu toate acestea, masca de respirație trebuie instalată și ajustată într-un laborator special (de somn). 

O ultimă soluție este intervenția chirurgicală. De obicei, chirurgia este utilizată pentru a îndepărta structurile de afectare a respirației, cum ar fi amigdalele mărite sau adenoidele. Există, de asemenea, un tratament disponibil numit CELON® snoreplasty (Radio-Frequency Palatal Stiffening) disponibil. 

Sforăitul, somnul și relația de cuplu

Unii oameni ar argumenta că somnul în paturi separate a salvat multe relații; însă potrivit unui sondaj realizat de site-ul de analiză statistică “FiveThirtyEight” din 2014, 13,9% dintre cupluri dorm în fiecare noapte în camere separate, iar sforăitul este vinovatul pentru aproape jumătate dintre cazuri. 

Printre pașii pe care ar trebui să îi facem dacă sforăitul partenilor ne ține treze noaptea:

  1. Schimbarea poziției de somn;
  2. Schimbări cu privire la rutina zilnică – alimentație, hidratare, mișcare;
  3. Consultarea unui medic specialist. 

Privarea de somn și nu numai

Privarea de somn poate provoca, la rândul său, tot felul de probleme de sănătate fizică și psihică, inclusiv iritabilitate, anxietate, oboseală în timpul zilei, dificultăți de concentrare, căderi de memorie și scăderea productivității muncii. Privarea de somn cauzată de sforăit poate duce, de asemenea, la resentimente între parteneri și poate contribui la pierderea intimității fizice și emoționale.

Sforăitul în mod regulat poate conduce la hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, diabet zaharat, pierderea auzului și chiar și boala Alzheimer.

Propuneți partenerului să încerce digeridoo

Poate părea ciudat. Dar cercetările au sugerat că jocul instrumentului de suflat australian Aboriginal – care necesită o tehnică numită “respirație circulară” – poate întări mușchii din partea din spate a gâtului, astfel încât este mai puțin probabil să se ”prăbușească” noaptea. De vreme ce prăbușirea este frecventă printre cei care sforăie, formarea acelor mușchi contribuie la scăderea probabilității sforăitului.

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.