Ne-am obisnuit cu gandul ca anumite afectiuni sunt specifice adultilor si in special persoanelor varstnice. Realitatea din statistici insa ne arata ca in ultimii ani copiii sau tinerii au inceput sa fie afectati de unele dintre cele mai cumplite boli. E cazul artritei idiopatice juvenile, o boala care afecteaza peste 2,000 de copii din tara noastra. Este o boala autoimuna, care pentru copii si familiile lor inseamna schimbarea vietii cu totul, pentru ca limiteaza autonomia copiilor. Imaginati-va ce inseamna la varsta scolara, a preadolescentei, cand dorinta de independenta si autonomie a copiilor creste in intensitate, sa afle ca trebuie sa fie si mai atenti la ce mananca dulce si sarat, ca vor obosi repere si vor avea nevoie de multe pauze, din cauza inflamarii persistente a articulatiilor. Perioade de frustrare, nelinisti si multe intrebari, pe parcursul carora parintii vor deveni super protectori, iar copiii vor creste in spiritul unei neputinte si frici permanente.
Din fericire, medicina a progresat mult, la fel si tratamentele. Cu ajutorul unei echipe multidisciplinare (reumatologi pediatri, chirurgi ortopezi, fiziokinetoterapeuti, oftalmologi) copiii pot depasi impactul psihologic al acestei afectiuni, la fel si parintii lor – cu sprijin de specialitate. Pentru ca artrita este o boala cronica, tratamentul nu duce la o recuperare imediata, ci doar la o ameliorare a simptomelor. Scopul tratamentului este de a permite copiilor sa duca o viata normala si de a preveni afectarea articulatiilor si organelor, in timp ce se asteapta remiterea spontana a bolii. Medicii sfatuiesc parintii sa aiba rabdare, pentru ca abordarea aceastei afectiuni necesita timp si urmarirea pacientului pe termen lung. De aceea, e foarte importanta relatia pe care familia si copilul reusesc sa o construiasca cu acestia, bazata pe incredere si colaborare reciproca.
Artrita juvenila nu este o boala contagioasa si nu este ereditara – deoarece nu poate fi transmisa de la parinti direct copiilor lor. Cu toate acestea, exista unii factori genetici, in mare masura inca necunoscuti, care cresc sansele unui copil de a dezvolta boala. Aceasta boala este multifactoriala, ceea ce inseamna ca este rezultatul unei combinatii intre factorii genetici si expunerea la factorii de mediu (probabil infectii).
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA – pune la dispozitia publicului Ghidul ”Artrita idiopatica juvenila pe intelesul parintilor” si cartea ilustrata ”O calatorie de neuitat”, care se distribuie gratis in Librariile Humanitas si care prezinta povestea baietelului pacient Alex, care isi poate trai experienta lui de copil in excursie cu scoala, in ciuda bolii. Daca stiti familii care au copii cu artrita, indrumati-i catre Asociatie, unde vor gasi raspuns la multe dintre intrebarile lor, dar si sfaturi privitoare la medici de specialitate si psihologi.