Categorii
Relații armonioase Sănătate și wellbeing

Time is the new money!

collection of vintage alarm clocks

Acest post este dedicat tuturor celor cu care am o relatie, fie ea de natura profesionala sau personala. Am o perioada de cand am inceput sa urmaresc cu atentie modul cum contactele mele trateaza o intelegere intre noi, in materie de timp sau intalniri. Asa ca experienta mea se imparte intre oameni care isi respecta toate angajamentele si care fac acest lucru de obicei, si oameni care nu respecta nimic – nici timpul celuilalt si nici munca acestuia. Situatiile undeva la mijloc nu prea exista sau daca exista sunt extrem de rare. Sigur, nu vorbesc aici de prieteni pe care ii stiu de multa vreme si cunosc faptul ca nu sunt capabili sa ajunga undeva la timp, de parca ar parcurge distantele cu tricicleta de copii si nu ar veni cu masina, taxi sau metroul!!

Cand zic angajament ma refer la marea majoritate a situatiilor in care am agreat impreuna un lucru. Sa le luam pe rand:

Ziua si ora unei intalniri: sigur ca sunt flexibila si ele pot suferi modificari, dar ne anuntam in timp util de obicei. Am definit timpul util cel putin in seara anterioara intalnirii din dimineata urmatoare. Desigur, ii inteleg pe parintii care au copii mici si cu o ora inainte de intalnire imi spui ca azi nu ies din casa pentru ca cel mic are un puseu de febra si ii e rau. Dar daca aceasta situatie nu exista, va rog, nu mai anulati intalniri cu o ora inainte. Nu este deloc respectuos si daca faceti acest gest de 2 ori cel mult, din punctul meu de vedere relatia noasta nu mai poate continua. Chiar nu conteaza motivele, am auzit atat de multe de la una si aceeasi persoana incat cred ca pot scrie o carte pe tema.

Este valabil si pentru intalnirile confirmate, cand mai dam un reminder in dimineata respectiva. Eu inteleg reminderul un semn de genul – ”hello, azi ne vedem la 10.00, remember?” De regula, cam asa a ramas, cel mult ne spunem daca mai intarziem 5 min din cauza parcarii sau pentru ca ne-am uitat portofelul acasa. Dar daca reminderul devine prilej pentru partenerul de intalnire sa raspunda de fiecare data – ”o, da, din pacate nu pot ajunge azi” – mai ales daca reminderul vine tot de la mine si e cam a 3-a oara cand se intampla acest lucru, cam ce ar trebui sa cred eu de aici? Pai uite, nu o sa mai cred nimic, decat ca primele dati a fost din partea mea o nerozie sa ascult toate argumentele invocate de asa zisul partener de intalnire. Dar va voi trece pe lista de oameni cu care nu imi mai doresc sa intru in nicio relatie.

Locatia: pentru oricare dintre noi, locatie e foarte importanta. Criteriul proximitatii primeaza, de multe ori. Proximitate fata de casa, fata de birou sau fata de o alta intalnire – anterioara sau ulterioara. Proximitatea reduce distantele de parcurs intr-un Bucuresti plin pana la refuz de oameni si masini, mai ales in intervalul 8-10. Prin urmare, va rog, nu mai schimbati locatia unei intalniri nici cu o zi inainte si nici in dimineata intalnirii. Acest lucru va atrage dupa sine intarziere din partea mea, ceea ce ar fi o consecinta fireasca la care e bine sa va asteptati, dar mai ales, o bulversare a intregului calendar al zilei. Desigur, ca sa va ganditi la acest lucru, trebuie sa va si intereseze aspectul. Iar eu cred ca e bine de retinut, pentru ca dovedeste respect fata de celalalt, principiu care in business, ca si in viata esentiala, mi se pare obligatoriu pentru supravietuire.

Intarzierile: desi subiectul isi facea loc logic in capitolul legat de ziua si ora, le dedic un loc special, nu de altceva, ci pentru ca merita! Stiti cum e la clinica medicala, nu? Fiecarui pacient i se dedica 20-30 min, dupa care se trece la programarea urmatorului. Daca nu ajungi la timp, programarea se considera anulata. Poate imi veti spune ca mai sunt si exceptii si se mai primesc pacientii, chiar daca intarzie. Ei bine, poate ca da. Eu insa asa am renuntat la Sanador si astazi ma bucur de serviciile unei alte clinici care imi respecta timpul. Intorcandu-ma la subiect, inteleg asa – ca maxim 10 minute se rezolva o problema de trafic heavy. Pe care am sesizat-o si eu pana sa ajung la locatie. Dar ca sa vezi, la mine nu a cauzat intarziere. Dar sa zicem ca voi veniti din alta zona si deci poate fi alta situatie. Alminteri, daca eu sunt la locatie deja si ma sunati ca intarziati pentru ca abia ati plecat de la birou sau de la cealalta intalnire, e posibil sa ridic si sa plec. Pentru ca eu m-am ridicat de la cealalta intalnire in timp util sa ajung la voi. Sau de la laptop, unde lucram si nu voiam sa ma intrerup neaparat, ca imi pierea inspiratia. Dar m-am ridicat, pentru ca eu imi respect angajamentele. Pentru ca eu ma respect pe mine, pentru ca eu asa sunt. Poate nu intamplarea face ca cel care vine tarziu o data, vine mereu tarziu, mereu cu o alta scuza – legata de un client, un coleg, pierderea cardului etc. Dar de ce dureaza mereu o intalnire mai mult decat prevedeti? Pentru ii permiteti, nu credeti? Nu e momentul si nici locul, voi vorbi intr-o postare ulterioara despre acest lucru – managementul timpului.

Munca: ei bine, aici este o alta poveste. Oamenii vor lucruri gratis – proiecte gratis, evenimente gratis, consultanta gratis etc. Nu stiu cum s-a ajuns aici, pentru ca tot experientele spun ca ce e gratis nu e valoros oricum si nu este apreciat in nici un fel. Chiar si o plata simbolica, incarca munca cu o valoare pe care abia atunci o vede cel care isi doreste bunul sau serviciul respectiv.

Ei bine, e ok cand am agreat de la inceput ca fac ceva pro bono. Dar nu mai este deloc ok cand am stabilit si un cost al serviciului si am batut palma, iar dupa 6 luni eu tot astept plata muncii pe care am depus-o – acele ore sau zile pe care le-am petrecut ca sa muncesc pentru cineva care mi-a solicitat si cu care am agreat un cost. Voua v-ar placea sa fiti tratati la fel?

In fapt, postarea de astazi este despre respect si respectarea angajamentelor. Respect de sine si respect pentru partenerul de intalnire. Timpul este o resursa de care ne plangem toti, e clar. Dar de ce sa incercam sa ciupim din timpul altcuiva – credeti ca devine felia noastra mai mare? Si oricum, daca ar deveni mai mare printr-un astfel de act, de ciupire, ar fi mai valoros si (mai) moral?

Da, poate vi se pare ciudat ca cineva sa stea atat de strans legat de agenda lui, dar este modul de lucru al unui om care e foarte riguros cu timpul lui. Timp pe care il vrea investit si nu risipit. Intr-o zi o sa va povestesc si ce fac eu cand nu fac nimic. In orice caz, in agenda mea nu ar incapea atatea activitati profesionale si familiale, daca nu as planifica lucruri in avans cu saptamani sau chiar luni. Poate nu sunt funny, ca nu las in viata mea atat de mult neprevazut, dar prefer sa am mintea limpede si toate lucrurile in control, asa incat sa pot indeplini tot ce imi propun in viata!

Sursa foto: http://www.sortra.com/51-display-ideas-for-your-collections/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.