Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Top 10 lucruri de știut despre aparatele dentare

Anul acesta îmi dau doctoratul. Nu sunt medic ortodont, dar sunt pacient expert. Am avut 3 experiențe cu aparatele dentare și foarte multe intervenții pe un parcurs lung de tratamente, așa că voi trece examenul cu brio. 🙂 Am purtat aparate mobile în copilărie, undeva în jurul vârstei de 7 ani. Purtat e mult spus, pentru că pe vremea aceea aparatele erau îngrozitoare și experiența cu medicii, pe măsură. Din cauza durerilor de care mă plângeam continuu, părinții au cedat și mi-au spus că sunt o frumoasă chiar și cu dinții strâmbi. Punct și de la capăt, la 26 de ani am reluat tratamentul – alt tip de aparat, altă experiență cu medicul, de data aceasta mult mai bună. Planul de tratament a cuprins extracții de molari de minte, operații și alte asemenea. A fost un succes, dar după 5 ani s-a produs recidiva, vă spun imediat de ce. În noiembrie 2016, am reluat un plan nou de tratament cu aparate fixe și iata-mă astăzi, așteptând finalul cu nerăbdare. Din cele 3 experiențe trăite, am învățat multe lucruri, pe care vi le transmit și vouă astăzi, cu suportul unui medic ortodont. 

Întâi de toate, de ce am vrut neapărat să finalizez un tratament corect 

Ca să fie de la început clar, când vorbim despre tratamente ortodontice care presupun îndreptarea dinților cu aparate dentare, nu avem în vedere doar o motivație care ține de aspect și zâmbet. Nu țineam morțiș să am un zâmbet perfect, oricât de mult îmi doream în copilărie să nu mai facă nimeni glume pe seama dinților mei. Ceea ce nu e puțin lucru, pentru că cei mici suferă foarte tare atunci când sunt ținta glumelor din partea prietenilor.
Ocluzia mea era foarte mare, ceea ce însemna că maxilarul și mandibula cu dinții aferenți nu se așezau corespunzător și nu făceau prizele corecte. Mușcătura este la fel de importantă ca estetica dinților, să știți. În definitiv, un zambet perfect trebuie să te ajute să mesteci și să vorbești corect. La prima vedere, am zice: ok, și ce mare lucru? Se mai întâmplă. Adevărul e că eu privesc întotdeauna lucrurile pe termen lung: aceasta e situația în prezent, cu aceste consecințe. Dar pe termen lung, ce înseamnă pentru mine? Dinții aliniați corect sunt mai sănătoși și mai ușor de curățat, ca să mă pot bucura de ei întreaga viață. Știți, avem nevoie de dinți și ca să mâncăm, dar și ca să vorbim corect, azi, dar și mâine. În plus, stomatologul nu va putea realiza tratamente precum restaurarea dentară, montarea unei coroane sau a unei punți dacă dinții nu sunt repoziționați înainte de un specialist ortodont. Problemele de malpoziționare a dinților netratate corespunzător conduc într-un timp scurt la apariția cariilor, favorizează acumularea tartrului, descoperă rădăcina dintelui și pot duce chiar la pierderea acestuia.
Pam, pam! Deci zâmbetul ca zâmbetul, dar sănătatea e pe primul loc, iar eu fără dinți buni nu vreau să trăiesc!

Cele mai întâlnite întrebări referitoare la aparatele dentare

Sunt prea în vârstă ca un aparat dentar să își mai facă efectul?

Când le-am montat pe ale mele, aveam 39 de ani. Tehnica dentară a avansat atât de mult, încât vârsta nu mai contează. Ce contează e să luați cea mai bună decizie după ce vă sfătuiți atât cu medicul stomatolog, cât și cu medicul ortodont. Și, să vă spun drept, măiestria medicului și chimia cu el contează cel mai mult. Veți face echipă cu el câțiva ani, odată cu decizia de a alege un aparat sau altul.

Cât durează tratamentul?

Durata unui tratament depinde de complexitatea problemei. Dacă pentru eliminarea unei strungărețe e nevoie de doar cateva luni pentru a vedea primele rezultate, cazurile mai complexe, precum realinierea completă a dentiției, pot dura doi ani sau chiar mai mult. E adevărat însă că la adulți e nevoie de 10-20% mai mult timp față de un copil de 10-12 ani, din cauza structurii osoase mai dense, care îngreunează mișcarea dintelului.
Atenție însă, respectarea igienei orale, a vizitelor lunare și a celorlalte recomandări oferite de către medicul ortodont este extrem de importantă pentru reușita tratamentului.

Aparatele dentare sunt scumpe 

Adevărul este că ieftine nu sunt, însă depinde foarte mult de cum vă raportați voi la fiecare lucru în viața voastră. Pentru noi, sănătatea și educația sunt pe primul plan, de aceea tot ce ține de acestea este prioritar și găsim soluții. O soluție în acest sens este un plan financiar pe care cabinetul unde mergeți să vi-l facă. Eu am plătit în câteva rate bune aparatul, o variantă de ceramică cu argint. Luați în calcul că un asemenea tratament înseamnă și materiale de calitate și precizie, dar și munca un medic, care a investit în el ani întregi de studiu și de experiență cu pacienții. Toate aceste lucruri se plătesc. 

Mi se va schimba fizionomia la finalul tratamentului?

Acest lucru va trebui discutat cu medicul vostru. La mine a fost o schimbare destul de mare, pentru că și ocluzia a fost mare. Dar e o schimbare în bine și mă bucur de ea. Un tratament ortodontic îmbunătățește semnificativ zâmbetul și fizionomia, iar o dantură frumoasă, fără dinți strâmbi și malocluzii, întinerește cu cațiva ani. Ca să nu mai zic că acum nu mai zâmbesc cu mâna la gură! 🙂
Așadar, tratamentul ortodontic cu aparat dentar ajută nu doar să ne îmbunătățim zâmbetul, ci vom observa încă din primele săptămâni impactul pe care acesta îl are asupra aspectului general al feței, redându-i simetria și estetica. La mine aparatele dentare corectează anomalii precum înghesuiri ale dinților pe arcadă, spații interdentare mari, ocluzia. E normal să apară schimbări la nivelul întregii fețe.

Cum fac să nu se producă recidiva?

Vedeți, aceasta a fost cea mai importantă întrebare a mea, după 5 ani de tratament cu aparate mobile, când am cântărit dacă să urmez tratamentul actual. Răspunsul este acesta: purtarea aparatului de contenție dupa încheierea tratamentului cu aparat dentar este obligatorie deoarece exista un risc foarte mare să pierzi rezultatele obținute în urma tratamentului. Această contenție se face pentru tot restul vieții, pentru că dinții au o memorie foarte bună și vor vrea să revină în formația în care au stat ei cel mai mult. Dar nu vă panicați, nu este ceva imposibil de făcut sau o bătaie de cap atât de mare.

Am o job care nu imi permite să se vadă că port aparat dentar. Există și pentru mine o soluție?

Vestea bună e că puteți purta aparat dentar fără ca cei din jur să știe, alegând una dintre dintre variantele de aparate invizibile care au revoluționat piața și viața pacienților în ultimii ani: Incognito, WIN sau Invisalign. 
Aparatul dentar invizibil Incognito este apărut în 2002 și are brackets realizați din aur. Este cel mai popular aparat dentar lingual din SUA și Europa. Este invizibil 100%, pentru că aceștia sunt poziționați pe interiorul dinților. 
aparatele dentare
Avantajele Incognito:

  • Este complet invizibil la exterior;
  • Rezultatele estetice se obțin chiar din primele 2 luni de tratament;
  • Personalizat 100%: are brakets special creați doar pentru tine pe baza amprentei dentare;
  • Confort la purtare: majoritatea pacienților resimt un disconfort minim în primele zile de la montare, însă, doar după o perioadă foarte scurtă de timp vei putea vorbi și mânca absolut normal, cu restricțiile alimentare impuse de purtarea oricărui tip de aparat dentar;
  • Potrivit tuturor grupelor de vârstă, de la adulți la adolescenți;
  • Nu provoacă alergii la metal întrucât brackets-ii sunt realizați dintr-un aliaj de aur;
  • Corectează orice tip de anomalie dentară.

Invisalign este unul dintre cele mai moderne tratamente de îndreptare a dinților, fiind o alternativă invizibilă a aparatelor dentare cu brackeți. Acesta are structura unei gutiere transparente și permite corectarea problemelor de aliniere a dinților. 
Tratamentul presupune mai multe etape, de la mulajele pe care medicul le ia dinților, pe care ulterior le trimite în SUA pentru a se personaliza gutierele transparente cu ajutorul unei tehnologii 3 D, la un laborator specializat. Aceste gutiere se schimbă la aproximativ 2 săptămâni, în funcție de progres, până când dinții ajung în poziție corectă. Ca să vă explicați și costurile aferente. 
aparatele dentare

https://www.youtube.com/watch?v=LeW4IiYDS_A

Sursa video: Invisalign.
Avantajele Invisalign:

  • Este mobil, simplu, ușor, personalizat, confortabil, fără restricții alimentare și aproape imposibil de observat;
  • Alignerele sunt confortabile și nedureroase. Invisalign nu provoacă răni la nivelul cavitații orale; 
  • Poate fi înlăturat oricând pentru igienizare și alimentație. Permite ca igiena dentară să fie realizată mult mai ușor comparativ cu cea efectuată în cazul aparatelor dentare fixe clasice (eu mă cam străduiesc cu periuțele interdentare, mărturisesc). Fiind mobil, acesta poate fi înlăturat oricând pentru periaj și curățare;
  • Nu afectează deloc calitatea vieții pacienților, ceea ce eu pot spune că este extrem de important în această perioadă!

Legat de medicii care vă aplică aceste aparate și monitorizează tratamentele, am aflat că aceștia au nevoie de specializare și acreditare, în plus față de ceea ce au pentru aparatele fixe clasice. ℗ DENT ESTET este prima clinică stomatologică din România care a introdus aparatul dentar INCOGNITO® şi totodată, prima clinică cu medic specialist certificat – Dr. Iana Dilă. I-a urmat dr. Teodorina Secara – Ortodonție, Ortopedie Dento-Facială, pe care am rugat-o să ne clarifice câteva întrebări care au venit de la voi:

aparatele dentare
Foto: Petru Ivu
  • Putem spune ca aparatele dentare invizibile sunt mai bune decât cele clasice?

În general, tratamentele ortodontice sunt considerate de succes dacă sunt eficiente, predictibile și de mare acuratețe. Aparatele invizibile au această mare calitate, că sunt complet personalizate, realizate exclusiv pentru fiecare pacient în parte. Acestea pot determina rezultate predictibile, pe care le cunoaștem dinainte, întrucât se fac set-up-uri digitale, iar astfel putem evita mișcările nedorite ale dinților. Astfel scurtăm durata de tratament. Știm de la bun început fiecare pas și fiecare mișcare pe care o va face fiecare dinte.

  • La ce vârstă este mai indicat pentru copii să înceapă un tratament ortodontic, având în vedere că dinții permanenți cresc până la adolescență?

Este indicat să ducem un copil la stomatolog deîndată ce erupe primul dinte pe arcadă, iar la ortodont să ajungă cel târziu la vârsta de 7 ani. Dacă vizita la stomatolog este realizată din timp, acesta îl va direcționa către medicul ortodont, pentru a constata dacă are o urgență ortodontică, ocluzie deschisă – dinții nu se întâlnesc, ocluzie inversă frontala sau laterală, mușcătura inversă cu totul sau dinții de sus acoperă în totalitate dinții de jos. Medicul ortodont, după o analiză riguroasă, după radiogradie și un examen clinic serios, poate stabili strategia pentru copilul respectiv. La copii avem posibilitatea de a modela oasele pentru a crea spațiu suficient pe arcadă, pentru dinții definitivi care urmează să apară. De asemenea, putem decondiționa obiceiurile vicioase, putem avea o acțiune asupra grupelor musculare, care pot influența poziția dinților pe arcadă.

  • Cum decide medicul dacă cel mic are nevoie de un aparat dentar fix sau unul mobil?

Simplu: fiecare strategie este personalizată și fiecare tratament este individualizat. Copilul este analizat din toate punctele de vedere, i se realizeza dosarul ortodontic și se interpretează, iar apoi, dacă este necesară o intervenție asupra oaselor, putem pune aparate fixe- cimentate pe dinți sau mobile – dacă copilul înțelege importanța tratamentului ortodontic și e dispus la un efort susținut și de durată, îi dăm  un aparat mobil. Dicutam și cu părinții și vedem ce variantă i se potrivește mai bine. Astfel, fiecare tratament este individualizat, în funcție de personalitatea și nevoile fiecărui pacient.

  • Care sunt etapele prin care trece un copil școlar căruia i se recomandă un tratament ortodontic?

Tratamentul ortodontic începe întotdeauna după ce copilul a vizitat inițial și medicul stomatolog pedodont, care s-a ocupat să rezolve celelalte probleme ale pacientului – toate leziunile carioase – și să se asigure că s-a realizat asanarea cavității bucale. Apoi se face dosarul ortodontic, care cuprinde radiografii, poze intra și extraorale.
Radiografiile sunt analizate, se realizează măsuratorile care se impun în acest caz – cefalometria, i se iau amprente, care vor duce la realizarea modelelor de studiu, iar după ce am realizat strategia de tratament, trecem efectiv la realizarea acestuia.
Putem pune aparate fixe sau mobile, ne putem adresa grupelor musculare utilizând dispozitive ortodontice de tip trainer din silicon, putem pregăti arcada pentru venirea dinților definitivi și putem realiza decondiționarea obiceiurilor vicioase.
Apoi, într-o a doua etapă, putem așeza pe dinți bracketii, care pot fi vizibili sau invizibili, dar doar după ce a fost efectuată în prealabil o igienizare profesională.
Se colează aparatul, căci așa se numește această etapă, iar apoi se stabilesc următoarele întâlniri, care vor fi la aprox. 4-5 săptămâni – pentru aparatele fixe, 6 săptămâni în cazul aparatelor mobile. Pentru trainerele din silicon, vizitele periodice se realizează la 6-8 săptămâni sau ori de câte ori recomandă medicul ortodont.
Igienizările profesionale în timpul purtării aparatului dentar se fac la 3 luni, obligatoriu. După încheierea unei etape de tratament ortodontic, se realizează și menținerea  rezultatelor obținute. Urmează, așadar, o perioadă de contenție, la fel de importantă ca prima perioadă de tratament.
După ce se încheie tratamentul ortodontic, pacientul va veni la medicul său ortodont, la control, la 3 luni după ce aparatul dentar a fost îndepărtat și apoi la fiecare 6 luni. Este foarte important să menținem rezultatele obținute și să păstrăm dinții sănătoși pe arcadă.

  • Care sunt riscurile cele mai mari pe care ni le asumăm dacă nu urmăm un tratament ortodontic recomandat, indiferent de vârstă?

În cazul copiilor, dacă nu trecem printr-o etapă de modelare a oaselor sau de eliminare a obiceiurilor vicioase, putem fi nevoiți mai târziu, când erup toți dinții definitivi pe arcadă, să recurgem la extracții de dinți definitivi, pentru că nu avem suficient loc pe arcadă.
Dacă nu creăm raporturi corecte între maxilare, e posibil să se recurgă, mai târziu, la intervenții chirurgicale. De asemenea, dinții înghesuiți sunt foarte greu de igienizat și vor aduce cu sine carii, care vor necesita tratamente laborioase și costuri crescute.
Aceleași lucruri se întâmplă și în cazul adulților. De obicei aceștia au unități dentare lipsă pe arcadă și în momentul în care un dinte lipsește, e afectată întreaga cinematică a mandibulei, se modifică poziția dinților.
Ce se întâmplă în acest caz: se ajunge la tratamente laborioase, endodontice, apoi chirurgicale – adiția osoasă și implantul dentar.
La final, o informație care vă poate ajuta, dacă nu știți unde să vă adresați pentru a putea lua cea mai bună decizie în ceea ce privește un eventual tratament.
(P) Vestea bună este că Summer Smile Festival continuă cu Săptămâna Aparatelor Dentare (invizibile) – Incognito și Invisalign – aveți 15% reducere. Sunt 20 de bilete disponibile, începând cu data de 23 iulie, luni. Intrați pe site, completați formularul și veți fi contactați în scurt timp de către un reprezentant Dent Estet pentru programare!
Vă invit să citiți despre ALBIREA DENTARĂ AICI.
Și despre prevenție AICI.
Acestea sunt, sper eu că pe înțelesul tuturor, toate detaliile pe care vi le pot oferi, așa încât să vă ajute într-o discuție cu medicul vostru. Eu nu vă pot sfătui ce este mai bun pentru voi, decizia vă aparține! Doar atât spun: sănătatea e cel mai mare dar pe care vi-l puteți face vouă și copiilor voștri!
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Sursa foto: arhiva DENT ESTET

2 răspunsuri la “Top 10 lucruri de știut despre aparatele dentare”

Va recomand cu toata increderea sa mergeti la dna dr Iana Dila de la clinica Dent Estet.Este un medic profesionist si cu o experienta vasta in domeniu.
Prezenta calda a d_nei dr Dila face orice problema sa dispara intr_un timp scurt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.