Categorii
Afecțiuni și tratamente Sănătate și wellbeing

Tratamentul chirurgical al herniei de disc: interventia endoscopica reprezinta viitorul!

Dr. Ovidiu Nicolae Palea, ATI, Terapia DureriiCand trebuie operate herniile de disc?

Indicatii pentru discectomia endoscopica si beneficii pentru pacienti.

Hernia de disc este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral se fragmenteaza si ajunge sa comprime radacinile nervoase sau maduva spinarii aflate in canalul spinal din vecinatatea sa. Cel mai frecvent apare in regiunea inferioara a coloanei vertebrale – numita regiune lombosacrata, care este supusa unui stres mecanic major.

Simptomele unei hernii de disc lombare pot fi grupate in 2 sindroame:

  1. afectare vertebrala – durere la nivel lombar, caracter violent, continuu, care se accentueaza la mers, la schimbarea pozitiei, efort, tuse, stranut etc.
  2. suferinta radiculara – durere ce apare de sus in jos cuprinzand fesa, fata posterioara a coapsei, gamba, piciorul si degetele. La aceste dureri se asociaza senzatiile de  amortire, intepatura, furnicatura. Ulterior scade forta musculara, se abolesc sau diminueaza reflexele membrelor inferioare sau poate aparea paralizia unor grupe musculare a membrului, foarte rar tot membrul. In cazuri extrem de rare apar tulburari de mictiune si de potenta sexuala.

In prezent, din punct de vedere statistic mai ales in tarile industriale, 6 din 10 adulti cu varsta de peste 65 ani, alesi aleator, fara simptome, la un examen de RMN, au hernii de disc!

Frecvent este luata in discutie operatia, desi nu este necesara! Avem aceste hernii de ani si ani de zile, in general fara simptome, iar in momentul in care apar crizele, de cele mai multe ori trec prin repaus SCURT 2-3 zile maxim si tratament cu antiinflamatoare. De fapt, riscul ca o hernie sa se rupa si ne paralizeze este extrem de mic.
In plus, daca se rupe un fragment de disc (indiferent de marimea sa!) nu trebuie scos, pentru ca organismul, prin sistemul imun, il  fibrozeaza la dimensiuni infime.”, atrage atentia dr. Ovidiu Palea, Medic primar anestezie si terapie intensiva, Terapia Durerii, din cadrul Centrului Medical ProVita.

Cauza durerii din hernia de disc este, in cele mai frecvente cazuri, doar inflamatia nervului. Anumite miscari pot inflama nervul aflat langa aceste hernii si, in general, simpla dezinflamare (fie cu medicatie orala, fie cu infiltratii ghidate cu raze X),  poate duce la disparitia simptomelor si reluarea activitatilor.

Cauza mecanica este un factor major in cazuri foarte rare si, prin procedee minim invazive percutane (ace de marimi diverse), aceste discuri se pot decomprima si retrage in carapacea lor, evitand procedeul chirurgical clasic.

Cand trebuie operata, asadar, o hernie de disc?

Atunci cand avem durere rebela la tratament, cand avem deficit motor in evolutie severa, sub tratament, sau daca apare incontinenta urinara sau fecala. Atentie mare la definitia deficitului motor, pentru ca, de cele mai multe ori, mersul schiopatat, de exemplu, este rezultatul apararii dureroase si nu al unui deficit motor real.”, detaliaza dr. Ovidiu Palea.

Specialistii ProVita efectueaza metode de interventie unice in tara, in functie de necesitatile reale ale pacientilor, printre care:

– epiduroscopia: cu indicatii in sindromul post-laminectomie, hernii mici, stenoze moderate de canal lombar.

– discectomia endoscopica: cu indicatii in hernii mari si fragmente expulzate desprinse din disc; vertebroplastii.

La nivel mondial interesul pentru interventiile endoscopice creste spectaculos, datorita rezultatelor pe termen lung, superioare in comparatie cu operatiile clasice, care sunt caracterizate de multe recidive si complicatii infectioase sau fibroze postoperatorii.

Cu toate acestea, in Romania, aceste metode de tratament sunt foarte rare, deoarece presupun o alta abordare tehnica, implica multa anatomie radiologica 3D si au o curba lunga de invatare!”, explica dr. Ovidiu Palea.

Discectomia endoscopica dureaza doar 2 ore si are numeroase beneficii pentru pacienti:

– anestezie minima;

– nu necesita internare, pacientul pleaca acasa la 1 ora dupa interventie;

– nu se foloseste bisturiu, se bazeaza pe dilatare si extragere;

– risc minim de infectie, destabilizare postoperatorie sau fibroza posteoperatorie;

– presupune un minim de sangerare;

– recuperare rapida postinterventie;

– costuri mai mici.

Dr. Ovidiu Palea este unul dintre putinii specialisti in aceasta procedura si preda discectomia endoscopica la nivel national si international, medicilor din Anglia, Columbia, Elvetia, Germania, Grecia sau USA. De asemenea, a efectuat prima interventie de acest fel in Ungaria, in cadrul Institutului de neurochirurgie din Budapesta.

Sursa informatii si foto dr. Ovidiu Palea: The Avocado

Un răspuns la “Tratamentul chirurgical al herniei de disc: interventia endoscopica reprezinta viitorul!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.