Despre uleiurile esențiale știam prea puține lucruri, până să o întâlnesc pe Roxana. Ea scrie mereu despre ele, e pasionată, dar le și folosește și asta e foarte important. Cred că pentru răceala mea, cu care mă lupt de câteva zile, ar fi fost un tratament bun. Medicamentele par că nu mă ajută, mai mult mă moleșesc. Pentru că nu mă simt prea bine și vreau să mă tratez cu un somn bun, vă las pe mâinile Roxanei Dulgheru Petcu, care a făcut special pentru noi ghidul începătorului într-ale uleiurilor esențiale. Vă pup, pa, pa!!
Uleiurile esențiale – pe scurt și pe înțeles
Am descoperit uleiurile esențiale pure acum 3 trei ani, când căutam soluții alternative pentru migrenele de care sufăr. Primele experiențe cu uleiurile esențiale au fost cu mult timp în urmă, încă din perioada primei sarcini, dar din pacate nu am avut acces la cele mai bune uleiuri esențiale, iar rezultatele n-au fost cele așteptate.
Uleiurile esențiale au fost folosite de mii de ani într-o varietate de aplicații fizice și emoționale, ele sunt esențe pure din plante, extrem de potente, distilate din flori, frunze, semințe, fructe, rădăcini, rășini și lemn.
În timp ce uleiurile esențiale pot fi utilizate pentru problemele ocazionale de sănătate, așa cum se întâmplă când suntem răciți, cand avem diverse supărări digestive, când urmărim să rezolvăm ceva punctual, cum ar fi o durere de cap sau o arsura, pentru famila noastră, cea mai mare parte a utilizării este concentrată pe menținerea sănătății. Multe persoane îmi spun că au prea multe uleiuri esențiale și primul meu gând este că nu le folosesc, dacă le-ar folosi în mod constant, n-ar fi niciodată prea multe :).
Utilizarea uleiurilor în mod consecvent este importantă pentru obținerea rezultatelor dorite, Dr. David K. Hill afirmă: ”Aplicarea obișnuită și deliberată a uleiurilor esențiale poate crește adesea și chiar susține beneficiile pentru sănătate.”
Ne putem gândi la uleiurile esențiale ca la niște suplimente alimentare, pe care le folosim constant, pentru a asigura corpului nostru tot necesarul de nutrienți.
Cum alegem uleiurile esențiale
Câteva aspecte care ar trebui luate în considerare înainte de a începe călătoria în lumea uleiurilor esențiale:
– calitatea uleiurilor esențiale – nu toate uleiurile esențiale sunt create la fel, felul în care a fost extras uleiul, modul de depozitare, dacă s-au folosit solvenți la extragere, sunt factori importanți, dar este foarte important și chemotipul plantei (de exemplu, există mai multe tipuri de lavandă și nu toate au aceleași proprietăți), clima, solul, momentul culegerii plantelor, modul de recoltare (unele flori trebuie culese neapărat manual, noaptea, pentru a-și pastra proprietățile), toate aceste aspecte dau calitatea unui ulei esențial. De aceea eu am ales o companie ale cărei uleiuri sunt testate de către companii independente de testare, plantele sunt culese din mediul lor natural, în mod sustenabil.
–dozarea – în lumea celor care folosesc uleiurile esențiale pure, există o vorbă care spune: less is more! (mai puțin este mai mult), ținând cont de potența acestor substanțe naturale. Pe de altă parte, nici nu putem pune 1 picatură de ulei esențial într-o sticluta de ulei vegetal, să folosim de 10 ori și să așteptăm rezultate!
– varietatea – există multe uleiuri esențiale cu proprietăți similare, ca și în dietă, este bine să variem, să descoperim ce funcționează cel mai bine pentru fiecare dintre noi.
– diluția – uleiurile esențiale sunt substanțe naturale extrem de potente, există uleiuri așa zis hot (Oregano, Cuișoare etc), pe care nu trebuie să le folosim niciodată nediluate. Diluția unui ulei esențial cu ulei vegetal ajută atât la evitarea iritațiilor pielii, dar si la o mai bună absorbție a uleiului esențial la nivelul pielii (fiind un compus volatil, în contact cu aerul se evaporă într-o mare măsură, dacă nu are o bază care să ajute la pătrunderea adâncă în piele).
– vârsta – este un factor de care trebuie să ținem cont când folosim uleiurile esențiale, copiii și vârstnicii necesită precauții speciale, pielea lor fiind mai sensibilă, diluțiile trebuie adaptate.
– starea de sănătate a persoanei – medicația pentru anumite boli poate interfera cu uleiurile esențiale, anumite suferințe cronice necesită evitarea unor uleiuri esențiale.
Am peste 50 de uleiuri esențiale și le folosesc în mod constant, dar am început cu un kit de 10 uleiuri și un difuzor, care au acoperit cam toate nevoile familiei noastre.
Uleiurile esențiale – recomandare
Folosesc doar uleiurile Doterra, după mult studiu și câteva încercări, am rămas fidelă acestei companii, kitul se poate achiziționa ușor de aici: https://www.mydoterra.com/roxanadulgheru/#/ dar cel mai bine este să discutați înainte cu cineva care vă poate ghida în funcție de nevoi și buget. Uneori, prețul uleiurilor esențiale pure poate părea intimidant, de aceea este important să discutați cu cineva care vă poate ajuta să selectați uleiurile necesare și să le folosiți la potențialul lor maxim.
Dacă aș fi nevoită să aleg doar câteva dintre cele 10, îndeosebi pentru copii, aș alege musai difuzorul și următoarele uleiuri:
10 uleiuri esențiale pentru copii
- Lavanda – antibacterian, antiinflamator, util în caz de arsuri, tăieturi, dureri de cap, mușcături de insecte, insomnie, anxietate, febră, răni;
- Lămâie – purificarea aerului, febră, digestie, energie, concentrare, curățenie fără produse nocive;
- Breathe – este un amestec de mai multe uleiuri esențiale, care nouă nu ne lipsește din casă, indiferent de anotimp (frunze de laur, eucaliot, mentă, melaleuca, coajă de lămâie, semințe de cardamon, ravinstara), ajută la decongestionare în cazul răcelilor, deschide căile respiratorii, ajută la un somn liniștit în perioadele cu viroze;
- On Guard – este un alt amestec care nu ne lipște, un aliat excelent pentru imunitate, îl difuzăm zilnic în perioadele cu viroze, la schimbarea anotimpurilor sau când avem alte schimbări în viață, care ne-ar putea destabiliza sistemul imunitar. Conține: coajă de portocală, cuișoare, scorțișoară, eucalipt, rozmarin;
- DigestZen – aduce un mare ZEN atunci cand avem probleme digestive, fie că vorbim de intoxicații alimentare, diaree, constipație, dureri de burtă, colici, noi i-am descoperit și propietăți decongestionante și îl folosim cu succes în caz de sinuzite. Conține: semințe de anason, mentă, ghimbir, semințe de chimen, semințe de coriandru, taragon și semințe de fenicul;
- Melaleuca – antiinfectțios, antibacterian, antimicrobian, antifungic, antiinflamator, bun de utilizat pentru iritații, mușcături de insecte, infecții ale unghiilor, păduchi, roșu în gât, acnee, bronșită;
- Frankincense – regele uleiurilor esențiale! Oferă protecție celulară, ajută imunitatea organismului, ajută la menținerea unui sistem nervos sănătos, ajută digestia, reduce inflamația, ajută respirația, promovează starea de pace interioară, relaxare mentală și fizică, excelent antidepresiv.
Sănătate poate fi simplă! Natura ne oferă tot ce avem nevoie, este nevoie doar de puțină deschidere, studiu individual și consecvență.
Mulțumim, Roxana, cred că tocmai m-ai făcut atât de curioasă încât voi începe să studiez mai mult acest subiect!
Roxana Dulgheru este mamă a doi băieți zglobii, scrie pe https://www.roxanadulgheru.
Dacă aveți întrebări pentru Roxana, vă rog să le lăsați în comentarii la acest articol, ca să clarificăm pentru toate cititoarele informația.
Acestea fiind spuse, vă aștept în continuare pe blog, la rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING, unde noutățile vă așteaptă mereu, să le descoperiți.
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Sursa foto: aici