Categorii
Blog Food and nutrition

2 rețete simple de post: curry cu legume și Imam Bayildi

Dragi prietene, am pentru voi astăzi 2 rețete de post super ușor de preparat zilele acestea. E vorba despre o rețetă de curry cu tofu și legume și o rețetă de vinete umplute. Puteți servi curry-ul ca atare sau cu paste. Da, tofu merge bine cu paste, veți fi uimite să aflați ce gust grozav au împreună! 🙂

Mai e un pic din postul acesta și nu trebuie să vă plictisiți ori să vă întoarceți la cartofi prăjiți. Scoateți plictiseala din bucătărie și din farfurie cu aceste 2 rețete de post!

  1. Rețetă de curry cu tofu și legume

Ingrediente:

  • 350 gr. tofu în saramură, scurs de zeamă și lăsat să se zvânte cam 15 min pe o farfurie;
  • 300 gr. ciuperci proaspete, spălate și feliate (sau din conservă, scurse de zeamă);
  • 1 ardei gras roșu;
  • 350 gr. boabe porumb dulce (din conservă);
  • 4 linguri ulei masline;
  • 2 linguri suc lămâie;
  • 3-4 lingurițe sos de soia;
  • 1 linguriță pudră curry;
  • 2 cm rădăcină ghimbir, rasă;
  • 2 căței usturoi pisați sau tăiați felii subțiri;
  • 1 legatură ceapă verde, tăiată fin;
  • 1 legatură pătrunjel verde.

Mod de preparare:

Am tăiat tofu cubulețe și l-am pus într-un vas. 

În alt vas am amestecat bine uleiul de măsline, sucul de lămâie, pudra de curry și ghimbirul, după care le-am pus peste tofu și am amestecat bine, ca să fie cuburile de tofu acoperite cu dressingul aromat.

În tigaie am pus 2 linguri de ulei și am perpelit ciupercile, peste care am pus usturoiul pisat și ceapa tăiată fin. Am lăsat 1-2 minute la foc mediu, amestecând ușor.

Pe rând, am adăugat apoi ardeiul roșu tăiat felii subțiri și porumbul, amestecând pentru 3-4 minute.

Apoi am pus tofu împreună cu sosul în care a stat la marinat și am mai amestecat pentru 3-4 minute. 

La final, am luat tigaia de pe foc și am adăugat patrunjelul tocat și gata, poftă bună!

Bineînțeles, am folosit tigaia Saladmaster din setul meu Family, în care toate preparatele se fac mult mai repede, se depozitează și se încălzesc ușor, păstrând aromele și nutrienții. Mai mult, are mâner detașabil și se spală foarte ușor, atât manual, cât și la mașina de spălat vase. 

Cât despre felul de mâncare, nu-i așa că ingredientele sunt simple, ușor de procurat și de preparat, nu sunt scumpe, sunt gustoase și valoroase din punct de vedere nutritiv? 

Spor la gătit și inspirație să aveți!

2. Rețetă de vinete umplute – Imam Bayildi

Probabil sunteți familiarizați cu ea din vacanțele în Turcia sau Grecia (unde capătă și ceva brânzică feta). Rețeta originală e cu puține ingrediente și e din vinete  scobite și apoi umplute cu usturoi, roșii, ceapă și cu ulei de măsline. Se face la cuptor, foarte ușor. Din nou, nu avem nevoie de super abilități în bucătărie ca să îi facem față. 🙂

M-am amuzat când am citit despre rețetă, apropo de ulei. Sunt mai multe variante ale poveștii imamului care a leșinat. Poate vă întrebați cine este imamul și de ce a leșinat (și eu m-am întrebat). Ei bine, poveștile spun că imamul, conducător spiritual în religia islamică, ar fi leșinat ori de plăcere după ce a mâncat din acest preparat delicios pregătit de soția lui ori de supriză când a aflat cât ulei a consumat soția ca să pregătească acest preparat mai multe zile la rând. Era o perioadă în care uleiul de măsline era foarte scump, iar bărbatul, chibzuit, a fost luat prin surprindere de cât a ”investit” soția în preparatul delicios. Oricum ar fi, eu am râs și m-am gândit că e mai bine să leșini de plăcere decât de zgârcenie și m-am apucat de preparat vinete. Oricum le aveam în vizor de vara trecută, când am tot mâncat pe la terasele din Grecia preparatul cu pricina. 

Ca să nu vă mai țin mult la povești, vă las mai jos ingredientele și modul de preparare. Noi, ca de obicei, le-am pregătit în vasul Bad Boy de la Saladmaster. Sincer, de când îl am pe el, îmi e mult mai simplu să folosesc funcția de cuptor. Adică se încălzește repejor, nu am tăvi de scos din el, nu trebuie să mă uit pe manual să văd ce funcții trebuie să activez, nu mă ambalez că uit să pre încălzesc marele cuptor și mai sunt câteva motive pentru care îmi e mai ușor cu vasul de la Saladmaster. Dar să trecem la treabă!

Ingrediente:

  • 2 vinete;
  • 2 roșii;
  • 1 ceapă;
  • 1 ceașcă ulei de măsline + 3-4 linguri pentru copt;
  • 1-2 căței de usturoi (eu aș fi pus și mai mult);
  • 1 ardei;
  • 1/2 legatură pătrunjel sau coriandru;
  • 2 linguri apă;
  • sare;
  • piper.

Mod de preparare:

  1. Curățați vinetele de coajă (complet sau fâșii), scobiți miezul astfel încât să obțineți niște „bărcuțe”, pe care le puneți în apă rece cu sare (într-o tavă cu margini înalte sau castron mai mare). Miezul îl veți toca mărunt, pentru a-l adăuga mai târziu în umplutură.
  2. Curățați ceapa, usturoiul și ardeiul, pe care le tăiați fin, cubulețe.
  3. Spălați și tăiați roșiile cubulețe.
  4. Într-o tigaie mare, încingeți câteva linguri de ulei vegetal, în care prăjiți ușor, pe ambele părți, „bărcuțele” de vinete, pe care le-ați scurs și tamponat cu un șervet de hârtie în prealabil.
  5. Puneți vinetele în BB.
  6. În aceeași tigaie sotați ceapa, usturoiul și ardeiul câteva minute, apoi adăugați roșiile, iar la urmă miezul tocat de vinete și sotați bine, asezonând cu sare și piper, după gust.
  7. La final, puneți o legătură de pătrunjel proaspăt tocat sau coriandru (eu am pus coriandru).
  8. Umpleți „bărcuțele” și adăugați cam câte o lingură de ulei de măsline deasupra fiecăreia.
  9. Puneți capacul BB și setați pentru 230 grade Celsius. Când sună clopoțelul, setați temperatura la 160 grade Celsius și lăsați să se coacă pentru 40 min.

Poftă buna! Noi mai trebuie să facem câteva porții, că iarăși s-au dus repejor. 🙂 

rețete de post rețete de post rețete de post rețete de post

Acestea sunt 2 rețete de post pentru voi, care au cel mai mare succes și la noi în familie. Sper să vă bucure și pe voi la fel de mult.

Am scris aici despre cum se poate pregăti în 40 de minute un meniu cu 70 lei, poate vă ajută și pe voi. E drept, între timp, prețurile la alimente s-au mai mărit, însă păstrați ideea de a găti în paralel mai multe feluri și nu a risipi nimic. Iar cu aceste rețete de post oricum costul meniul scade simțitor.

(P) Cât despre cadouri de Crăciun, am aflat despre 2 oferte ale prietenilor de la Saladmaster, care sunt valabile doar până pe 23 decembrie: oferta pentru set și oferta pentru Bad Girl. Pentru mai multe detalii, o puteți suna pe Irina la telefon 0743781648 sau îi puteți scrie pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *