Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Anul acesta am ce sărbători pe 29 mai. Vino și tu!

Nu încetez și eu să mă minunez de ce magie sunt fibrele în viața noastră, pe măsură ce citesc și mai multe despre ele. Dar dincolo de studiu, practica e esențială. De când am început să monitorizez mai atent cantitățile de cereale integrale, legume și leguminoase, fructe proaspete și nuci și să le integrez activ în alimentație, mă simt mult mai bine. Iar anul acesta, pe 29 mai, am decis să marchez alături de voi Ziua Mondiala a Sănătății Digestive pentru a trage un semnal de alarmă pentru cei care încă nu conștientizează importanța fibrelor pentru sănătate. 

Dacă în trecut, mâncarea se construia în jurul proteinelor, acum simt în permanență nevoia să văd verdețuri și legume în frigider și în cămară. Am reușit să le molipsesc și pe fete: ”Cum, nu mai avem salată??”, ”Mami, vino repede, avem o problemă: s-au terminat merele!” (uh, n-a luat nimic foc în bucătărie!). Trebuie să le vedeți cum verifică ele sertarele cu semințe și nuci crude, cum deschid ușile de control la dulapul cămară și mă întreabă dacă fructele din coșuri sunt spălate (de fiecare dată când mănâncă, evident). 

Ne place să ne gândim la fibre doar în relație cu prezentul și cu ceea ce înseamnă confortul digestiv de acum – să nu fim balonați ori constipați, de exemplu. Ceea ce e foarte bine, pentru că obiceiurile bune pe care reușim să le construim azi ne ajută în viitor, pentru starea generală de sănătate. Se pare că un consum regulat de fibre (zilnic, în doze potrivite vârstei și stării de sănătate), poate ajuta la reducerea riscului pentru diferite boli, de la cele de inimă, diabet, cancer de colon și pot fi folosite ca tratament pentru constipație, sindromul de colon iritabil ori boala Crohn. Nu e deloc puțin lucru, nu?

Iar dacă încă nu v-am convins, haideți să punem pe masă fapte științifice, nu vorbe! Un amplu studiu publicat recent de Organizația Mondială a Sănătății, care a fost publicat în revista The Lancet, a avut scopul de a ajuta la dezvoltarea unor noi principii orientative pentru consumul de fibre, precum și identificarea tipurilor de carbohidrați care protejează mai mult împotriva bolilor cronice sau care pot împiedica creșterea în greutate. Este vorba de bolile care care progresează încet: bolile cardiovasculare, cancer, bolile respiratorii cronice și diabetul. 

Cercetătorii au examinat date din 185 de studii observaționale și 58 de studii clinice, în total 4.600 persoane. Studiile analizate au avut loc în peste 40 de ani. S-a investigat incidența anumitor boli cronice, precum și rata deceselor premature rezultate din cauza lor. Bolile au fost: boala coronariană, boli cardiovasculare, infarct, diabet de tip 2, cancer de colon și o serie de cancere asociate cu obezitate precum cancer de colon, endometrial, esofagian și de prostată. 

Pe scurt, datele au arătat că mai puţin de o persoană din 10 consumă suficiente fibre. Uimitor, nu-i așa? Cei care au consumat o cantitate mare de fibre au redus cu până la 30% posibilitatea unui deces prematur din orice cauză ori de vreo boală cardiovasculară, în comparație cu cei care au avut mai puține fibre în alimentație. Consumul de alimente bogate în fibre a fost corelat cu scăderea incidenței de boală coronariană, infarct, diabet de tip 2 și cancer de colon cu 16-24%. 

Prin coroborarea acestor studii, OMS a stabilit că necesarul de fibre pentru consumul adulților este de 25-29 grame pe zi, ca să evite riscurile acestor boli. Comparativ, dieta adulților din Statele Unite conține în medie cam 15 grame de fibre. Pentru România nu am găsit date solide, însă nu cred că suntem prea departe, ținănd cont de ponderea proteinelor în alimentația noastră tradițională. 

Studiile clinice incluse în analiză au arătat și că fibrele consumate în mod regulat ne ajută la scăderea în greutate și la scăderea nivelurilor de colesterol. Numai vești îmbucurătoare! 

De asemenea, consumul mai mare de fibre a fost asociat în mai multe studii cu risc mai mic de sindrom metabolic – o combinație de factori care cresc riscul de a dezvolta boli de inimă și diabet. Acești factori includ tensiune arterială, niveluri ridicate de insulină, greutate în exces (mai ales grăsime abdominală), niveluri ridicate de trigliceride și niveluri scăzute ale colesterolului bun (HDL).

Un studiu din 2016 făcut de cercetătorii de la Harvard/ T.H. Chan School of Public Health a arătat că un consum optim de fibre în alimentația femeilor poate reduce riscul de cancer la sân și a sugerat faptul că cel mai important ar fi consumul de fibre în adolescență și primii ani ai vieții de adult. Femeile care includ fibrele în alimentație în această perioadă, inclusiv legume și fructe, pot avea un risc semnificativ mai mic de cancer la sân decât cele care au o alimentație săracă în fibre când sunt tinere. Aviz mamelor de fete, să le încurajăm încă de mici să iubească fructele si legumele!

Toate studiile la care fac referire sunt mai jos, la capitolul Resurse și vă invit să le citiți și voi, sunt foarte interesante.

Ca o concluzie

Cu ce ar fi bine să rămânem din acest material e că fibrele au un rol imporant nu numai în menținerea sănătății digestive, dar și a stării de sănătate în general. Și pentru aceasta trebuie să ne adaptăm dieta în așa fel încât să introducem cele minim 25 gr pe zi de fibre în meniul nostru. 

Iar dacă simțim că e dificil să luăm fibrele doar din alimentație, să optăm pentru un ajutor. Recomandarea mea este OptiFibre de la Nestlé Health Science, fibre cu efect prebiotic, testat de mine și familia mea încă din toamna anului trecut, soluția ideală pentru oameni care găsesc dificil să acopere necesarul zilnic de fibre, care sunt nevoiți sau doresc să țină o dietă restrictivă sau care au probleme cu constipația, balonarea ori alte probleme digestive. 

Urmăriți blogul și pagina de Facebook – a mea și a partenerilor de la OptiFibre, căci pe 29 mai, de Ziua Internațională a Sănătății Digestive am pus la cale un dar pentru mulți dintre voi! 

___________________________________________________________________

Despre consumul de fibre și sănătatea noastră – informații documentate de mine

Vă invit să citiți și celelalte articole scrise pe această temă:

Resurse pentru a aprofunda subiectul:

Studiile la care fac referire în articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.