Categorii
Blog Food and nutrition

3 ajutoare importante pentru o diversificare liniștită

Scriu acest material după ce am diversificat 2 copii, la distanță de 7 ani și jumătate. Prima experiență a fost cu diversificarea clasică, în timp ce a 2-a experiență s-a concentrat pe diversificarea naturală sau autodiversificarea, cum mai este numită ea. Tot în această perioadă am documentat mult subiectul, așa că am vorbit cu mame care au trecut prin procesul autodiversificării și am scris și un material pe această temă aici. În orice caz, deși veți auzi multe povești, recomandarea mea de mamă și de specialist (health coach și tehnician nutriționist) este să vă documentați din surse sigure (medici, consultanți și cărți de specialitate) și, mai ales, să fiți atente la nevoile copilului și la interesul lui pentru hrană. Abia după ce vă asigurați că sunteți conectate atât la nevoile copilului, cât și la ce recomandă specialiștii, puteți decide ce e mai bine pentru bebeluș. Și niciodată nu comparați un copil cu celălalt, fie că e vorba de copiii voștri, fie că vă tentează să aruncați un ochi în ograda vecinilor. 🙂 Așadar, să vedem care sunt cele 3 ajutoare pentru o diversificare liniștită.

Ce vă ajută în perioada diversificării (naturale)

  • Să vă setați mental pentru ideea de proces de durată. Copilul nu va trece brusc de la sân sau biberon la mâncare solidă. În primele luni, el se joacă, testează, experimentează și se amuză pe seama mâncării. Până descoperă funcția ei de hrană, ajunge pe la 10 luni, timp în care tot lăpticul este baza alimentației. Nu vă alarmați!
  • Poate vă ajută și să nu hotărâți voi în numele copilului una din tehnici (clasică sau naturală) ci să îl lăsați pe el să aleagă: unii așteaptă lingurița, alții refuză lingurița și doresc cu tot dinadinsul să fie ei prezenți în farfurie. Nu este nimic în neregulă, e perfect firesc, e chiar minunat! Sunt curioși și dornici să participe la proces. Poate le îmbinați: uneori, același copil dorește să fie hrănit, iar alteori dorește să decidă el. La noi, a 2-a oară, mama o hrănea cu lingurița, în timp ce cu noi se hrănea singură. Nu e greșit, permiteți copilului variația și acceptați că și el are schimbări de dispoziție, ca și voi. Și încercați să nu stricați relația cu mamele voastre pentru un piure de legume.
  • Uitați de ideea de curățenie la masă, în bucătărie sau de copil curat! Experiențele grozave înseamnă mereu deranj cât cuprinde, știți asta? La noi, după fiecare masă, trebuie să facem curățenie generală! 🙂 🙂 Râdeam că aveam nevoie de mășina de spălat copil. Vara, mergeam direct la duș după ce mânca fructe. Deci, fără stres și nervi și cu ustensilele potrivite la îndemână!

Și, cel mai important, nu plecați urechea la nimeni! Nu aveți nevoie de sfaturi de la atotștiutori. Voi vă înțelegeți cel mai bine copilul, nimeni altcineva!

Un ajutor important pentru diversificarea naturală

Dacă vreți să știți cum se face diversificarea naturală vă trebuie această carte: ”Diversificarea naturală, cel mai bine păstrat secret al părinților relaxați!”. E singura cea mai explicativă dintre toate. O luați, o citiți din scoarță în scoarță, o conspectați și este tot ceea ce trebuie să știți! După care, din practică veți afla tot, direct de la copilul vostru. Mulțumesc! 🙂

2 rețete de succes

  • Piureul de avocado cu pui: după ce fierbeți pieptul de pui, puneți în blender puiul cu 1/2 avocado și cu 2-3 linguri de iaurt. Mmm, o bunătate! Să vă zic drept, am și eu zile când mănânc la gustare acest piure. 
  • Ciocolata falsă: oferă un gust dulceag copilului, fără să conțină nimic nociv. Conține 1 banană, 1 avocado, 1 lingură de ulei de cocos și 2 linguri de pudră de roșcove. Ca să obțineți o cremă, puneți toate ingredientele într-un blender. Așa de bună e, că vă veți bate cu cel mic pe ea!!  

Atenție, aceste rețete se pot prepara și oferi copiilor după ce deja ați introdus de o perioadă toate ingredientele separat în meniul lor zilnic.

Al 3-lea ajutor important pentru diversificare (oricare dintre metode): recuzita 

La primul copil, eram bulversată de toată recuzita din jurul meu, de la bavete la lingurițe. Cumpăram totul și nu știam de ce cumpăr. Unele dintre ele se spărgeau, altele se decolorau, altele se stricau la spălat, pe unele nu le-am folosit niciodată. Atâta recuzită am avut prima oară, încât am păstrat unele obiecte nedesfăcute până la bebe 2. 

Din fericire, astăzi nu mai e nevoie să cumpărăm compulsiv, mai ales dacă știm ce vrem. Personal, astăzi sunt mai interesată de calitate decât de cantitate, de obiecte eco și prietenoase cu mediul și, mai ales, fără potențial dăunător, care să se încadreze în stilul de viață cât mai sănătos pe care îl trăiesc în prezent. 

℗ Recent, i-a descoperit pe cei de la adinish.com, un start up pe care îl admir mult. De ce? În primul rând pentru că e un brand e înspirație scandinavă și toți cei care mă citesc de când am lansat blogul știu pasiunea mea pentru țările scandinave și pentru designul nordic, în general. Pentru că pun accent pe calitate, iar abordarea lor este în direcția durabilității și îi încurajează pe clienți în spiritul responsabilității pentru mediul înconjurător și pentru societate.

Mai mult decât atât, sper că știți că este foarte important materialul cu care mâncarea copiilor intră în contact. Așa cum ne uităm la biberoane să fie BPA free sau, în general, la țesături, să fie de calitate, e important să acordăm aceeași atenție și părții de alimentație.

Așadar, la adinish.com – un boutique online de inspirație scandinavă, am descoperit o colecție de mărci din domeniul puericulturii, adepte ale materialelor organice, formelor și modelelor naturale, care acordă o atenție deosebită producției prietenoase cu natura și persoanelor care lucrează pentru acestea. Personal, nu îmi place să știu că folosesc produse pentru care oamenii au muncit la negru, nu li s-a respectat programul și nu au fost respectați, în general. Cu Adina, unul dintre acționari, m-am întâlnit personal, mai ales că mă fascinează mereu deschiderea de care unii oameni de afaceri care lansează start up-uri dau dovadă. A fost o conversație agreabilă la o cafea, unde m-a convins să testez câteva produse ale boutiqului, chiar dacă fetița mea a depășit momentul diversificării. 

Iată ce am testat:

1. Filibabba set veselă de masă bambus Nature White

ajutoare diversificare liniștită

Bambusul nu elimină substanțe toxice și în afară de asta crește rapid și deci nu afectează natura. Este durabil – de genul un set pentru diversificare alegeți și îl păstrați toată perioada. A nu se introduce la cuptor, dar e compatibil cu mașini de spălat vase.

Produsele sunt testate în concordanță cu Regulamentul CE nr. 1935/2004 referitor la siguranța alimentară și nu conțin BPA, pentaclorofenol, PVC, ftalați și formaldehida. 

2. We Might Be Tiny Cutie prânz de silicon – Bunny Powder Pink

Să vă zic drept, această cutie va ajunge fără îndoială cutie de sendviș la școală, pentru Teo, la cei 10 ani. Atât de atrăgătoare e! Dar dincolo de design și aspect, mai sunt câteva aspecte din domeniul siguranței, de care vorbeam mai sus. 

ajutoare diversificare liniștită

ajutoare diversificare liniștită

ajutoare diversificare liniștită

Cutia e fabricată din silicon de calitate superioară, putând intră în contact cu alimentele fără riscuri. Cutiile nu conțin BPA (Bisfenol-A) și sunt testate după standardele exigente europene și americane LFGB și FDA. Siliconul este în prezent cel mai sigur material – nu numai că îl poți îngheța dar și baga la cuptor și nu elimină substanțe toxice.

3. We Might Be Tiny Pahar din silicon – Powder Pink

Acest pahar e ideal pe parcursul perioadei în care se face tranziția de la biberon sau cănuță cu tetină la băutul din pahar.

ajutoare diversificare liniștită

Concepute ergonomic, paharele din silicon sunt și ele testate și certificate după standardele FDA (americane) și LGFB (europene), fără BPA (Bisfenol-A).

4. We Might Be Tiny Suport de masă din silicon Bunny – Dusty Rose 

ajutoare diversificare liniștită

 

Suportul de masă în formă de iepuraș este tare drăgălaș. E și foarte practic, fiind fabricat dintr-un silicon care poate intra în contact cu alimentele fără riscuri, este lipsit de substanțe toxice, nu alunecă și se poate spăla la mașina de spălat vase.

5. EcoViking Set de lingurițe din silicon 2 

Maria a făcut deja împărțirea: și-a ales culoarea ei și i-a dăruit-o Teodorei pe cealaltă. 

ajutoare diversificare liniștită

ajutoare diversificare liniștită

ajutoare diversificare liniștită

ajutoare diversificare liniștită

ajutoare diversificare liniștită

Lingurița EcoViking este fabricată 100% din silicon de calitate superioară, fără BPA, BPS, PVC, latex și ftalați și este hipoalergenică. Proiectată pentru sugari / copii mici 4+ luni.

6. EcoViking Suport de masă din silicon + Farfurie – Mint Green 

EcoViking este o farfurie all-in-one adaptată pentru scaunele înalte și care se prinde direct pe orice suprafață plană. 

ajutoare diversificare liniștită

ajutoare diversificare liniștită

Suportul EcoViking este fabricat 100% din silicon de calitate, fără BPA, BPS, PVC, latex, ftalați și este hipoalergenic.

La final, zic doar că îmi pare rău că nu le-am descoperit mai devreme! Sper însă să vă bucurați voi de ele! Alegeți deci înțelept, produse de calitate și durabile în timp, din material eco și cu respect pentru mediu și oameni!

ajutoare diversificare liniștită

ajutoare diversificare liniștită

ajutoare diversificare liniștită

ajutoare diversificare liniștită

ajutoare diversificare liniștită

Vă mai las în companie câtorva articole despre diversificare, știu că aveți nevoie:

Vă aștept pe blog sau pe pagina de Facebook a blogului ori pe Instagram, zilnic, cu noutăți – informație și experiențe de mămică! 

Sursa foto: arhiva personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.