Categorii
Blog Food and nutrition

Rețetă de conopidă crocantă la cuptor

Oameni buni, mai dați-i o șansă conopidei, că prea ați desconsiderat-o până acum! Încercați să vă imaginați această legumă versatilă în alte moduri decât conopida murată sau piureul dizgrațios! Puteți? Măcar de dragul ideeii că  este unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți avea în bucătărie. Putem include ușor conopida în regimul nostru alimentar, este săracă în calorii (yey, doamnelor cu ochii pe greutate) şi deci poate fi consumată atât de persoanele normoponderale, cât şi de cele supraponderale. Conopida conține o combinație unică de substanțe active, despre care se zice că au efect binefăcător pentru multe afecțiuni. Eu sper să vă conving astăzi să alegeți conopida la masa de seară, preparând cea mai simplă rețetă de conopidă crocantă la cuptor. De obicei, ce vă recomand eu e apetisant pentru voi, dar și pentru copiii voștri, știți asta, da? 🙂

Cum alegem conopida

Să începem deci cu începutul! Când cumpărați conopidă, analizați cu atenție căpățâna pe care o alegeți, să fie tare și să nu aibă pete galbene sau maro. Faptul că e învelită în frunze verzi înseamnă că este foarte proaspătă, perfect pentru a deveni aleasa voastră! 🙂

De ce să alegem conopida pentru mesele noastre

Conopida conține multe fibre și favorizează eliminarea produșilor de metabolism potețial toxici din organism.

Conopida este o legumă bogată în minerale: potasiu, magneziu, calciu, fier, vitamine, C şi K, din complexul B (B1, B2, B3, B6 și B9), dar şi beta-caroten, acid folic, enzime şi fibre, cum ziceam. Această legumă este o sursă bună de carbohidraţi, proteine şi acizi graşi omega 3, cu rol important în funcţionarea neurocognitivă, cardiovasculară, dar nu numai.

Conține puține calorii și deci ea poate fi consumată atunci când ţinem dietă.

Conopida  se înrudeşte cu varza, cu broccoli sau napii, am uitat să zic asta.

O cană de conopidă conține 30% din necesarul de fibre și proteine pentru o zi întreagă.

Conopida conține colină. O menționez aici, pentru că e importantă pentru dezvoltarea neuronală și pentru menținerea unui creier sănătos, oxigenat, ajută atenția și memoria. Colina împiedică dezvoltarea unor afecțiuni neurologice degenerative – nu ne dorim acest lucru la vârste înaintate, nu-i așa?

Deci, haideți la supermarket să cumpărăm conopidă, dragile mele, că e plină de beneficii, după cum puteți vedea!

Cum se poate mânca conopida

O puteți consuma crudă, în salate, în supe sau diverse alte feluri de mâncare. O puteți condimenta sau o puteți face piure. Astfel, puteți înlocui piureul de cartofi și vă veți bucura de mult mai mulți nutrienți.

O puteți include în tocăniţele de legume, care vor căpăta consistență în acest fel, alături de preparate din carne.

Puteți prepara salată din conopidă fiartă, cu maioneză din sos de muştar, ulei, sare piper, galbenuş de ou, aşezonată cu patrunjel şi servită la micul dejun sau drept gustare, pe o felie de pâine prăjită.

Puteți face un sufleu din conopidă alături de fratele său broccolii, cu ciuperci şi brânză, date la cuptor.

Ca masă de după antrenamentul la sală, conopida la cuptor poate fi așezată alături de 100 de grame de pește la cuptor sau într-o salată cu piept de pui și sos de muștar.

Să ne îngrijoreze caloriile?

100 grame de conopida gătită (fiartă, scursă de apă şi fără sare) = 23 kcal

100 grame piure conopidă = 144 calorii

100 grame conopidă murată = 25 calorii

100 grame conopidă la cuptor = 50 calorii

100 grame conopidă sufleu = 77 calorii

Rețetă de conopidă crocantă la cutor

Prin urmare, din nenumăratele moduri, simple sau complicate, în funcţie de preferinţele şi talentul culinar al fiecăruia, eu am ales evident varianta cea mai simplă. 🙂 Se numește conopida crocantă la cuptor. Așa de simplă, încât după toată pledoaria de mai sus, rețeta e în 3 vorbe și o să mă iubiți și mai tare.

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătit: 30 minute

Ingrediente: 1 conopidă, sare, piper, 2 linguri de ulei măsline, 2 linguri de boia ardei dulce/iute/praf de chilli (ultimate sunt nerecomandate copiilor).

Pașii:

  • puneți cuptorul la preîncălzit la 190 de grade;
  • curățați conopida și rupeți-o/tăiați-o în bucăți mai mici;
  • puneți buchetele de conopidă într-un vas mai mare;
  • deasupra buchetelor de conopidă puneți ingredientele de mai sus, după care amestecați, ca să vă asigurați de distribuția uniformă a acestora;
  • puneți folie de copt pa tavă;
  • puneți conopida pe folia de copt;
  • puneți tava la cuptor;
  • setați timer-ul pe 30 min.
  • gata.

Nu e om pe pământ care să nu aprecieze gustul conopidei crocante la cuptor, garantez cu meniul meu de azi! 🙂

Rubrica Rețete și idei și idei în bucătărie va fi actualizată mai des în acest an, fiți cu ochii pe noi!

Cum vă mai pot ajuta eu – programe pentru voi

– Programul Fit for Spring vine cu idei si mai multe pentru voi de planuri alimentare cu mancare variata: https://www.florinabadea.ro/fit-spring/
– Programul Spring Detox dureaza 2 saptamani si e menit sa ajute corpul sa se curete pentru vara care vine: https://www.florinabadea.ro/spring-detox-program/
Ambele programe se desfășoară online, deci ne putem conecta oriunde ați fi, în țară.
Vă aștept să îmi scrieți la adresa [email protected]!

Sursa foto: arhiva personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.