Categorii
Blog Travel, Sports & Fun

Alergăm afară sau pe bandă? Cum e mai bine?

Este mai bine să alergăm pe o bandă sau să alergăm afară? Este o întrebare obișnuită și, în ciuda opiniilor contradictorii, cercetarea științifică a arătat că alergarea pe bandă este aproape aceeași lucru cu cea de afară, cu mici diferențe. De fapt, există câteva tipuri de antrenamente pe care le putem face mai bine pe o bandă de alergat decât afară. Cu toate acestea, și alergarea pe bandă are dezavantajele sale, iar pentru unii alergători, un kilometru pe “roata de hamster” se simte ca zece kilometri în aer liber.

Care este diferența dintre alergarea afară și cea pe o banda de alergat?

Pe de o parte, când suntem pe banda de alergat, „asfaltul” se mișcă sub noi și nu există rezistență la vânt pentru corpul nostru, deci ar fi mai ușor să fugim. Teoretic, am putea sări în sus și în jos pe o banda de alergat și aceasta ar înregistra că alergăm la viteza pe care se mișcă cureaua. Afară, picioarele noastre trebuie să propulseze mișcarea înainte, împingând rezistența vântului. Din fericire, cercetarea științifică a demonstrat că setarea benzii de alergare la un grad de 1% reflectă cu acuratețe costurile energiei și simulează funcționarea în aer liber. Prin urmare, prin setarea banzii de alergare la un grad de 1%, putem compensa lipsa de rezistență la vânt, centura se deplasează sub noi și are același rezultat ca efortul depus în aer liber. 

Beneficiile alergării în aerliber

În timp ce o cercetare a constatat că modelele biomecanice nu se schimbă atunci când cineva aleargă pe bandă versus atunci când alergă afară, alergarea afară ar fi mai potrivită pentru un ciclu natural de mers, ca să zic așa. Asta pentru că muncim singuri și nu suntem limitați de parametrii benzii de alergare. De asemenea, vom activa mai mulți mușchi atunci când alergăm afară pentru că nu trebuie să alergăm într-un model complet liniar – gândiți-vă că evităm oamenii de pe trotuar sau că sărim peste borduri. Rularea pe o suprafață mai rigidă, cum ar fi asfaltul sau betonul, va oferi mai multe forțe de reacție la sol, care pot întări oasele mai mult decât o banda de alergare.

Banda de alergare, pe de altă parte, este proiectată să absoarbă forțele de reacție la sol, astfel încât să ne salveze în mod ideal articulațiile de impact.

Când să alergăm afară

Niciodată nu este o idee proastă să fugim afară, dar ar trebui să o facem mai ales dacă ne antrenăm pentru o cursă. Vremea rea ​​nu este nici măcar o scuză bună. Ne putem imagina că alergăm cu vântul în spate – asta va face să ne simțim mai ușori.

Să alergăm în ploaie? Deși nu este ideal, unii alergători se bucură de ea și dacă se antrenează pentru o cursă într-o zonă cu condiții meteorologice neprevăzute, atunci poate fi extrem de benefic să facă niște cursuri de pregătire în condiții dificile pentru a-ți construi puterea mentală și a se obișnui cu traseul.

Beneficiile alergării pe bandă

Dar, hei, uneori nu poți să fugi afară și așa vine timpul pentru banda de alergare. Asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm banda de alergare doar pentru zile ploioase. Prin intermediul benzii, putem controla cu exactitate ritmul, înclinația, intervalul și recuperarea. De exemplu, obișnuința de a alerga la anumite viteze, este mult mai ușor de făcut în timp ce există o centură care se mișcă sub picioarele noastre. Mai mult, există mai multă motivație pentru a finaliza o alergare tempo sau un prag de alergare pe o banda de alergare decât atunci când alergăm în aer liber. Cercetările sugerează că setarea benzii de alergare la un grad 1% simulează cu mai multă exactitate funcționarea în aer liber, compensând lipsa rezistenței la aer și centura în mișcare. 

Și, da, benzile de alergare pot fi plictisitoare și monotone, cu un picior în fața celuilalt, fără vreo variație – dacă nu avem un instructor fermecător! 🙂

Când să alergăm pe bandă

Dacă dorim doar să înregistrăm câțiva kilometri pentru a ne menține ritmul cardiac, ca parte a unei rutine de fitness bine gândite, banda de alergare este minunată – nu avem nevoie să alergăm afară. Dacă suntem un alergător în aer liber, banda de alergare este o opțiune excelentă pentru anumite situații în care alergarea în aer liber poate fi impracticabilă sau chiar periculoasă. Nu este vorba doar de vreme exterioară, ci și de alergare în întuneric, de a face față drumurilor umede sau înghețate. Și dacă ne antrenăm pentru o cursă, banda de alergare este un instrument excelent pentru antrenamentul de viteză structurat în planul de formare. Banda de alergare poate fi, de asemenea, minunată pentru alergătorii care se întorc dintr-o recuperare (și alergătorii care doresc să prevină rănirea!). 

Așadar, dacă la o primă vedere lucrurile par doar albe sau doar negre, lucrurile nu sunt chiar așa, sunt mult mai nuanțate. Depinde așa de fiecare, de obiectivul lui, de momentul vieții în care se află și se antrenează și nu numai.

Prin urmare, alergăm afară sau pe bandă? 🙂 Voi ce ziceți?

Dacă doriți să aflați informații care vă pot ajuta pentru starea voastră de bine, urmăriți rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING de pe blog.

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.