Cand nu ai copii, nu prea stai sa te gandesti in perspectiva la unele lucruri. Daca te imbolnavesti, mergi la medic, la farmacist sau te mai tratezi si pe acasa cu ce ai si cu ce stii ca pana atunci ti-a mers bine. Dupa ce apare copilul in viata ta, incepe si panica, evident. Si ai tendinta sa te gandesti atat de mult in viitor, sa iti faci planuri detaliate cu ce situatii pot aparea, iti faci stocuri de medicamente si de obiecte care ti-ar putea fi de folos in casa, in caz de nevoie. Adevarul este ca iti prind bine unele dintre ele cand in miez de noapte simti la copil simptome de raceala sau tuse sau oricare din categoria infectii respiratorii. Nici noi nu am stiut, pana nu am trecut prin situatii multiple de acest gen. Cand am descoperit aparatul de aerosoli, am fost tare fericiti. Ne-a ajutat mult si pe noi, dar si pe copila.
As vrea doar sa spun, ca sa nu se piarda ideea printre randuri, ca pentru orice medicament si astfel de dispozitiv, e bine sa cereti sfatul medicului de familie si medicului pediatru. Automedicatia este periculoasa, puteti sa ii faceti mai mult rau celui mic, decat bine si e mai bine sa nu intrati in complicatii pe care ulterior sa le gestionati foarte greu.
Si acum sa revenim la aparatul de aerosoli, pe care noi l-am luat intai imprumut de la niste prieteni, mai ales ca era o situatie de urgenta si medicul ne recomandase pentru copil tratament cu aerosoli. Am sterilizat mastile si totul a fost ok, l-am folosit si eu si ea. Ulterior, am facut si o cercetare in acest sens, ca sa vedem ce tip de dispozitiv ne-ar prinde bine noua, mai ales ca pe piata se gasesc modele multe si diverse, cu diferite functii, iar noi aveam doar anumite nevoi si nu era necesar sa investim in ceva extrem de complex.
Pentru cei care nu stiu, aparatul de aerosoli este un dispozitiv folositor in tratarea racelilor, bronsitei, gripei, infectii respiratorii, ORL sau pulmonare, dar si in ameliorarea simptomelor de astm la copii. Cum ziceam, sunt mai multe tipuri: nebulizatoare, inhalatoare presurizate cu doze masurate sau cu pulbere uscata, pot avea compresor si irigator nazal, cu ultrasunete.
De ce se foloseste de fapt aparatul de aerosoli? Pentru ca in situatiile de mai sus, din pacate, nu avem cum sa ne administram aerosoli naturali (cum ar fi cei de la malul marii, vara). Si atunci trebuie sa apelam la aparatul cu aerosoli artificiali. Rolul lui este de a transforma medicamentele solide in medii gazoase ori suspensii lichide, asa incat sa fie inhalate mai usor in organism. De asemenea, au o actiune mai rapida asupra simptomelor din organism. De aceea spuneam ca e bine sa va consultati cu specialistul cand faceti o asemenea alegere, mai ales ca sunt si medicamente implicate a caror eficacitate poate creste, iar pacientul se poate vindeca mai repede si mai usor!
Dincolo de tipurile diverse pe care le gasiti pe piata pentru asemenea dispozitive, functii si accesorii, cred ca cel mai important este cat de user friendly este un asemenea aparat pe care urmeaza sa il folositi o perioada de timp. Adica sa fie usor de manevrat, de curatat, fara timpi inutili care sa te impiedice tocmai in momente de agitatie si disconfort mai mare. Ca un sfat personal, nu alegeti intotdeauna cel mai ieftin produs, dar nici pe cel mai scump. Poate va puteti orienta catre o marca de produs cu care ati mai avut experiente ori la sterilizator, ori la incalzitor de biberoane, ori la cantare sau termometre. Pana la urma marca, reputatia ei si increderea pe care ati capatat-o in ea de-a lungul vremii sunt elementele cele mai importante cand faceti o alegere! Daca nu este suficient, cereti si opinia prietenilor si neaparat a pediatrului sau medicului de familie! Insa acestia din urma nu va vor recomanda o marca anume, pentru ca in opinia lor toata aparatele acestea functioneaza la fel! Ceea ce este cam adevarat, in cele din urma!
Sa fim sanatosi, dar si prevazatori! Sa ne fie de folos!
Sursa foto: Noriel