Categorii
Blog Relații armonioase Sănătate și wellbeing

Armonia in relatie, ca un dans in doi

Ah, asa insetata sunt dupa armonie in relatiile mele! Mi-as dori ca fiecare relatie pe care o am sa imi arate doar partea frumoasa si armonioasa a ei! E doar un vis desigur, caci relatiile sunt si ele niste legaturi vii, care se schimba in permanenta si care azi nu mai sunt ce au fost ieri si depinde de fiecare dintre noi cat de bine ne acordam la celalalt. Si desigur, vorbeste perfectionismul din mine, care credeam ca m-a parasit anul acesta cand m-am simtit mai mult decat vreodata imperfecta, libera si fericita.

Adevarul este, ca ”In contextul in care perfectionismul este, in zilele noastre, foarte apreciat si orice forma de vulnerabilitate este pedepsita, criticata, judecata sau respinsa, este extrem de dificil pentru orice persoana sa ramana echilibrata. Mai mult, orice semn de frica, ezitare, greseala sau neputinta este aspru sanctionata de cei din jur. S-a ajuns astfel ca, la nivel mondial, 4 din 15 persoane adulte, sa sufere de anxietate sau orice forma de depresie , in timp ce peste 760.000 de copii romani, din aproximativ 3,8 milioane, au o tulburare de sanatate mintala.” Sunt informatii care pe mine ma sperie, va marturisesc. Le-am primit de la Otilia Mantelers – expert in parenting, Pareting by Connection Instructor, trainer de Playful Parenting si specialist in joaca terapeutica cu copiii de la 0 la 10 ani si de la Gaspar Gyorgy – psiholog clinician, terapeut relational, presedintele Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie. Acestia vor sustine pe 10 octombrie la Bucuresti in tandem prima conferinta din Romania despre “Puterea relatiilor. Calatoria de la vina catre vulnerabilitate si vindecare”. La eveniment sunt asteptati 400 de parinti si specialisti din toata tara. Evident, voi fi si eu acolo!

Pana atunci, i-am rugat pe Otilia si Gaspar sa ne impartaseasca viziunea lor despre armonie in relatii. Cel mai mult mi-a placut sa aud ca e bine sa privim armonia ”Ca pe un dans in care fiecare din parteneri danseaza dupa ritmul relatiei, dar in acelasi timp pastrandu-si stilul propriu. Armonia este acea stare de conectare in care cei doi si-au potrivit pasii de dans.”. Sa ne fie cu folos!

 De ce sunt importante relatiile armonioase intre oameni?

Oamenii s-au nascut pentru a fi in relatie cu o alta fiinta umana. Suntem fiinte sociale, al caror creier emotional (sistemul limbic) se hraneste cu atentie si conectare – asa cum corpul nostru are nevoie de hrana pentru a supravietui, tot asa si creierul emotional are nevoie de conectare pentru ca intreg creierul cu toti centrii sai importanti (al motricitatii, al limbajului si comunicarii, al orientarii spatiale etc) sa functioneze bine. Iar conectarea o primim de la o alta fiinta umana. De aceea relatiile armonioase interumane sunt importante, fiindca datorita lor noi functionam bine si ne simtim acceptati si iubiti, nu suntem in izolare!

Ce inseamna armonie si relatie armonioasa?

In niciun caz nu vedem armonia ca fiind o stare existenta intre doua persoane care este fara conflict. O vedem ca pe ceva mai mult decat atat.Ca pe un dans in care fiecare din parteneri danseaza dupa ritmul relatiei, dar in acelasi timp pastrandu-si stilul propriu. Armonia o vedem noi ca acea stare de conectare in care cei doi si-au potrivit pasii de dans. Desi armonia este ceva catre care tindem in orice relatie pe care vrem sa o crestem si cultivam, e important sa stim ca pasii de dans se invata in orice relatie. La inceput doua persoane se atrag (fie ea relatie de cuplu, fie de prietenie) iar dansul curge de la sine. Insa apoi cele doua persoane se distanteaza un pic si isi dau seama ca dansul nu mai e la fel de armonios. Si atunci incep sa se priveasca si sa vada ca fiecare danseaza altfel si, daca isi doresc armonia in relatie, atunci fiecare il priveste pe celalalt sa il vada bine: sa vada care ii sunt nevoile, dorintele, temerile. Se privesc pe sine insusi sa vada cine este el in aceasta relatie? Si de aici, dansul se armonizeaza cu fiecare pas pe care cele doua fiinte care se iubesc il fac una catre cealalata!

Care este legatura dintre calitatea vietii noastre si calitatea relatiilor noastre?

Legatura aceasta este una direct proprortionala: daca avem relatii solide in viata noastra, atunci avem o viata buna. Fiindca intr-o relatie puternica, ne simtim in siguranta: ne simtim ocrotiti, acceptati si iubiti pentru cine suntem noi, cu minunatele noastre imperfectiuni. Nu ne e teama sa trecem prin incercari grele pe care viata sau divinul ni le scoate in cale, fiindca…nu suntem singuri!

Care sunt ingredientele unei relatii armonioase?

Credem ca o relatie armonioasa are nevoie de cateva ingrediente pe care cei doi sa le manifeste: curiozitate fata de celalalt, fata de trecutul lui care ii ‚dicteaza’ de multe ori actiunile lui din prezent. Apoi curajul de a ne dezvalui si a ne deschide in fata celuilalt. Curajul de a ne arata asa cum suntem, fara masca perfectiunii. Fiindca numai aratandu-ne vulnerabilitatile, se va deschide si cel din fata noastra.

De ce unii oameni reusesc sa dezvolte relatii armonioase si altii nu?

Fara o inclinare constienta pentru a dezvolta relatii solide, credem ca putini oameni isi dezvolta relatii armonioase. Multi dintre noi am crescut in familii in care parintii, bunicii nu depuneau eforturi constiente de a avea grija de relatii. Si asa, inconstient, am copiat modelul familial de a nu investi timp si energie in relatie. Unii dintre noi au avut acest noroc de a vedea cum parintii si cei apropiati au pretuit relatiile interumane, iar acestor oameni le este mai usor sa creada si sa depuna eforturi in relatii. Mai este inca o categorie de oameni, cei care s-au simtit in izolare cand erau copii si pentru ca isi doresc sa aiba o viata mai buna si conectanta acum la maturitate, fac eforturi constiente pentru a construi o relatie sanatoasa si isi doresc sa isi ajusteze pasii de dans de dragul relatiei.

Unul dintre mediile in care armonia este greu de simtit si de dezvoltat este in companii, intre colegi sau intre manageri si subordonati. Ce se intampla acolo de fapt, se aplica alte principii?

Relatiile sunt relatii oriunde s-ar afla oamenii. Ca suntem acasa, in vacanta sau la job, sistemul limbic al creierului ramane insetat de conectare. Intr-adevar, de cele mai multe ori la servici relatiile sunt mai putin apropiate, insa asta nu e regula generala. Fiindca am vazut multi oameni care se imprietenesc la servici si dezvolta relatii calde si de lunga durata. Motivul pentru care la job relatiile tind sa fie mai putin profunde este ca oamenii simt teama. Serviciul, pentru majoritatea oamenilor, reprezinta o sursa de siguranta materiala, de aceea multi dintre noi ne temem ca putem pierde aceasta siguranta. Iar teama ne face sa nu avem incredere in subordonati sau manageri, sau sa nu vrem sa ii suparam. Sau sa nu vrem sa ne apropiem, de teama ca daca descopera ceva despre noi, o imperfectiune, care ne-ar putea pune siguranta jobului in pericol. Teama de a pierde siguranta materiala si pe undeva si emotionala ne impiedica de multe ori sa dezvoltam relatii profunde la job. De aceea sunt relatiile diferite acolo fata de cele de prietenie dezvoltate in afara serviciului.

Otilia, ne poti recomanda 2 trucuri care sa ne scoata din impas cand dispare armonia in relatia cu copiii nostri? Asa este, nu exista retete universale, dar din experienta ta, care sunt cele mai usor de folosit tehnici in situatii de criza?

Cand relatia dintre copiii nostri devine tensionata, noi parintii suntem cei care trebuie sa intervina si sa o repare. Copiii doar dau semnale ca e ceva nelalocul lui in relatie, iar noi trebuie sa vedem acest semnal si sa ne punem pe treaba. Un instrument de a repara relatia este un timp de calitate petrecut cu copilul, numit Timp Special, in care parintele ii da atentie 100% copilului si in care nimic si nimeni nu mai exista in jur in afara de copil. Si pentru ca e dificil sa dai la nesfarsit acest fel de atentie, parintele va evalua ce disponibilitate are de atentie – spre exemplu 10-30 minute si va cronometra acest timp. Timpul Special pe care il stiu de la Hand in Hand Parenting este minunat, fiindca parintele face TOT ce vrea copilul in acest interval. Acest instrument repara relatia, deoarece in aceste momente, copilul vede cum parintele iese din zona lui de confort si accepta orice ii arata copilul – iar pentru acesta nimic nu e mai important decat acceptarea cu toata fiinta din partea parintelui. Asta ii ofera siguranta emotionala care ii permite sa se dezvalui pe sine fara teama.

Un al doilea instrument de reconectare este jocul dintre parinte si copil. Jocul care ii apropie pe cei doi, fiindca este limbajul de comunicare al copilului. Jocul le da putere copiilor si le deschide niste usi pe care nu stiau ca le au in interiorul lor. Rasul care apare in relatia parinte-copil este magic si le apropie inimile. Deci, atunci cand relatia parinte copil e grea, tot ce trebuie sa facem este sa ne punem jos, pe podea, sa petrecem timp frumos cu ei si sa ne jucam. Si ca prin farmesc, lucrurile se misca si se fac frumoase!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.