Stiati ca fiecare 1 din 5 persoane prezinta dureri de spate cu o durata mai mare de 3 luni? Durerea de spate de tip inflamator afecteaza peste 3% din populatia adulta, cea mai mare parte fiind barbati. In unele cazuri, pot trece si 10 ani pana la un diagnostic corect. Durerea de spate de tip inflamator este adeseori confundata cu durerea mecanica (asociata eforturilor fizice intense sau traumatismelor) si este considerata ca facand ”parte din viata”.
Afectiunile care cauzeaza durerea inflamatorie de spate pot afecta in mod serios viata pacientilor, iar activitatile zilnice precum mersul la serviciu, practicarea sporturilor sau chiar dormitul devin dificile sau chiar imposibil de practicat. Cu timpul, aceste boli pot afecta mobilitatea si, in cazuri severe, pot duce la fuziunea vertebrelor coloanei.
„Durerile inflamatorii de spate, care apar de obicei inainte de varsta de 40 de ani, nu trebuie ignorate! Pot fi confundate usor cu durerile mecanice de spate, ceea ce intarzie recunoasterea lor corecta si depistarea cauzei care le produce, de aceea incurajam publicul larg (…) sa ajunga cat mai repede la un medic reumatolog”, declara Conf. Dr. Catalin Codreanu, medic reumatolog.
Durerile inflamatorii de spate, care afecteaza preponderent barbatii si debuteaza cel mai adesea inaintea varstei de 40 de ani, au cateva caracteristici principale:
- Aparitia progresiva a durerii.
- Durerea se atenueaza odata cu miscarea si nu se amelioreaza la repaus.
- Durerea apare adesea noaptea, mai ales in a doua parte a noptii, si trezeste bolnavul din somn.
- Durerea se insoteste de rigiditate in timpul diminetii, de obicei mai mult de 30 de minute.
Durerile inflamatorii de spate sunt provocate, cel mai frecvent, de boli reumatice inflamatorii, intre care: spondilita anchilozanta, spondilartrita axiala non-radiografica, artrita psoriazica si artrita reactiva.
„In cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce si initierea unui tratament corespunzator sunt esentiale pentru evolutia ulterioara a bolii si pentru cresterea calitatii vietii pacientului. De asemenea, fiind o boala cronica, cu potential invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evolutiei si aderentei la tratament si o comunicare foarte buna medic-pacient”, declara Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, presedinte al Societatii Romane de Reumatologie, secretar general EULAR.
Mai multe informatii despre durerile inflamatorii de spate si despre campania „Nu-ti intoarce spatele”, pe care Liga Romana contra Reumatismului şi Societatea Romana de Reumatologie, in parteneriat cu Societatea Nationala de Medicina Familiei, Societatea Romana a Partenerilor Medicali pentru Reumatologie si Liga Profesionista de Fotbal a lansat-o recent, pe www.reumatism.ro si pe www.facebook.com/NuIntoarceSpatele.
Campania „Nu-ti intoarce spatele” este o initiativa ce are ca scop scurtarea timpului de diagnosticare a durerilor de spate de tip inflamator si cresterea adresabilitatii catre medicul reumatolog.
Va recomand sa faceti acest test de evaluare, ca sa vedeti cum stati, pe baza simptomelor pe care le aveti! Va indemn sa aveti grija de voi si de sanatatea voastra, si sa va adresati medicului de la primele simptome ale unei boli! Nu renuntati, desi uneori poate fi neplacut sa mergi din cabinet in cabinet, de la medic la analize si inapoi. Investitia in sanatate este cea mai mare investitie pe care o puteti face in voi!
Si daca nu ma credeti pe mine, cititi ce spune si Cristian Birta pe subiect. Sau Cristian Manafu, care va intreaba daca v-ati gandit sa dati jos elefantul din spatele vostru? Deh, ei sunt barbati, si deci mai afectati decat noi, femeile! Asa ca sigur stiu ei mai bine ce si cum va spun!
2 răspunsuri la “Atentie la durerile de spate, mai ales la barbati!”
campania “nu-ti intoarce spatele” ar trebui sa fie doar una dintre campaniile orientate spre sanatatea romanilor, iar informarea este doar primul pas. Implementarea – adica “mersul la doctor” – (cel putin pentru moment) inca este o problema de mentalitate pe care o intalnim. Speranta unei actiuni rapide in acest sens sta tocmai in publicul target al campaniei cu varsta pana in 40 de ani.
Da, asa este! Informarea este doar primul pas! Eu as zice ca ar trebui sa punem mai mult accent pe preventie, ca sa nu mai ajungem cu totii la tratament, in faze tarzii. Dar aceasta este o alta discutie, la fel de importanta insa. Va multumesc pentru opinia dvs! Sa tinem aproape!