Categorii
Blog Food and nutrition

Cafeaua – dragostea mea sau cât de mult e prea mult

Intru în încăpere, e cald și bine, iar muzica din surdină îmi gâdilă plăcut urechea. Un șir mic de oameni așteaptă dormind în picioare. Simt aroma cafelei în gând. Adulmec aburii și îmi închipui cana mea. Afară e frig și iarna asta va fi lungăăă, știu sigur pentru că nu îmi place deloc iarna. Dacă aș avea bani, mi-aș angaja pe cineva care să mă aștepte cum deschid ochii cu o cafea pe care să i-o povestesc eu înainte, o zi întreagă, să i-o desenez, să îi arăt poze și să îi descriu aromele. Să fie perfectă, pentru că o cafea trebuie să fie perfectă și poate fi perfectă. Altfel, o cafea rea e o împietate și nu voi ierta niciodată pe cineva care îmi oferă așa ceva. Cafeaua a fost, este și rămâne dragostea mea. Cafeaua m-a însoțit când am luat decizii, cafeaua m-a bucurat când am fost tristă, la cafea am legat prietenii sau am încheiat proiecte. Cafeaua are locul ei în viața și inima mea. Cu toate acestea, mă întreb și eu des dacă nu am devenit dependentă cu voia mea și cât de mult e prea mult, de fapt. Deci, cum stau lucrurile, de fapt?

Cafeaua – ce spun studiile

Citiți cu atenție, că e interesant. Deși știu, din experiență, că nu beți cafea rațional și că relația voastră cu cafeaua (cacofonie dorită) 🙂 e una emoțională și nu rațională.

Patru căni de cafea tare pe zi ar putea fi rețeta pentru o inima sănătoasă, în special pentru adulții în vârstă. O echipă de cercetători germani crede că a descoperit indicii despre modul în care cafeaua funcționează asupra sănătății inimii și cât de multă cafeina ar trebui să bem în fiecare zi pentru a ne bucura de ea.

Cercetătorii au observat de ani de zile că oamenii care beau cafea par să fie mai puțin predispuși să moară din tot felul de cauze, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral sau diabet. Poate că cele mai bune dovezi pentru acest lucru provin din două studii: unul în care au fost incluși peste 400.000 de persoane din Statele Unite și care a fost realizat de Institutul Național de Sănătate și un altul de peste 500.000 de europeni. Ambele studii au descoperit că băutorii obișnuiți de cafea erau mai puțin susceptibili de a muri din orice cauză decât cei care nu beau cafea zilnic. (Eram precisă!)

Cafeaua este, de asemenea, asociată cu o serie întreagă de alte beneficii pentru sănătate, incluzând un risc mai scăzut de afecțiuni hepatice (ciroză), un risc mai scăzut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, rate mai mici de demență și Alzheimer și un risc redus de depresie. Este, de asemenea, minunată pentru inimă – oamenii care beau 3 sau 4 cești de espresso pe zi au cu 19% mai puține șanse să moară din cauza bolilor cardiovasculare.

“Continuați să faceți sport, să mâncați sănătos și să adăugați cafea la dieta dumneavoastră” – este sfatul cercetătorilor!

Atenție!

Prea multă cafea ne poate accelera bătăile inimii și poate cauza alte probleme de sănătate. Dar consumul de până la 4 cani de espresso pe zi ar trebui să fie OK, spun cardiologii, și poate chiar reduce aritmii la persoanele cu bătăi neregulate ale inimii.

Deoarece cofeina poate face ca vasele de sânge să se mărească, oferind mai mult oxigen pentru combustia tumorilor, sfatul despre consumul de cafea ar putea să nu fie valabil pentru persoanele care suferă de cancer. “În cazul în care oamenii au o tumoare diagnosticată, e mai bine să uite de ea!” – spun cercetătorii.

Cât de multă cafea este prea multă?

Dacă ne bazăm pe cofeină pentru a ne trezi și pentru a ne menține, nu sunteți singurii. Cofeina este folosită zilnic de milioane de oameni pentru a crește starea de veghe, a atenua oboseala și a îmbunătăți concentrarea și concentrarea.

Cofeina are avantajele sale, dar poate pune și probleme. Haideți să aflăm cât de mult este prea mult și dacă trebuie să reducem consumul.

Până la 400 de miligrame de cafeină pe zi pare a fi sigură pentru majoritatea adulților sănătoși. Este aproximativ cantitatea de cafeină din 4 cești de cafea preparată, 10 cutii de cola (no way) sau două băuturi energizante (bleah!). Mie mi se pare chiar foarte permisiv, mai ales că ceașca poate fi interpretata – reprezentările sunt diferite, de la om la om.

Este consumul de cafea bun pentru toată lumea?

Deși băutul cafelei poate fi sigur pentru adulți, nu este o idee bună pentru copii. Adolescenții ar trebui să limiteze consumul de cafeină. Chiar și în rândul adulților, consumul de cafeină poate provoca reacții adverse neplăcute. Cofeina poate să nu fie o alegere bună pentru persoanele care sunt foarte sensibile la efectele sale sau care iau anumite medicamente. Femeile care sunt însărcinate sau care încearcă să rămână gravide și cele care alăptează ar trebui să discute cu medicii lor despre consumul de cafea.

Modul în care reacționăm la cofeină poate fi determinat în parte de cantitatea de cofeină pe care obișnuim să o bem zilnic. Persoanele care nu consumă cofeina în mod regulat tind să fie mai sensibile la efectele sale negative. Alți factori pot include genetica, masa corporală, vârsta, utilizarea medicamentelor și condițiile de sănătate, cum ar fi tulburările de anxietate.

Majoritatea adulților au nevoie de șapte până la opt ore de somn în fiecare noapte. Dar cofeina, chiar și după-amiaza, poate interfera cu somnul. Pierderea somnului este cumulativă și chiar și scăderile mici pe timp de noapte pot aduna și ne pot deranja vigilența și performanța din timpul zilei.

Atenție, dacă vreți să vă lăsați de cafea!

În cazul doriți să renunțați și să beți mai puțină cafea, e posibil să întâmpinăm efecte secundare precum: migrenă, insomnie, nervozitate, iritabilitate, nelinişte, frecvența urinării sau incapacitatea de a controla urinarea, stomac deranjat, viteză rapidă a inimii, tulburări musculare.

Atenție, dacă luați astfel de medicamente sau suplimente!

Anumite medicamente și suplimente pe bază de plante pot interacționa cu cafeina.

  • Efedrină. Amestecarea cofeinei cu acest medicament – care se utilizează în decongestionare – poate crește riscul de hipertensiune arterială, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau convulsii.
  • Teofilina. Acest medicament, folosit pentru a deschide căile respiratorii bronșice, tinde să aibă unele efecte asemănătoare cu cofeina. Așadar, administrarea acesteia cu cofeină ar putea crește efectele adverse ale cofeinei, cum ar fi greața și palpitațiile inimii.
  • Echinacea. Acest supliment din plante, care uneori este utilizat pentru a preveni răcelile sau alte infecții, poate crește concentrația de cofeină din sânge și poate crește efectele neplăcute ale acesteia.

Sursa: Mayo Clinic

Alternative delicioase la cafea, pe care le putem încerca

  1. Cafeaua de cicoare – Rădăcinile de cicoare sunt similare cu cafeaua, dar nu conțin cofeină și au multe fibre benefice, care pot ajuta la digestie și susține un intestin sănătos.
  2. Ceaiul Matcha oferă o abundență de antioxidanți benefici într-o singură porție. În funcție de modul în care este pregătit, poate avea mai mult sau mai puțin cafeină decât cafeaua.
  3. Apa cu lămâie reprezintă o modalitate simplă, dar totuși revigorantă, pentru a ne începe ziua fiind hidratați și cu un impuls de antioxidanți.
  4. Yerba mate oferă o cantitate similară de cofeină pentru cafea împreună cu riboflavină, tiamină, fosfor, fier, calciu și vitaminele C și E. Este, de asemenea, încărcată cu antioxidanți.
  5. Ceaiul Chai este un ceai negru condimentat, cu aromă robustă și o cantitate modestă de cafeină. Studiile de observație sugerează că ceaiul negru poate reduce riscul de apariție a bolilor de inimă.
  6. Rooibos este un ceai fără cafeină, cu un gust ușor dulce și fructat. Oferă o mulțime de antioxidanți și are un nivel scăzut de tanin, un compus care interferează cu absorbția fierului.
  7. Oțetul de cidru de mere este o alternativă fără cafeină la cafea, care poate avea efecte benefice asupra nivelului de zahăr din sânge. Poate chiar ajuta la pierderea în greutate.
  8. Kombucha este un ceai negru fermentat care conține probiotice, acid acetic și antioxidanți. Multe studii pe animale sugerează beneficii potențiale pentru sănătate, dar puține au fost făcute la om.

Deci, cum vi se pare? Cantitatea de cafea băută zilnic de voi e prea multă sau prea puțină? Ce fel de cafea beți voi? Eu iubesc capuccino și, mai nou, flat white.

Acestea fiind spuse, vă aștept în continuare pe blog, la rubrica Food and nutrition, unde noutățile vă așteaptă mereu, să le descoperiți.

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

2 răspunsuri la “Cafeaua – dragostea mea sau cât de mult e prea mult”

Relația mea cu cafea este una platonică. Ador și eu aroma ei, am băut mult timp, dar am descoperit că-mi făcea rău și am renunțat brusc acum câțiva ani. Cred că este o decizie foarte bună, pentru că nu-mi place să fiu dependentă de ceva. Să nu pot să-mi desfășor activitățile dacă nu beau cafeaua? Nu, mulțumesc. E drept că acum, în sarcină, am gustat de poftă câteva gurițe . Citisem undeva despre cofeină că ar fi de fapt o otravă și că mișcările intestinelor ar fi o reacție a organismului de a o elimina. Că acționează asupra părții creierului responsabile cu nevoile primare. Oricum, este o întreagă industrie plătitoare de taxe și salarii. Toate bune și sănătate multă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.