Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Ce legătură este între alinierea dentară și postura corpului uman

Știați că există o legătură între alinierea dentară, mușcătură și postura corpului uman?
Așa că acelea dintre voi care au dureri de spate, de exemplu, poate ar merita o vizită la medicul ortodont, să investigați poziția dinților și modul cum aceasta ar putea avea impact asupra posturii corpului, plus corelațiile cu diferite dureri la nivelul capului, spatelui sau pieptului.

Pe site-ul dnei doctor Anca Oltean, am găsit explicată această idee într-un mod pe cât de simplu, pe atât de revelator pentru mine.
”O problemă în alinierea mandibulei, spre exemplu, poate declanșa o serie de probleme care să afecteze postura și echilibrul întregului corp, astfel: primii afectați sunt mușchii feței, iar afectarea acestora, de obicei prin încordare excesivă, se manifestă în dureri de cap, dureri de spate, dureri auriculare și vertij.
Încordarea nervoasă poate afecta nervii feței, interconectați prin sistemul nervos cu întregul organism. Această inervare poate duce la senzația de amorțeală sau la furnicături la nivelul pieptului, precum și la afectarea echilibrului.
În cele din urmă, alinierea defectuoasă a maxilarelor duce la schimbarea poziției capului în raport cu coloana vertebrală, care va pune o presiune suplimentară asupra vertebrelor, nu doar a celor cervicale, ci și asupra întregii coloane. Afectarea coloanei vertebrale se face simțită prin durere și încordarea mușchilor.”

Am stat de vorbă și eu cu dna dr. Oltean, medic primar ortodont, despre acest subiect și vă las mai jos și vouă discuția noastră. Să fie cu folos!

Doamnă Doctor, cei mai mulți pacienți vă cunosc ca ”arhitect al zâmbetului” și tocmai de aceea aș dori să ne vorbiți pe înțelesul nostru despre importanța armoniei în arhitectura corpului uman.

Îmi mulțumesc, Florina, pentru că ai deschis acest subiect atât de drag mie.
De la început îți voi spune că mă voi referi în principal la domeniul meu de activitate, anume Ortodonția, adică la acea ramură a medicinii dentare care se ocupă de identificarea, diagnosticarea și tratarea problemelor de aliniere dentară.
Deja din definiție, putem observa că avem de-a face cu un termen tehnic provenit din limba greacă veche, care înseamnă drept (ortho). Prin urmare, în termeni simpli, medicul specialist ortodont este calificat să îndrepte dinții.
Numai că ceea ce pare simplu are de cele mai multe ori în fundal lucruri mult mai complicate. Mai ales că vorbim despre corpul uman.

Vă invit să ne vorbiți despre ceea ce se află în spatele acestei definiții simple a muncii dumneavoastră.

Desigur. Dacă medicina dentară îți oferă capacitatea profesională de a trata problemele dinților, specializarea ortodonție te provoacă să privești dinții în ansamblu. Și să observi legătura între alinierea dentară și postura corpului uman.
Și nu mă refer aici strict la dantură, ci și la întregul aparat oro-facial. Adică, dinți, maxilare, oase ale feței, articulații, cartilagii, țesuturi moi și legătura dintre acestea. Ori, un ansamblu atât de complex nu poate funcționa în lipsa unei armonii.
Iar armonia funcțională face parte din arhitectura naturală a corpului uman, pentru că nu poți, cel puțin din acest punct de vedere, detașa capul de restul corpului.
Iar, similar oricărui ansamblu armonios și funcțional, anomaliile, chiar și cele mai mici, afectează întregul. Este și cazul anomaliilor identificate de către medicul specialist la nivelul aparatului oro-facial.

Pare de necrezut că o problemă, uneori minoră, de aliniere dentară îți poate afecta întregul organism.

Așa este, pentru un ne-specialist pare greu de crezut, dar problemele de aliniere dentară afectează următoarele funcții: masticația, înghițirea, respirația și vorbirea.
Mai mult decât atât, dacă ne referim la postură, știm că sistemul osos uman se află într-un echilibru funcțional, astfel încât orice afectare, chiar și a celei mai mici componente, se răsfrânge asupra întregului. Putem observa acest lucru în cazul danturii: pierderea sau ectopia unui dintre, atrage după sine deplasarea dinților învecinați.
În cazul anomaliilor accentuate, lipsa de aliniere a danturii determină modificări la nivelul maxilarelor, dacă acestea nu cumva existau deja, dar și a articulației temporo-mandibulare, care se vor răsfrânge ulterior asupra echilibrului coloanei cervicale și al celei vertebrale, ducând la probleme mai grave, care se vor răsfrânge asupra întregului organism. În general, anomaliile de aliniere sunt vizibile, dar gradul lor de afectarea întotdeauna trebuie confirmat prin examenul clinic și investigații imagistice suplimentare.
Problemele de aliniere dentară complexe afectează alinierea maxilarelor, iar această afectare are un impact negativ asupra întregului ansamblu oro-facial, inclusiv asupra mușchilor care asigură echilibrul capului în raport cu restul corpului.

Să presupunem că nu obișnuim să trecem pe la cabinetul medicului specialist ortodont. Când ar trebui să ne îngrijorăm?

Pacienții cu probleme de aliniere dentară netratate, din diverse motive, ajung să experimenteze următoarele simptome: dureri de cap (migrene), dureri la nivelul feței, dureri la nivelul coloanei cervicale, urechi înfundate, pocnituri la nivelul articulației mandibulare, dureri la nivelul umerilor, un umăr mai ridicat decât celălalt etc.
În general, aceste simptome sunt comune cu cele ale afectării articulației temporo-mandibulare. Investigațiile ulterioare vor confirma tipul și gradul de afectare al organismului.
Ceea ce este foarte interesant, iar studiile recente au confirmat, este că relația dintre echilibrul oro-facial și cel al întregului organism este una care se desfășoară în dublu sens, astfel încât alinierea deficitară a danturii și maxilarelor afectează în timp postura întregului organism, iar postura deficitară a organismului afectează alinierea maxilarelor.
Explicația acestor afectări reciproce rezidă în complicata relație dintre sistemele osos și muscular la nivelul coloanei vertebrale.

Mai multe informații despre noua Ortodonție și despre inovațiile în acest domeniu puteți citi pe site-ul Dr Anca Oltean: www.ancaoltean.ro, acolo unde sunt detaliați și pașii pentru un tratament ortodontic, indiferent care ar fi scopul acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.