Categorii
Blog Parenting

Ce spun specialistii despre rolul terapeutic al povestilor

„A fost odata ca niciodata” sunt cuvintele care ne introduc intr-un fel de transa, realitatea se suspenda si orice este posibil. Se creeaza cadrul propice pentru a invata despre valori, pentru a simti. ”Acesta este unul dintre rolurile povestilor, ne permit sa simtim, sa vindecam rani si sa gasim puterea de a trece mai usor peste situatiile dificile.” – spune Otilia Mantelers, expert parenting. Noua, parintilor, ne este teama sa citim partile negative din povesti, insa este bine sa facem asta pana la o anumita varsta. Dupa aceea, ei vor sa simta in poveste ca viata are si o parte mai groteasca. Copiii vor sa traiasca teama cu ajutorul povestilor. De aceea, primii oameni care au scris au folosit ca tema partile intunecate ale omului si ale lumii si vorbeau despre fricile noastre. Cand Otilia Mantelers spune toate aceste lucruri, ochii si inimile noastre se deschid si pricepem mai mult din lumea minunata a copilariei, dar si din rolul pe care noi, parintii, il avem in viata emotionala a copiilor nostri.

Cateva mesaje pe care Otilia le-a transmis despre povesti si rolul lor terapeutic, in cadrul evenimentului Social Moms „Spune Da creativitatii!”:

  • Ce se intampla in creierul nostru atunci cand povestim? Cele doua emisfere colaboreaza –  emisfera stanga, responsabila cu logica, ne face sa intelegem sensul cuvintelor, iar partea dreapta responsabila cu emotiile ne face sa traim cuvintele din poveste, sa le simtim din punct de vedere emotional.
  • Rolul vindecator al povestilor vine din faptul ca atunci cand cel mic este implicat in poveste, creierul lui crede ca se intampla aievea, asa cum vrea el.
  • In poveste totul este posibil. Copilul poate controla deznodamantul propriei povesti si ii da curajul sa puna in aplicare ceea ce si-a imaginat.

Am mai scris despre povestile terapeutice anul acesta, cu exemple:

Povesti terapeutice – sau cum pot vindeca povestile copiii

Campania  Spune Da creativitatii s-a desfasurat pe o perioada de doua luni si a avut ca obiectiv incurajarea creativitati copiilor si sustinerea rolului povestilor in dezvoltarea cognitiva si emotionala a a acestora.

Conferinta Social Moms „Spune Da creativitatii!” a  incheiat campania cu acelasi nume prin punerea in scena a 5 piese de teatru scrise de copii. „Actorii” ce au dat viata pieselor de teatru au fost  bloggeri de parenting renumiti: Ela Craciun, Dan Cruceru, Anca Serea Sina, Ana Maria Mitrus si Mihai Dragomirescu care au schimbat replici amuzante cu actrita Ioana Ginghina.

Campania a fost sustinuta de Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti si Inspectoratul Scolar Bucuresti, care au contribuit cu scenete scrise de copii, dintre care doua au fost premiate.

Evenimentul de saptamana aceasta a fost moderat de Ioana Ginghina, actrita si fondator MiniArtShow

Conferinta s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro  si www.desprecopii.com si a fost urmarita online de peste 16.000 de parinti, iar inregistrarea va fi disponibila pe www.socialmoms.ro.

Copiii prezenti la eveniment au participat la ateliere creative sustinute de Teatrul Ion Creanga si Learning Hub. Cei mici au ascultat „Povesti din gradina de legume”, intr-un  spectacol-atelier interactiv, si apoi au construit  personaje din legume si fructe. Cei care au preferat un experiment de fizica distractiva au putut participa la „Povestea bulei de aer”.

Cam asa se intampla lucrurile la conferintele Social Moms, cu multa informatie pentru parinti si distractie pentru copii, de fapt, invatare prin joc.

Iata si cateva fotografii de acolo, ca sa simtiti vibratia locului. 🙂

castigator-gheorghe-livia

atelier-teatrul-ion-creanga

Sa ne fie de folos!

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul de viata sanatoasa, puteti da LIKE paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!

Sursa foto: Parenting Ads si aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.