De multe ori, clientele mă întreabă dacă recomand chirurgia pentru pierderea în greutate. E o întrebare foarte bună, doar că răspunsul nu este simplu niciodată. Pentru a lua o asemenea decizie, e nevoie de studiu cu atenție a istoricului medical. Și cel mai bine e ca oamenii să facă acest lucru alături de medicii lor. Mai ales că nu întotdeauna e nevoie de o asfel de operație. Dar luarea unei decizii presupune și multă documentare individuală.
De ce să ne gândim la chirurgie pentru pierderea în greutate?
Conform Mayo Clinic, pierderea în greutate și scăderea riscului de probleme medicale asociate cu obezitatea ne ajută să avem o viață mult mai sănătoasă. Chirurgia bariatrică contribuie la pierderea în greutate în două moduri principale:
- Restricţie. Chirurgia este folosită pentru a limita fizic cantitatea de alimente pe care stomacul o poate menține, ceea ce limitează numărul de calorii pe care le putem mânca;
- Malabsorbție. Chirurgia este folosită pentru a scurta sau a ocoli o parte a intestinului subțire, ceea ce reduce cantitatea de calorii și substanțe nutritive absorbite de organism.
4 tipuri comune de pierdere în greutate prin chirurgie sunt:
- Roux-en-Y sau by-pass gastric;
- Bandă gastrică reglabilă laparoscopică;
- Gastrectomia manșonului;
- Comutator duodenal cu deviere biliopancreatică.
Ce spun cercetările despre intervențiile chirurgicale
Conform WebMd, noi cercetări care compară tipurile de operații în ceea ce privește pierderea în greutate au demonstrat că pot ajuta în cazul a mai mult de 46.000 de pacienți. Cele 3 tipuri de intervenții chirurgicale comparate includ bypass gastric, gastrectomie cu manșon și bandă gastrică reglabilă (cunoscută și sub denumirea de bandă periferică).
Studiile au constatat că intervenția chirurgicală de by-pass gastric a condus la cea mai mare pierdere în greutate – atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Dar procedura a avut și cele mai mari rate de complicații în luna următoare intervenției chirurgicale.
”Bypass-ul este mai eficient pentru scăderea în greutate, dar are un risc mai mare de complicații pe termen scurt. Este siguranța cea mai mare preocupare? Sau este amploarea pierderii în greutate cea mai importantă? ” a declarat autorul studiului, dr. David Arterburn, cercetător senior la Institutul de Cercetare al Sănătății Kaiser Permanente din Seattle. Arterburn a adăugat că este important să se ia în considerare și alte tratamente pentru pierderea în greutate, cum ar fi medicamentele.
Aproape 25.000 de persoane din studiu au avut by-pass gastric Roux-en-Y. Această procedură implică diminuarea stomacului și ocolirea unei părți a intestinului subțire, conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichi din SUA (NIDDK). După această operație, oamenii se hrănesc cu mult mai puțină hrană, iar organismul nu absorbe prea multe calorii.
Aproape 19.000 de persoane din studiu au efectuat gastrectomie cu mânecă/manșon, ceea ce implică scoaterea unei porțiuni din stomac, astfel încât procesul de slăbire să devină mai rapid.
În cele din urmă, mai mult de 2.500 de persoane aveau o operație reglabilă pe bandă. Un chirurg pune o bandă gonflabilă în jurul vârfului stomacului, lăsând doar o pungă mică care poate fi umplută cu mâncare. Restul stomacului este umplut cu un balon care conține o soluție salină atașată la bandă, potrivit NIDDK. Arterburn a spus că această procedură a scăzut din preferințe în ultimii ani.
Studiul a constatat că bypass-ul gastric pare să fie cel mai eficient pentru pierderea în greutate: operația de by-pass gastric a dus la o pierdere medie de 31% din greutatea corporală totală în primul an și la 25% din greutatea corporală totală după cinci ani.
Gastrectomia manșonului a condus la o pierdere de 25% din greutatea corporală totală în primul an și o pierdere de 19% a greutății corporale totale după cinci ani.
Bandarea gastrică reglabilă a dus la o pierdere de greutate totală de 14% după un an și la 12% la cinci ani.
Ce spun alți cercetători
Obezitatea severă aduce cu ea o varietate de riscuri pentru sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și probleme cardiace. Chirurgia bariatrică poate trata cu succes greutatea în exces și ambele împiedică apariția diabetului și, în unele cazuri, provoacă remisia. Dar cum alegem între procedurile care pot fi utilizate: bypass gastric; gastrectomie cu manșon; bandă gastrică reglabilă? Ne pot ajuta un grup de articole din Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA). Două dintre acestea vorbesc despre studii în care participanții au fost repartizați aleatoriu la diferite tratamente (de exemplu, tipuri de intervenții chirurgicale) și au comparat rezultatele în funcție de diferiți parametri.
Pierderea în greutate și alte detalii medicale
Salminen și colaboratorii au comparat greutatea în exces la 5 ani după operație la 240 de pacienți cu obezitate severă care au fost repartizați la întâmplare pentru a efectua o intervenție chirurgicală Bypass gastric sau gastrectomie cu manșon. Toate intervențiile chirurgicale au fost efectuate prin intermediul laparoscopiei. Majoritatea pacienților au avut o co-morbiditate – diabet, dislipidemie și hipertensiune. Cei care au suferit gastrectomie cu manșeta au pierdut 49% din greutatea excesivă în cinci ani, în timp ce cei din grupul bypass gastric au pierdut 57%. Această diferență nu a fost statistic semnificativă. Comorbiditățile au fost ameliorate în ambele grupuri – 37% din cei din grupul de gastrectomie au avut remisiune parțială sau completă a diabetului, comparativ cu 45% din cei din grupul de by-pass. Dislipidemia a fost afectată în mod similar: medicamentul a fost întrerupt în ambele grupuri – pentru 47% dintre cei cu gastrectomie și 60% dintre cei cu bypass gastric. Întreruperea tratamentului la pacienții cu hipertensiune arterială a apărut pentru 29 și 51% dintre pacienții din grupul de gastrectomie și de by-pass.
În mod similar, Peterli și colaboratorii au comparat de asemenea efectele în timp de 5 ani ale by-passului gastric și a gastrectomiei cu manșon asupra pierderii în greutate la persoanele cu obezitate severă. În acest studiu, 107 participanți au suferit gastrectomie cu manșon, iar 100 au avut operație by-pass gastrică. Ei au fost repartizați aleatoriu la fiecare tratament. La 5 ani după operație, cei care sufereau de gastrectomie cu manșetă au pierdut 61% din excesul de grăsime, în timp ce intervenția chirurgicală bypass gastric a dus la o pierdere de 68%. Aceste diferențe nu au fost semnificative din punct de vedere statistic. Cu toate acestea, 32% dintre pacienții care au suferit gastrectomie cu manșon au prezentat o agravare a simptomelor de reflux gastroesofagian (GERD), comparativ cu doar 6% din grupul bypass. După cinci ani post-chirurgie, 19 procente dintre pacienții din grupul gastrectomie a trebuit să repete operatția sau alte intervenții, comparativ cu 22 la suta din cei cu operatie de bypass gastric.
Aici sunt sursele și studiile la care face referire portalul citat:
3) Lifestyle Intervention and Medical Management With vs Without Roux-en-Y Gastric Bypass and Control of Hemoglobin A1c, LDL Cholesterol, and Systolic Blood Pressure at 5 Years in the Diabetes Surgery Study. Sayeed Ikramuddin, et al. JAMA. 2018;319(3):266-278. doi:10.1001/jama.2017.20813
Concluzie
Apelăm la chirurgie pentru pierderea în greutate? Greu de răspuns pentru toată lumea. Depinde. De mulți factori. De urgență. De comorbidități. Demulte. Vorbiți cu medicii voștri!
Cât privește articolul de față, un like și un share vor fi foarte apreciate! 🙂
Haideți și pe Insta și pe Facebook – uneori pun doar acolo foto și info!