“Am ajuns?!”, ”Cât mai e?” ,”Mai durează?”, ”M-am plictisit!”. Cam așa sunt plângerile de pe bancheta din spate și nici nu am ieșit din oraș. Indiferent că ai copii mai mici sau mai mari, indiferent că ai unul sau mai mulți, la fiecare drum replicile miorlăite sunt la fel, diferă ordinea lor și intensitatea. Cel mai bine e să planificăm înainte și să fim pregătiți atunci când plecăm cu cei mici la drum lung. Există sute de activități de mașină care-i țin ocupați pe copii în timpul excursiei, e nevoie doar de nițel timp înainte ca să le organizăm pe toate. Am făcut eu o colecție de jocuri pentru copii în mașină.
Ghici când am parcurs un kilometru
Este mai distractiv decât pare și poate fi o amintire minunată a copilăriei din călătoriile cu familia. E o modalitate excelentă de a-i provoca pe copii să învețe despre distanțe. Trebuie să utilizăm kilometrajul mașinii, iar copiii să ghicească când a fost parcurs 1 kilometru odată ce spunem “începe”. Pe măsură ce se obișnuiesc, le putem cere să evalueze câți kilometri mai sunt până la lac, următoarea stație de benzină sau o ieșire de autostradă.
Brățările colorate
Brățările curcubeu, chiar dacă sunt de sezonul trecut, nu înseamnă că nu le putem aduce pentru distracție în mașină. Elasticele colorate păstrează mâinile și mințile copiilor ocupate câteva ore în timp ce răsucesc la brățări. Mai există jocuri speciale cu fire, pentru ca cei mici să împletească brățări. La noi a funcționat de fiecare dată, cu ambele fete.
Jocul numerelor de înmatriculare
E pentru vârste de la 5 ani în sus. Facem un efort împreună pentru a identifica numerele de înmatriculare – din ce orașe ale țării sunt. Oricine vede și numește plăcuța de înmatriculare a orașului București, de exemplu, primește un punct. Persoana cu cele mai multe puncte câștigă. În funcție de zona din țară unde sunteți, schimbați orașul pe care îl căutați pe plăcuță.
Concursul din pauzele de mers
E pentru vârste de la 6 ani în sus. Deși nu este chiar un joc de mașină, această activitate este perfectă pentru excursii lungi pe șosea. Pentru a compensa sedentarismul din timpul mersului, copiii trebuie să concureze la provocările din pauzele de mers. Vedem cine poate face cele mai multe sprinturi sau genuflexiuni într-un minut, de exemplu. Sau cine poate înconjura mașina în alergare de 10 ori.
Țesem propria poveste
Trebuie să ne punem creativitatea la încercare pentru a crea un basm. Prima persoană începe cu “A fost odată ca niciodată …” și gândește o propoziție completă, apoi a doua persoană adaugă la poveste propoziția proprie. Aceasta continuă cu fiecare persoană până când povestea ajunge la un deznodământ. Putem stabili o limită de timp (15 minute) sau putem face acest lucru, după ce fiecare persoană are șansa de a spune 3 propoziții. Este drăguț să înregistrăm aceste povești pentru a avea amintiri de familie.
Ipotezele
Copiii trebuie să ne adreseze întrebări ipotetice precum: “Ce ați face dacă ați câștigat la loto?” sau “Dacă ați putea avea vreun superputere, care ar fi? De ce?” Fiecare răspunde la întrebare, căci și noi le vom adresa copiilor întrebări, iar la final oferim recompense pentru răspunsurile cele mai amuzante, cele mai inventive, cele mai empatice etc. E un joc foarte interesant, care ne ajută să ne cunoaștem copiii mai bine.
20 de întrebări
O persoană se gândește în secret la un animal, un mineral sau o legumă. Ceilalți jucători, pe rând, pun întrebări la care se poate răspunde cu da sau nu, cum ar fi “Poate zbura?” sau “Crește în pământ?” După ce jucătorii au pus 20 de întrebări, fiecare jucător primește o șansă de a ghici.
Telefonul fără fir
Un copil șoptește o poveste altcuiva din mașină. Acea persoană șoptește aceeași poveste – cât de exact este posibil – unei a treia persoane și așa mai departe. Ultima persoană care a auzit povestea o repetă cu voce tare, astfel încât toată lumea să audă. Invariabil, o parte din poveste va fi deformată, iar mesajul care rezultă din acest lucru va inspira, de obicei, un râs bun.
Găsește pe hartă
O persoană se uită pe o hartă și găsește un mic oraș, un sat, un râu etc. Această persoană anunță numele locului pe care la ales. Un al doilea jucător are 60 de secunde să se uite la hartă și să încerce să găsească locul secret.
Cursa restaurantului
Fiecare jucător alege un restaurant sau o benzinărie. Jucătorii câștigă puncte prin observarea restaurantului de pe șosea, pe un panou, pe panourile luminoase sau poate auzindu-l menționat la radio. Impuneți o limită de timp – de exemplu, 20 de minute – și apoi adăugați punctele.
Cântecul
Ne putem propune să îi învățăm pe copii clasicii precum Bob Dylan, Beatles sau Michael Jackson și așa avem și noi șansa de a ne bucura de muzică. În cazul în care copiii insistă să cânte “Let It Go” (Frozen) din nou și din nou, puteți sugera că toată lumea din mașină are câte o șansă de a alege o melodie sau, dacă este o călătorie cu adevărat lungă, un întreg album.
Colecția de cărți
Indiferent dacă este vorba de ultimul Harry Potter, Jurnalul unui puști sau alte cărți la modă, o selecție solidă de cărți ne poate aduce ore de liniște. Copiii mici se pot bucura de cărți pop-up care sunt interactive cu diferite activități senzoriale. Unele planșe se pot agăța de spătarul scaunului din față.
Puzzle
Putem folosi caseta de puzzle ca o suprafață tare, însă mai important este să alegem puzzle-uri adecvate vârstei, cu diferite grade de dificultate. Există variante de puzzle special destinate călătoriilor cu personaje din cele mai populare filme și desene animate. Piesele de puzzle mai mari sunt ideale pentru copiii mai mici.
Pagini cu diferite activități
Acestea sunt distractive și educative, în același timp. Este o idee bună să cumpărăm broșuri, astfel încât copiii să poată scrie cu ușurință în ele. Mai greu cu foile, căci mereu ajung pe jos. Există cuvinte încrucișate, căutări de cuvinte, puncte care trebuie conectate, puzzle-uri de cuvinte, labirinturi, Sudoku pentru copii, combinații de cuvinte, cărți de lucru matematice și altele.
Gustări speciale
Nu trebuie confundate cu gustările “obișnuite” pe care le mănâncă zilnic, aceste gustări sunt extra speciale. Deci, dacă copilul mănâncă zilnic batoane din cereale, trebuie să îi oferim ceva ce nu are de obicei. Îmi place să iau cu noi un amestec de gustări sănătoase și desertul preferat, făcut acasă. Este, de asemenea, singura dată când copiii ajung să mănânce cereale rotunde – și dacă avem și un șirag putem face coliere colorate comestibile!
Aceasta este colecția de jocuri pentru copii, de jucat în mașină, pe care am pregătit-o azi pentru voi. Va mai urma câte un episod, din când în când. La final, ca o încurajare, să știți că oricum se vor plictisi. 🙂 Indiferent de eforturile voastre și de tolba de jocuri, gustări sau activități surpriză, când ai câțiva anișori și e nevoie să stai nemișcat, prins în centuri pentru câteva ore, chiar nu e cea mai plăcută situație. Cel mai simplu pentru ei e să reducem distanța pe care trebuie să stea în această poziție.
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Sursa foto: aici