Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Remedii naturale de preparat acasă, pentru a combate mătreața

Mătreața – acei fulgi uscați și albi ai pielii, pe care îi scuturăm de pe guler sau umeri – este inofensivă. Dar poate fi jenant pentru noi și poate provoca iritații. Mătreața nu spune despre părul nostru o poveste sau despre cât de des îl spălăm. În schimb, este vorba despre scalp. Celulele pielii care cresc și mor prea repede sunt problema. De ce se întâmplă acest lucru nu este clar. O ciupercă foarte comună numită malassezia poate contribui la apariția mătreții. Această ciupercă trăiește pe scalpul celor mai mulți adulți sănătoși fără a provoca probleme. Există o teorie cum că sistemul imunitar al unei persoane cu mătreață poate reacționa exagerat la această ciupercă. Mătreața se poate agrava atunci când suntem stresați sau bolnavi. Iernile reci și uscate pot declanșa mătreața sau pot agrava problema deja existentă. O cauză comună este dermatita seboreică sau seborea. Unii oameni cu mătreață pot avea, de asemenea, dermatită seboreică în alte zone ale corpului, cum ar fi urechile, centrul feței și centrul pieptului.

Adevăruri despre scalp și mătreață

Mătreața este indiferentă la gen – afectează 50% din populația lumii, inclusiv bărbații și femeile.

Scalpul masculin: Scalpul unui bărbat conține cu 50% mai mult sebum decât scalpul unei femei. Atunci când producția de sebum scapă de sub control, aceasta duce la mătreață. Bărbații pierd o cantitate mai mare de umezeală de la nivelul scalpului și au deci un risc mai mare de scalp uscat.

Scalpul femeii: scalpul unei femei are un strat mai mare de protecție, dar firele de păr sunt mai predispuse la deteriorare și rupere, deoarece parul nostru este mai lung și este supus mai multor tratamente chimice. Există, de asemenea, o tendință de a suprauza accesorii de păr care afectează scalpul conducând la uscăciune, mâncărime și, eventual, matreață.

9 remedii simple pe care le putem prepara acasă, pentru a scăpa în mod natural de mătreață:

1. Ulei de arbore de ceai

Din punct de vedere istoric, uleiul de arbore de ceai a fost utilizat pentru a trata maladii variind de la acnee la psoriazis. De asemenea, se demonstrează că are proprietăți puternice anti-microbiene și antiinflamatorii, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor mătreții. De fapt, conform unor cercetări, uleiul de arbore de ceai este eficient pentru combaterea tulpinii specifice a ciupercilor care poate provoca atât dermatita seboreică, cât și mătreața.

Un studiu de 4 săptămâni a examinat efectele uleiului de arbore de ceai asupra mătreții prin tratarea a 126 de persoane zilnic cu un șampon care conține fie 5% ulei de arbore de ceai, fie un placebo. La sfârșitul studiului, uleiul de arbore de ceai a redus severitatea simptomelor cu 41%.

Foarte important de menționat este faptul că uleiul de arbore de ceai poate provoca iritații la persoanele cu piele sensibilă. Cel mai bine este să se dilueze înainte de a-l aplica direct pe piele.

2. Ulei de nucă de cocos

Binecunoscut pentru beneficiile sale multiple pentru sănătate, uleiul de nucă de cocos este adesea folosit și ca remediu natural pentru mătreață. Uleiul de nucă de cocos poate ajuta la îmbunătățirea hidratării pielii și la prevenirea uscăciunii, ceea ce poate agrava mătreața.

Un mic studiu de 34 de persoane a arătat că uleiul de nucă de cocos a fost la fel de eficace ca uleiul mineral în îmbunătățirea hidratării pielii.

Alte cercetări au arătat că uleiul de nucă de cocos poate ajuta la tratamentul eczemei, o afecțiune a pielii care poate contribui la apariția mătreții.

3. Aloe Vera

Aloe Vera este un tip de lichid care este adesea adăugat la unguentele de piele, cosmetice și loțiuni. Când este aplicat pe piele, se crede că aloe vera ajută la tratarea afecțiunilor cutanate cum ar fi arsuri, psoriazis și răni. Conform ultimelor cercetări proprietățile antibacteriene și antifungice ale aloe vera ar putea ajuta la protejarea împotriva mătreții.

În mod similar, un studiu cu tuburi de testare a constatat că aloe vera a fost eficace împotriva mai multor specii de ciuperci și poate ajuta la combaterea infecțiilor fungice care cauzează căderea părului de pe scalp.

4. Minimizarea nivelului de stres

Stresul se crede că influențează multe aspecte ale sănătății și bunăstării. Poate influența totul, de la condițiile cronice la sănătatea mintală. În timp ce stresul în sine nu provoacă matreață, poate agrava simptome precum uscarea și mâncărimea. Susținerea unor niveluri ridicate de stres pe termen lung poate suprima activitatea sistemului imunitar. Un sistem imunitar slăbit poate reduce capacitatea corpului de a lupta împotriva unor infecții fungice și a condițiilor cutanate care contribuie la apariția mătreții.

De fapt, un studiu de 82 de persoane cu dermatită seboreică, una dintre cele mai frecvente cauze ale mătreții, a arătat că majoritatea episoadelor de dermatită au fost precedate de un eveniment de viață stresant.

Pentru a menține nivelul de stres sub control, putem încerca câteva tehnici de reducere a stresului, cum ar fi meditația, yoga, respirația profundă sau aromaterapia.

5. Oțet de cidru de mere 

Oțetul de cidru de mere a fost asociat cu o varietate de beneficii pentru sănătate. Acestea includ îmbunătățirea sensibilității la insulină și creșterea pierderii în greutate. Oțetul de cidru de mere este, de asemenea, adesea folosit ca remediu natural pentru a scăpa de mătreață. Aciditatea oțetului se crede că ajută la stimularea vărsării celulelor moarte ale pielii pe scalp. Oțetul de cidru de mere este, de asemenea, știut că echilibrează pH-ul pielii pentru a reduce creșterea ciupercii și, astfel, a lupta împotriva matreții. Cu toate acestea, nu există studii care să susțină aceste afirmații și multe dintre beneficiile oțetului de cidru de mere pentru mătreață se bazează pe dovezi anecdotice. Putem încerca să adăugăm câteva linguri în șampon sau să-l combinăm cu alte uleiuri esențiale și să-l pulverizăm direct pe păr.

6. Aspirina

Acidul salicilic este unul dintre compușii principali găsiți în aspirină, care este responsabil pentru proprietățile sale antiinflamatorii. În afară de a fi găsit în aspirină, acidul salicilic se găsește și în multe șampoane anti-mătreață. Acidul salicilic funcționează ajutând la căderea pielii exfoliate și la slăbirea fulgilor astfel încât să poată fi îndepărtați. Într-un studiu, 19 persoane cu matreață au folosit două șampoane care conțin piroctonă olamină combinată cu acid salicilic sau piritionă de zinc. Ambele șampoane au reușit să scadă mătreața după patru săptămâni, dar samponul care conținea acid salicilic a fost mai eficient în reducerea severității scalării. Pentru un remediu ușor, putem să zdrobim două comprimate de aspirină și să adăugăm pulberea în șampon înainte de a ne spăla părul.

7. Omega-3

Acizii grași sunt importanți pentru sănătatea pielii și pot ajuta la reducerea inflamației. Deficiența poate provoca piele uscată, părul uscat și mătreața.

8. Consumul mai multor probiotice

Probioticele pot ajuta la îmbunătățirea funcției imunitare și s-a demonstrat că acestea reduc severitatea mătreții.

9. Folosirea bicarbonatului de sodiu

Bicarbonatul de sodiu are proprietăți antifungice și poate ajuta la ameliorarea pruritului și a iritației pielii.

Dacă doriți să aflați informații care vă pot ajuta pentru starea voastră de bine, urmăriți rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING de pe blog.

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.