Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Pielea în sarcină – ce să facem ca să ținem problemele sub control?

În zilele noastre, să devii mamă este mai dificil decât ne-am imaginat vreodată. Dincolo de partea de maternitate, sarcina ne oferă tot felul de provocări la care nu ne-am fi gândit. Eu am fost surprinsă chiar și a doua oară, pentru că nicio sarcină nu seamănă cu alta. Nu știu la voi cum a fost, dar pe mine m-au răpus schimbările fizice și emoționale. Vai de colegii mei (familia deja nu se mai pune la socoteală), la ce furtuni au fost expuși în 9 luni! Pe lângă amalgamul de schimbări hormonale, poftele alimentare care nu se mai terminau și schimbările neobișnuite ale corpului, pielea în sarcină a suferit și ea.

Pielea în sarcină – vești bune!

În timpul sarcinii, pielea va suferi de o serie de modificări, de la acnee la părul facial și multe altele. Este întotdeauna o idee bună să începem să avem grijă de noi înainte de a scăpa lucrurile de sub control, atât cât putem face, desigur.

De cele mai multe ori, problemele de piele pe care le experimentăm în timpul sarcinii vor dispărea odată ce micuțul va veni pe lume. Chiar dacă aceste simptome se estompează în mod natural, 9 luni este o perioadă lungă de timp în care putem avea ocazia să nu ne simțim bine în propria piele.

O recomandare pentru a ne menține strălucirea pielii este masca din nucă de cocos și miere, ca tratament săptămânal. Mierea este un hidratant natural care ajută la hidratare. Este, de asemenea, bogată în vitamina C și B, precum și enzime vii care vor ajuta la hrănirea tuturor tipurilor de piele.

Pigmentarea

Este posibil ca în timpul sarcinii să ne confruntăm cu schimbări temporare ale culorii pielii. În timp ce o parte din pielea femeilor este perfectă în timpul sarcinii, altele pot avea un tonus neuniform al pielii. Deci, de ce modificările pigmentare ne însoțesc în timpul sarcinii? Este probabil ca aici să fie vinovați hormonii, deoarece estrogenul, progesteronul și hormonul de stimulare a melanocitelor (MSH) cresc foarte mult în aceste luni. Aproape 50-70% dintre femei se luptă cu tonusul neuniform al pielii în timpul sarcinii. Ce putem face în această privință? Să mâncăm alimente bogate în acid folic, în primul rând. Este bine să includem în dietă frunzele verzi, sparanghel, broccoli, citrice, fasole, mazare, avocado, semințe și fructe cu coajă lemnoasă în dieta de sarcină. De asemenea, dacă primim recomandare de la medic, să luăm zilnic vitaminele prenatale!

Putem îmbunătăți aspectul pielii cu vitamina C

Crearea unei rutine pentru pielea în sarcină poate fi destul de dificilă, multe substanțe chimice toxice efectiv plutesc în jurul nostru. Un ingredient care este considerat sigur și eficient este puternicul antioxidant vitamina C. 

Pentru pori și pielea cu textură grasă, uleioasă

Un alt conflict cu care se confruntă multe femei gravide este faptul că pielea lor capătă o textură grasă, uleioasă. Acest lucru poate fi un inconvenient (pe mine mă enerva foarte tare), deci iată câțiva pași preventivi care ajută la eliminarea uleiului și a porilor negri:

  • Spălarea pe față de două ori pe zi cu un produs delicat de curățare echilibrat la pH. Pentru pielea grasă, se poate folosi un produs de curățare;
  • O mască de curățare profundă pentru a absorbi excesul de ulei din piele. Rhassoul, bentonita și argilele de trandafir sunt minerale minunate de vindecare, care vor face pielea proaspătă și curată. Se amestecă masca de curățare cu oțet cidru de mere pentru a elimina impuritățile;
  • O dietă cât mai curată va încuraja, de asemenea, pielea curată. Trebuie eliminate zaharurile, grăsimile saturate (găsite în alimentele prajite) și prea multă lactate. În schimb, se pot adăuga alimente hrănitoare cum ar fi avocado, somon, nuci, fructe proaspete și legume.

Produse chimice de care trebuie să ne ferim

Există anumite substanțe chimice care se găsesc în mod regulat în produsele de zi cu zi, care pot fi destul de periculoase pentru femeile însărcinate. Trebuie să acordăm o atenție deosebită la ceea ce folosim, deoarece aceste substanțe chimice ar trebui evitate în timpul sarcinii. Să nu uităm să citim cu atenție listele de ingrediente înainte de a aplica ceva pe piele. Vopseaua de păr conține multe ingrediente dăunătoare care pot provoca complicații în timpul sarcinii. Eu m-am vopsit la salon cu vopsea pe bază de uleiuri de plante.

Ar trebui să evităm ingrediente chimice cum ar fi hidrochinonă, agenți de albire nocivi și steroizi. Aceste ingrediente chimice sunt frecvent întâlnite în multe medicamente fără prescripție medicală.

Ce facem cu mâncărimea pielii

Aloe vera ne poate ajuta. Putem folosi un gel de la farmacie sau putem utiliza o frunză direct de la plantă, stoarcem lichidul și-l aplicăm pe zonele afectate. Acesta poate fi, de asemenea, amestecat cu loțiunea preferată. Rețineți că dacă mâncărimea seamănă cu o erupție cutanată, nu doar cu pielea uscată, trebuie să ne adresăm imediat medicului!

Lista ingredientelor din produsele pentru îngrijirea pielii de care să ne ferim în timpul sarcinii:

1. Retinoidele

Găsite în Retin-A și Accutane, retinoizii sunt produse pentru acnee pe bază de prescripție medicală și medicamente anti-îmbătrânire. Există o legătură dovedită între utilizarea retinoizilor și un risc crescut de defecte congenitale pentru copiii în curs de dezvoltare. 

2. Tetraciclină

Medicamentele includ doxiciclină și minociclină.

Tetraciclinele sunt antibiotice care trebuie evitate în timpul sarcinii. Acestea sunt utilizate pentru a trata o mare varietate de afecțiuni cum ar fi acnee și boala Lyme. Studiile au arătat că pot afecta ficatul femeii gravide și pot decolora dinții copilului în creștere.

3. Ftalați

Sunt chimicalele adăugate la materiale plastice pentru a le face mai flexibile și pentru a spori rezistența și eficacitatea altor substanțe chimice într-o formulă, cum ar fi parfumul sau unghiile. Este indicat să evităm ingrediente precum ftalat de dietil, dibutil sau benzilbutil.

Studii recente au generat îngrijorări cu privire la utilizarea în comun a ftalaților în produse și la riscurile potențiale de sănătate asociate utilizării acestora. Acestea au fost legate cu hipertensiunea arterială până la ADHD și diabet. 

4. Toluen

Îndepărtați orice lac de unghii care conține metilbenzen, toluol sau antisal.

Majoritatea lacurilor de unghii conțin toluen, un material cancerigen suspectat, împreună cu ftalații și formaldehida. Împreună, ele sunt cunoscute sub numele de “trio toxice” și formează o combinație puternică de toxine pe care ar trebui să le evităm în orice moment, mai ales în timpul sarcinii. 

5. Amoniacul

Găsit în multe formule de colorare a părului.

Multe formule conțin substanțe chimice cum ar fi amoniacul, care pot irita pielea și plămânii. De aceea, este bine să le evitați atât în ​​timpul cât și după sarcină. Din fericire, există în prezent un număr de coloranți pentru păr fără amoniac.

6. Dihidroxiacetonă

Ingredient găsit în multe pulverizatoare, indicat pe etichetele produselor ca DHA.

DHA este un produs chimic care reacționează în contact cu stratul moale al pielii de pe corp, adăugând culoarea într-un mod pe care mulți îl văd mai sigur decât cel de bronzare. Cu toate acestea, în timp ce DHA nu este absorbit în organism, acesta poate fi inhalat în timpul aplicării. Ar putea fi nesănătos atât pentru noi, cât și pentru copil. 

9. Toxina botulinică a.k.a Botox

Nu există studii care să testeze efectul Botox asupra unui copil în curs de dezvoltare. Dar, înainte de a ajunge la concluzia că acest lucru trebuie să însemne că acesta este sigur, consultați-vă cu un medic!

Așa-i că e dificil să fii femeie însărcinată? Socotesc că e greu să fii femeie oricum, darămită să fii și însărcinată! 🙂 Glumesc, desigur, într-un final supraviețuim, în ciuda tututor acestor inconveniente minore – față de alte probleme cu adevărat importante pe care le au o mulțime de femei pe parcursul sarcinii.

Să vă fie de folos materialul despre pielea în sarcină și vă doresc o sarcină ușoară!

Dacă doriți să aflați informații care vă pot ajuta pentru starea voastră de bine, urmăriți rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING de pe blog.

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.