Când medicul mi-a rostit prima oară termenii ”cifoză” și ”scolioză” aveam 31 de ani și abia născusem. Mă durea foarte tare spatele și medicul de familie m-a trimis la specialist. Ortopedul mi-a făcut evaluarea și mi-a zis că, din păcate, acesta e diagnosticul. Nu era un stadiu avansat, dar dacă nu urma să fac exerciții constant, durerile se accentuau. Altminteri, câteva sesiuni de kinetoterapie pe an ar fi fost indicate. M-a întrebat, de asemenea, despre ghiozdanul copilăriei.
Bineînțeles, am purtat geantă de umăr, rucsacul pe un singur umăr, ghiozdane de peste 5 kg greutate. Să nu fim ipocriți, căram și atunci culegeri și caitele suplimentare, cu teancurile. Între timp, toate sesiunile de kineto pe care le-am făcut mi-au prins super bine, dar cel mai bine îmi prinde să nu car nimic și să nu stau cu orele în mașină. Astăzi, la sală, lucrez multe exerciții pentru postură și pentru mușchii spatelui, tocmai din cauza ghiozdanelor din copilărie.
De atunci încoace, primul copil a crescut și a parcurs deja 5 ani de școală primară. Ne pregătim de gimnaziu. Ghiozdanele ei au fost, din clasa 1 încoace, nu grele, ci pietre de moară. Am făcut tot posibilul să nu o lăsăm să le care. Am mai scos din cărți, i le-am pus în pungi suplimentare. Ori am lăsat afară echipamentul de sport. Uneori, am dus-o și până în clasă. Alteori, doamna lor le-a mai păstrat în clasă culegeri sau caiete suplimentare. Un lucru e cert, dacă fiecare an de școală mai adaugă în plus 1 kilogram de materiale, mă tem să nu ajungă ghiozdanul și la 10 kilograme. Vă dați seama, 2 bidoane de apă puse pe spatele fragil al unui copil preadolescent??
Copiii petrec, în medie, 175 de zile pe an cu ghiozdanul pe spate. Fiind în plin proces de dezvoltare, oasele și coloana copiilor sunt mult mai fragile comparativ cu cele ale unui adult, motiv pentru care greutatea maximă a unui ghiozdan echipat pentru școală, nu trebuie să depășească 10-15% din greutatea copilului.
Voi ați avut curaj să puneți un ghiozdan pe cântar și să faceți calculul?
Important – despre spate și ghiozdanul purtat de copii
Chiar dacă nu mai e mic, e bine ca medicul pediatru să vadă copilul, măcar o dată pe an. La consult, acesta îi verifică și coloana, cel puțin la noi așa se întâmplă mereu.
E bine să verificați și voi acasă, spatele copilului. Atât din lateral, cât și frontal. Se observă curburile, spatele aplecat, modificările ușoare ale coloanei. Și, cel mai important, corectați mereu poziția copilului în stare de repaos.
Insistați să facă cel mic un sport, care să corecteze poziția corpului, în general. Înot, atletism, gimnastică, balet. Nu e nevoie de performanță, ideea e să devină conștient de corpul lui și de poziția corectă a membrelor și a trunchiului.
Corectați în permanență poziția corpului, încurajați copilul să se privească în oglindă, din lateral, ca să conștientizeze felul cum arată cu umerii drepți, față de poziția umeri aplecați în față.
Să poarte ghiozdanul pe ambii umeri, nu în mână și nu troller, decât foarte rar și în cazuri speciale. Toate aceste poziții încurajează deformarea coloanei, dezechilibrul umerilor și al trunchiului.
Pentru școală, nu alegeți niciodată rucsac de tipul celor cu care mergeți la munte ori la activități extrașcolare. Acestea nu au întărituri speciale pentru spate, nici bureți care să absoarbă transpirația și nici curelele late și reglabile.
Ar fi ideal ca ghiozdanul să fie compartimentat, să aibă în exterior buzunar pentru sticla de apă și pachețelul pentru școală. Nouă ni s-au întâmplat și accidente, de aceea zic.
Introduceți în rutina de seară a copiilor câteva exerciții menite să detensioneze spatele, precum cele de mai jos.
℗ Herlitz îți ține spatele!
Teo a purtat 1 an întreg un ghiozdan Herlitz primit cadou, de la o prietenă. Singurul motiv pentru care ulterior am renunțat la el a fost faptul că devenise neîncăpător. Pur și simplu, cerințele de la clasa fetei noastre excedau volumul ghiozdanului. Dar anul acesta ne-am întors tot la ghiozdanul Herlitz, pentru că experiențele cu altele au fost nefericite: s-au rupt sau s-au uzat foarte repede și spatele copilei era foarte expus. Începuse să se plângă de dureri și nu mai voia să poarte ghiozdanul.
Ghiozdanele Herlitz sunt singurele ghiozdane din România acreditate și recomandate de Societatea Română de Pediatrie. Au structură rezistentă atent căptușită astfel încât să asigure ergonomia, distribuția presiunii și greutății în mod egal pe coloană, precum și aerisirea spatelui și a umerilor. Poziția ghiozdanului este în întregime reglabilă în funcție de conformația copilului – lucru extrem de important. Menținerea fermă a ghiozdanelor pe spate, lipite de omoplați și reglate în funcție de înălțime, este unicul mod de a evita defecte de postură, conform recomandării medicilor, și o cerință la care ghiozdanele Herlitz răspund indiferent de model sau situație. În plus, ghiozdanele Herlitz au o greutate optimă asigurând bazele unei creșteri sănătoase.
Anul acesta, ambele fete merg la școală, respectiv la grădiniță. Îmi doresc să le protejez de dureri de spate ori accidente, așa că am deja pregătite pentru ele ghiozdanele. Modelul lui Teo este un Herlitz Loop Plus, care are și un sac pentru echipament sport, un penar echipat și un necessaire.
Toate modelele de ghiozdane pot fi văzute pe site la ei. Toate sunt prevăzute cu material reflectorizant și/sau fluorescent pentru o mai bună vizibilitate a copilului pieton în trafic, nu doar în întuneric ci și în timpul zilei. Materialul rezistent la umezeală și murdărie precum și baza stabilă, întărită, a tuturor modelelor, protejează atât ghiozdanele, cât și conținutul acestora de intemperii.
Cât privește prețurile, modele Motion și Flexi sunt disponibile doar echipate și au o valoare de aproximativ 570 RON respectiv 450 RON, în timp ce Midi și Loop sunt disponibile atât echipate cât și neechipate, începând de la 240 RON pana la aproximativ 370 RON.
CONCURS:
Vestea bună e că AM DE DAT 3 GHIOZADANE DE LA HERLITZ.
Sper că vă bucurați și voi de veste și că veți participa, ca să puteți intra 3 dintre voi în posesia acestor premii folositoare pentru sănătatea copiilor voștri.
Ca să puteți intra în tragerea la sorți, trebuie să îmi spuneți CE FACEȚI VOI CA SĂ PROTEJAȚI SPATELE COPIILOR VOȘTRI.
Trebuie să scrieți în comentarii, MAI JOS, AICI, PE BLOG, nu pe Facebook, unde voi da share articolului.
Perioada de desfășurare a concursului: 19-27 august. Concursul începe în data de 19 august la ora 21:00 și se încheie în data de 27 august la ora 21:00.
Vă rog să citiți cu atenție regulamentul de participare!
LATER EDIT:
Am extras 3 câștigători, felicitări!
Aceștia sunt:
1) Harris
2) Adi L.
3) Alina Petrican.
Vă rog să trimiteți voi până mâine, pe email la [email protected], copie dupa BI, pentru a valida conformitatea înscrierii. Plus vârsta copilului vostru și dacă e fată sau băiat. Plus un număr de telefon și adresa pentru livrare, vă rog.
Să fie spre folos și pentru sănătate!
REGULAMENT:
Se pot înscrie la concurs doar persoane majore, care locuiesc în România;
Vor fi extrași 3 câștigători la concurs. Fiecare dintre aceștia va primi un ghiozdan de la Herlitz;
Concursul se anunță și se desfășoară aici, pe blog;
Se consideră înscrise doar persoanele care intră pe această postare și lasă aici comentariul, conform condițiilor de participare;
Concursul se desfășoară sub prevederile prezentului regulament, care este obligatoriu pentru toți participanții. Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica prezentul regulament sau de a modifica perioada concursului pe perioada derulării acestuia, dar nu înainte de a anunța publicul;
Pentru aducerea la cunoștința publicului a concursului, Regulamentul este disponibil în mod gratuit și este afișat aici;
Orice participant se poate înscrie o singură dată;
Câștigătorii vor fi desemnați cu ajutorul Pick Giveaway Winner, în termen de maxim 2 zile de la finalizarea concursului – 29 august 2019;
Câștigătorii vor fi anunțați printr-un later edit la această postare. Cei 3 câștigători trebuie să revendice premiul în termen de maxim 2 zile (31 august) de la momentul la care organizatorul a făcut public numele lui, printr-un email la adresa [email protected]. Câștigătorii vor trimite un act de identitate valid scanat/fotografiat, pe email, pentru a putea primi premiul;
Premiile vor fi expediate fiecărui câștigător la adresa pe care acesta o menționează în e-mailul către organizator și vor fi contactați la numărul de telefon lăsat de contact de către reprezentanții Herlitz România;
Câștigătorul nu va putea solicita schimbarea premiului în niciun fel;
Premiile vor fi livrate in max 5 de zile (5 septembrie) de la data la care câștigătorul a inițiat contactul pe email cu organizatorul, de către reprezentanții Herlitz România;
Costul expedierii produselor va fi suportat de către Herlitz;
Câștigătorii vor fi contactați de Herlitz pentru a stabili detaliile acordării premiului și expedierea;
Premiile nu vor putea fi transformate în bani;
Organizatorul nu va fi făcut responsabil pentru imposibilitatea unui câștigător de a intra în posesia premiului. Reclamațiile referitoare la premiile câștigate, ulterioare expedierii acestora, nu vor fi responsabilitatea organizatorului;
Orice litigiu între organizator și participanții la concurs se va rezolva pe cale amiabilă;
Participarea la acest concurs înseamnă că ați fost de acord cu toate condițiile din Regulament și ați luat la cunoștință că organizatorul va solicita numele, adresa de expediere, telefonul, sexul și vârsta copilului, pentru a vă valida calitatea de câștigător și expedierea premiului potrivit.
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, vă rog să dați like la acest articol. Și, nu uitați, sharing is caring. Dați mai departe, să afle toți prietenii voștri! ♥️
Pentru mai multe informații din categoria SĂNĂTATE ȘI WELLBEING, intrați pe rubrică direct, de câte ori aveți nevoie!
165 de răspunsuri la “(Concurs) Ghiozdanul nu trebuie să depășească 10-15% din greutatea copilului!”
Incercam sa facem cat mai util ghiozdanul sa nu fie incarcat inutil si cumparam ghiozdan potrivit staturii si greutatii , educam sa l tina corect pe spate
Încerc, pe cât posibil sa nu pun cărțile și caietele din alte zile, obiecte inutile. Când este foarte greu îl duc eu sau cine o însoțește la școală. E destul de dificil pentru ca e un copil mic și slăbuț.
Buna draga mea, te urmaresc de ceva vreme si sunt mega interesata de subiect, intrucat fetita cea mare merge in grupa O ea e super happy, noi terminati. Am inscris-o la cursuri de innot- tocmai pentru a o indruma spre un stil de viata sanatos ( la gradi facand karate si dansuri). Zilele acestea chiar suntem in cautare de ghiozdan, deocamdata cercetam, cercetam. Mult spor in tot ce faci!
Noi incercam sa punem doar strictul necesar si ii ducem la inot. Echipamentul pentru sport ramane la scoala si mai avem avantaj ca ii ducem noi altfel de multe ori le-ar fi destul de greu, cu toate masurile pe care le luam.
Cred ca doar cu strictul necesar, adaptat varstei
Foarte bun articolul! Ma bucur ca ati documentat acest subiect. Va fi un argument în plus, în pledoaria mea, fata de cadrele didactice ale fetitelor mele, pe care le rog de fiecare dată, la prima ședință cu părinții sa pastreze o parte din auxiliare in clasa. Ce mai fac pentru combaterea problemelor cu spatele? Sport, inot de 2 ori pe saptamana. Asta după ce am cochetat si cu baletul , o perioadă.
Fac exercitii cu el, specifice pentru muschii coloanei, ca sa nu aiba probleme. Tonifierea acestor grupa de muschi este importanta. Minte sanatoasa in corp sanatos. Bine ca a inteles
Felicitări!
Am extras numele dvs la acest concurs.
Vă rog să trimiteți până mâine, pe email la [email protected], copie dupa BI, pentru a valida conformitatea înscrierii. Plus vârsta copilului și dacă e fată sau băiat. Plus un număr de telefon și adresa pentru livrare, vă rog.
Mulțumesc,
Utile sfaturile din acest articol!
Gemenii mei intra in clasa 0, dar intentionez sa ii protejez de “pietrele de moara” din ghiozdan. Eu am carat mereu toate cartile si culegerile, deci sunt constienta de riscuri. Intentionez sa ii protejez prin inot si miscare in aer liber.
Ii ducem ghiozdanul până la intrarea în scoala. Doamna a programat orele astfel încât să nu aiba toate caietele/cărțile (clasa a 2-a) intr-o zi si au primit si un cub unde mai lasa carti/caiete de lucru. In plus mergem cu ea la atletism și încercăm să menținem un ritm de viata sănătos. Am văzut că se tot adauga carti, vom eficientiza cat se poate acest proces.
Foarte valoroase informatiile mai ales pentru parintii care au copii in primul an scolar.
Foarte interesant articolul. Felicitari!
Pentru copil incerc pe cat posibil sa ii simplific ghiozdanul. Ii pun decat cartile de la materiile pricipale iar restul le-am propus parintilor sa facem un dulap in clasa cu cheie in care sa tina fiecare elev cartile ( muzica, religie, engleza etc). In pauza fiecare isi ia cartile si le pune pe banca iar la final in dulap. Le manaca putin din pauza dar alta solutie nu am gasit. Succes!
Folosim perne anatomice, saltea care susține coloana, o sfătuiesc mereu sa aibă o postura corecta și nu o las niciodată sa suprasolicite coloana vertebrală ducând greutăți. In privința ghiozdanului, chiar vreau sa acord atenția necesară achiziționării acestuia pentru a avea parte de unul care sa o ajute, nu sa-i complice existența.
Ii cumpar ghiozdan troler ca sa nu il care in spate ,sau o duc eu la scoala si il tin in mana !Multumim pentru sfaturile de mare ajutor !
Pana acum in clasa a 4 a i-am carat eu ghiozdanul ,am mai lasat la scoala o parte din culegeri si echipamentul de sport,am avut si un ghiozdan cu protectii pt.spate ,dar acum din clasa a5a vom vedea cum ne vom descurca cu atatea materii.
Copiii mei sunt mai mari dar n-am scapat de problema ghiozdanelor grele. In general, orice as face simt ca nu e suficient . Totusi, ne punem mintea la contributie sa gasim solutii bune pt aceasta problema:
-cumpar caiete mai subtiri( de 48 file ) pe care le schimbam mai des
-ambii copii au aceleasi caiete si pt clasa si pt casa
-adidasii pt sport, articolele de desen nu vin acasa. Stau in dulapul de pe holul scolii
-penar mic cu putine creioane/ carioci in el
-dimineata ii duc eu la scoala deci fac doar drumul de intoarcere cu ghiozdanul in spate
-ca sporturi cel mare practica ciclismul iar cea mica…cataratul in copaci 🙂
De obicei ghiozdanele sunt cărare de mine cand sunt grele 🙂 Mai mult de 2kg nu ii las sa care.
Incercam sa punem in ghiozdan doar cele strict necesare. Daca este prea greu, ne revine noua, parintilor, sarcina de a-l cara. Plus ca micuta balerina este fff atenta la postura Chiar ma intreaba se ce unii copii au ghiozdane care mai sa le ajunga pana la glezne…
Incerc,pe cat posibil , sa aiba doar cartile si caietele pt ziua respectiva…..si daca devine greu…il duc eu. Cumparam ghiozdan in functie de greutatea si statura copilului.
Baietelul meu incepe clasa pregatitoare in septembrie. De ceva vreme dace plansa cu mine in fiecare seara, de buna voie si nesilit de nimeni :). Sper sa ajute putin.
In ghiozdan strictul necesar, maxim 2 kg si carat cat mai mult de parinti!
Noi avem norocul de a avea dulapioare in clasa unde copilul își lasă diverse obiecte, iar caietele sunt împărțite în 2 clasa si teme de la mijloc, de asemenea manualul e luat pe rând pe colegii de bancă asa ca se împuținează considerabil ceea ce este în ghiozdan.
Pe langa sportul pe care il practica pentru a avea o msculatura si o pozitie corecta a spatelui (gimnastica acrobatica si inot, pe cat posibil), invata sa isi puna minimum necesar in ghiozdan. Chiar si asa este greu si il mai ajutam la carat, eu sau bunicii. In plus, din toamna vom elimina sticla de apa de carat si ii voi duce un bax cu apa in dulapiorul de la scoala/ saptamanal, pentru a mai usura cumva ghiozdanul.
Pe langa sportul practicat pentru o musculatura si o pozitie corecta a spatelui (gimnastica acrobatica si inot, pe cat posibil) el stie ca trebuie sa isi puna minimum necesar in ghiozdan. Chiar si asa il mai ajutam la carat eu sau bunicii:) Si in toamna planul este sa eliminam si sticla de apa din ghiozdan si sa ii duc saptamanal un bax cu apa in dulapiorul de langa clasa pentru a mai usura cumva greutata carata zilnic.
Greutatea ghiozdanului este si pentru noi o problema de cand fetita este la scoala. Am schimbat 4 in 4 ani, cautand de fiecare data ca ghiozdanul ales sa fie practic, bine compartimentat, cu bretelele stranse pe umar. Am avut grija sa nu bage in el decat lucrurile strict necesare,sa nu depaseasca 2,5 kg, am ajutat-o la carat pana la scoala si inapoi acasa, astfel incat sa nu ii punem in pericol sanatatea.
Nu punem in ghiozdan decât caietele și cărțile pentru ziua respectivă, distribuim uniform greutatea, folosindu-ne de toate compartimentele ghiozdanului. Până acum, s-a descurcat cu caratul, vom intra în clasa a4a, sperăm să ne fie la fel. Mulțumim pentru sfaturi!
LA clasa fetitei mele, copiii au dulapuri la scoala, si isi lasau acolo cartile si caietele, aducea acasa doar unde avea teme in ziua respectiva. Daca nu ar fi asa, cu siguranta ca i-as duce eu ghiozdanul daca ar fi greu.
Copilul incepe clasa 0 in septembrie, si, desi eu am scolioza, recunosc ca nu m-am gandit foarte mult la acest aspect pana acum, pentru ca el va lasa cartile si caietele la scoala (cel putin in clasa 0 si I). Plus ca merge si vine cu masina de la scoala. Dealtfel, il voi duce la inot si la scoala va avea si activitati sportive. Il invat sa doarma in pozitiile corecte si sa faca diverse miscari de kinetoterapie.
Incercam sa nu o lasam pe sora mai mare sa il ridice pe fratior, ii ducem noi ghiozdanul cand mergem impreuna, ii invatam sa stea cu spatele drept cand sunt la masa ori la teme, am grija sa aleaga ghiozdanul potrivit si sa il care in spate, nu pe un umar.
Il atentionez mereu in momrntul in care observ ca are o postura defectuoasa. De asemenea, a inceput sa practice baschet si lucrul acesta l-a ajutat foarte mult.
Intrucat a fost clasa I si a inceput sa scrie, i-am corectat permanent pozitia spatelui. Chiar si cand sta la masa sau cand se joaca. Am evitat pe cat posibil sa il lasam sa duca ghiozdanul singur, chiar si pe distante mici. Il urmaresc permanent si, cel mai important, il încurajez si tin foarte mult sa stie ca este bun si iubit si talentat. Cred cu tarie ca pozitia spatelui tine de imaginea de sine si de cat de usor sau greu ni se pare ce avem de dus in viata, mai mult decat de greutatea ghiozdanului sau a greutatilor fizice.
Oooo, inteleg atat de bine ce spui! Imi amintesc ca si eu caram o gramada de lucruri in ghiozdan, pe vremea cand eram in scoala. Acum, in cazul fetitei mele, vad ca lucrurile nu s-au schimbat deloc si bietii copiii snt pusi sa care dupa ei la fel de multe carti, caiete, culegeri etc. Eu ii pun fetitei in ghiozdan doar strictul necesar pentru scoala, restul lucrurilor i le pun intr-un rucsac mic separat, pe care i-l car el. De cele mai multe ori i iau eu si ghiozdanul. In rest, o incurajez sa faca miscare cat mai multa, merge la dans si inot si o supraveghez sa aiba mereu o postura corecta.
Si eu ii supraveghez atent pe ai mei copiii si am impresia ca tot timpul este ceva de imbunatatit in ceea ce priveste relatia cu ghiozdanul:
-cumpar caiete subtiri ( de 48 file)
-penare mici cu putine lucruri in el
– ambii copii au caietul de teme acelasi cu cel de clasa
-echipamentul de sport si lucrurile de desen raman in dulapul de pe holul scolii
-copiii practica ciclismul( cel mare) iar cea mica …cataratul in copaci 🙂
–
Îmi aduc aminte cu groaza de greutatea ghiozdanul meu din școală, care de altfel mi-a provocat și probleme ale coloanei. La copil ii duc eu ghiozdanul.
Buna! Investim intr-un ghiozdan mai bun, eventual ergonomic si pe cat posibil anumite culegeri sau caiete le lasam la dulap. Multumim!
Oau, mulțumim pentru articol! Habar n-aveam că există așa ceva în România! E o veste super, de pe urma căreia copiii noștri au doar beneficii.
Pentru ca al meu copil să adopte o poziție corectă a spatelui eu încerc să am mereu scaune cu spătar pe dimensiunea lui, iar piciorușele să-i atingă solul atunci când stă așezat. În felul acesta, poziția spatelui e una corectă. De asemenea, încercăm să găsim ghiozdane cât mai potrivite pentru el, cu mânere reglate corect, astfel încât greutatea să fie distribuită uniform pe ambii umeri.
Noi anul acesta incepem clasa 0, face inot de 2 ani, uneori are tendinta sa stea cu umerii cazuti dar se indreapta daca il fac atent, ghiozdan nu am luat inca , sincer imi e frica,imi amintesc cate caram eu in scoala. Foarte util articolul,multumim
Buna dimineața.
Recunosc ca am preferat sa am un serviciu de 6 ore ca sa pot ajuta copilul sa care ghiozdanul in fiecare dimineață la școală.
Este de obicei greu cântărește in jur de 4 kg .
Sincer are decât manualele si caietele o apa la 0.5 si un sandwich cu un măr.
I am cumpărat baiatului meu un ghiozdan potrivit înălțimii lui, care sa fie bine compartimentat, sa îi tina spatele drept. Evit lucrurile inutile si uneori, cand sunt disponibila îi car eu ghiozdanul. Totul pentru binele și sănătatea lui.
Avem noroc ca stam foarte aproape de școala și încă o duc eu la scoala, anul acesta va trece in clasa întâi. In clasa 0 avea ghiozdanul mai mult gol pentru ca lăsau materialele in clasa dar de anul acesta sigur ghiozdanul va fi mai greu. Tot eu o voi duce la școala și echipamentul de sport îl voi pune separat intr-o punga.
Cat de util și la fix a venit acest articol. Din toamna vom întra la CLasă 0. Vom avea grija în alegerea ghiozdanului, în primul rand. Vom evita pe cât posibil încărcarea acestuia cu chestii inutile. Il vom cară noi ca și pana acum. În ceea ce privește poziția corpului, de aproape 2 ani face gym iar din toamna o vom înscrie la cursurile de înot. Sa fie cu noroc!
Buna si multumim pentru informatii si atentionare. Avem acest ritm atat de haotic incat eu imi dau seama ca nu mai sunt atenta la aceste lucruri. Incepe Teodora scoala in sept si voi fi foarte atenta la ghiozdan. Ma gandeam si la troler pana la mentionea ta legata de faptul ca favorizeaza deformarea coloanei. Multumesc!!! M-as gandi sa ii fac in primele clase caiete cu dubla functionalitate, dintr-o parte sa inceapa sa scrie la o materie si din cealalta parte alta materie. Am face si economie si am folosi mai putine resurse. Si spatele! Am inceput sa o corectez si am fost deja la bazin si balet si vom relua din septembrie. Sanatate si toate cele bune!!
Ahh eu am mari emotii. Din toamna baietelul meu intra in clasa zero si sincer am luat decizia de a nu achizitiona nimic pentru scoala pana nu primim informatii din partea invatatoarei. Dupa ce va incepe scoala voi fi atenta la ceea ce ii pun in ghiozdan mai ales ca este slabut si nu imi doresc sa aiba probleme cu spatele. Pentru a evita acest lucru voi pune doar ceea ce este strict necesar in rucsacel si in cazul in care este greu il vom cara noi pana si de la scoala.
Buna ziua Incerc sa iau caiete cat mmai subtiri ca nr de file, cu riscul de a le schimba mai des. Am invatat-o sa isi puna intai manualele si apoi caietele ptr a fi ordine in el. Sticluta cu apa sta langa caiete iar sandwichul intr-o cutiuta cat mai usoara pe care o pun in compartimentul din fata a ghiozdanului. Noi am discutat si cu invatatoarea si am picat de acord sa nu luam multe manuale optionale ci am ales sa facem fise xerox, pe rand fiecare parinte ptr clasa. Asa protejam si copiii si reducem si cheltuielile.
Noi am avut mereu numai aceste ghizadane Herlitz, pentru ca am vrut sa fie usoare, de calitate si sa ii protejeze spatele; nu il incarcam excesiv. De asemenea, nu o lasam sa il care, il ducem noi pana la intrarea in scoala, ea il cara doar pana in clasa. Nu o lasam nici alte greutati sa care. Practica un sport si e o fire foarte activa.
Multumesc!
Si noi ii ducem ghiozdanul fetitei pana la scoala. Din septembrie o s o inscriem si la gimnastica ritmica.
Buna ziua,din toamna merge si fetita mea in clasa 0 si e binevenit articolul(si speram si un ghiozdan).Deocamdata suntem la faza de informare si speram ca doamna invatatoare sa nu incarce prea mult ghiozdanul!Fetita mea practica baletul de 2 ani!
Punem in ghiozdan doar strictul necesar și de cele mai multe ori eu duc ghiozdanul .Ea face și gimnastica de 2 ori pe săptămâna astfel își întărește muschii spatelui.
Super articol. Mulțumim pentru recomandare. Zilele următoare vom merge sa cumpărăm ghiozdanul pentru fetița cea mare.
Alegem un ghiozdan ergonomic, sa aibă protecție pe spate, sa fie ușor .
Incerc sa cumpar un ghiozdan confortabil, sa aibe protectie si sa fie foarte usor.
Il incercam doar cu strictul necesar,il ducem noi,părinții pana la scoala,ea il duce de la intrarea in scoala pana in clasa
Baietelul meu are 9 ani si patru luni. Din toamna va intra in clasa a III-a. Din pacate sunt multe materii, caiete, si de tema, si de clasa, manuale si culegere! Mi se pare o programa foarte incarcata pentru acesti copii la varsta asta.
In ghiozdan nu ii las decat cartile si caietele, penarul si carnetul de note. Saracul copil, ii pun in mana pachetul de scoala si sticla de apa. Avem noroc fiindca atunci cand are ora de sport poate veni direct in echipament fara sa se mai schimbe.
Pentru anul acest am zis sa-i cumparam un troller. Am inteles ca este mult mai incapator si nu ii va mai afecta spatele. Oricum, parerile sunt impartite.
Ghiozdanul copilului este transportat de catre parinte.
Ghiozdanul pe care il cumpar trebuie sa aibe un spate captusit care se muleaza pe curbura spatelui sa fie de dimensiuni potrivite pentru varsta,inaltimea fetitei mele.
Din fericire stăm foarte aproape de casă și copilul este nevoit să își care ghiozdanul maxim 10 minute pe zi. Deși el are tendința de a păstra caiete din zilele anterioare îi verific zilnic ghiozdanul pentru a nu căra lucruri inutile. Acum intra în clasa a 3-a și ghiozdanul din anii precedenți a devenit insuficient și suntem în cautarea unui ghiozdan ergonomic potrivit staturii lui.
Bună! Noi încercăm să il ducem la școală si sa il luăm de la after in fiecare zi astfel încât să caram noi greutatea ghiozdanului. În plus, in ghiozdan fac ‘curățenie’ in fiecare seara si elimin cât mai mult din ce nu este necesar. Încercăm sa aiba o alimentație cât mai sănătoasă.
Mulțumim pentru sfaturi!
Excelent articol! De 3 ani ne confruntam cu greutatea ghiozdanului, parca mai greu de la an la an. Fetita mea face dansuri, de 3 ori pe saptamana, anul acesta incepe si baletul…prea putin pentru “greutatea” de a fi “corporatist” de dimineata pana la orele 16:00-17:00 (scoala + after).
Compensam cu miscare in aer liber, atunci cand este posibil.
Buna ziua,
Am experimentat ,,povara” ghiozdanului cu baiatul meu si cea mai buna solutie pe care am gasit-o noi ,a fost ghiozdanul de tip troller.
Anul acesta incepe scoala si fetita insa nu am hotarat ce tip de ghizdan vom folosi.
Cel mic a fost până acum la grădiniță și nu avea decat pachetelul și sticluta cu apa dar chiar și așa ii duceam ghiozdanelul până în usa clasei, cel mare a trecut în clasa a IV-a și într-adevăr multe cărți și caiete dar doamna s-a gândit la o soluție ingenioasă: fiecare copil are dulapiorul sau unde își poate lasa cărțile și caietele pe care nu le foloseste următoarea zi. De obicei, de luni până joi cand are multe obiecte ii duc eu ghiozdanul, până în clasa iar la plecare, de asemenea.
Pentru ca deja exista o tendință de postura incorecta incepem ore de balet si mergem la kineto. Cautam ghiozdan pentru clasa pregatitoare si Herlitz este prima noastra optiune.
Achiziționez un ghiozdan ergonomic și ajut copilul la carat ghiozdanul la școală și de la școală.
Mulțumesc pentru minunatele sfaturi! Minunat blogul!
Întotdeauna și-a pregătit ghiozdanul doar cu cele necesare, am ales un ghiozdan rezistent, bine compartimentat, ergonomic.
Lucrez in aceeasi scoala. Deocamdată ii pot duce eu ghiozdanul pana la clasa. Si o astept la terminarea cursurilor.
Noi vom avea un ghiozdan de tip troler . Il vom echipa cu lucruri strict necesare . O va ajuta foarte mult bunica cu mersul catre scoala , dus /întors . Mergem la inot . Cand va creste vom lua un ghiozdan cat mai corect pentru sănătatea ei.
Simplu. Nu ii pun in ghiozdan bazaconii, ci doar lucrurile cu adevarat utile, gen manuale, caietele si instrumentele de scris Este important ca ghiozdanul sa nu fie greu pt a nu crea presiune si mai mare asupra coloanei, atat de fragila pentru el.
Noi locuim foarte aproape de școală. Cu toate acestea avem grijă să nu îl doboare ghiozdanul atunci când i-l așezăm în spate. Fiind încă mic îl conducem la școală și de multe ori îi cărăm noi geanta.
Încerc să pun doar ce este necesar….sau îl duc chiar eu!!
As propune chiar sa lăsăm la școală lucrurile ce nu ne sunt necesare sa l plimbam dus-intors, școala-casa! Și o varianta mai este ghiozdanul troler…dar nu ne este foarte comod!
Hello, in primul rand ii cumpar ghiozdane de calitate, ergonomice, si sincer, pe cat posibil, il car eu, pentru ca oricat as vrea sa elimin din carti / caiete, sunt multe, toate a4, si greutatea este semnificativa!
Am ales pt anul trecut un ghizdan micut si usor, baietelul fiind in clasa pregatitoare. Ce ne a ajutat f mult este faptul ca baietelul are la scoala dulapior unde poate pastra carti si caiete pe care nu trebuie sa le care tot timpul in ghiozdan.
Bună tuturor, eu o încurajez pe fetița mea să meargă măcar de 3 ori pe săptămână la înot , verificăm împreună care sunt lucrurule inutile din ghiozdan asta mai ales ca are deja scolioză. Pentru ca sedintele de kineto nu erau pe placul ei , am găsit un maseur care ii face tratament si deja suntem pe calea cea bună. Multe bucurii doresc tuturor copiilor .
Pentru a proteja spatele copilului meu îl încurajez, sa stea cât mai corect, sa nu stea aplecat mult in fata iar mai nou face kinetoterapie deoarece s-a înălțat mult și coloana a avut un pic de suferit. Încerc sa ii mai duc eu ghiozdanul atunci când pot.
Incerc sa pun in ghiozdan strictul necesar sa nu îl supraîncarcam cu toate ca este greu fiind multe carti si caiete toate grele.
In clasa 0,cărțile și caietele rămâneau la școală, avea in ghiozdan doar penarul, pachețelul și sticla cu apă. Dar și așa, tot eu am dus ghiozdanul.La fel vom face și anul acesta cu toate că stăm foarte aproape de școală. Vă mulțumim!
Foarte bun articolul. Mulțumim!
Din păcate și ghiozdanul băiețelului meu este încărcat și îi este foarte greu să îl poarte….pur și simplu îl cocoșează… așa că tatăl/ bunicul îl ajută cu ghiozdanul până la poarta școlii, iar de acolo îl poartă până în clasă.
De regulă, atunci când aleg ghiozdanul pentru școală, mă interesez pe internet care sunt cele mai recomandate și încerc să îl aleg pe cel mai potrivit. Din păcate, nu îmi permit să cumpăr de la Herlitz ghiozdanul, deși știu că este cel mai bun.
Pentru a proteja spatele, pe lângă ghiozdan, încerc să îi mențin poziția corectă a corpului, se uită mereu din lateral in oglindă și își corectează poziția, plus câteva exerciții abdomene, flotări, genuflexiuni. Sper să nu aibă probleme cu spatele!!
ȘI eu sunt atenta la greutatea ghiozdanului fiicei mele. Noi ne bucurăm sa avem dulapioare in clasa și o sfătuiesc sa își lase toate manuale și caietele in dulăpior la materiile la care nu are teme in ziua următoare pentru a-l ușura cât mai mult. Este deja in clasa 4-a și o duc eu la scoala dimineata.
Este firava și slabuta și ghiozdanul cântărește întodeauna peste greutatea normala recomandata .
Mulțumim pentru articolul, m-a pus in garda pentru anul școlar care urmează
Buna ziua. Fata cea mare- 10 ani isi cara singura ghiozdanul inca din clasa 0, ba mai ma ajuta sa car si o sacosica mica de la piata din cand in cand. Nu s-a plans niciodata ca ar avea dureri de spate. Dar ca sa nu aiba repercursiuni mai incolo incercam sa punem pentru scoala doar strictul necesar, cu toate ca i se cer din ce in ce mai multe caiete la scoala. Acum in toamna va incepe si fetita cea mica clasa 0 si ea este foarte slabuta are doar 19 kg. si la ea chiar am emotii. Sper sa nu ii puna sa care o multime de caiete si carti. Eu deja am dureri de spate non stop , nu scap de ele deloc. Nu as vrea sa pateasca si ele la fel. Chiar o sa tin cont de aceste sfaturi.
Buna ziua.
Lăsăm cat mai multe caiete la școală și încercam noi sa- i ducem ghiozdanul daca e greu
Bună!
Incerc să nu îl las să ducă greutate prea mare și îi corectez mereu poziția la masă, la scris.
Eu am probleme cu coloana din cauza ghiozdanului prea greu și incorect purtat pe un umăr ani de zile….
Bună! Fetița mea a trecut clasă a 2 a. Are ghiozdanul foarte greu și deocamdată îl car eu.
Cumpărăm ghiozdan troller ca sa nu fie nevoit băiețelul să care greutate mare.
Incerc ca in fiecare zi sa ii verific conținutul ghiozdanului, astfel încât să nu care lucrurile inutile. Si bineinteles un ghiozdan potrivit varstei si clasei.
Incerc sa nu las fetele sa isi incarce ghiozdanul. Clasa a2a si a 7a. Cea mica isi lasa in banca unele lucruri. La cea mare partea urata e ca i se cer caiete studentesti la majoritatea materiilor… Pe langa carti e super greu ghiozdanul!
Am o nepotica, Teodora, care va fi eleva in clasa I-a.Pentru o postura buna si un spate sanatos, vom cumpara un ghiozdan ergonomic!
Punem in ghiozdan doar strictul necesar și îl car eu până la școală și înapoi spre casa.
Felicitări!
Am extras numele dvs la acest concurs.
Vă rog să trimiteți până mâine, pe email la [email protected], copie dupa BI, pentru a valida conformitatea înscrierii. Plus vârsta copilului și dacă e fată sau băiat. Plus un număr de telefon și adresa pentru livrare, vă rog.
Mulțumesc,
Pentru a.i ajuta pe cei mici sa aiba o postura corecta, practica inotul; iar, in ceea ce priveste ghiozdanul pt scoala, cautam o varianta corecta, cat mai usor de purtat. Inca ne documentam. Foarte util articolul, multumim!
Pentru a proteja spatele copiiilor m-am asigurat mai intai ca ei se odihnesc pe o saltea recomandata de medicul pediatru. Spre surprinderea mea, nu a fost cu mult mai scumpa decat una obisnuita. Apoi Alexandru si-a dus la gradinita ghiozdanelul pe amandoi umerii, atunci cand mergea cu mine, pe jos. De asemenea, daca mergem la plimbare isi ia cu el rucsacelul tot pe ambii umeri. Schiaza deja iar pe viitor intentionez sa il duc si la inot. La fetita inca nu este cazul ca e prea mica.
Fetita mea este clasa a 2a si până acum am dus eu ghiozdanul până la intrarea în clasa, la scoala au dulapuri si fiecare copil isi mai lasă materialele auxiliare; in timpul liber merge la balet si dans.
Deoarece copilul meu este la grădinita ghiozdanul lui nu este asa greu și de cele mai multe ori îl caram noi parintii
Încerc pe cât posibil sa ii fac ghiozdanul cât mai ușor, iar când putem îl căram noi, părinții!
Intotdeauna ii caram noi ghiozdanelul. Iar astunci cand este mai usor, il cara si ea..ca ii place tare mult sa si-l tina in spate
Buna! Avem doi copii, la fel ca si ai tai, unul va începe grădi, iar celălalt scoala. Pe cel mare l-am protejat de durerile de spate carandu-i eu ghiozdanelul in drum spre grădiniță. Din fericire, nu era chiar atât de greu, însă deja din toamna, cand vor apărea manualele, caietele de lucru si multe altele, clar va avea nevoie de ajutorul nostru pentru a-l duce. Speram însă ca vom fi printre norocoșii câștigători ai unuia dintre ghiozdanele-minune, iar bobocelul nostru isi va putea duce singur ghiozdanelul.
Macar de 2 ori pe saptamana ii fac masaj usor la spate, dimineata ii duc pana la poarta ghiozdanul sa nu fie nevoita sa il care si seara incerc sa o conving sa doarmă fără pernă.
Atât dimineata, cât si la pranz, ii duc eu ghiozdanul, care este destul de grea. Am observat tendinta de a merge cocosata de la greutatea ghiozdanul si cu miscari de rotație seara inainte de culcare, incerc sa corectez tinuta spatelui. Este o problemă pe care ati punctat-o foarte bine!
Face înot și exerciții pentru coloana.suntem in cautarea unui ghiozdan ușor și practic
Pentru a-i proteja spatele fetiței mele, incerc sa ii aleg un ghiozdan potrivit înălțimii ei, sa fie cat mai usor si incercam sa nu il incarcam decat cu lucrurile strict necesare si pe cat posibil de mult, incercam sa o ajutam si sa il caram noi.
Foarte bun articolul si f adevarat!!
Multumesc! 🙂
Am doi băieți, unul trece CL. aIV-a și cel mic aI-a! Este deja al cincilea an cu ghiozdan schimbat anual, purtat mai mult de mine! Volumul cărților și al pachețelului îl trăgeau efectiv pe spate, deși evitam tot timpul sa îl încarcăm cu lucruri inutile! La cel mic, încă nu au fost probleme, cărând-și în primul an doar pachețelul!
Fetita mea este foarte slabuta,anul asta trecem in clasa aII-a,deci ghiozdanul se va ingreuna considerabil,de aceia trebuie sa vem mare grija la ce vom alege pt ca ea.
Baiatul meu (11 ani), din păcate, face deja kinetoterapie tocmai din aceasta cauza, scolioza.
Anul trecut ghiozdanul lui a ajuns si la 8 kg, deși el cantarea pe atunci 30 kg!
Ma gandesc ca de anul acesta sa foloseasca un caiet pt 2 obiecte, sa încerc sa reduc macar putin din greutate, desi cred ca va fi certat de catre profesorii sai. E greu… Aproape fiecare profesor cere copiilor sa aiba o culegere, un portofoliu, ceva in plus fata de manuale si caiete, nu isi dau seama ca acestia ajung sa care atatea kilograme.
Aveți dreptate ghiozdanele sunt foarte grele si afecteaza sănatatea copiilor , eu merg cu copilul la şcoala si duc eu gheozdanul .
Încerc sa reduc din greutatea gheozdanului cât pot , pentru ca cel mic spune că-l doare spatele , trebuie să propunem o soluție , pentru sănatatea copiilor.
Am încercat să-l protejam pe copil cât putem , căram noi ghiozdanul , mergem cu rândul , mamica,taticu ,tuşica . A facut şi cateva ore de înot pentru dezvoltarea lui armonioasă.Vă mulțumim pentru aceste articole.
Când vine vorba de ghiozdan, cumpărăm unul ergonomic. In zilele in care este foarte greu, preferam să îl cărăm noi. De multe ori, unele cărți rămân la școală, pentru a nu le cara zi de zi in spate
Noi am fost clasa zero,nu am avut un ghiozdan greu,nu a dus decat apa,mancarea si penarul.Chiar si asa stam aproape de scoala si ghiozdanul l-am dus noi.Vedem in clasa 1 cum va fi!
Băiețelul meu cel mare anul acesta va merge în clasa întâi, anul trecut fiind în clasa 0 nu a avut de cărat decât un penar, u caiet și pachețelul,eu l-am ajutat cărându-i ghiozdanelul iar din toamna voi face același lucru deși nu mi-a permis bugetul sa ii cumpăr un ghiozdan ergonomic i-am cumpărat unul care sa nu fie foarte mare și greu.
Buna Florina!
Imi place sinceritatea si deschiderea cu care abordezi aspecte care preocupa foarte multi parinti. Tema ghiozdanului nu face exceptie.
Ca si alti parinti, prefer sa ii duc eu ghiozdanul, sau tati, daca el insoteste in acea zi copilul la scoala, in zilele in care are multe de dus. In general preferam sa lase in dulap la scoala ce nu e strict necesar.
In plus, aleg un ghiozdan bine echilibrat, cu bretele late si cu spatele dublat de burete ca sa ii fie moale si spatele copilului sa nu resimta tot continutul ghiozdanului.
Prefer sa fie multi-compartimentat pentru o mai buna organizare. Iar copilului ii corectez postura si insist asupra bunei reglari a bretelelor, sa nu forteze aplecarea trunchiului in fata sau alunecarea vreunei bretele de pe umar.
Plus ca insistam sa faca sport, sub orice forma. Si ii incurajam iesirea in pauze, pentru a face miscare.
Noi incepem clasa a 3 a si pentru sanatatea fetitei ne am gandit la un ghiozdan Herlitz.
Am mereu grija sa nu care / ridice obiecte prea grele. Îl încurajez la cât mai multa mișcare, joaca în aer liber și am în plan înscrierea la un club sportiv în câteva zile. Începe grupa pregătitoare și gândul meu e tot la cât va duce în ghiozdan și cum va fi și, astfel, un articol de gen m-a ajutat și mi-a întărit convingerea ca trebuie atenție la achiziția un ghiozdan cum trebuie. Va multumesc
Ghiozdanul în primul rand trebuie sa fie adecvat vârstei copilului cât și înălțimea lui. În anumite situații cu siguranță o sa îl caram noi. O sa am grija sa nu fie încărcat cu lucruri nefolositoare.
Incepem clasa 0 si tocmai ma documentam care ghiozdan ar fi cel mai indicat pentru a proteja spatele fetitei, ma bucur ca am gasit raspunsul 🙂
Cumpăr ghiozdan ergonomic, incercam sa reducem din greutatebunde Se poate, ba chiar am facut un dulap la scoala unde sa isi tina o parte din rechizite și materiale școlare, tocmai pentru a le ușura ghiozdanele. De multe ori il duc eu, decât să îl care copilul.
Acasa are un scaun de birou cu spătar pt o poziție corecta.
Este un subiect delicat, cred ca toti parintii incearca sa cumpere ghiozdane de calitate, ergonomice, inca manualele sunt obligatorii, si acelea sunt grele. Solutia la noi, a fost sa lasam la scoala o parte din materiale, cele pt arte, desen, caiete suplimentare etc, intr-un dulap inchis, iar apoi, caram noi, adultii pe cat se poate, ghiozdanele pentru a nu chinui copiii.
Aleg un rucsac de calitate,incerc pe cat posibil sa diminuez greutatea introducand in el doar strictul necesar,l-am invatat sa poarte corect rucsacul pe spate
Fiind mama a doi copii, am grijă sa ma documentez cat mai mult in ceea ce privește alegerea modelului, apoi evit supraîncărcarea si ii corectez permanent pozitia corpului.
Doresc ce e mai bun pentru copilul meu. Alegerea ghiozdanul e un factor important pentru el.
Pana acum am avut ambii copii la grădiniță, dar acum băiatul rămâne în continuare la grădiniță și fetita merge în clasa zero și deja am vizitat câteva magazine pentru a cauta un ghiozdan adecvat vârstei ei, mai ales ca ea este o fetita slabută. Deși ghozdanelul de la grădiniță era micuț tot era un pic greu și niciodată nu i-am lăsat sa îl tina pe spate niciunul dintre ei. Iar acum ca o sa meargă în clasa zero tot asa va fi, pentru ca atât caietele rechizitele plus mâncarea și apa sunt o greutate prea mare pentru ea.
Baiatul meu intra in toamna la clasa 0. Sper sa nu avem probleme cu coloana din cauza ghiozdanului niciodata.. face inot de 3 ori pe saptamana si consider ca asta ne va ajuta foarte mult.
In primul rand ii aleg un ghiozdan potrivit varstei, ii pun in ghiozdan doar cartile si caietele necesare zilei urmatoare, fara al incarca inutil iar uneori cand nu se descurca merge insotit.
Foarte buna recomandarea deoarece suntemi n cautare de ghiozdan si am in vedere sa fie unul de calitate. Incerc sa ii pun fetitei in ghiozdan doar lucrurile de care are nevoie si nu se poate lipsi si de cele mai multe ori ii ducem noi ghiozdanul.
Strictul necesar în ghiozdanel și restul într-o sacoșă, pe care le duc eu
Foarte interesant.Articolul l-am gasit atunci cand aveam mai mare nevoie, baiatul incepe clasa 1.In clasa 0 a avut un ghiozdan mic gen cele de gradinita, cartile si caietele ramaneau la scoala tocmai sa nu care mai mult decat poate duce.Acum ne dorim un ghiozdan ergonomic, suntem atenti la pozitia in care sta, scrie, citeste etc,ne informam ce trebuie sa facem sa evitam posibile probleme ale spatelui.
Eu am doi copii…cel mare, din pacate, deja are probleme cu coloana….incerc pe cat posibil sa le usurez greutatea ghiozdanului punand decat lucruri strict necesare, ghiozdanul il poarta pe ambii umeri pt a distribui egal greutatea, adidasii si anumite carti de la materii la care nu primesc teme raman la scoala intr-un dulapior din clasa…cam asta e tot ce pot face.
In primul rand vreau sa va felicit pentru articol.. E ceea ce cautam. Băiețelul meu începe clasa 0 și nu știam cum trebuie sa ii aleg ghiozdanul ca să nu îi dăuneze spatelui.Sunt multe ghiozdane care arata foarte bine și au tot felul de desene care sunt îndrăgite de copilași dar nu asta contează când te gândești în primul rand la sănătatea copilului.. Ca sa îl protejam întâi ne informam apoi cumpărăm ghiozdanul potrivit vârstei.
Încerc pe cât posibil să îi pun doar strictul necesar în ghiozdan și de câte ori îl duc și îl aduc de la școală prefer să îi car eu ghiozdanul în spate.
vai de minee 🙁 mi. e frica maxim, eu am scolioza cervicala, si pe fiimea tre sa o dau la gradii, si momentan nu stiu daca va fi greu, dar sigur in ani am sa. i car ghiozdanul mult si bine, si ideea acelor exercitii suna minunat
Pe cat posibil… punem strictul necesar, ajutam la caratul rucsacului sau macar a bagajelor suplimentare ( echipament sportiv)
Noroc ca stam aproape 🙂
Incercam sa reducem cat de mult obiectele carate (caiete subtiri/1 caiet mecanic pt toate materiile iar acasa se scot filele si se pun pe categorii/tot ce se poate sa fie lasat la scoala) plus activitati fizice in natura, mers la bazin in mod regulat si putin timp petrecut la tv sau in posturi nerecomandate.
Încercăm sa cumpărăm un ghiozdan de calitate, care sa ii asigure un confort copilului și dacă se poate sa îl mai ducem și noi din când în când
Primul contact cu Herlitz l-am avut la gradinita cand am gasit un ghiozdan dragut cu o pisiscuta adorabila. Atunci am aflat ce inseamna ergonomic. Fetita mea a mers cu acelasi ghiozdan 4 ani la gradinita, dupa care a venit scoala. Stiam ca o sa care doar pachetelul si apa in clasa 0 asa ca am cautat ceva micut, tot de la Herlitz. La recomandarea vanzatoarei i-am luat un rucsac ergonomic putin mai mare, dar numai bine ca au incaput si auxiliarele pe care le primea la sfarsitul saptamanii. Acum, in clasa I ar putea sa mai mearga cu acelasi rucsac, dar am convins-o ca anul acesta trebuie sa poarte un ghiozdan din acela patratos si a fost de acord. Cand stii ce inseamna ghiozdan ergonomic, nu te mai poti gandi sa cumperi altceva.
Bună! Foarte utile informațiile. Mulțumim!
Fetița mea este clasa a II-a. Da, din păcate, sunt multe de cărat: manuale, caiete, caiete auxiliare, penar.. pachetul pentru scoală, sticla cu apa.
Am incercat sa o ajut cu caratul ghiozdanului pana anul acesta. Insa, din septembrie nu voi mai putea. Va veni singura acasa, va pleca singura la scoala.
O incurajez sa indrepte spatele, sa nu tina ghiozdanul doar pe un umar, sa nu puna lucruri nefolositoare in el, sa mentina o pozitie corecta a spatelui si in banca la scoala. Un ghiozdan spatios dar si usor si mai ales ergonomic, i-ar fi de mare folos.
Buna,
Niciodata nu incarc ghiozdanelul baietelui cu mai mult decat este necesar si asa cum ai spus si tu in articol, nu mai mult de 15% din greutatea corpului. Pe de alta parte, multa miscare, sport in aer liber si o pozitie cat mai corecta pe scaun.
Multumim pentru articol:)!
In primul rand aleg cu mare atentie ghiozdanul,apoi analizez necesitatile pentru ziua in curs conform orarului scolar si asez uniform cartile si caietele si ori de cate ori este posibil cand il insotim la sau de la scoala ducem noi ghiozdanul
Le corectez mereu postura fetițelor mele, punem in ghiozdan doar strictul necesar, majoritatea rechizitelor rămân la scoala, si da, e mai important ca ghiozdanul sa fie practic si adaptat vârstei copilasului decât să fie cu cine stie ce erou/eroină din desene animate!
Fata cea mare incepe clasa a IIIa iar pana acum a fost cineva cu ea pana la si de la scoala. Nu am lasat-o sa care ghiozdanul si probabil anul acesta ii vom lua un troler. Cand eram eu la scoala parca aveam mai multe carti si culegeri dar nu cantareau atat de mult.
Bună! In toamna facem ghiozdane…. 2 la număr… Sofia clasa pregătitoare… Patrick grupa mica grădiniță. De 4 săptămâni încerc sa ma documentez despre ghiozdan…. Cat de mare ce material… Cum sa fie bretelele… Doamneee.. Nu știam ca va fi asa de greu. Caut recenzii…informații la cunoștințe.. Parca ne cumpărăm un avion…. Cert este ca încă nu am reușit sa decid care este cel mai bun însă cu siguranță acest articol îmi este foarte folositor. Nu ne_ar strica un ghiozdan de la Herlitz… sa fiu sincera :).PS :Ghiozdanul ca ghiozdanul.. dar când am văzut-o pe Sofi a mea…proband uniforma școlară….parca proba rochia de mireasa…brusc am realizat ce repede trece timpul. Succes în noul an școlar tuturor copiilor… si parintilor!
Am ales un ghiozdan cat mai compatibil cu copilul meu, si ii ducem noi ghiozdanul până la intrarea in școală și la întoarcerea acasă
Interesant articolul, ca de obicei
Am incercat mereu ca greutatea cărată să fie decentă, iar spatele băiatului nostru să nu fie suprasolicitat. Doamna noastră, încă de la începutul anului a propus ca unele auxiliare să stea la școală, iar acasă să aibă strictul necesar, dar chiar și așa, echipamentul sportiv și sticla cu apă tot sunt un adaos la ceea ce cară zilnic. Am mai dus noi rucsacul până la poarta școlii și de acolo acasă, l-am atenționat (atât cât am observat) cu privire la postură, a făcut multă mișcare.
În fiecare dimineață facem ghiozdanul ..punem în el doar cărțile şi caiețelele din ziua respectivă , eu îi duc ghiozdanul până la microbuz …iar ea îl ține doar de la microbuz ( de la poarta şcolii ) până în clasă …câțiva metri iar la întoarcere la fel prefer să îl car eu …pentru că deşi a fost în clasa 0 au avut ghiozdănelul destul de greu…iar eu sunt pățită am coloana strâmbă din cauza greutăți ghiozdanului şi a faptului că în perioada acea ieşiseră ghiozdanele doar cu o bretea într-o parte ( cea mai mai porcărie)
Sunt atenta la poziția în care sta, face înot și ii car ghiozdanul de fiecare data doare este foarte greu, l-am cântărit într-o zi și avea 3.5 kg, iar fiica mea are 30kg. Acum trece în clasa a treia și are mai multe materii, deci ghiozdanul va fi mai greu.
L-am învățat să își pună în ghiozdan doar orarul pentru ziua respectivă, dar când este prea greu îl duc eu.
Prefer ca in fiecare dimineata sa car eu cele doua ghiozdane ale copiilor mei.Intr adevar sunt foarte grele iar copiii mei sunt destul de slabuti.
Încercăm să punem doar strictul necesar. Dar uneori e greu şi aşa. Mai ales când are sportul sau ore suplimentare. Atunci mergem cu maşina.
Ma gandeam sa I cumparam un ghiozdan troler pt a nu l cara in spate….Pana acum am avut noroc… si a lasat toate cartile si caietele la scoala
Foarte util articolul, multumim!
Fetita noastra in toamna începe clasa 0.
Sfaturi bune,de luat aminte!
Vom incerca zilnic sa ii punem doar strictul necesar in ghiozdan si vom fi atenti si la postura coloanei.
Chiar aveam nevoie de acest articol, pentru ca urmeaza sa incepem grupa 0. Fetita noastra, merge la inot, dans, pe langa aceste activitati, incercam sa fim atenti la pozitia ei.
Pentru noi este primul an, asa ca ,la momentul de fata cautam cat mai multe informatii pt a cumpara ceea ce este bun si potrivit pt sanatatea ei. Am vazut pe mai multe site uri recomanadarea acestui gen de ghiozdan si exercitii pt a intarii musculatura spatelui. Asa ca, incercam sa tinem cont de sfaturile specialistilor, sa facem exercitii si sa cumparam un ghiozdan din gama recomandata si de dvs…daca nu suntem unul din norocosii castigatori.
“Ghiozdanelul”…copilul este de abia clasa a 2 a si incercam pe cat posibil sa punem strictul necesar in el tocmai pentru a nu fi o “piatra de moara” pt spatele lui (in drumul spre scoala), dar si al nostru ca parinti,bunici (la intoarcere).
Foloseste doar ghiozdane ergonomice, usoare, de calitate. Si incercam sa nu-l incarcam mai mult decat e cazul, chiar consultandu-ne cu doamna învățătoare 🙂
În general punem doar strictul necesar,cand mai are proiecte sau ore suplimentare in sacoșa.De obicei ducem noi părinți ghiozdanele×3.grupa mare,clasa2 si clasa a 3
Noi am fost anunțați ca fiecare copil are dulapiorul lui, în care va avea fisele și caietele. Copilul va avea în geanta penarul și pachetul și poate o fisa din când în când. Speram sa fie asa.
Noi anul trecut am fost in clasa 0, ghiozdanul a fost relativ gol, mai mult pachetel si apa si maxim cateva fise. Incepand de anul acesta incepe “greul”(si la propriu si la figurat). In primul rand o sa ii car eu ghiozdanul daca depaseste greutatea normala. Iar mai apoi o sa reluam si activitatile sportive. Speram sa fim feriti de experiente negative!
Buna ,foarte util articolul avand cont ca stiu ce este scolioza.Noi trecem in clasa 1 iar anul trecut l-am carat noi pana la scoala .Vom incerca sa nu depaseasca 2 kg ghiozdanelul si vom merge la balet pt o pozitie cat mai buna a spatelui.Oricum bietii copii au f.multe caietele si carti de carat cu fiecare an ce trece.
Of. Dacă pana în clasa a 4a l-am mai dus eu pana la școală,acum fiind mai mare a spus ca nu mai vrea sa meargă asa des cu mine, ca e mare și vrea sa facă singur unele lucruri.Are mare dreptate și chiar vreau sa se descurce singurel dar aici e vb de sănătatea lui și sigur o sa mai duc eu ghiozdanul măcar la întoarcerea spre casa, când fiind mai obosit nu o sa dea atenție la poziția spatelui. I-am explicat mereu ca oasele lui sunt în dezvoltare si daca vrea sa fie în adult puternic, trebuie sa respecte câteva reguli simple..
O sa lăsăm papuceii de schimb la clasa, culegerile de asemenea și o sa aibă un telefon mic cu care sa își fotografieze tema pt acasă dacă e de prin culegeri. Blocul de desen și cele necesare pt ora de pictura le lăsăm la dulapul cumpărat de noi ca părinți. Sper sa mai găsim soluții.
Excelent articolul! Anul trecut fetita mea a fost clasa pregatitoare si tot mi se parea greu ghiozdanul, anul acesta probabil ne-am orientat catre un ghiozdan tip troler.
Facem sport , jogging, inot si evit sa ii pun in ghiozdanel “vrute si nevrute”. In plus, aleg in model potrivit varstei si care este recomandat !
Tinuta este foarte importanta la orice varsta. Baiatul a facut inot, in paralel cu fotbalul, acum practica doar cel de-al doilea sport, de 3-4 ori pe saptamana, iar fetita – inot de doua ori pe saptamana (a mers si la ore de balet, o perioada). In plus, in ghiozdanele incercam sa avem grija de a pune doar obiectele strict necesare in ziua respectiva, pentru a nu suprasolicita inutil spatele. Baiatul e in clasa a IV-a, iar fetita clasa 0. Un an scolar bun, tuturor elevilor!
Un articol cu adevărat ce ne atrage atenția an de an ! Deși în era sa reduc numărul de manuale, pe care se poate, transportand si ghiozdanul zilnic până la poarta școlii, nu este suficient. O corectez mereu sa nu stea gheboasa si sa faca in weekend mișcări de rotație a brațelor. Nu este ușor, sunt copii si se dezvolta gresit.
Multumesc mult pentru articol.
Felicitări!
Am extras numele dvs la acest concurs.
Vă rog să trimiteți voi până mâine, pe email la [email protected], copie dupa BI, pentru a valida conformitatea înscrierii. Plus vârsta copilului și dacă e fată sau băiat. Plus un număr de telefon și adresa pentru livrare, vă rog.
Mulțumesc,
Incercam sa punem in ghiozdan strictul necesar și cam atât 🙂 face multă mișcare, înot și suntem atenți pe cât posibil la postura lui.
Noi trecem clasa a 6 a și respectiv grădiniță. Pana acum lam dus noi la școală și lam adus. Acum sa vedem cum ne vom descurca ca o avem și pe cea mica la gradinita
Foarte interesant articolul. Am o nepotica (fata fratelui meu) care va incepe clasa I. Solutiile noastre au fost: ghiozdan de calitate adaptat, strictul necesar in ghiozdan si caratul acestuia de catre adultul care o duce/aduce de la scoala. Cand va fi mai mare probabil va merge cu bicicleta si va fi una cu cos in care va sta ghiozdanul, iar in zilele cu vreme rea va merge cu masina deci ghiozdanul carat tot de adult. Lucram constant la postura.
Noi cautam sa cumparam mereu ghiozdan de calitate, ergonimic, usor si adaptat varstei, insa de multe ori, caram noi ghiozdanul pentru a nu pune greutatea mare doar pe copil. Usuram din ghiodan tot ce nu este strict necesar
Eu încerc sa duc mai mereu ghiozdanul copilului pentru ai proteja spatele!