E cald și bine, iar afară aproape soare. Brăduțul clipocește, în timp ce alături, copila mică își aranjează meticulos jucăriile de la Moșul. Pe canapeaua din living, în brațe cu o pernuță cadou, mă uit la un film prostuț, dar amuzant. Copila cea mare încă doarme. E liniște și mă gândesc la ziua de ieri. Prima zi de Crăciun. Cea mai așteptată zi din an. Și mă gândesc la cât de mult exagerăm când vine vorba de Crăciunul fericit. Cum transformăm noi, femeile, sărbătoarea Nașterii în ziua care trebuie să fie ”cea mai perfectă” zi. Vrem ca ziua aceasta să fie ziua în care să livrăm exact ca Martha Stewart și să arătăm ca top modelele.
Am așteptat atât de mult Crăciunul ăsta, iar în dimineața lui, când trebuia să fim la biserică, am rămas în pat. Un medicament pentru o durere de spate, luat cu o seară înainte, și-a arătat tocmai pe mine unul dintre efectele adverse. După o sperietură grozavă, am zăcut până la prânz. M-am bucurat apoi și mai mult când am ajuns la masa de Crăciun de la mama, tradiție deja, de peste 19 ani. Mă și vedeam la UPU. Și culmea, nu mă gândeam la mine, ci la copile și la ai mei, la sperietura pe care ar fi tras-o, într-o zi pe care mereu o trăim în felul nostru.
Crăciunul meu fericit a fost de data aceasta unul în care m-am bucurat că mi-am revenit din criză. Și am înțeles încă o dată valoarea cuvântului ”sănătate”, care nu încetează să mă surprindă.
Miruna spunea într-un articol că noroc cu mama, altfel ar fi comandat pizza de Crăciun. Râd când îmi imaginez câte cutii de pizza am fi mâncat până acum de Crăciun și de Paști, dacă mama nu ar fi pregătit mesele. Și mă rog de fiecare dată să mai dureze ani mulți așa. Pentru nepoatele ei și pentru bucuria noastră, a tuturor. Pentru acel ”acasă” care nouă de face Crăciunul fericit.
E internetul plin de imagini cu oameni perfect aranjați pentru ședințe foto, în decoruri de vis. Dar se vede de la o poștă cât stau de stânjeniți unii dintre ei. Pentru că șemineul de ”acasă” nu cadrează deloc în mintea lor, iar machiaj făcut de make up stylist nu au văzut vreodată. Unii poate doar la o vreo cumetrie, nuntă sau botez mai speciale. Cât despre restul de decoruri, ce pot să zic, sunt de vis. Dar când știu în ce apartamente înghesuite locuim în România, nu îmi dau seama dacă să plâng sau să râd. Îmi amintesc însă cât de aspirațional trăim în această țară, pe credite și zeci de împrumuturi, pentru o viață la care aspirăm, chiar dacă nu o putem susține din salariile lunare.
Dar mă bucur să văd și oameni care se întorc acasă de Crăciun, în loc să umple camerele și cârciumile din țară, la prețuri exorbitante. Văd mese simple și oameni în jurul lor, care doar mănâncă, ci vorbesc, râd și se distrează în felul lor. Pentru că bucuria stă în lucrurile simple, de fapt. Nu ați observat cât de tare ne obosesc planurile complicate, oricât de grozave și inedite ar părea?
În ultimii ani mi-am dat seama mai mult decât oricând cum e cu momentele de fericire. Multă vreme am crezut că fericirea e o stare continuă. După care au venit copiii, au mai apărut și momentele gri. Așa am învățat că fericirea e despre momente pe care trebuie să le prinzi. Să le vrei și să le vezi. Să le apuci când vin la tine. Și acolo, pe loc, să te bucuri de ele. Ele sunt fericirea mult așteptată. Nu momentele perfecte, în care te coafezi și te îmbraci după trend, în care te machiezi la salon și arăți ca din cutie. Nu cele în care mergi în locuri străine și vrei să fii cine nu ești, de obicei.
Momentele de fericire și Crăciunul fericit te pot surprinde oriunde și oricând. Chiar și netuns/necoafat și fără planuri mari și cadouri somptuoase. Pentru că nu există perfecțiune, ci doar momente de bucurie, diferite de la om la om, de la casă la casă. Crăciunul meu nu trebuie să fie mai bun decât Crăciunul tău. Pentru că bucuriile sunt diferite, iar sufletele au nevoie de câte un alt fel de hrană. Nu despre salata de boeuf e vorba de Crăciun (deși ce bine e când e și ea pe masă).
Crăciunul fericit nu e Crăciunul perfect! E despre pace și bucuria pe care Nașterea o aduce în viața fiecăruia, după nevoia lui.
Sănătatea e cel mai mare dar de care avem nevoie cu toții!
Să aveți sărbători binecuvântate cu sănătate și bunătate în inimă și în jurul vostru!
Despre copii și mâncarea de Crăciun am scris anul trecut AICI.