Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cum am reușit să ținem costurile sub control acasă

Mai e cineva care nu se îngrijorează de costurile traiului zilnic? De la mâncare la facturile de utilități, totul a explodat. Și când zici ca parcă te-ai obișnuit cu noile repere, mai vine un val de scumpiri și tot așa. Când mă uit în urmă la câtă risipă făceam pe vremuri, nu îmi vine să cred. Cred că pentru un trai sustenabil, de acum încolo, vremurile acelea nu trebuie să se mai repete. De la mâncare la becurile economice, totul trebuie evaluat și optimizat.

Să vă zic cum procedăm noi, la 2 adulți și 2 copii, încât ținem facturile sub control. Și să ne permitem să trăim și într-un confort civilizat, de secol 21, să nu spălăm de mână ori să refolosim scutece, chiar dacă se zice că acesta e un comportament responsabil pentru mediu. (Unele lucruri pur și simplu nu le pot face, mai ales dacă tehnologia îmi poate ușura viața).

Facturile noastre, pentru 4 persoane și o casă de cam 170 mp sunt așa:

  • Apa – cca 120 lei, iarna și vara;
  • Energie – 120 lei, iarna și vara;
  • Gaz – 50 lei vara și cca 500 lei iarna.

Vi se pare mult, puțin? Eu zic că e foarte ok, comparând consumul pe la apartamente sau alte case. 

– Mâncare

Fără plan alimentar, măcar pe 3 zile nu mai comandăm/cumpărăm niciun aliment. Avem regulă ca doar o dată pe săptămână că comandăm ceva – de regulă ori e pizza ori ieșim în oraș, dar am început să nu prea mai stăm la masă. Când ieșim din oraș pentru o zi – drumeție sau ceva traseu pe munte, ne facem pachet de acasă. 

Am scris aici despre planul alimentar, cea mai bună strategie în bucătărie. Poate vă ajută și pe voi.

– Gaz

Avem termostat – doar când scade temperatura pe timp de iarna sub cea fixată de noi, pornește centrala ca să o aducă înapoi. E plasat în camera de zi, unde petrecem cel mai mult timp.

Temperatura noastră de zi iarna: 20-21 grade. Vara e setată pe 18 grade.

Temperatura pentru noapte iarna: 22- 23 grade. 

Reglam și temperatura la apă, nu doar cea pentru calorifere: cca. 45 grade. 

Nu uitați: dacă geamurile sunt bine izolate, nu se pierde căldura. 

– Apă

Avem perlatoare de apă – care reduc cantitatea de apă la robinet. 

Clapete la vasul de toaletă = debit mai mic si mai mare, în funcție de nevoi. 

Facem duș, nu baie în cadă. 

Folosim mașina de spălat pe modul economic – spălăm la 30 și la 40 cel mai mult și mașina este mereu plină când funcționează. La fel pentru mașina de spălat vase. 

Nu merg aspersoarele în grădină tot timpul, udăm doar dacă și când este nevoie.

– Energie 

Avem becuri economice în toată casa. 

Toate electrocasnicele sunt economice A+++. 

Nu lăsăm dispozitive în priză, pe care nu le folosim aici și acum.

Locuința noastră este izolat termic, deci nu sunt pierderi. 

Nu mai călcăm decât ce este esențial – cămăși soț și copii școală. 

Copiii știu că nu se lasă luminile aprinse, tv-ul sau orice alt device. 

Folosim cuptorul electric de maxim 1 dată pe săptămână. 

Avem în intenție în viitorul apropiat instalarea de panouri foto voltaice – care să ne ajute să producem energie verde pentru casă, să poluăm mai puțin și deci să fim responsabili față de mediu. 

Eu îmi doresc un uscător de rufe, dar e nevoie să mai configurez niște spațiu.

Nu avem AC în toată casa, doar în birou, pe etaj, în camera unde este și foarte cald. 

Mărturisesc că am așteptat cam mult până am montat aerul condiționat, în mare parte și din cauza miturilor care tot circulă în jurul lui: că ne îmbolnăvește, că ne rupe la factură, că bla bla. Până anul trecut, când am trecut prin cea mai fierbinte vară ever, că nu am putut lucra efectiv 2 luni de cald ce îmi era în biroul de acasă. Era ok cât timp mă refugiam la parter, unde e diferență de câteva grade bune față de etaj, dar la sesiuni ori webinarii eram un om mort. 

Anul acesta am zis: this is it! AC scrie pe mine, nu mai pot, vreau să trăiesc civilizat. Și așa că am dat fuguța după AC. Iar viața mea și calitatea ei s-au modificat considerabil din ziua în care am apăsat pe buton. 🙂 

A fost cam dificil cu echipa de montat, că nu am luat în calcul ideea de a lua un pachet complet – la momentul la care am decis eu nu am găsit un pachet. 

Vă zic ce am descoperit eu după ce am cedat psihic și fizic și am instalat AC:

  • Aerul condiționat e cool și la propriu și la figurat, că de aia am evoluat și noi și omenirea, în general. Și, mai ales, pentru că au evoluat soluțiile de control al temperaturii din case, care mai sunt și eficiente energetic. 
  • E cool evantaiul meu din lemn luat din Sicilia, dar mai cool e telecomanda cu care îmi reglez temperatura în timp ce lucrez. Secolul 21, deh. 🙂 
  • Creierul meu funcționează mai bine la 20-21 de grade vara, mai ales dacă nici nu ies pe timpul zilei, să mă expun la diferențe de temperatură.
  • Corpul meu se simte în largul lui și susține creierul pentru toată perioada cât lucrez. Nu mai simt că mă deshidratez și nu mai e nevoie să fac 3-4 dușuri pe zi. Deci economie de energie și resurse pe toate planurile. 
  • Nu a bubuit factura, precum zic gurile rele, aproape nici nu am simțit. 
  • Cel mai cool e că pot regla prin aplicație temperatura când sunt plecată de acasă. 🙂 

Cat de cool sunt toate astea? 

Eu zic așa: nu mai credeți toate zvonurile și haideți să vă faceți confort și vara în casă, pentru trai civilizat, zile și nopți cu temperaturi confortabile pentru corp și creier.

℗ O soluție de ajutor și pentru voi dar și pentru mediul înconjurător: eFresh de la ENGIE: cel mai cool pachet cu aer condiționat și energie verde îți aduce cele mai îmbietoare avantaje:

Aparat de aer condiționat puternic, dar și cu un consum eficient (clasă A++) – de ales între: Midea, Star-Light, Tesla și Samsung;

• Servicii complete de transport, montaj și servicii de curățare și igienizare, la cerere;

• Furnizare de energie electrică VERDE, din surse locale, 100% regenerabile;

Plată în 12 sau 24 de rate, cu avans zero, direct pe factura de gaz;

How cool is this? 🙂 Hai să vă răcoriți și voi eFresh de la ENGIE: cel mai cool pachet cu aer condiționat și energie verde!costurile sub control

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.