Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cum distrugem corpul în 2 săptămâni de inactivitate sau cât ne costă starea de couch potato

În dicționar, couch potato este ”a lazy and inactive person, especially one who spends a great deal of time watching television”. Adică o persoană inactivă, care petrece mult timp pe canapea, la televizor. Mai exact, starea aia în care nu se gândește, doar se primește informație. Tu nu trebuie să faci nimic, ți se face. Zaci și ești fericit. Hai că știți despre ce e vorba, nu vă mai prefaceți. 🙂 E și starea în care se mănâncă într-o stare vecină cu incoștiența. Oricum, oricât, orice, fără număr. Haideți să vedem cum ne distrugem corpul, de fapt.

Oameni activi vs. oameni inactivi (couch potatoes)

2 săptămâni de inactivitate, să ne înțelegem, pentru oamenii activi e foarte mult. Poate sunt plecați în vacanță, unde oricum sigur găsesc o sală de sport ori aleargă pe plajă sau ceva. Sau poate se îmbolnăvesc, sunt în spital. Sau se accidentează. Oricum, e mult pentru o persoană activă să nu facă nimic. Și e clar că odată ce ai început să te miști, vei simți și dacă stai la birou doar 1 zi, de dimineața până seara.

Dar pentru oameni care nu au exercițiul mișcării, starea de couch potato nu e ceva neobișnuit. Deci pe ei subiectul ăsta nu îi prea atinge. Decât poate să le deschidă ochii: băieți, dacă așa de rău stau lucrurile pentru persoanele active, pentru noi chiar că e împuțită treaba.

Toți biropații acestei țări, uzați în corporații ori în instituții, din păcate, doar asta fac seara. Mănâncă și apoi zac pe o canapea, pendulând între canalele televizorului. Nu au nici 1.000 de pași zilnic, pentru că nu au unde și când să îi facă. Din cartierele mărginașe până în Pipera, cu mașina, e jale. Și toate secțiile de kinetoterapie și de fizioterapie sunt pline de ei și alți bătrânei imobili, din cauze diverse.

Cum ne distrugem corpul

Vestea rea e așa: după doar 2 săptămâni de sedentarism, oamenii sunt afectați de următoarele:

  • declin în ceea ce privește sănătatea inimii și a plămânilor (mă ia deja inima!!);
  • creștere în circumferința taliei;
  • creșterea procentului de grăsime din corp și apariția ficatului gras;
  • creșterea nivelului de rezistență la insulină.
Un studiu despre care am aflat în septembrie 2019 arată că doar reducerea pașilor de la 10.000 la 1.500 pe zi cauzează modificări în ceea ce privește indicatorii de sănătate, care sunt în relație cu diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. Uau, nu-i așa?! Ca să vă mai plângeți că vă bat eu la cap dacă v-ați făcut pașii zilnici.
Există însă și o veste bună: corpul își revine imediat ce reluăm mișcarea! Adică după 2 săptămâni. Iar efectele negative pot dispărea.
Studiul despre care am citit a fost prezentat în întâlnirea din Barcelona a European Association for the Study of Diabetes. Rezultatele sunt considerate preliminare până când vor fi publicate într-un peer – reviewed journal. Criticii ar putea spune că studiul e de dimensiuni mici, desfășurat pentru o perioadă scurtă de timp și că poate pe eșantioane mai mari rezultatele ar fi diferite. Cu toate acestea, experții spun că, pe cale logică, dacă acest studiu preliminar făcut pe persoane care practică mișcarea arată așa, cei care fac și mai puțină mișcare ar putea avea rezultate și mai dezastruoase dacă le întrerup. Ca să nu mai vorbim de cei care nu se urnesc deloc de pe canapa!
Puteți citi aici mai multe detalii.
În orice caz, mie mi se pare că e de rău oricum, publicat sau nu în cine știe ce jurnal sau confirmat pe cohorte. Nici nu aștept confirmare, pentru că simt la nivel de sănătate de pe pielea mea și a clientelor cu care lucrez. De la momentul la care începem să ne mișcăm și să fim conștiente de binele pe care ni-l facem, începe o altă viață pentru noi.

Jurnal de începător la sală

E darul meu pentru voi, cei care nu sunteți obișnuiți cu mișcarea. Urmăriți aici toate cele 18 episoade! Vor urma multe altele!

Acestea fiind spuse, vă doresc weekend plăcut, cu peste 10.000 de pași!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.