Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Adevărul despre motivele pentru care nu reușim să slăbim

În consilierea nutrițională pe care o fac de câțiva ani încoace, cel mai simplu e cu oamenii care vor să își diversifice meniul. Adică acolo unde e doar despre mâncare și înfrumusețarea relației cu ea. Cu femeile care își dau seama cum ajung să se hrănească cu adevărat și pierd natural din numărul de kilograme, fără efort și fără frustrări și fără ca să își numere caloriile. Din cealaltă categorie sunt femeile care speră ca mâncarea și respectiv abilitățile lor în bucătărie să fie problema și insistă acolo aproape obsesiv, deși pe alte planuri sunt problemele cu adevărat. Cu alte cuvinte, în aceste cazuri e nevoie să scot instrumente din tolba de health coaching, pentru ca ele să aducă la suprafață și să recunoască de ce au ajuns la un număr de kilograme și de ce rămân acolo, cu toate că fac unele eforturi în ceea ce privește mâncarea.

La un nivel de abordare foarte simplu, greutatea depinde de numărul de calorii consumate, de câte calorii ardem prin mișcare și câte ajung să se depună. Dar fiecare dintre acești factori este influențat de o combinație de gene și mediu. Ambele ne pot afecta fiziologia (cum ar fi cât de repede ardem calorii), precum și comportamentul nostru (de exemplu, tipurile de alimente pe care alegem să le consumăm). Interacțiunea dintre toți acești factori începe în momentul concepției noastre și continuă pe tot parcursul vieții. Cu toate acestea, genetica poate fi înfrântă printr-un stil de viață care să ne mențină sănătoși să nu avem probleme cu greutatea.

Adevărul este că fără un plan de mișcare susținut, cei mai mulți dintre noi nu vom reuși niciodată să ne ținem sub control greutatea! Ar trebui să ne notăm undeva acest lucru, ca să îl vedem la fiecare pas! Menținerea unei greutăți optime se face din 80% mâmcare și 20% mișcare!

Problema televizorului

Sigur că nu trebuie să mă dau pe mine exemplu. Dar am observat atât la mine, cât și la cei care au renunțat la televizor de la mulți ani: sunt mai liniștiți, nivelul lor de anxietate e mai scăzut, își țin mai bine problemele emoționale sub control. Faceți și voi un exercițiu de introspecție: seara, înainte de a închide televizorul, cercetați cum vă simțiți! Nu-i așa că aveți un puls crescut și o senzație de îngrijorare fără motiv? Cei mai mulți dintre voi au televizor în dormitor, care zumzăie pe fundal non stop și relatează toate nenorocirile pământului.

O parte din problemă ar putea fi faptul că oamenii se uită la televizor în loc să facă exerciții sau să facă alte activități care ard mai multe calorii. Vizionarea TV arde doar puțin mai multe calorii decât somnul și mai puțin decât alte activități sedentare cum ar fi coaserea sau citirea. Dar, de asemenea, reclamele la alimente pot juca un rol semnificativ în ecuația menținerii greutății. Spectacolul TV de lungă durată include aproximativ 11 reclame de produse alimentare și băuturi, care încurajează oamenii să mănânce. Și studiile arată că acest consum de alimente în fața televizorului stimulează oamenii să mănânce mai multe calorii și, în special, mai multe alimente cu grăsimi. Serios acum, ați văzut voi pe cineva să își fi făcut salată cu avocado când se uita la campionatul mondial de fotbal sau la Românii au talent?

Vizionarea TV cu mai mult de două ore pe zi ridică, de asemenea, riscul de supraponderalitate la copii, chiar și la cei cu vârste mai mici de trei ani. Așadar televizorul este o problemă din mai multe puncte de vedere: starea de inactivitate, mesajele la care suntem expuși și stimularea consumului de alimente cu grăsimi.

Poate credeți că e puțin lucru, însă dacă aveți probleme cu greutatea, sfatul meu e să uitați de televizor, fie și măcar pentru o perioadă, ca experiment. Înlocuiți-l cu o plimbare seara, de exemplu. Faceți terapie de sunete de seară și bucurați-vă de o conversație interesantă cu partenerul sau cu o prietenă!

Mediul în care trăim ne încurajează să mâncăm

Nu numai că petrecem prea multe ore în fața televizorului, dar peste tot unde mergem suntem îmbiați cu mâncare. Dacă planurile noastre (profesional, personal – relația de cuplu, familie, prieteni, pasiuni etc) nu sunt în armonie și simțim mereu insatisfacție, e foarte ușor să apucăm ofertele cu mâncare de oriunde vin. Mereu am zis că oamenii care ajung supraponderali sunt, undeva, deep down, niște oameni nefericiți sau speriați.

Practic, oriunde mergem – centre comerciale, stadioane sportive, cinematografe – mâncarea este disponibilă. Putem cumpăra gustări sau mese la toate opririle de pe marginea drumului când călătorim, magazinele sunt deschise non stop, chiar și sălile de sport și cluburile de sănătate au oferte pentru noi, poziționate ca sănătoase. Bugetul dedicat mâncării a crescut chiar și la aproape jumătate din veniturile unei familii, în anii 2000. Pentru că oamenii ajung să mănânce mai mult în afara casei, decât mănâncă acasă. E mai simplu și mai gustos, uneori. Nu este surprinzător că am ajuns să consumăm mai multe alimente bogate în calorii (în special gustări sărate, băuturi răcoritoare și pizza), care sunt mult mai ușor disponibile decât alegerile cu un conținut scăzut de calorii, cum ar fi salatele sau fructele întregi. Ne trebuie timp, cunoștințe de mâncarea sănătoasă și aplecare către starea de sănătate, precum și un anturaj cu preocupări similare. Dacă familia sau colegii râd de noi că mâncăm salată, sigur că vom renunța foarte curând.

La un fast food, o singură masă XXL poate conține 1.500-2.000 de calorii – adică toate caloriile pe care majoritatea oamenilor au nevoie pentru o zi întreagă. Și cercetările arată că oamenii vor mânca adesea tot ce este în fața lor, chiar dacă ajung să se sature mult mai devreme.

Capcana multor produse

Am fost expuși mesajelor despre grăsime – care ar fi, vezi doamne, problema cea mai mare din alimentație. De fapt, cercetările arată că grăsimile din alimentația noastră a uscăzut de la începutul anilor 1980 încoace. Dar multe alimente cu un conținut scăzut de grăsimi au foarte multe calorii deoarece conțin cantități mari de zahăr, adăugate de producători tocmai pentru a îmbunătăți gustul produselor. De fapt, multe alimente cu conținut scăzut de grăsimi au mai multe calorii decât alimentele care nu au conținut scăzut de grăsimi. Așa că atenție la tot ce este degresat, citiți cu atenție etichetele și mai ales lista ingredientelor.

Nu mai facem niciun pic de efort

Viața noastră de zi cu zi nu oferă multe ocazii să fim activi. Copiii nu mai fac sport la școală, adesea din cauza reducerii numărului de ore de educație fizică sau pentru că părinții preferă ca aceștia să nu mai participe la aceste ore. Mulți oameni conduc până la muncă și petrec o mare parte din zi în fața unui computer. Pentru că lucrăm ore multe, nu mai facem niciun sport și nu mai mergem la sală. Când și unde să mai înghesuim și sportul în viața noastră aliniată la secundă?!

În loc să mergem la cea mai apropiată piață și să cumpărăm strictul necesar, mergem la supermarketuri, unde parcăm aproape de intrare, cumpărăm într-un coș de cumpărături și conducem înapoi acasă. Utilizarea pe scară largă a aspiratoarelor, a mașinilor de spălat vase, a mașinilor de tuns iarba sau a aspiratoarelor de frunze și a altor aparate înlătură aproape toate eforturile fizice din treburile zilnice. Deci unde e efortul, care să ardă din energia adusă de alimente în corp??

Stresul și lipsa somnului

Stresul și lipsa de somn sunt strâns legate de bunăstarea psihologică, ceea ce poate afecta și dieta și pofta de mâncare. Studiile au demonstrat că unii oameni mănâncă mai mult atunci când sunt afectați de depresie, anxietate sau alte tulburări emoționale. Am scris despre SOMN și despre cum merge el cu greutatea noastră mână în mână aici. Răspunsul legat de numărul de ore de somn pe care mi-l dați când avem prima noastră sesiune de health coaching e foarte important pentru cum ne setăm obiectivele în perioada cât lucrăm împreună.

În zilele noastre este obișnuit să lucrăm mult și să facem vacanțe mai scurte sau mai puține într-un an. În multe familii, ambii părinți lucrează, ceea ce face mai greu să găsească timp pentru cumpărături, să pregătească și să mănânce împreună feluri de mâncare sănătoase. Totul se petrecere pe repede – înainte. Știrile de noapte înseamnă că suntem expuși mesajelor frecvente despre răpirea copiilor și despre actele de violență asupra lor. Acest lucru ne face pe noi, părinții, mai reticenți la a permite copiilor să se plimbe cu bicicletele în parc, de exemplu. Ajungem să mergem până la locul de joacă cu mașina, ceea ce înseamnă mai puțină activitate pentru copii și mai mult stres pentru părinți. Presiunile de timp – fie pentru școală, pentru muncă, fie pentru obligațiile familiale – îi determină pe oameni să mănânce pe fugă și să-și sacrifice somnul, ambele contribuid la creșterea în greutate.

Stres, stres, stres, fugă, somn de proastă calitate! În condițiile astea, în care tot corpul este contractat și creierul secretă hormoni ai stresului, care favorizează depunerea de grăsime pe abdomen, credeți că vă ajută vreo dietă?? Răspuns: nu, aici e vorba de schimbări pe toate planurile, de o altă viață, de adoptarea unui stil normal cu un ritm normal de muncă și alegeri. De împăcare cu tine însuți/însăți.

„Semăn cu ai mei și așa am fost toată viața, grăsuță” – mi-a zis o clientă, odată

Puterea influenței genetice asupra tulburărilor de greutate variază destul de mult de la o persoană la alta. Cercetările sugerează că, pentru unii oameni, genele reprezintă doar 25% din predispoziția de a fi supraponderali, în timp ce pentru alții influența genetică este de 70-80%. 

Genele sunt probabil un contributor semnificativ la obezitatea noastră dacă avem cele mai multe sau toate din următoarele caracteristici: am fost supraponderali mare parte din viața noastră, unul sau ambii părinți sau alte câteva rude de sânge sunt în mod semnificativ supraponderali. Dacă ambii părinți au obezitate, probabilitatea de a dezvolta obezitatea este de 80% și dacă nu putem să pierdem în greutate chiar și atunci când creștem activitatea fizică și ținem o dietă cu conținut scăzut de calorii timp de mai multe luni.

Genele sunt probabil un contributor mai mic dacă avem cele mai multe sau toate din următoarele caracteristici: suntem puternic influențați de disponibilitatea alimentelor; suntem moderat supraponderali, dar putem pierde în greutate atunci când urmăm o dietă rezonabilă și un program de exerciții fizice. Acestea sugerează că avem o predispoziție genetică de a avea kilograme în plus, dar nu este atât de mare încât nu putem să o depășim cu puțin efort. La celălalt capăt al spectrului, putem presupune că predispoziția noastră genetică la obezitate este modestă dacă greutatea este normală și nu crește nici atunci când ne răsfățăm în mod regulat cu alimente bogate în calorii și facem exerciții fizice rare.

Alte cauze pentru care nu putem ține sub control greutatea noastră

Autocontrolul! Magazinele sunt pline de alimente procesate, la care cu greu putem rezista. Aceste produse promovează, de asemenea, supraalimentarea.

Producătorii de alimente cheltuiesc o sumă foarte mare de bani în promovarea mâncărurilor nesănătoase, uneori adresându-se în mod specific copiilor, care nu au cunoștințele și experiența pentru a realiza că sunt înșelați.

Nivelurile ridicate ale insulinei și rezistența la insulină sunt legate de dezvoltarea obezității. Pentru a reduce nivelul de insulină, trebuie să reducem aportul de carbohidrați rafinați și să mâncăm mai multe fibre.

În unele zone, găsirea de alimente proaspete poate fi dificilă sau costisitoare, nelăsând oamenilor nicio altă opțiune decât să cumpere alimente nesănătoase.

Dezinformarea poate contribui la creșterea în greutate la unii oameni. De asemenea, poate face mai grea pierderea in greutate.

Ar mai fi multe de spus, acestea sunt doar câteva aspecte la care ar fi bine să reflectați în această toamnă.

Nu reușim să slăbim. Ce facem?

Un lucru e cert, greutatea ne influențează calitatea vieții și chiar numărul de ani pe care îl trăim. Depinde de noi întru totul, de cum preluăm frâiele, de momentul la care ne aflăm acum. În orice caz, acești x pași trebuie parcurși pentru început:

  • scoateți televizorul din dormitor și acordați-i din ce în ce mai puțină importanță;
  • creați-vă propriul ritual de mișcare și exerciții fizice;
  • evitați produsele ambalate, cu sare și zahăr în exces și încercați varianta lor home made;
  • dormiți și odihniți-vă;
  • relaxați-vă 1-2 zile pe săptămână, citiți sau faceți ce vă face plăcere;
  • informați-vă despre mâncare, citiți etichetele alimentelor, alegeți mâncare din țara voastră de origine!
  • cereți ajutor de specialitate!

Știi de programul meu – Fit for Autumn? Te invit în 4 săptămâni de program cu mine, care te vor ajuta să îți îndeplinești obiectivele pentru această toamnă, să îți creezi altă relație cu mâncarea și să nu te mai temi de ea! Citește AICI mai multe!

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Sursa foto: aici

2 răspunsuri la “Adevărul despre motivele pentru care nu reușim să slăbim”

Să știi că da, e bine uneori să mai reflectăm la unele lucruri…e posibil să descoperim (și) altceva. You look fantastic, ce zici tu acolo?! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.