Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Despre relația cu nutrition coach-ul și ce facem fiecare

Am acest articol de atât timp pe to do, încât nici mie nu îmi vine sa cred. Mă apuc acum de el, căci simt că îl voi scrie fără suflare și în felul acesta va fi autentic, așa cum îl doresc și eu și voi. În primul rând, vreau să vă mulțumesc pentru încrederea voastră din anii aceștia. Acum 5 ani mă apucam de studiat domeniul și mă panicam de cât de mult am de învățat. 🙂 Acum 4 ani începeam să fac proiecte educaționale online, până la urmă tot o formă de coaching. În paralel, cu o altă școală, căci simțeam că mai am nevoie să completez informațiile. Apoi a apărut și primul client, tot de aici, de blog. Cât de mult m-am bucurat de primul client! Doar oamenii care lucrează pe cont propriu știu ce înseamnă primul client. 🙂 Și, de atunci, e poveste. Care a continuat cu alte școli și diplome și cu sute de cliente care au obținut ce și-au dorit. Dar astăzi despre relația cu nutrition coach-ul și ce facem fiecare în această relație vreau să vă vorbesc.

Să lucrezi cu oamenii nu e cel mai simplu lucru. Eu am învățat asta încă de la 19 ani și de prima mea clasă de copii. Era minunat și simplu tot ce făceam cu ei. Era infinit mai greu să lucrez cu părinții lor. Dar sunt sigură că acest lucru mi-a folosit mult în anii care au urmat, atât în client service ca angajat, cât și ca antreprenor. Oamenii lucrează cu oamenii, asta am învățat, indiferent de relația client – furnizor. Și întotdeauna oamenilor le e mai ușor să lucreze dacă se plac. Inițial am refuzat să cred asta. În capul meu, când era de lucru, la masă se așează 2 profesioniști și asta e. Odată cu experiența, mi-am dat seama cât de eronat gândeam.

Când am început să ascult oamenii mai bine și să citesc dincolo de ceea ce îmi spun, am simțit și că se deschid alte canale de comunicare. Și că începem să lucrăm mai bine. Iar rezultatele erau peste ce ne doream.

Astăzi, mi se reconfirmă cu fiecare nouă întâlnire că lucrurile stau așa. Mai ales în acest domeniu, când discuțiile despre mâncare nu sunt niciodată doar despre mâncare. Și când un formular de evaluare nu va cuprinde tot ce are de spus femeia din fața mea. De obicei, în ședința de kick off, aflu cele mai multe și mai importante lucruri despre femeia care vrea să scape de kilograme. Sau care vrea să facă o schimbare totală în ceea ce privește stilul ei de viață.

Așa cum zice însă Jaques Salome, într-o relație sunt mereu 2 și fiecare trebuie să fie responsabil de capătul lui de relație. Eu ofer deschidere, răbdare, flexibilitate (pentru programări, pentru comunicare, pentru abordare), înțelegere (a contextului vostru de viață și a preferințelor), lipsa judecății (coach-ul nu judecă clientul), idei și recomandări adaptate pentru fiecare în parte, în funcție de punctul în care se află și ce istoric cu dietele arată. Ajut clientele să se conecteze cu felul în care vor să se simtă și fac coaching cu ele dincolo de mâncare, încurajez o abordare mai intuitivă în ceea ce privește mesele și creez spațiu în care să vorbim despre plăcerea meselor și a mâncatului, încurajez focusul pe deschiderea către adăugarea de alimente în meniu și nu pe restricții, susțin clientele să își evalueze periodic ce merge și ce nu merge în noua abordare, ca să își atingă scopul: o nouă și mai sănătoasă relație cu mâncarea.

De cealaltă parte, e clienta cu scopul ei și cu toată partea de implementare, fără de care nu ar exista reușita și nu ar fi posibilă schimbarea. Relația cu nutrition coach-ul depinde de mai multe:

  • Între mine și fiecare dintre voi se creează o relație. Sunt multe lucruri pe care ajung să le cunosc despre fiecare dintre voi, despre familiile voastre, copii și parteneri. E normal să fie așa, pentru că, așa cum spuneam, un proiect de nutrition coaching nu este un proiect de dietă, unde calculez calorii și proporții de macronutrienți. Este un proiect de coaching. E nevoie să îmi dați voie să cunosc toate aceste lucruri, nu e curiozitate din partea mea, e doar parte din proiectul la care lucrăm împreună.
  • Clienta e resposabilă de comunicarea cu nutrition coach-ul. Să vă explic. Eu lucrez în multe formule deodată – 1 la 1, mai multe programe de grup etc. Din când în când, mai fac un follow up cu o clientă de care îmi amintesc că nu mi-a mai scris nimic de ceva vreme. Dar acest lucru nu este posibil zilnic. Așa că fiecare dintre voi, odată ce a agreat cu mine formula de comunicare și status, trebuie să se asigure că o urmează.
  • Răbdare! Aveți răbdare! Știu că toate vrem să vedem repede schimbări și vrem garanții că lucrurile se vor întâmpla, ca să se justifice efortul și banii. Dar repede ați mai parcurs diferite drumuri și nu mereu s-a dovedit că ați putut susține pe termen lung rezultatele. Cât despre garanții, ce garanții externe oare pot fi oferite corpului și creierului vostru? Întâi e nevoie să vă reconectați voi la propriul corp și propria minte, ca să îi învățați mesajele și apoi următorii pași îi vom parcurge împreună.
  • Doar acțiunea poate genera schimbare! E un punct care are legătură cu asumarea proiectului. Niciodată nimic nu se va schimba și nici noi obiceiuri nu veți forma fără implicare, fără acțiune din partea voastră. De fapt, dragile mele, ce vreau să vă spun e că voi faceți toată treaba, pas cu pas, zi după zi!
  • Înțelegerea faptului că nutrition coaching înseamnă mai mult decât nutriție. Altfel spus, dacă un nutriționist va lucra cu voi pe planuri fixe și număr de calorii, în nutrition coaching lucrăm motivația, facem introspecție, are loc un proces de autocunoaștere care să vă conecteze mai bine la propriul corp și propriile emoții, lucrăm mâncatul emoțional și overeating-ul, precum și pofta de dulce. Mâncarea e mai mult psihologie, decât bucătărie, știți? 🙂
  • Desprindeți-vă de idei rigide și fiți mai blânde cu voi! Fiți flexibile, vedeți binele și bucurați-vă de o nouă abordare! Dacă voi vă faceți treaba, corpul vostru își va face și el treaba!
  • Gândiți și comunicați cu iubire cu al vostru corp! Din dispreț și ură niciodată nu va ieși ceva bun. Gândiți-vă la toți anii în care corpul v-a condus oriunde ați vrut voi și v-a sprijinit să vă atingeți toate scopurile voastre, personale și profesionale. E oare puțin lucru?

Să zicem că aceasta e doar partea 1 a unui articol care să vorbească despre relația care se creează în nutrition coaching, de ambele părți. Sunt multe lucruri de zis și voi mă inspirați continuu. 🙂 Așa că voi reveni.

Dar voi ce părere aveți despre relația cu nutrition coach-ul? Cum vedeți lucrurile? M-aș bucura să dați reply la acest email (dacă sunteți abonate la newsletter), dacă nu, scrieți-mi pe adresa [email protected]!

Să fie cu reușite!

Îmbrățișări și gânduri bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.