Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Este zâmbetul important pentru voi sau credeți că e doar o frivolitate?

Zilele trecute am avut o aniversare importantă în familie: 13 ani de când a venit pe lume primul meu suflețel. Am sărbătorit restrâns, am râs și am plâns nițel de emoție. După care, cu nostalgie, am scos albumul virtual de fotografii și am petrecut cu ele ceva timp smiorcăind (noi) și exclamând (ele), la vederea noastră, cei de acum mulți ani. Printre râsete și lacrimi nu am putut să observ ce diferență mare e între zâmbetul meu de atunci și cel de azi. Deși eram și atunci într-un proces de îndreptare dinți cu aparate mobile, despre care am mai spus că, din păcate, nefinalizat corespunzător. Long story short, pentru că nu mi s-a recomandat contenție, dinții au migrat din nou. Tot răul spre bine, dintr-un punct de vedere, căci așa am avut ocazia să încep un tratament cu aparate fixe, care deși destul de îndelungat, mi-a adus niște rezultate foarte frumoase de care sunt mulțumită.

Voi credeți că zâmbetul este important? Sau e doar o frivolitate? E un subiect interesant în zilele noastre și am observat că părerile sunt împărțite. Sunt persoane, unele chiar publice, care nu consideră că merită să investească în îndreptarea dinților, din dorința de naturalețe.

Un zâmbet luminos, atractiv creează însă o primă impresie importantă. Fără să spui un cuvânt, zâmbetul poate transmite impresia de personalitate optimistă, încrezătoare şi prietenoasă. S-a demonstrat că un zâmbet plăcut din punct de vedere estetic este o calitate atractivă care atrage oamenii, făcându-i să răspundă pozitiv. În afară de efectele fizice ale zâmbetului, acesta poate avea influenţe majore psihologice şi emoţionale asupra personalităţii unei persoane. Dacă sunteţi nemulţumiți de zâmbetul vostru aceasta poate afecta grav modul în care vă percep ceilalți, facându-vă să apăreți timizi, ezitanți, retrași, triști şi/sau furioși. Vă puteţi simţi neatractivi, inadecvați sau nesiguri. Eu am observat asta la mine, încă de când eram copil.

Din fericire, progresele în cosmetica dentară permit unui număr tot mai mare de persoane să beneficieze de îmbunătăţirea zâmbetului prin transformarea caracteristicilor dentare, cu influenţe pozitive asupra vieţii lor.

Voi știți principiile care stau la baza proiectării zâmbetului?

Principiile de proiectare a zâmbetului armonios sunt împărţite în 4 părţi:

  • Estetica facială. Ansamblul facial şi muscular variază de la om la om şi sunt studiate prin analiza vizuală şi fotografică. Acestea includ modul în care buzele încadrează dinţii atunci cand vorbiți, zâmbiţi sau râdeţi.
  • Estetica gingivală. Sănătatea şi aspectul gingiilor sunt elemente esenţiale în designul zâmbetului. Vizibilitatea excesivă a gingiilor (zâmbet gingival ), contur inegal al giingiilor, inflamaţie şi expunerea suprafeţelor radacinilor sunt aspecte frecvene care pot afecta zâmbetul unei persoane.
  • Microestetica dentară. Acest lucru implică caracteristici subtile ale fiecărui dinte, cum ar fi forma, culoarea şi modul în care acesta reflectă lumina. Anatomia dinţilor naturali este unică de la persoană la persoană şi specifică pentru fiecare dinte.În restaurările ideale aceste calităţi sunt asemănătoare celor ale dinţilor naturali.
  • Macroestetica dentară. Aceasta analizează relaţiile şi proporţiile dintre dinţii din faţă, încadrate în reperele ţesuturilor şi caracteristicile faciale, în scopul de a asigura modificări care să facă zâmbetul atractiv. Prin colaborarea dintre medicul dentist, medicul ortodont şi tehnicianul dentar se combină abilităţi tehnice şi artistice pentru a crea un zâmbet plăcut din punct de vedere estetic şi aspectul natural în care formele, dimensiunile şi dispunerea dinţilor individuali şi în ansamblu să corespundă caracteristici dumneavoastră specifice.

Am rugat-o pe dna. dr. Anca Oltean, medic primar ortodont și medicul familiei noastre, care ne-a tratat și pe mine și pe Teo, să ne clarifice dacă zâmbetul e doar o frivolitate sau chiar e important pentru starea de sănătate fizică și emoțională, în următorul interviu.

1. Doamna doctor, lucrați zilnic cu adulți și copii care doresc să îmbunătățească profilul facial și să-și armonizeze trăsăturile cu ajutorul ortodonției. Uneori aceasta dorință poate fi privită din afară ca o frivolitate sau ca narcisism. E vorba despre dorința de perfecțiune a oamenilor sau e îndreptățit acest scop?

Nicidecum nu este un moft de moment sau narcisism. Corectarea poziției dinților cu armonizarea profilului facial și a aspectul zâmbetului, îmbunătățirea dicției și a respirației, toate sunt beneficii care contribuie nu doar la starea de moment a pacientului, ci la creșterea calitătii vieții pe termen lung.

De exemplu, un pacient copil cu înghesuire dentară severă și ocluzie adâncă, însoțită frecvent de respirație orală, va avea deficit în dezvoltarea generală, datorat pe de o parte de prezența problemelor din sfera ORL (vegetații adenoide însoțite de complicații otice), dar și de calitatea aerului inspirat, care nu este filtrat corespunzător atunci când pacientul respiră pe gură majoritatea timpului.

Acest pacient, la vârstă adultă, în lipsa unui tratament ortodontic, dezvoltă probleme parodontale și sindrom de apnee obstructivă în somn.

2. Cum lucrați cu un pacient care vine în cabinet cu această dorință, care sunt pașii?

În consultația primară, identific motivele pentru care pacientul caută tratament ortodontic. Cel mai frecvent pacienții își doresc dinți drepți prin prisma înghesuirilor frontale pe care le au, însă motivele prezentării la cabinetul de ortodontic sunt variate: probleme parodontale, afecțiuni ale articulațiilor temporo-mandibulare, unele disfuncții de vorbire, de articulare a unor consoane.

Este foarte util să identificăm de la început dorințele pacienților, ca să le putem explica posibilitățile de tratament, astfel încât așteptările lor să fie împlinite la sfârșitul tratamentului.

În consultația secundară, discutăm toate aspectele legate de diagnostic și planul de tratament, tipurile de aparat indicate, durata tratamentului și costul acestuia.

3. Sunt persoane care vă solicită sfatul după ce au mers la mai mulți medici? Ce îi preocupă cel mai mult și de ce vor și o altă opinie? Din ce zonă vin frământările lor?

De cele mai multe ori sunt îngrijorați atunci când li se propun tratamente cu extracții ale unor dinți permanenți și caută soluții care ar putea evita acest lucru.

Alteori își doresc aparate invizibile și solicită tehnica linguală care satisface acest criteriu.

4. Într-un tratament se aplică o singură tehnică sau un singur tratament sau se pot îmbina mai multe? Dacă da, ne puteți da câteva exemple? În vremea copilăriei mele îmi amintesc doar de aparatele metalice mobile, care erau un chin și o durere pentru un copil, iar după 10-12 ani nici nu se mai punea problema îndreptării dinților.

În funcție de complexitatea fiecărui caz, tratamentul se poate realiza folosind un singur tip de aparat sau în mai multe etape.

Atunci când necesarul de spațiu este mare, vom utiliza într-o primă etapă aparate care ajută la crearea de spațiu (disjunctor, beneslider, distal-jet) și ulterior, în etapa a două de tratament, vom folosi aparate care aliniază dinții și corectează planul de ocluzie (aparate fixe sau alignere). De aceea și durata tratamentului variază. 

5. Sunt multi adulți care renunță sa mai ia în calcul un tratament cu aparate dentare, căci li s-a spus ca dinții au tendința oricum sa migreze în poziția lor inițială. Consideră ca e prea mare efortul de a purta și contenție ulterior tratamentului, desi își doresc mult să își redefinească zâmbetul și poziția dinților. Este mit sau realitate, care este adevarul?

Pacienții adulți sunt mult mai motivați să poarte aparate ortodontice, în special dacă se prezintă cu probleme parodontale sau disfuncții ale articulațiilor temporo- mandibulare. Etapa de contenție este o măsură suplimentară pe care o indicăm pentru a evita mici deplasări, rotiri dentare, care pot apărea mai frecvent la cazurile la care înghesuirea dentară inițială a fost severă, nicidecum dinții nu vor migra în poziția inițială. Pacienților li se explică importanța etapei de contenție, astfel încât să se poată bucura de rezultatul tratamentului pe parcursul întregii vieți.

6. Ce soluții sunt pentru persoanele care nu doresc să se vadă că poartă aparat dentar sau să se audă diferențe de pronunție când comunică cu alți oameni?

Aparatele linguale și alignerele (gutierele active) pot îndeplini criteriile de invizibilitate. Chiar dacă există un mic disconfort după aplicarea acestor aparate, acesta este normal și se va remedia în câteva zile, pe măsură ce limba se acomodează cu prezența aparatelor și învață să articuleze în mod corect toate cuvintele.

7. Este absolut necesară chirurgia ortognată sau se poate și fără această intervenție să reușească un tratament la cazurile mai complicate? Și care sunt acestea?

Sunt cazuri complexe, în care diferențele dintre bazele maxilarelor sunt foarte mari, în plan sagital, transversal sau vertical, iar tratamentul implică o etapă ortodontică, în care dinții sunt aliniați cu aparatele fixe și o etapă chirurgicală, în care sunt repoziționate în mod corect cele două maxilare, astfel încât să fie restabilită ocluzia și armonia facială.

Uneori, pot fi necesare chiar două etape chirurgicale, cum sunt cazurile pacienților cu despicături labio-maxilo-palatine.

8. Ce alte soluții în afara de tratamentele cu aparate dentare mai presupune ortodontic la adulți?

La pacienții adulți reabilitarea orală presupune de multe ori tratamente complexe, realizate de o echipa de medici specialiști: parodontolog, ortodont, protetician, implantolog. Fiecare etapă de tratament este foarte importantă, iar ordinea lor este stabilită de la început, astfel încât rezultatul final al tratamentului să fie unul de excepție.

AICI este un articol care vorbește despre legătura dintre dinți, mușcătură și postură.

Pentru a beneficia de cele mai bune soluții în vederea dobândirii unui zâmbet frumos, dr. Anca Oltean medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate, vă așteaptă în cele 2 cabinete din București:

  • Şoseaua Mihai Bravu 281- CMDT Victor Babeș
  • Piața Națiunile Unite 3-5, Bl. A-Turn, Sc. A, Et. 2, Ap. 15.

Dr Oltean este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume.

Pentru detalii, vizitați site-ul ancaoltean.ro, pagina de Facebook https://www.facebook.com/drAncaOltean/ sau puteți scrie la adresa e-mail: [email protected].

Pentru programări, sunați la :0314.315.198 | 0754.341.179.

Să vă fie de folos recomandarea mea! Și pentru sănătate, că e mai bună decât toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.