Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Cum le ajutăm pe fetele noastre adolescente să țină hormonii în frâu

Sunt perioade din viața mea de adult de care nu îmi mai amintesc așa bine. Dar adolescența e una foarte vie și prezentă în mintea mea. Ceea ce simt că mă ajută acum, când una din fetele mele se îndreaptă într-acolo. Adevărul e că adolescența e o perioadă grea, pentru toată lumea implicată. Nu e ușor să fii adolescent, să experimentezi independența, dar și mai multă responsabilitate la școală și acasă. În timp ce hormonii încep să dea bătaie de cap și nu știi nici tu de ce reacționezi așa cu o faci. Adevărul e că fiicele noastre adolescente au nevoie de noi. Mamele sunt singurele care pot oferi suport fetelor lor, pentru că ele au toată experiența din lume.

Știți prea bine simptomele: crampe, sindrom premenstrual devastator, izbucniri nervoase, instabilitate emoțională, menstre dureroase și prelungite – toate aceste simptome pe care noi le-am considerat mult prea multă vreme normale și am învățat să trăim cu ele. Dar ele nu trebuie să fie parte și din viața fetelor noastre. Aceasta poate fi cel mai mare dar pe care îl putem face fetelor noastre. Ca să nu ajungă să se lase educate de prietenele lor sau de alte persoane străine.

În urmă cu ceva ani, ACOG – The American College of Obstetricians and Gynecologists au declarat ciclul menstrual ca fiind al 5-lea semn vital al sănătății adolescentelor. Dragi mame de fete care se apropie de adolescență, TREBUIE SĂ INTRAȚI PE ACEST LINK!! Intrați, citiți și apoi discutați cu el în față împreună cu fetele voastre, traduceți-l dacă este nevoie!

Ciclul menstrual de 28 de zile este așadar considerat de către specialiști la fel de important precum tensiunea arterială, de exemplu. Iar simptomele menstruației trebuie urmărite (cicluri menstruale lungi, flux abundent ori lipsa menstruației cu totul – acestea nu sunt normale) și interpretate apoi cu medicii, de dragul sănătății reproductive viitoare: sindrom de ovar plichistic, endometrioză, boli tiroidiene etc – toate afectează fertilitatea femeii adulte.

Așadar, ce putem face noi ca mame e să le învățăm pe fetele noastre să își monitorizeze ciclul menstrual și să le învățăm despre etapele acestuia, de la prima la ultima zi: foliculară, ovulatorie, luteală. Doar urmărind aceste etape fetele noastre vor ști ce se întâmplă cu mintea și corpul lor, de ce simt anumite lucruri și cum pot elimina unele simptome, prin alimentație și odihnă. Înainte de a trata acneea la cosmetică, evaluați meniul copilului voastru și scoateți-i cât de mult puteți alimentele pline de carbohidrați simpli, inclusiv dulciurile mult prea prezente în casele voastre. Încă dinainte de prima menstruație fetele trebuie să cunoască de la voi aceste detalii despre hormoni și echilibrul pe care aceștia ni-i aduc, dacă noi îi susținem.

Cum le putem ajuta pe adolescente să țină hormonii în echilibru

  • Să fie clar, dacă doar le înmânați fetelor noastre un tampon nu înseamnă educație pentru ciclu menstrual. Și ca să le ajutăm pe ele, trebuie să fim noi conștiente de importanța echilibrului hormonal. Exemplul personal a fost și rămâne, ca în orice, cel mai bun exemplu, din care copiii învață cel mai ușor. Dacă până acum nu ați știut prea multe despre ce se întâmplă în corpul vostru în timpul unei luni, e momentul să începeți documentarea. Aveți datoria de a face asta pentru fetele voastre! Va fi un moment pe care nu îl vor uita niciodată și le va fi de cel mai mare ajutor în viața lor de femei. Puneți-le fetelor în brațe resurse din care să se inspire, online, căci e cel mai la îndemână. Linkurile se dau mai ușor mai departe și așa vă veți bucura de cercul prietenelor educate.
  • Vorbiți deschis cu fetele voastre despre problemele pe care le-ați avut și le aveți și cum vă afectează viața pe de-a-ntregul. Adevărul e vindecător!
  • Nu știu dacă o să vă placă, dar e momentul să luați taurul de coarne în ceea ce privește meniul săptămânal și cantitatea de mișcare pe care o faceți zilnic. Voi mai relua subiectul aici, însă e momentul să studiați conceptul ”plant based”, care e de-a dreptul vindecător pentru hormonii feminini.

Una dintre cauzele principale pentru dezechilibrul hormonal la femei este dieta. Evident că aceeași problemă o întâmpină și adolescentele. Mai ales că nu au timp să ia o masă de prins serioasă acasă, ci se mulțumesc cu batoane dulci, după care afară ronțăie chipsuri seara târziu la televizor, nu dorm suficient și se culcă după miezul nopții, cu ochii în ecrane, nu iau micul dejun și ignoră, în general, legătura dintre hormoni și mâncare.

Adevărul pe care mi-aș dori să îl rețineți și voi este că mâncarea este cel mai puternic instrument pe care îl putem activa când vine vorba de echilibru hormonal și cicluri menstruale line. Așa că mingea e la voi dacă fetele voastre sunt chinuite de crampe oribile înainte de ciclu ori acneea începe să se reverse pe chipul lor. Folosiți mingea în bucătărie și cooptați-le și pe ele. Nu cred că există vreun adolescent care să nu fie sensibil la argumente legate de coșurile de pe față. Așa că nu numai că trebuie să le vorbiți fetelor voastre despre mâncare bazată pe salate de fruze verzi și fructe cât mai colorate – care susțin detoxifierea și eliminarea hormonilor în exces din corp, despre mâncare bogată în micronutrienți care susțin hormonii. Dar, mai ales, despre ce înseamnă să mănânci suficient, nu să te înfometezi, ca să îți ajuți corpul să se dezvolte cum trebuie și funcțiile metabolice. Despre zahăr, hoțul de energie și intrusul care distruge flora intestinală, cu toate consecințele care derivă de acolo pe termen lung. Dar și despre cafea, care poate sabota sănătatea hormonilor.

  • Faceți în așa fel încât să vă convingeți copiii că nu trebuie să recurgă la metode contraceptive ca tratament pentru problemele menstruale. Deși recomandate top of mind de unii medici, aceste pastile fac un deserviciu major copilelor noastre pe termen lung. Mai mult, problemele hormonale care duc la simptomele de care spuneam mai sus nu se rezolvă, dimpotrivă, sunt acoperite. Așa cum se acoperă și acneea cu fond de ten, una dintre cele mai mari greșeli pe care le vedem zilnic.

Nu subestimați aceste probleme și nu le evitați, nu sunt deloc de neglijat, ele pot afecta major în viitor sănătatea reproductivă a fetelor voastre!

Pilula nu e soluția. Dar e generatoare de probleme mai mari: depresie, libido scăzut, anxietate, pierderea părului, risc de cancer etc+suprimarea funcțiilor sistemelor imun, endocrin și metabolic.

Așadar, citiți despre toate efectele adverse ale pilulei cu fetele voastre și spuneți-le cum le poate afecta în viitor fertilitatea, dacă acum apelează la ea. Nu vă feriți de acest subiect, orice fetiță își dorește copii încă din primii ei ani.

  • Aveți grijă la chimicale! Corpul copiilor noștri ajunși la adolescență e foarte vulnerabil la chimicalele din mediu și din alimente. Corpul lor este în creștere, iar toți acești perturbatori endocrini nu fac fac decât să le dezechilibreze hormonii și să afecteze dezvoltarea întregului corp. Asigurați-vă că fetele voastre înțeleg cum să își aleagă produsele de make up, cremele, loțiunile, parfumurile, deodorantele, roll-on-urile etc. Aveți grijă la produsele de curățat și la alimente, să fie din surse cât mai naturale, dacă se poate bio, precum și la cele animale. Toate acestea influențează ciclul hormonal și sunt răspunzătoare de dezechilibrele hormonale ale femeilor.

Când vi se pare că e o mare bătaie de cap toată această discuție cu copilul vostru, amintiți-vă de faptul că e singur, speriat și nu înțelege nimic din ce i se întâmplă. Corpul lui se transformă zilnic, nu se mai recunoaște în oglindă și mai trebuie să facă față colegilor și miștourilor permanente. Că fetelor nu le-a fost niciodată ușor într-o lume în care au fost mereu ironizate, privite cu subînțeles, abuzate și apoi tot ele acuzate. Orice informație falsă sau deformată luată de la te miri cine o va face pe fata ta și mai vulnerabilă în fiecare zi în care iese pe stradă. Ea trebuie să știe adevărul despre corpul ei! Adevărul înseamnă informație corectă și științifică, cu grafice și cifre în față. Niciun profesor, medic sau iubit nu îi vor vrea binele așa cum tu, mama ei, îi dorești. E datoria ta să faci asta! Dacă nu știi, informează-te! Dacă nu poți, mai gândește-te o dată de ce! Și dacă îți e rușine, trage aer în piept și fă-o! La urma urmei, ai ținut cândva în burta ta copilul acesta!

Vă doresc sănătate și sunt alături de voi în acest proces! Voi mai reveni pe această temă, cu subiecte dedicate, în sprijinul vostru! Urmăriți rubrica SĂNĂTATE ȘI WELLBEING!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.