Categorii
Blog Campanii Sănătate și wellbeing

Guest post: Principii de viata sanatoasa – cum ne sabotam singuri!

Foto cabinetIncepand de luna aceasta, un nou colaborator se alatura acestui proiect, din dorinta de a il sustine cu experienta si expertiza sa. M-am bucurat nespus, pentru ca eu cred cu tarie ca, dincolo de toate intentiile noastre, pe care ni le dorim concretizate, resorturile interne ne ajuta sau ne saboteaza. De altfel, materialul de astazi vorbeste chiar despre resorturile interioare care blocheaza schimbarea. De aceea, de astazi, periodic, vom aborda latura psihologica a intentiilor noastre si care ar fi solutiile de a ne debloca din locul unde ne aflam si a progresa pe care indeplinirii lor. Vom face acest lucru cu sprijinul Elenei Iorga – psiholog autonom, specializat in psihoterapie sistemica de cuplu si familie. Cu un master în psihodiagnostic si psihoterapie, o formare aditionala in NLP si experienta de 7 ani in psihologie organizationala, activeaza din 2010 ca psihoterapeut in practica privata.

Elena lucreaza cu persoane care se simt neputincioase in lupta cu circumstantele exterioare si care decid sa isi revendice puterea de a crea schimbarile pe care si le doresc in viata si a se adapta la schimbarile care se petrec peste tot in jurul lor. Interesata de descoperirea puterii interioare autentice, Elena ajuta oamenii care lucreaza cu ea sa intre in contact cu resursele personale latente, pentru a reusi sa faca schimbari semnificative de durata in vietile si relatiile lor si sa se indragosteasca de puterea proprie de a face lucrurile sa se intample.

Ea crede in responsabilitatea pe care o are orice persoana pentru propriile sentimente si schimbarile sale de comportament, pentru relatia actuala si pentru trecerea la actiune. Cunoscand calatoria de la Victima la Erou, ea canalizeza procesul terapeutic catre imputernicirea clientului de a se ajuta singur. In acest proces, se ghideaza dupa cuvintele lui Ernest Holmes, conform carora invatatura adevarata elibereaza discipolul de invatatorul sau. Acesta din urma isi va gasi invatatorul inlauntrul sau.

Iata deci ce ne spune Elene astazi despre resorturile interioare si credintele limitative, care stau in calea dezvoltarii si schimbarii noastre. Multumim, Elena, bine ai venit in echipa noastra! Sa fie inceputul unei frumoase colaborari si prietenii, in spiritul unei vieti sanatoase si armonioase!

”Daca esti conectat la darurile pe care le impartaseste acest blog, probabil ca esti si tu interesat de o viata sanatoasa. Ma intreb daca si tu te gandesti imediat la o alimentatie corecta si la miscare atunci cand e vorba de viata sanatoasa.

In ultima vreme, am devenit din ce in ce mai constienti de principiile care stau la baza unei alimentatii sanatoase si stim cat de importanta este miscarea in aceasta epoca tehnologizata, in care munca multora dintre noi nu mai presupune miscare.

Dar oare de ce nu reusim sa punem in aplicare aceste principii sanatoase, desi le cunoastem? Care sunt resorturile interioare care ne stau in cale? De ce incepem o schimbare si apoi uitam de ea?

Pentru ca ne blocam la nivelul comportamental.

Schimbarea are trei dimensiuni: cognitiva, emotionala si comportamentala. Pentru a face o schimbare durabila, avem nevoie sa facem schimbari nu doar la nivel comportamental, schimband obiceiuri vechi cu unele noi. Este esential sa facem ordine in credintele pe care le avem si sa ne folosim de puterea emotiilor.

Ce se intampla, de fapt?

Comportamentele noastre oglindesc gandurile, credintele pe care le avem despre noi insine si despre lumea inconjuratoare. Putem incerca sa schimbam comportamentul (in cazul nostru dieta sau programul de miscare), dar acest efort nu va fi de durata daca avem in continuare aceleasi ganduri care ne saboteaza.

Iata cateva exemple de credinte limitatoare:

  1. Vreau sa pierd in greutate. Daca pierdem, vom cauta mereu sa inlocuim ceea ce s-a pierdut.
  2. Ma lupt cu kilogramele. Ideea de lupta in sine pregateste corpul pentru o situatie de urgenta, iar in cazul acesta corpul stie ca trebuie sa retina calorii si sa depoziteze grasime pentru ca nu se stie cand va mai avea ocazia sa se alimenteze.
  3. Cat dureaza? Ne dorim sanatate pe termen lung, dar vrem sa o obtinem printr-o implicare de scurta durata – diete de 2 saptamani, maxim 3 luni de mers la sala… suntem invatati sa cautam mereu un quick-fix, ceva rapid si fara efort (proverbiala carpeala). De aceea nu depasim partea de suprafata. Tot din acest motiv, suntem setati pe a face ceva pe o perioada scurta de timp- intrebam mereu nerabdatori cat dureaza. Vrem sa faca altii in locul nostru. Nu ne asumam cu adevarat responsabilitatea pentru ingrijirea mintii si corpurilor noastre.
  4. Eu sunt … (bolnav / gras / sedentar / etc.). Imaginea interioara pe care am construit-o despre noi de-a lungul timpului intretine vechile tipare de comportament. Avem nevoie sa incepem prin a contura in mintea noastra ceea ce ne dorim sa se intample in exterior. Nu putem avea ceva ce nu ne putem imagina.

SOLUTIE: Creeaza mai intai imaginea destinatiei: ce iti doresti sa se intample? Ce vrei sa obtii? Poti fantasma pe tema asta, imaginandu-ti ca ai reusit deja sa implementezi un nou stil de viata – ce faci acum diferit, ce gandesti, ce simti. Sau poti face un desen ori un model din plastilina care sa simbolizeze schimbarea. Implicarea corpului in creionarea destinatiei da startul unei noi retele neuronale, care sa sustina schimbarea pe care ti-o doresti.

Apoi, alege sa faci un pas concret in directia schimbarii. Un pas mic, care sa nu sperie mintea (mintea se sperie de schimbarile majore si ne saboteaza incercarile). De exemplu, daca mi-am propus sa mananc sanatos, un prim pas concret in directia aceasta ar putea fi sa ma hidratez bine si imi propun sa beau 7- 8 pahare de apa zilnic.

Cealalta componenta care sustine noul comportament este emotia. Aeasta este motorul tuturor actiunilor (si uneori al inactiunilor) noastre.

Pentru ca orice schimbare sa fie de durata, avem nevoie ca inimile noastre sa fie aliniate la scopul schitat cu mintea.

Secretul este ca avem nevoie sa fim fericiti pentru a reusi. In mod regretabil, am fost invatati sa amanam sentimentul de fericire pana dupa momentul in care ne-am indeplinit scopurile (Voi fi fericit dupa ce primesc promovarea mult asteptata / dupa ce ma voi casatori / cand voi avea o casa etc.). Insa, dupa ce am indeplinit un obiectiv, fericirea pare sa fie de scurta durata. Nici nu e de mirare, fiindca fericirea nu este ceva ce se naste din bifarea unei liste de sarcini indeplinite, ci din iubire si recunostinta. Pur si simplu, o cautam intr-un loc gresit. Fara sa ne dam seama ca, daca am fi fericiti, nici nu am mai avea nevoie de atat de multe lucruri, ne setam din nou un obiectiv, in speranta ca, dupa ce il vom atinge, vom fi in sfarsit fericiti (vezi ultimele 3kg de slabit).

In cazul obiectivelor legate de o alimentatie sanatoasa sau de miscare, care sunt strans legate de corpul nostru, multi oameni isi propun sa isi iubeasca corpul abia dupa ce va atinge o anumita greutate sau forma. Timp in care isi folosesc corpul pe care il detesta pentru a face cumparaturi sanatoase, pentru a face miscare etc. Imagineaza-ti cat de dificil este sa pornesti la drum cu un om pe care nu il agreezi – totul pare mai greu de suportat.

Exista o modalitate de a opri acest cerc vicios si de a simti fericirea inainte de a intreprinde ceva. In mod ideal, nu ar trebui sa avem nevoie de nicio tehnica pentru a experimenta fericirea, ea fiind starea noastra naturala, pe care noi doar ne-am antrenat sa o amanam. Dar, pentru ca suntem conditionati sa simtim implinirea doar prin comparatii, putem folosi aceasta strategie in folosul nostru uitandu-ne la ceeea ce am realizat deja. Cum erai cu 3 ani in urma? Ce provocari ai depasit deja? In ce fel ai evoluat? Putem folosi comparatia cu trecutul pentru a trai un sentiment de recunostinta sau fericire.

Pe masura ce faci acest exercitiu de calatorie in timp, trezeste-ti toate simturile: ce imagini ti se desfasoara in fata ochilor? Ce auzi? Ce mirosuri iti amintesti? Poate ai si niste amintiri legate de miscarile pe care le faceai sau de oamenii care interactionau cu tine prin atingeri, imbratisari. Aminteste-ti ceva legat de gustul acelei perioade. Cum te bucuri de ceea ce ai reusit? Simti fericirea sau starea de recunostinta pentru experienta pe care ai trait-o? Unde o simti in corp? Ce iti vine sa faci?

Dupa ce te-ai ancorat bine in starea aceasta, pastreaz-o cu tine si fa planuri pentru urmatorul obiectiv. In prezenta acestei stari de recunostinta sau de bucurie, imagineaza-ti din nou obiectivul de la care ai plecat. Energia starii se va transmite catre imaginea noii destinatii si vei descoperi idei proaspete despre modul in care poti ajunge acolo. Vei deveni mai constient de resursele pe care le ai si vei fi mai motivat sa faci eforturile necesare schimbarii, pentru ca miza nu mai este aceeasi – esti deja fericit! Restul este doar explorare. Poti lucra la ceea ce iti doresti cu o atitudine de curiozitate si de iubire, nu cu teama ca nu iti va iesi.”

Sursa foto: DanielPhotography.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.