Deunăzi, o cunoștință îmi spunea că a rugat un medic prieten să vină acasă, ca să țină copiilor un training despre igiena dentară. Recunosc că am dat din gene mirată, căci știam copiii – sunt ambii adolescenți. Iar pe părinți îi cunosc, sunt sigură că se ocupă de educația copiilor. Femeia mi-a mărturisit că e la capătul puterilor cu explicațiile și demonstrațiile de când cei 2 băieți au început să poarte aparate dentare. Fiecare are tratamentul lui ortodontic, unul poartă în prezent aparat fix, în timp ce celălalt poartă mobil. Prin urmare, partea de igienizare e un pic diferită. Copiii par că au nevoie de îndrumare în fiecare seară, iar mama s-a gândit că poate nu știe ea să explice cum trebuie. Mai mult, au început să apară probleme și e nevoie să meargă la cabinet pentru igienizare destul de des. Placa bacteriană și cariile și-au făcut apariția, din păcate. Așa mi-a răsărit ideea pentru acest articol, mai ales că și eu mai port încă aparatele fixe, iar fiica mea cea mare are deja 2 ani de când le fericita purătoare a celor mobile. Amândouă suntem nerăbdătoare să scăpăm de ele. 🙂 Dar în timp ce eu devin mai expertă în igienizare pe zi ce trece, ea parcă acordă și mai puțină importanță acestei rutine din viața ei.
Igiena dentară diferă, în funcție de tratamentul ortodontic
Sunt tactici diferite pentru pacienții care poartă aparate mobilizabile de genul gutierelor Invisalign și al plăcuțelor mobile purtate de copii, pe de o parte, și pacienții care poartă aparate fixe. Odată cu aplicarea aparatului dentar, fie că este fix sau mobil, medicul ortodont trebuie să învețe pacientul cum să îl folosească și cum să îl igienizeze astfel încât tratamentul să decurgă normal, fără riscul de apariție a cariilor sau alte incidente. E drept, e mult mai complicat când porți aparatele fixe, dar nu e imposibil să ai o igienă adecvată. Să nu ziceți că nu aveți timp, pentru că e exact ca la mâncare. Dacă nu ai timp să prepari acasă un minim, înseamnă că îți asumi consecințele pe toate planurile. Așa și aici, dacă nu ne facem timp măcar dimineața și seara, oricât am fi de obosiți, consecințele vor fi și în plan al pierderii dinților (carii profunde care afectează pulpa dintelui, demineralizarea acestora etc), dar și al timpului petrecut ulterior în cabinetul medicului și al banilor cheltuiți – care vă asigur că sunt considerabile. Vă spun în calitate de pacient expert, care stau din copilărie prin cabinetele medicilor.
Așadar, să o luăm pe rând.
Pentru aparatele mobilizabile de genul gutierelor Invisalign și al plăcuțelor mobile purtate de copii:
În primul rând, nu subestimați importanța igienizării aparatelor dentare mobile pentru sănătatea voastră. Pe toată perioada cât purtați un astfel de aparat el va colecta constant bacterii și va aduna pe dinți placă bacteriană și tartru. Un aparat neigienizat va avea un gust ciudat și va mirosi rău. Bacteriile adunate în cavitatea bucală contribuie la serioase complicații care duc la infecții, datorate agenților patogeni periculoși – ex: dfieriți streptococi și candida. Aceștia ridică serioase probleme sistemului imunitar. Așa că igiena aparatului dentar mobil, indiferent de model, nu trebuie să ne preocupe doar pentru a avea o respirație proaspătă, ci contribuie și la o stare generală de sănătate.
Sunt câteva reguli comune de igienizare, indiferent de tipul de aparat. Cu toate acestea, verificați cu medicul ortodont care este specificul tipului vostru de aparat, ca să nu îl deteriorați, fără să vă dați seama.
1. Nu folosiți pastă de dinți pentru curățarea aparatului dentar
Aceasta e cea mai importantă regulă. Dinții și aparatele dentare sunt din materiale diferite, de aceea trebuie curățati cu substanțe diferite. Poate părea ciudat să folosiți săpun pentru un obiect purtat în gură. De fapt, pasta de dinți are în componența sa particule destul de abrazive, care au rolul de a curăța placa bacteriană de pe dinți și particulele de mâncare. Pe de altă parte, materialul din care sunt făcute aparatele dentare este mult mai moale, iar pasta de dinți nu face decât să creeze mici abraziuni în ele, care colectează ulterior bacterii. Nu ați fi zis, nu-i așa? Mai adaug decolorarea plăcii și miros urât.
2. Folosiți pentru curățare un săpun lichid antibacterian și apă caldă
Acest săpun banal folosit în orice casă e mult mai blând și face o treabă foarte bună, mai ales dacă e și antibacterian. Nu e nevoie decât de o picătură pe periuță soft și curățarea se face ușor și simplu. Sigur că sunt pe piață și paste de dinți special destinate acestui proces, însă acestea sunt mai scumpe și nu foarte la îndemână deci. După curățat, clățiți bine!
Alte detalii legate de curățare:
– Întâi îndepărtați aparatul și clătiți bine. E important să îl clătiți cât timp are salivă pe el, ca să se poată duce impuritățile specifice cavității bucale înainte de a se usca și apoi a deveni dificil de curățat;
- Rutina perfectă pentru igienizarea aparatelor mobile este: dimineața dupa ce il indepărtezi din gură și seara inainte de culcare;
- Periați blând într-un mod circular toate suprafețele, ca să îndepărtați placa și eventuale resturi de alimente;
- Mai puteți folosi bețișoare de urechi înmuiate în săpun lichid pentru îmbinări, unde se pot ascunde particule greu de îndepărtat. De asemenea, clătiți foarte bine cu apă rece!
3. Folosiți pentru curățat o altă periuță
Puneți săpun pe cea de curățat dinții, deci nu vreți să vă spălați pe dinți cu urme de săpun, nu? 🙂 În orice caz, puteți folosi ori o periuță moale de dinți sau o periuță de unghii. Sau puteți cumpăra o periuță pentru protezele dentare, o găsiți în raioanele specializate.
4. Ce facem dacă aparatul e impregnat de mâncare lipicioasă – caramele sau gumă de mestecat
Se știe că cei mici nu se pot abține când vine vorba de aceste alimente și tot mai trișează din când în când. Ce facem în acest caz, când simpla periere nu e de ajuns și aparatul are bucăți de astfel de alimente lipite pe el și care nu cedează? Întâi urmați pașii clasici de mai sus, după care, puneți aparatul în frigider pentru 10-15 minute. După ce s-au întărit bucățile de alimente de care vorbim, curățați încă o dată cu peria și săpun. Dacă nu funcționează nici așa, apelați la medic.
5. Ce facem dacă totuși aparatul dentar a căpătat placă bacteriană serioasă
Nu știu cum ați ajuns aici, dar se întâmplă. Prin urmare, e nevoie de ceva mai serios decât pașii clasici. Puneți pentru 20 de minute aparatul într-o soluție formată din părți egale: apă caldă și oțet alb. Scoateți-l din soluție și spălați-l cu săpun și periuța cu mișcări circulare. După care repetați operațiunea de 2 ori. Dacă nu a funcționat, apelați la medicul ortodont.
6. Nu fierbeți aparatul dentar
Se poate să vă treacă prin cap că prin fierbere ucideți bacteriile. Dar, în același timp, veți distruge și aparatul dentar. Nu uitați că e din plastic și croit după un mulaj pe care medicul vi l-a luat anterior danturii voastre, tocmai pentru a se potrivi la fix pe dinți. Dacă îl fierbeți, aparatul va suferi distorsiuni și nu se va mai potrivi pe dinți, veți suferi răni și nu îl veți mai putea purta, deci va trebui înlocuit. Prin urmare, alți bani, altă distracție, cum se zice.
7. Nu folosiți înălbitor
Desigur, altă idee năstrușnică. Așa cum îl puteți distruge prin fierbere, așa se va distruge și în această substanță, pe care ați fi tentați să o folosiți ca să eliminați bacterii și mirosuri neplăcure. Noi folosim tablete efervescente (Corega), o dată pe zi, 1/2 pastilă, între purtări.
8. Atenție la chiuvetă, să nu îl scăpați acolo!
Părți din el se pot distruge odată ce se izbește de porțelanul din care e făcută chiuveta. Puteți pune un prosop mic acolo, în timp ce curățați, ca să feriți un eventual accident de impact.
9. Atenție la igiena orală
Igienizarea aparatelor dentare și igiena orală sunt 2 operații total diferite. La fel de important. Dacă simțiți o respirație urât mirositoare, deși igienizați cum se cuvine aparatele, e posibil să nu fie de la aparatele dentare, ci de la o igienă orală precară. Nu e simplu să avem grijă la ambele, dar va trece această perioadă, nu durează toată viața. Apa de gură și ața dentară trebuie să fie prietenele noastre.
10. Atenție la cum și unde le păstrați când nu le purtați
Copiii mai mici din casă trag de orice lucru de pe suprafețe, iar animalele de companie găsesc extrem de atrăgătoare astfel de lucruri, mai ales dacă nu miros prea septic. 🙂 Așa că ele trebuie depozitate cât mai sus pe o etajeră, chiar dacă stau în lichid la curățat, chiar dacă stau în cutie. Ca să nu aveți surprize că le găsiți sparte, mâncate sau morfolite.
În cazul aparatelor fixe
Lucrurile se complică din cauza mai multor aspecte:
- Faptul că avem niște braketi montați pe dinți ne pune dintr-o dată în fața unei situații noi: apar multe locuri în care mâncarea și placa bacteriană se poate instala foarte ușor. De aceea, riscul cariilor profunde este și mai mare decât în situația în care purtați apare mobile. Grija pe care trebuie să o aveți este și ea pe 2 planuri: ce mâncați și ce beți și cum efectuați igienizarea dinților și a aparatelor.
- E mai complicat din cauza instrumentarului pe care trebuie să îi folosim zilnic:
- Periuțe interdentare;
- Periuțe speciale pentru periere;
- Paste de dinți pe bază de fluouri;
- Apă de gură;
- Ață dentară specială;
- Duș bucal – ideal.
Pare complicat și este complicat. De fiecare dată când suntem tentați să ne culcăm pe o ureche, doar să ne amintim obiectivul și perioada: vrem să avem dinții aliniați pentru un zâmbet frumos și o dantură sănătoasă, care să reducă din problemele pe care le-am putea avea în viitor.
Periuțele folosite pentru periajul dinților pe care avem montați braketi sunt speciale, au perii laterali puțin mai lungi, pentru ca mișcările de periaj să favorizeze îndepărtarea resturilor alimentare care rămân între bracketuri și dinți. Stagnarea alimentelor și a plăcii bacteriene în jurul bracketurilor determină demineralizarea smalțului cu apariția petelor albe crețoase, în special la coletul (gătul) dinților. Mai pot fi indicate și periuțe interdentare conice care pot pătrunde mai ușor între smalțul dentar și aparat atunci când periajul simplu nu este suficient.
Periajul trebuie făcut după fiecare masă și înainte de culcare.
Sunt indicate paste de dinți pe bază de fluoruri, în special fluorură de sodiu – care favorizează remineralizarea smalțului dentar, fiind un mijloc suplimentar de profilaxie a cariilor.
Apa de gură este indispensabilă deoarece conține fluor și are un rol important în menținerea unei igiene sănătoase.
Curățarea spațiilor interdentare se face și cu ață dentară specială, care are un capăt mai rigid, cerat, care poate pătrunde în spatele arcului, astfel încât ața dentară să poată fi trecută printre dinți.
Un mijloc suplimentar și mai ușor de folosit pentru igienizarea spațiilor interdentare, mai puțin accesibile este dușul bucal, care este indicat a fi folosit după periajul dentar. Atenție însă, folosirea dușului bucal nu înseamnă că nu ne vom mai peria dinții!!
Se petrec cam 10 secunde pe fiecare dinte în parte și nu se sare de niciunul. Mișcarea trebuie să fie blândă, circulară, înainte și în afară.
Atât periuța interdentară, cât și dușul bucal și ață dentară se folosesc înaintea periajului cu pastă de dinți.
Cum se întrețin aparatele dentare fixe – câteva reguli de bază
În timpul purtării aparatelor fixe trebuie evitate alimentele dure sau lipicioase (chewing gum, caramel, alimente crocante, nuci, alune, cereale, biscuiți tari sau covrigi). De asemenea, este de evitat consumul băuturilor carbogazoase în exces, deoarece conțin o cantitate foarte mare de zahăr care favorizează creșterea acidității în cavitatea bucală și deci demineralizarea dinților, chiar și colorarea lor. De fapt, bine ar fi să nu mâncați sau să nu beți nimic din cele de mai sus (nota autorului).
Alimentele trebuie tăiate în bucăți mai mici și mestecate pe părțile laterale, este interzisă mușcarea din alimente dure (mere, fructe), pentru că se pot dezlipi bracketuri, în special cele frontale, iar tratamentul poate suferi modificări. Eu, de pildă, nu pot mușca din pâine tare, iar despre alune sau alune de pădure sau migdale nici nu poate fi vorba. Nu mi-a căzut niciun braket în aproape 2 ani, dar din sârme mi s-au mai rupt.
Obiceiuri precum rosul unghiilor, jocul nenatural al limbii, mestecatul de creioane sau alte obiceiuri care presupun mâini sau obiecte în gură pot de asemenea să rupă brakeții. Deveniți conștienți de ele și opriți-vă!
Dacă se dezlipește un bracket, trebuie anunțat medicul ca să poate fi colat cât mai repede. Brakeții rupți nu mai îndreaptă dinții!
După colajul aparatului, în etapa de acomodare, pot apărea leziuni iritative pe mucoasa jugală sau linguală (în cazul aparatelor linguale), de aceea medicul vă va recomanda folosirea benzilor speciale din ceară, care înglobează braketul și favorizează vindecarea ulcerațiilor.
În orice caz, pe toată perioda tratamentului ortodontic trebuie să mergeți la controalele periodice, așa cum sunt stabilite de medicul vostru, așa încât price problemă care ar putea apărea să fie descoperită în stadiu incipient și rezolvată imediat.
Material realizat cu ajutorul medicului Anca Oltean, medic primar ortodont, cu experiență în domeniu de 16 ani. Este primul medic român și singurul de până acum admis ca titular membership in cadrul WSLO si ESLO (World/European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume.
Dr. Anca Oltean este medicul ortodont al familiei noastre. O puteți găsi la cele 2 cabinete din Piața Națiunile Unite și din cadrul Centrului de Diagnostic și Tratamenent Victor Babeș. Pentru programări: telefon: 0723501202 și pe email la adresa [email protected]. Pentru mai multe informații, vă așteaptă pe website https://ancaoltean.ro.
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!
Vă aștept și pe contul meu de Instagram, cu follow, care să vedeți lucruri pe care nu le postez pe blog. Aici.
Sursa foto: arhiva personală a medicului Anca Oltean