Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Combaterea alergiilor de toamnă – recomandări pentru persoanele afectate

Când vine vorba de alergii sezoniere, majoritatea oamenilor se gândesc imediat la explozia polenului primăvara. Dar mâncărimile în gât, lăcrimatul ochilor, ochii roșii, fornăitul și strănutul nu sunt specifice doar lunilor aprilie și mai. Când frunzele încep să cadă și aerul se răcește, o serie de alergeni pot provoca același simptome. Eu sunt una dintre persoanele care de vreo 2 ani încoace se luptă din august cu simptomele urâte de mai sus. Și, în jurul meu, o mulțime de adulți, până de curând sănătoși, se plâng de același lucru. Cei mai afectați suntem cei care locuiesc în zonele periferice ale orașului sau în afara lui.

Alergenii din copaci și ierburi plutesc prin aer primăvara, vara și toamna, potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH) (National Institutes of Health). Aceste particule ne pot intra în nas, ochi, urechi și gură, declanșând o reacție alergică. Cea mai obișnuită alergie la toamnă este la ambrozie, care se polenizează în perioada 15 august – începutul lunii octombrie prin multe state ale Europei. Aceasta provoacă rinită alergică, cu simptome care includ strănutul, curgerea nasului, nasul înfundat, senzații de mâncărime ale nasului și ochilor. Dar, din păcate, toamna este și sezonul virușilor, cu răceli și gripă. Deoarece toate acestea se întâmplă în același timp, este adesea greu de spus ce se datorează alergiilor și ce se datorează infecțiilor.

Dacă vreți să citiți mai multe pe tema alergiilor de toamnă aici este un material bun.

Pe de altă parte, specialiștii spun că în acest moment al anului petrecem mai mult timp în interior, cu ferestrele închise, crescând expunerea noastră la potențiali declanșatori de alergii, cum ar fi acarienii din praf de casă – creaturi microscopice care trăiesc în paturi, covoare și mobilier moale, chiar și pe animalele noastre de companie. Fumul de țigară agravează și el pielea și membranele inflamate din nas, traheele și plămânii, făcând simptomele mai rele, deci nu trebuie să lăsăm pe nimeni să fumeze în casă.

Iată deci care sunt cei mai comuni alergeni, în ultimii ani:

  1. Ambrozia

O singură plantă cu ambrozie poate produce până la 1 miliard de boabe de polen pe sezon. Aceasta înflorește în luna august, dar cauzează simptome alergice chiar și toamna târziu, până când frigul ucide planta. Aproximativ 75% dintre persoanele care suferă de alergii de primăvară vor fi, de asemenea, afectate de polenul ambroziei, conform cu Asthma and Allergy Foundation of America. Am scris mai multe despre ambrozie aici. De asemenea, Ionela Năstase, cunoscut jurnalist de la noi, afectată și ea de ambrozie, are chiar o campanie publică menită să adopte o lege care să protejeze oamenii de efectele ambroziei de pe terenurile statului sau proprietățile private, care nu le-au curățat de această plantă.

Ce să facem

Trebuie să monitorizăm concentrația de polen în aer – există aplicații în acest sens. Ideal ar fi să rămânem în interior cât mai mult posibil, în special în timpul orelor de vârf (de obicei, de dimineață până la după-amiază), dar e amuzant, nu-i așa? Cum am putea face acest lucru? De asemenea, trebuie să ținem ferestrele de acasă și cele ale mașinii închise și să ne schimbăm încălțămintea și hainele când ajungem acasă. 

  1. Mucegaiul

Aceste ciuperci (de mucegai) prosperă atât în ​​aer liber, cât și în interior. Ele cresc și produc spori care, ca și polenul, sunt răspândite de vânt sau de aerul din interior. Ciuperca și mucegaiul tind să crească pe tot parcursul anului. În toamnă, cresc pe frunze umede murdare, iar în interior, se dezvoltă în zone umede, cum ar fi subsoluri, băi și bucătării. Spre deosebire de polen, mucegaiul și ciuperca nu sunt uciși de primul îngheț, dar au tendința de a intra într-o fază inertă în lunile de iarnă.

Ce să facem

Curățați curțile de frunze căzute și îndepărtați frunzele de pe jgheaburi. Duceți grămezile de frunze cât mai departe, nu trebuie să rămână în curtea voastră. (Bine că nu am pomi în curte).

Utilizați un dezumidificator în casă, în special în subsolul casei, dacă aveți. Umiditatea aerului trebuie să fie între 35 și 50%. Curățarea băilor și a bucătăriilor trebuie să fie făcută cu oțet sau agenți anti-mucegai pentru a evita acumularea de mucegai.

  1. Acarienii

Acarienii sunt un alergen comun pe tot parcursul anului, care se dezvoltă la temperaturi cuprinse între 30 și 40 de grade. Acarienii de praf mor de obicei la temperaturi extreme sau dacă umiditatea scade sub 70%. Este aproape imposibil să scăpăm complet casa de acarieni de praf, însă putem lua măsuri pentru a-i menține la un nivel ușor de gestionat.

Ce să facem

Curățarea orificiilor de aer din interiorul casei înainte de a porni aparatul de încălzire central pentru prima dată după vară. Acoperirea saltelei și a pernelor cu așternuturi rezistente la praf (acarienii de praf iubesc dormitorul). Spălarea regulată a tuturor așternuturile în apă la temperatura cea mai înaltă (eu spăl la 90 de grade lenjeria). Utilizarea unui dezumidificator pentru a menține aerul sub 50% umiditate. Aspirarea în mod regulat a casei. Purtarea unei măști de filtrare a aerului în timpul curățeniei ar fi ideală.

  1. Părul și blana animalelor 

Părul animalelor de companie include și piele moartă, care este lăsată de animale în casă. Până la 40% dintre persoanele cu alergii sezoniere au și alergii la animalele de companie. Alergiile la animalele de companie sunt declanșate de un sistem imunitar extra-sensibil care reacționează la mâncarea, blana, saliva sau urina produsă animalele de companie. Unele rase de câini provoacă mai multe reacții decât altele. Saint Bernards și buldogii se pare că pot cauza cele mai multe reacții alergice/ Pisicile au de două ori mai multe șanse decât câinii să provoace reacții alergice la oameni.

Ce să facem

Evitați contactul cu animalele cu blană, în special pisicile și câinii, dacă aveți alergii cunoscute. Dacă sunteți pregătit să aveți un animal de companie, luați în considerare rasele care sunt hipoalergenice, cum ar fi havanezii și schnauzorii. Spălați si curățați regulat animalele de companie. Purtarea unei măști vă poate ajuta să vă controlați alergiile. Luați în considerare permiterea animalelor de companie numai în anumite zone ale casei. Păstrați cutiile de gunoi și așternuturile pentru animalele de companie departe de gurile de aerisire și folosiți un filtru de aer pentru a ajuta la curățarea aerului.

Sursa și mai multe detalii: aici.

Specialistul și medicația

Pentru mulți oameni, alergiile de toamnă pot fi controlate cu medicamente fără prescripție medicală sau cu prescripție, care conțin antihistaminice. Ele vin de obicei sub formă de pastile, picături pentru ochi sau spray-uri nazale. Imunoterapia poate fi o opțiune eficientă dacă avem alergii severe care nu răspund la opțiunile de tip „fără prescripție medicală”. Acest lucru se realizează prin expunerea treptată a sistemului imunitar la un anumit alergen, astfel încât acesta să poată construi o toleranță. Dacă suspectați că aveți simptome de alergii, gândiți-vă să vizitați un medic care vă poate spune dacă este adevărat sau nu.

Ce va face un alergolog?

Un alergolog este un medic specialist în tratarea afecțiunilor alergice. Acesta confirmă că avem o alergie și vă poate spune la ce sunteți alergic și cum să evitați declanșarea simptomelor.

Atenție, numai un medic ne poate spune sigur dacă avem o alergie. Este posibil să avem și altceva, cum ar fi o infecție. Când știm ce avem, putem obține tratamentul potrivit.

Dacă știm la ce suntem alergici și ce lucruri declanșează reacția, putem lua măsuri pentru a ne proteja. Un alergolog ne va recomanda teste pentru a ne ajuta să identificăm în mod specific ce declanșează alergiile.

Alergologul ne face ulterior un plan de tratament. Planul ar trebui să includă ce fel de medicament trebuie luat și când să îl luăm, ce lucruri trebuie să evităm și ce să facem dacă avem o reacție alergică gravă.

Medicamentele de tip „fără prescripție medicală” pot ajuta adesea la alergii. Unii oameni, de asemenea, au nevoie de medicamente pe bază de prescripție medicală pentru a trata simptomele. Medicul ne poate sfătui referitor la medicamente și ne oferă rețetele de care avem nevoie.

Așadar, dacă știm ce poate declanșa alergiile de toamnă, putem lua măsuri ca să ne ferim cât putem de ele și putem să și ținem sub control cu un tratament adecvat.

Vă doresc o toamnă frumoasă și cât mai liniștită! Dacă nu vă simțiți bine, mergeți la medic! El este cel mai în măsură să vă îndrume!

Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viata sănătoasă, puteti da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter!

Vă aștept și pe contul meu de Instagram, cu follow, care să vedeți lucruri pe care nu le postez pe blog. Aici.

Sursa foto: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.