Categorii
Blog Travel, Sports & Fun

11 motive pentru care îmi place să călătoresc

Îmi place să călătoresc și nu este niciun secret. Vestea bună este că s-a dovedit științific că face bine la sănătate: fizic, mental, spiritual. Ceea ce mă încurajează, de ce să nu recunosc? Mereu am zis că e păcat să trăim într-o lume așa mare și colorată, iar noi să nu știm decât casă și birou. Și eventual 1 săptămână pe an la all inclusive. Ceea ce, să nu vă supărați pe mine, nu înseamnă călătorit, e doar așa, o pauză de relaxare. Dar fiecare cu poate și ce își dorește, la urma urmei.

Așadar, în primul rând vacanțele ne fac mintea liniștită și ne-o duc într-o zonă verde, în care nu mai există anxietate și stres. Deci, înainte de pastile, ceaiuri sau alte ajutoare din astea din afară, cel mai bine e să vă urcați într-un mijloc de transport în comun sau personal. Poate părea că vă costă mai mult pe moment, însă în viitor beneficiile sunt nenumărate. Iată care:

  1. Te pup, pa, pa, stres!

Faptul că toată lumea ne cere zilnic câte ceva poate fi stresant. Voi ați numărat câte minute aveți zilnic, în care vă satisfaceți și propriile dorințe? Deci, din când în când, e bine să luăm o pauză de la agitația zilnică, tocmai pentru sănătatea noastră psihică și pentru reîncărcarea bateriilor. Și ce modalitate mai bună de a face acest lucru decât să ne facem bagajele și să plecăm spre o destinație necunoscută sau una în care ne-am simțit excelent? Pentru unii, banii aduc fericirea. Pentru alții, călătoriile. Sigur că se cam țin de mână la un moment dat, știți voi de ce. 🙂 Dar să nu ne stresăm.

Călătoresc, deci sunt fericită și acest lucru duce la un nivel mai scăzut al cortizolului, ceea ce mă face să mă simt mai calmă și mai mulțumită. Să vă mai zic că toată starea durează de când planific călătoria și până o înfăptuiesc, iar cu puțină grijă și o bună perioadă după aceea?

2. Mă simt mai creativă

Faptul că merg într-un loc nou îmi crește flexibilitatea cognitivă. Ha, nu vă așteptați la o asemenea idee, nu-i așa? Mai mult, mi se deschid niște canale ale minții și niște canale de comunicare noi. Nici nu îmi închipuiam că le am, ca să vă zic drept. 🙂  Îmi place să merg prin piețe și prin magazine locale, să mă strecor printre localnici, să mănânc la restaurantele lor și să mo simt de-a locului. Cultura locală e binefăcătoare și stimulantă. Conversațiile cu localnicii sunt amuzante și inspiraționale. Să ne fi văzut în Salonic la aprozar cum cotrobăiam prin lădițe și îl descoseam pe om despre produse, he, he. În plus, specialiștii spun că deplasările ne îmbunătățesc productivitatea, abilitățile de rezolvare a problemelor și chiar ne pot spori șansele de promovare la locul de muncă! Noroc că nu mai am nevoie de așa ceva. 🙂

3. Ies din zona de confort, devin mai rezistentă mental

A merge și a sta undeva unde ne place și ne simțim și intimidați, în același timp, ne poate ajuta să ne dezvoltăm mental și emoțional. De asemenea, întâmpinarea dificultăților într-un mediu nefamiliar, printre oameni noi, ne forțează să învățăm și să ne adaptăm la o viață din afara zonei de confort. Acest lucru ne face mai flexibili, mai răbdători și mai puternici din punct de vedere emoțional. De asemenea, ne poate ajuta să ne rezolvăm problemele din viața de zi cu zi cu mai multă grație și răbdare.  Mă simt o grațioasă emoțional după ultima vacanță, dar simt că mi se duc resursele, așa că abia aștept să mă arunc în mașină pentru următoarea!

4. Aflu mai multe despre mine

O scurtă călătorie mă poate învăța mai mult despre mine decât câțiva ani liniștiți. Călătoriile experimentale, în special într-o țară străină, ne pot ajuta să ne reevaluăm și să ne reinventăm viața. În plus, lecțiile valoroase pe care le învățăm de-a lungul drumului ne lărgesc perspectiva, făcându-ne să devenim mai conștienți și mai deschiși la lucruri noi. Toate acestea mă îndeamnă să mă gândesc mai mult la mine, la scopul meu în viață și la dorințele mele.

5. Rup cercul rutinei și mă bucur până și de planificare

În afară de faptul evident că nu trebuie să mergem la serviciu, călătoriile ne oferă șansa de a ieși din cotidian. Noile evenimente și experiențe ajută la, să îi spunem, redresarea creierului, îmbunătățind astfel starea de spirit și încrederea în propria persoană. Știți ceva, de ce oamenii trebuie să fie legați de un singur loc pentru întreaga lor viață? Faptul că pregătim o călătorie, îmi poate mări considerabil starea de fericire, chiar și mai mult decât dacă m-aș gândi să îmi cumpăr ceva.

6. Mă simt mai puțin materialistă

Se pare că vacanțele ne schimbă într-un mod destul de profund. Cercetările arată că mult mai probabil apreciem o experiență, cum este o călătorie, decât o achiziție – mașină, telefon etc. În 2014, Universitatea din San Francisco a publicat studii care arată că oamenii cred că experiențele de viață – cum ar fi călătoriile – sunt mult mai valoroase decât lucrurile. Pam, pam, ne-am trezit!

7. Inima mea e mai sănătoasă

Călătoriile reduc riscul bolilor cardiace coronariene la bărbații de vârstă mijlocie. Fie că ne grăbim printr-un aeroport, că luăm bagajele în mână pe treptele hotelului, fie că plutim în larg în mare, în vacanță suntem mai activi decât de obicei. Toată ziua facem mișcare, deci inima noastră se bucură. De fapt, știința a descoperit o legătură directă între călătorii și sănătatea inimii.

8. Imunitatea mea crește

Călătoriile ar putea stimula imunitatea noastră. Faptul că schimbăm mediul ne ajută. Corpurile noastre sunt expuse la noi tipuri de bacterii și produc anticorpi care ne protejează de bolile viitoare. Deși probabil e nevoie de cercetări mai multe în acest sens, este posibil ca petrecerea timpului în locații noi sau chiar exotice să fie super bună pentru imunitatea noastră!

9. Relațiile mele cu familia și prietenii devin mai bune

În afară de certurile inevitabile legate de cine citește harta sau de cine va ocupa patul mai mare, cercetările arată că atunci când călătorim cu prietenii sau cu familia, ne aprofundăm relațiile cu ei. Pe măsură ce încercăm lucruri noi și împărtășim momente de-a lungul drumului, experimentăm o apropiere mai mare. Potrivit cercetărilor făcute de Asociația de Călătorii din SUA, acest lucru ar putea chiar ajuta la prevenirea divorțului în viitor. Se pare că 84% dintre cuplurile care au călătorit împreună au avut o comunicare mai bună și relațiile lor au durat mai mult. Opa! Auzi, honey, ți-am zis eu! :))

10. Previn osteoporoza

Se știe că noi, femeile, suntem mai predispuse la această boală. Majoritatea dintre noi nu avem suficientă vitamina D în mod natural. Indiferent dacă facem drumeții, mergem la schi, vizităm obiective turistice sau ne relaxăm pe plajă, atunci când călătorim, petrecem mai mult timp în aer liber, iar lumina extraordinară a soarelui ne ajută organismul să producă vitamina D – de care avem nevoie pentru o sănătate bună a oaselor și pentru a evita osteoporoza.

11. Stimă de sine mai bună, alungarea depresiei

Potrivit cercetărilor din Jurnalul Medical Wisconsin, femeile care au luat o vacanță în fiecare an au suferit mai puțin de depresie decât cele care au luat o vacanță o dată la câțiva ani. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece lumina soarelui, exercițiile fizice și experiențele plăcute măresc nivelul de serotonină care ne poate îmbunătăți starea de spirit. În plus, activitățile pe care le facem în vacanță sunt provocări pentru buna dispoziție –  mai mult somn, exerciții, întâlniri cu oameni noi și amintiri fericite. Iuhuuuu!!

Am mai scris despre cum vacanțele ne prelungesc viața anul trecut, în toamnă, AICI.

Așadar, care e următoarea voastră vacanță pe listă?

Vă aștept la rubrica mea TRAVEL, SPORTS AND FUN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.