Categorii
Blog Sănătate și wellbeing

Întrebări pentru medic, ca să nu cheltuiți bani degeaba

Probabil că nu o dată ați fost pacienți într-un spital sau cabinet, fie ele private sau de stat. De puține ori ați plecat de acolo lămuriți, nu-i așa? De obicei, ați avut alte recomandări de analize sau investigații suplimentare. Și, ce-ați făcut? Ați cerut informații suplimentare? Medicii sunt mereu pe grabă. La privat au normă de pacienți, iar la stat sunt oricum excedați de ei. Dacă am avut întrebări pentru medic, câteodată m plecat cum am venit, cu ele în gând sau pe hârtie. Și de multe ori am dat bani pe alte investigații, care ulterior nu au prea fost de folos pentru fișa clinică, ori nu erau urgență.

De când am copii, am vizitat destul de des spitalele. Normal, am născut în spital, o dată la stat și o dată la privat. Apoi, copilele s-au îmbolnăvit și ele de câteva ori, slavă Domnului că nu foarte des. Și tot slavă lui că avem un medic foarte bun la IOMC. Noi doi nu am avut până acum probleme grave de sănătate, care să necesite spitalizări sau operații. Dar facem anual controale la dermatologie, analize la sânge, radiografii, ecografii eu la ginecologie, oftalmologie toți și tot așa. Cele mai multe sunt făcute în spitale private, unde îi găsim pe medicii noștri fără să stăm cu orele pe culoare, la spital. Nu ne permitem să pierdem timp așteptând, ăsta e adevărul acum. Dar costurile sunt mari și mi se pare că de la an la an se măresc și mai mult.

Pentru aceia dintre voi care aveți probleme mari de sănătate, știți că un RMN sau un CT costă de la 1.200 lei în sus, într-un spital privat. O mamografie bilaterală e la privat între 400 și 600 de lei, în funcție de medic și de performanța aparaturii. Un PET CT poate fi și 8.000 lei, nu mai vorbim de alte tomografii. Casa de asigurări decontează aceste investigații imagistice, însă la spitalele private sunt cozi de așteptare de câteva luni. Iar la stat trebuie pur și simplu să fii într-o rețea de medici în care să ai încredere și care să te trateze cu respect, ca să poți merge liniștit, cu încredere și fără frustrări.

Adevărul este însă că peste tot unde mergem, dincolo de statutul de pacient, suntem și clienți. Din experiența ultimilor ani, pot să vă spun că am început să mă îndoiesc de utilitatea unor investigații. Știu sigur că la privat medicii au indicații să recomande investigații. Ei sunt acolo și să atingă niște indicatori financiari. Clinicile private sunt niște business-uri care plătersc taxe și impozite și care trebuie să își vândă serviciile. Ceea ce și fac, pentru că noi suntem o țară de oameni bolnavi.

Așa că am început să am întrebări pentru medic. Multe. De multe ori, îmi fac listă de acasă. Alteori, procesez pe loc și întreb standard niște lucruri. Nu e simplu. Trăim în țara în care ne e frică să putem întrebări suplimentare medicului. De obicei, el stă jos, e grăbit și iritat, iar noi stăm în picioare, ca la tablă. Ne ceartă oricum, pentru că am ajuns să ne îmbolnăvim sau pentru că medicul de dinainte nu ne-a spus nu știu ce. El zice, iar noi trebuie să dăm din cap ca la școală. Înțeleg sau nu, oameni de toate vârstele aprobă, după care ies nedumeriți din cabinet și se dau de ceasul morții că nu știu ce să facă. Și oricum, dacă a zis domnul doctor, așa trebuie să fie.

Aveam abonament de la serviciu acum mulți ani la o clinică, unde am mers o dată și la dermatologie. Medicul de acolo, celebru de altfel, a scris 15 minute numai recomandări de creme și loțiuni, deși nu s-a ridicat o clipă de pe scaun să se uite la pielea mea. Nici nu a pus mâna pe mine, înțelegeți ce vreau să zic? Eu tocmai îi spusesem despre uscăciunea pielii, despre păr etc. Acum, după ce am citit mult, îmi dau seama de enormitatea consultației. Simptomele acuzate de mine pot fi la originea unor afecțiuni destul de grave….

Și probabil mai știți cât de greu e să găsiți loc la consultații, abonat fiind la unele clinici. De ce? Pentru că există un număr de ore de consultații pentru abonați și un alt număr pentru clienții cu plată. Dacă locurile s-au ocupat pentru primele, pur și simplu nu aveți decât alternativa cu plată. Oricât de revoltați am fi, realitatea e aceasta și ea nu se va schimba. Sincer, aș vrea și pentru spitalele de stat ordinea și disciplina din privat.

Iată ce întrebări pentru medic am, când îmi recomandă investigații suplimentare:

  • La ce îmi folosește? Ce aflăm suplimentar față de ce știm în prezent?

E cea mai importantă întrebare, ca să aflați utilitatea investigației. E pentru confirmarea a ceea ce ați făcut deja? O completează pe prima? Musai trebuie să știți scopul pentru care faceți ceva în plus. Și pe ce dați banii.

  • Este obligatoriu sau la categoria nice to have (ar fi bine să fac)?

Din grabă sau pur și simplu abilități de comunicare mai puține, medicii omit să specifice acest lucru. E foarte important, lămuriți-vă!

  • Este cea mai bună soluție în situația dată? Ce alternative sunt?

De obicei, există un set de proceduri. Aflați de la medic care sunt toate și care sunt plusurile și minusurile fiecăreia. Mai ales pentru afecțiunea de care suferiți.

  • Cât este de urgent? Musai trebuie să fac în câteva zile sau în anul în curs?

Asta și pentru că pur și simplu e posibil să nu găsiți loc pentru o programare. Sau să nu găsiți medicul pe care îl căutați, o perioadă. Vara, mai ales, e perioadă de concedii. Iar toamna medicii sunt la congrese, e foarte aglomerată perioada septembrie – noiembrie pentru ei.

  • Cât costă? E decontat de stat?

Ca să aveți măcar repere.

  • Mai trebuie făcută vreodată? La ce interval de timp?

Mai ales în cazul RMN-urilor, mamografiilor, radiografiilor etc. E bine să știți periodicitatea cu care trebuie făcute. Nu de alta, dar ca să și puneți bani la ciorap. Și, mai ales, să aflați dacă nu cumva e prea mult și radiațiile prea dese la care vă expuneți nu sunt cumva periculoase.

  • Dacă nu găsesc acest medicament, ce alternative sunt? Cer obligatoriu rețetă.

Medicamentele sunt uneori de negăsit pe piață. Pur și simplu nu se mai fabrică sau nu se mai importă. E bine să aflați dinvreme, ca să nu programați apoi o altă consultație doar ca să aflați această informație.

  • Ce recomandări legate de dietă, sport și terapii complementare există?

E preferata mea. Și pe care unii medicii o detestă. Nu e de blamat, doar generațiile mai noi de medici au început să studieze în paralel și partea de wellness, căci au înțeles că prevenția e importantă și calitatea vieții pacientului e și mai importantă. Dacă medicul care vă tratează nu vă oferă aceste informații, mergeți pentru ele la un alt terapeut. Pot face diferența dintre sănătate și boală, de multe ori.

Așadar, să aveți mereu pregătite întrebări pentru medic. Și oricât de tare s-ar căina că nu se simte bine și ar evita să dezvolte un dialog cu voi, insistați. La urma urmei, dacă pe medic îl doare capul e bine să își ia un concediu medical sau de odihnă, nu să trateze pacienți. E și el om, are nevoie de odihnă. Dacă e la cabinet, are datoria să acorde pacienților atenția și timpul lui!

Însă eu chiar cred că unii medici își doresc pacienți care să știe să adreseze întrebările potrivite.

SĂNĂTATE ȘI WELLBEING e rubrica de pe blog unde puteți să urmăriți articole cu informații și experiențe proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această pagină web folosește module cookie pentru îmbunătățirea experienței de navigare precum și pentru asigurarea unor functionalități. Află mai multe.